Sikur ta “Dashnim” Preshevën

Nga Driton Hyseni

Në vendin ku janë të vendosura ato vazot me lule, pati qenë për një kohë të shkurtë i vendosur Lapidari me emrat e dëshmorëve të UÇPMB-së, të cilin e morën peng dhe nuk e kthyen më pjesëtarë të njësive speciale policore serbe.

As edhe një politikan i vetëm shqiptar, që vepron e jeton në këto vise nuk qe i gatshëm t’i dalë në ndihmë Lapidarit. Duke mohuar kështu edhe një herë historinë e vetë luftës sonë çlirimtare.

Para disa ditëve, mu përballë objektit të Komunës së Preshevës, pranë ish vendit të Lapidarit, është vendosur pankartë me mbishkrimin “Duam drejtësi për Dashnim Hajrullahun”, djaloshi 16 vjeçar, i cili u vra në vitin 2005 pranë kufirit Miratoc-Llojan. Këtë mbishkrim e kishte vendosur vëllai i Dashnimit.

Nuk shkoi gjatë u hoq edhe kjo pankartë, siç u pat hequr edhe Lapidari!

Vetëm se në këtë rast jo me forca të shtuara policore dhe ushtarake.

Ai ka mbetur i vetëm në kërkim të drejtësisë për vëllanë e vetë, meqë nga këta që shtirren sikur politikanë, patriotë, e që iu janë ndryshkur bateritë, nuk iu bashkohen asnjëherë nismave për drejtësi dhe barazi për popullin shqiptar të mbetur nën Serbi.

Politikanë që dështojnë t’i mbrojnë vlerat historike dhe kombëtare janë të destinuar për një kohë relativisht të shkurtë të shkatërrojnë popullin që përfaqësojnë. / KultPlus.com

Zyrtare: Themelohet teatri i Preshevës

Iniciativa për themelimin e teatrit të Preshevës ishte një nga pikat e rendit të ditës në mbledhjen e parë të organit të përkohshëm në komunën e Preshevës.

Themelimi i teatros ishte iniciuar menjëherë pas zgjedhjeve të vitit të kaluar me iniciativë të Alternativës për ndryshim, asokohe udhëheqësia e shtëpisë së kulturës pati përgatitur një projekt propozim i cili u aprovua nga këshilli komunal i atëhershëm, por që shumica e pas 10 marsit në Kuvend nuk e pa të arsyeshme ta aprovojë.

Nga sot, pas miratimit të këtij vendimi Presheva ka teatron, e cila do të ndikoj në zhvillimin e kulturës në përgjithësi dhe do të mundësoj angazhim efektiv të artistëve tanë. / KultPlus.com