Gjocaj: Po presim me sy dhe vesh kur po ik virusi dhe kur po kthehemi në punë

Qendrim Badalli

Pandemia botërore që preku Kosovën ka ndaluar një varg aktivitetesh kulturore. Edhe Ansamblit Kombëtar të Këngëve dhe Valleve “Shota” i është dashur që të ndërpres përkohësisht një pjesë të aktiviteteve të planifikuara kurse për një pjesë tjetër të gjej rrugë alternative, shkruan KultPlus.

Drejtori i AKKV “Shota”, Shefqet Gjocaj, në një prononcim për KultPlus ka treguar specifikisht për koncertet që janë anuluar si shkak i pandemisë.

“Ne kemi pasur planin artistik i cili është anuluar për shkak të pandemisë. Janë anuluar dy programe që kemi pasur në plan, koncerti i pranverës dhe një koncert që e kemi menduar për Nexhmije Pagarushës. Janë anuluar po ashtu edhe pjesëmarrja jonë në festivalet ndërkombëtare të cilat ishin të konfirmuara, njëri në Belgjik dhe tjetri në Turqi”.

Megjithatë, edhe në rrethanat e jashtëzakonshme të krijuara nga pandemia Ansambli “Shota”, gjeti rrugë për të qenë afër publikut.

“Në ndërkohë Ansambli Shota ka gjetur një formë deri diku të kompenzimit të koncertit të pranverës duke organizuar një koncert online i cili është realizuar nga orkestra dhe këngëtarët tonë dhe është shfaqur përmes platformave online”.

Në fund, Gjocaj tha se pritja vazhdon duke uruar për një rikthim të shpejt në punën e tyre të zakonshme.

“Po presim me sy dhe vesh kur po ik virusi dhe kur po kthehemi ne në punë. E gjitha cfarë mund të them është të uroj që kjo të përfundoj sa më parë dhe të shpresojmë që të fillojmë nga qershori me punën dhe të mos humbim të paktën koncertin qe kemi planifkuar për Ditën e Fëmijëve”  / KultPlus.com 

Gjocaj rikthehet në krye të “Shotës” edhe për një mandat

Shefqet Gjocaj do t’i rikthehet karriges së drejtorit të ansamblit kombëtar të këngëve dhe valleve “Shota”, nëse pas rizgjedhjes së tij të dytë për mandatin e dytë, Ministria e Kulturës dhe Këshilli Drejtues i Ansamblit nuk kanë bërë shkelje të procedurave të rekrutimit.

Pasi kishte marrë mandatin e radhës, në prill të këtij viti, procedura nëpërmjet së cilës ishte zgjedhur kishte rënë në kundërshtim me Ligjin për shërbimin civil, shkruan sot “Koha Ditore”.

Asokohe Këshilli i Pavarur Mbikëqyrës për Shërbimin Civil të Kosovës kishte detyruar Ministrinë e Kulturës që të anulonte krejt procedurën dhe konkursi për këtë pozitë të kthehej në pikën zero.

Por Gjocaj, sipas njoftimit të cilin MKRS-ja e ka bërë publik të hënën, ka dalë i pari në garë me 88.5 pikë. Kundërkandidatë të tij kësaj radhe ishin Agron Gërguri, Ylber Asllanaj, Haki Mulliqi, Arta Mulliqi, Mehmet Xhemajli, Blerinë Rracaj.

Gjocaj ka thënë se pret që kësaj radhe përfundimisht do të zgjidhet çështja e drejtimit të “Shotës” për katër vjetët e ardhshëm.

Sherri i Ministrisë së Kulturës dhe Këshillit Drejtues të “Shotës”, ky institucion është tash e gati shtatë muaj pa drejtor./ KultPlus.com

Shefqet Gjocaj edhe për një mandat udhëheqë Ansamblin “Shota”

Tërheqja e audiencës në moshë të re e realizimi i së paku dy projekteve kapitale – për të cilat “Shota” s’ka buxhet të mjaftueshëm – e këmbëngulja për ta amendamentuar Ligjin për Ansamblin Kombëtar të Këngëve e Valleve, janë pjesë e vizionit të Shefqet Gjocajt për mandatin e tij të dytë në krye të këtij institucioni.

Gjocaj ka dalë fitues i konkursit të Ministrisë së Kulturës, Rinisë e Sportit me 77.9 pikë të fituara, duke mposhtu pesë kandidatë të tjerë që ia kishin mësyrë këtij posti.

Të martën pasdite, në ambiente të institucionit që do ta udhëheqë edhe katër vjet, Gjocaj ka shpalosur planet e tij për “Shotën”, që sivjet i ka vetëm 165 mijë euro buxhet, përgjysmë më pak sesa kërkesa prej 347 mijë eurosh drejtuar MKRS-së në fund të vitit të kaluar, shkruan sot “Koha Ditore”.

“E di që ndarja e buxhetit në vazhdimësi është paushall, mirëpo shpresoj shumë për faktin që ministri i Kulturës, në një takim vitin e kaluar ka premtuar që do t’i mbështesë dy projekte: blerjen e instrumenteve dhe projektin e arkivit”, ka thënë Gjocaj. Për blerje të instrumenteve “Shota” ka kërkuar 42 mijë euro, aq sa ka kërkuar edhe për investime kapitale.

Për subvencionim të projekteve kishte kërkuar 225 mijë euro, derisa 8 mijë për rinovim të sallës së vallëzimit. E krejt këto zor se do të realizohen, duke qenë se ky institucion, siç u bë e ditur në gjysmën e muajit të kaluar, për sivjet do ta ketë buxhetin e njëjtë me atë që kishte për 2017-n./ KultPlus.com