Lulëzimi i hershëm i qershisë në Japoni konsiderohet shenjë e krizës globale

Mendoni për Japoninë në pranverë, dhe imazhi që ju vjen në mendje ka të ngjarë tw jenw lulet e famshme të qershisë, të njohura gjithashtu si “sakura” – lule të bardha dhe rozë, që shpërthejnë nëpër qytete dhe male, petale që mbulojnë tokën.

Lule, të cilat përjetojnë një “lulëzim kulmi” që zgjat vetëm disa ditë, janë nderuar në Japoni për më shumë se një mijë vjet. Turmat festojnë me ahengje vrojtimi, duke u dyndur në vendet më të njohura për të bërë foto dhe për të bërë piknikë poshtë degëve.

Por këtë vit, sezoni i lulëzimit të qershisë ka ardhur dhe zhdukur sa hap e mbyll sytë, në një nga lulëzimet më të hershme të regjistruara – dhe shkencëtarët paralajmërojnë se është një simptomë e krizës më të madhe të klimës që kërcënon ekosistemet kudo që ndodhen, shkruan CNN, transmeton KultPlus.

Yasuyuki Aono, një studiues në Universitetin e Prefekturës Osaka, ka mbledhur të dhëna nga Kioto qw datojnw nga vitit 812 pas Krishtit nga dokumentet historike dhe ditarët.

Në qytetin qendror të Kiotos, lulet e qershisë arritën kulmin në 26 mars, më e hershmja në më shumë se 1,200 vjet, tha Aono.

Stinët e këtij viti në veçanti ndikuan në datat e lulëzimit, shtoi ai. Dimri ishte shumë i ftohtë, por pranvera erdhi e shpejtë dhe jashtëzakonisht e ngrohtë, kështu që “sythat janë plotësisht të zgjuar pas pushimit të mjaftueshëm”.

Lulëzimi i tyre i hershëm, megjithatë, është vetëm maja e ajsbergut të një fenomeni mbarë botëror që mund të destabilizojë sistemet natyrore dhe ekonomitë e vendeve, tha Amos Tai, asistent profesor i shkencës së tokës në Universitetin Kinez të Hong Kong.

Ekzistojnë dy burime të nxehtësisë së rritur, e cila është faktori kryesor që i bën lulet të çelin më herët: urbanizimi dhe ndryshimi i klimës. Me rritjen e urbanizimit, qytetet priren të bëhen më të ngrohta se zona rurale përreth, në atë që quhet efekti i ishullit të nxehtësisë.

Por një arsye më e madhe është ndryshimi i klimës, i cili ka shkaktuar rritjen e temperaturave në të gjithë rajonin dhe botën. / KultPlus.com

Shkencëtarët paralajmërojnë: Njerëzimi po vrapon drejt një të ardhme të tmerrshme të cilën po e nënvlerëson

Pas dekadave të dështimeve në një përpjekje për ta ngadalësuar ndryshimin e klimës dhe të gjitha pasojat e saj, civilizimi është në prag të kolapsit, pohon një ekip shkencëtarësh.

“Shkalla e kërcënimit ndaj biosferës dhe të gjitha formave të saj të jetës – përfshirë njerëzimin – është në të vërtetë aq e madhe sa është e vështirë të kuptohet edhe nga ekspertë të mirëinformuar”, theksojnë studiuesit në revistën Conversation.

Autorët shpjegojnë se edhe ekspertët, meqenëse zakonisht kanë njohuri vetëm në fusha të kufizuara të ekspertizës së tyre, e kanë të vështirë ta kuptojnë shkallën e problemeve me të cilat përballet civilizimi ynë. Sigurisht, është edhe më e vështirë për njerëzit laikë.

“Njerëzit mesatarë kanë vështirësi ta kuptojnë madhësinë e kësaj humbjeje, pavarësisht nga erozioni i vazhdueshëm i indeve të civilizimit njerëzor”, shkruajnë autorët, duke theksuar se arsyeja pse madhështia e fjalëve të tyre mund të duket e tepruar është fakti se rolet për të cilat flasin janë tepër të larta.

“Mesazhi ynë mund të mos jetë i popullarizuar, por është vërtet i frikshëm”, shkruajnë studiuesit në vlerësimin e tyre në revistën Conversation.

“Por shkencëtarët duhet të jenë të sinqertë dhe të saktë nëse duan që njerëzimi ta kuptojë madhësinë e sfidave me të cilat përballemi”, shtuan ata.

Studimi i botuar analizoi më shumë se 150 studime dhe 17 shkencëtarë kryesorë punuan në të, duke përfshirë disa nga Universiteti Flinders, Stanford dhe Universiteti i Kalifornisë.

Në këtë studim, ekspertët përshkruajnë prirjet e mundshme në të ardhmen në humbjen e biodiversitetit, zhdukjen masive, ndryshimin e klimës dhe ndotjen toksike.

“Problemet në lidhje me konsumin njerëzor dhe rritjen e popullsisë pothuajse me siguri do të përkeqësohen gjatë dekadave të ardhshme. Dëmi do të ndihet për shekuj dhe do të kërcënojë mbijetesën e të gjitha specieve, përfshirë tonën”, thonë autorët.

Ata thonë se së pari u përpoqën ta përcaktonin shkallën në të cilën ekspertët e kuptojnë shkallën e kërcënimit për biosferën dhe format e saj të jetës, përfshirë njerëzimin. Fatkeqësisht, rezultatet e tyre treguan se kushtet e ardhshme të jetesës do të jenë shumë më të rrezikshme sesa besojnë aktualisht ekspertët.

Ata paraqitën të gjitha të dhënat përkatëse, si dhe ato që na presin, çfarë “u zhduk” nga faqja e tokës dhe si askush nuk bëri asgjë. Gjithashtu, në analizën e tyre, ka udhëzime se çfarë mund dhe duhet të bëhet, por kërkohet të paktën të përpiqemi ta ngadalësojmë këtë skenar të zi. /Express/ KultPlus.com