Asetet që janë pjesë e trashëgimisë së Kosovës, dëshmia e pasurisë kulturore të vendit (FOTO)

KultPlus ju sjellë disa asete të vjetra të cilat janë pjesë e Muzeut të Kosovës, si djepi për fëmijë, furka, rrethi për fëmijë e të tjera. Asete që janë pjesë e Trashëgimisë së luajtshme arkeologjike të Kosovës, janë dëshmia më mirë e pasurisë kulturore të vendit.

Djep foshnjash -I punuar nga druri, ka shërbyer si shtrat fëmije dhe për përkundjen e tyre. I përdorur deri në shek. XX.

Furkë– Mjet i prodhuar nga druri që ka shërbyer për tjerrjen e leshit, linit etj. I përket shek. XX

Rozetë tavani– Është pjesë dekori për tavanishte (dhomë), është punuar nga mjeshtër popullor. Teknika e punimit është me mjete klasike , si daltë, brisk etj. I takon fillimit të shek. XX

Rreth i fëmijëve -Punim druri, ka shërbyer për të vendosur fëmijën. I përdorur deri në shek. XX.

Shkam-Objekt druri, i cili ka shërbyer për t’u ulur. Fundi shek. XIX

Tavolina– Tavolinë e prodhuar nga druri, nga mjeshtër popullor të kualifikuar për këtë zeje. Tavolina përbëhet nga pjesa e sipërme prej gjashtë këndeve, dhe gjashtë këmbëve. Përshkohet me motive gjeometrike, floreale etj. I përket shek. XX.

Shënim: Koleksioni Arkeologjik dhe Etnologjik i Kosovës( 676 eksponate arkeologjike dhe 571 eksponate etnologjike) vazhdon të mbahet në Serbi./ KultPlus.com

KultPlus siguron listën e plotë të aseteve të Trashëgimisë Kulturore

Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi, ka marrë vendim për aprovimin e Listës së Trashëgimisë Kulturore për Mbrojtje të Përkohshme, shkruan KultPlus.

Lista e Trashëgimisë Kulturore për Mbrojtje te Përkohshme për vitin 2017-2018 përfshin gjithsej 1567 asete, prej tyre 46 të reja sipas këtyre kategorive : 14 asete te reja në trashëgiminë arkeologjike, 23 asete në atë arkitekturore, dy asete në trashëgiminë e luajtshme dhe shtatë asete të reja në trashëgiminë shpirtërore, ndërsa për pejsazhet kulturore nuk ka pasur propozime te reja

Këtë vit, Lista është plotësuar edhe me asete te reja nga fusha e trashëgimisë shpirtërore, kategori kjo që nuk ka qene e dokumentuar, hulumtuar, studiuar dhe promovuar sa meriton.

KultPlus ka siguruar listën e plotë të këtyre 46 aseteve të reja që i janë shtuar Listës së Trashëgimisë për Mbrojtje të Përkohshme.

Kalaja e Bresalcit
Vendbanimi i Nasalës
Vendbanimi Gllama
Vendbanimi Starasellë
Vendbanimi Roanke
Vendbanimi Budrikë
Vendbanimi Kërshi I Madh / Livadhet
Lokaliteti Bara e Bixhës
Gërmadhat e Kishës
Vendbanimi Katune
Vendbanimi Brege
Arat e Kooperativës
Kulina, Kalaja e Strezocit
Vendbanimi Suishtë
Ndërtesa e Kuvendi tKomunal ne Podujevë
Shtëpibanimi – Muharrem Veseli
Mulliri i Sinan Gashit
Qyteti i vjetër i Janjevës
Ëmbëltorja Elida
Shtëpia e Armatës – nr. unik 004442
Xhamia e Miftar Beçukit – nr.unik 004443
Kompleks banimi i familjes Drini
Kompleks banimi i familjes Xhejshylmedine
Kompleks banimi i familjes Hadro
Kulla e Zaptive
Shtëpia Muze Ukshin Hoti
Kulle
Mulliri dhe koshi i familjes Jonuzaj
Mulliri i vjetër
Ndërtesa e SHKA Agimi
Kulla e Bajram Qerim Istrefaj
Kulla e Reshat Istrefaj
Koshi i Drithit – Ragip Hazir Bytyqit
Koshi i Drithit – Enver Likaj
Kulla e Hasan Mehmetit
Kulla e Ali Bekës
Shtabi i Zones Operative te Dugagjinit
Verat e Llukes
Deklarata e Pavarësisë së Kosovës
Mozaiku i Nënës Terezë
Vallet e Karadakut
Jeta dhe veprimtaria gojore e Xhemajl Abrisë
Këcimet e Drenicës
Sofra pejane
Ushqime tradicionale
Lojerat tradicionale