“Lidhja”, 40 vjet revistë arbëreshe për ruajtjen e trashëgimisë

Revista arbëreshe “Lidhja” shënon 40-vjetorin e publikimit të saj të parë, si një nga revistat më të rëndësishme të kulturës shpirtërore shqiptare.

Kjo revistë përbën një kontribut të çmuar kombëtar për ruajtjen dhe dokumentimin e trashëgimisë arbëreshe. Revista është themeluar nga At Antonio Bellusci dhe botohet çdo gjashtë muaj në Frascineto-Frasnita të Kozencës.

Revista “Lidhja” përgjatë këtyre 40 vjetëve ka përcjellë materiale në fushën e etnologjisë, folklorit, letërsisë, gjuhës dhe traditave arbëreshe. Revista ka dokumentuar edhe zhvillimet kryesore në botën arbëreshe përgjatë dekadave të fundit.

Shkrimtarë dhe poetë kanë gjetur një hapësirë specifike gjithashtu në revistën “Lidhja” prej vitesh, një revistë proaktive, inovative dhe konkurruese. / Diaspora shqiptare/ KultPlus.com

Fotografitë që dëshmojnë lidhjen e Kosovës me Amerikën (FOTO)

Kosova vazhdon të ketë lidhje emocionale, politike dhe ekonomike me vendin që 20 vjet më parë bëri një ndërhyrje perëndimore në luftën e saj me Republikën Federale të Jugosllavisë, duke çuar përfundimisht në shpalljen e pavarësisë së Kosovës, shkruan “The Guardian”, përcjellë KultPlus.

Në vitet 1990 Presidenti i parë i Kosovës, Ibrahim Rugova, çdo të premte mbyllte konferencën për media me fjalët “Zoti bekoftë Amerikën dhe miqtë tanë perëndimorë”. Kjo frazë u mishëruar me popullin dhe lidhshmëria vetëm u forcua kur Bill Klinton urdhëroi NATO-n që të bombardojë objektet serbe gjatë luftës në Kosovë në vitin 1999.

Në ditët e sotme është vështirë të gjendet ndonjë gjurmë fizike e luftës. Një brez tashmë është rritur në një ambient paqeje dhe stabiliteti relativ. Megjithatë, ndjenja pro-SHB-së është ende e pranishme, përcjellë KultPlus.

Një nga rrugët kryesore në Prishtinë, quhet Bulevardi Bill Klinton, në emër të presidentin amerikan në kohën e luftës së Kosovës. Rrugë të tjera, shkolla dhe qendra sportive, janë emëruar me emrin e ish-sekretares së shtetit, Madeleine Albright, po ashtu dhe me emrin e kongresmenit amerikan Eliot Engel, ish-presidentit George Bush dhe udhëheqësve të vendeve anëtare të NATO-s përfshirë Tony Blairin e Britanisë së Madhe, për të cilët Kosova është shumë e dashur.

Çdo 4 korrik, Dita e Pavarësisë së SHBA, festohet edhe në Prishtinë. Zjarrfikësit në Prishtinë pastrojnë statujën e Bill Klintonit në një shesh qendror dhe zëvendësojnë flamurin amerikan që fluturon aty pranë. Ceremonia organizohet nga Shoqata e Miqve të Amerikës në Kosovë dhe në të marrin pjesë zyrtarë publikë dhe ushtarakë si dhe përfaqësues të ambasadës amerikane./ KultPlus.com