Rihapet Muzeu i Luvrit nën masa të reja sigurie

Abu Dabi rihapi sot, pas më shumë se tre muajsh, muzeun e tij të Luvrit, i mbyllur nga masat e vendosura nga Emiratet e Bashkuara Arabe për të kufizuar përhapjen e koronavirusit.

Vizitorët në muze duhet të rezervojnë biletën në internet.

Ata do të lejohen të kalojnë tre orë brenda muzeut dhe duhet të përdorin maska për fytyrën dhe doreza.

Gjithashtu ata do të përdorin një aplikacion në telefon për informacion mbi veprat e artit, pasi fletushkat nuk do të jenë në dispozicion.

Autoriteti i Kulturës dhe Turizmit i Abu Dabit njoftoi se numri i vizitorëve nuk duhet të kalojë 40% të kapacitetit të përgjithshëm të një muzeu.

Javët e fundit, kryeqyteti i Emirateve të Bashkuara Arabe ka lehtësuar kufizimet, megjithëse ndalimi për hyrjen ose largimin nga vendi do të mbetet në fuqi deri më 29 qershor./atsh / KultPlus.com

Muzeu i Luvrit në Paris, tashmë mund të vizitohet virtualisht

Teksa të gjithë njerëzit janë të detyruar të qëndrojnë në shtëpitë e tyre, për shkak të koronavirusit, muzeumet më të famshme në botë ofrojnë vizita virtuale.

Delegacioni i Bashkimit Europian në Tiranë fton të gjithë qytetarët shqiptarë të vizitojnë virtualisht në këto ditë në karantine muzeun e jashtëzakonshëm të Louvre në Paris.

“Një tjetër muze që mund të vizitoni virtualisht në këto ditë në karantinë është edhe i jashtëzakonshmi Louvre në Paris. Seksioni i vizitave virtuale online shpalos një pjesë mjaft të madhe të thesarit të tij”, thekson zyra e BE në Tiranë.

“Ju gjithashtu mund të gjeni materiale të tjera interesante, të gjitha në lidhje me disa nga veprat më të rëndësishme të artit në botë”, përfundon zyra e BE në Tiranë.

Zyra e BE publikon edhe linkun ku mund të vizitohet virutalisht muze i Louvre në Paris./konica/ KultPlus.com

https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

Turistët ankohen: Mungesë organizimi dhe kaos në Muzeun e Luvrit

Rradhët e gjata të turistëve të cilët presin me orë të tëra për të parë tabllonë e Mona Lizës, fillojnë që jashtë Muzeut të Luvrit,vazhdojnë brenda korridoreve të tij dhe madje edhe përballë tabllosë së saj.

Për të kontrolluar dhe për të menaxhuar këto rradhë të stërgjata vizitorësh (mbi 30, 000 në ditë) menaxherët e Luvrit janë shprehur se mundësinë për të parë tabllnë e Mona Lisës do ta kenë vetëm ata persona që rezervojnë paraprakisht.

Por tani që tablloja e Mona Lizës është transferuar nga galeria e saj Salle des États si pasojë e rikonstruksionit në galerinë Médicis, duke u vendosur përbri tabllove të tjera të Rubensit, i jep të gjithë atyre që duan ta shikojnë Mona Lizën të  kenë akoma edhe më pak kohë në dispozicion, më pak se një minutë. Kjo ka bërë që një numër i lartë turistësh të shprehen për mungesë organizimi dhe kaos në Muzeun e Luvrit.

“Gjithçka ishte perfekte në udhëtimin tim në Paris, me përjashtim të vizitës në Muzeun e Luvrit. Te prëshësh mbi 4 orë në rradhe dhe pastaj të të lejojnë të shikosh tabllonë e Mona Lizës për më pak se 1 minutë”, u shpreh një turist.

Një tjetër tha se e vetmja gjë që njerëzit duhet të shmangin gjatë vizitës së tyre në Paris është Muzeu i Luvrit. “Ju prisni për orë të tëra në rradhë, pastaj përballeni sërish me rradhe të gjata edhe pasi hyni brenda në muze, për të parë vetëm 30 sekonda pikturën e Mona Lizës, nga një largësi prej tre metrash”.

Muzeu i Luvrit është muzeu më i vizituar në botë, me rreth 10.2 milionë vizitorë në vit, nga të cilët 80 për qind besohet se vijnë vetëm për të parë Mona Lizën. Muajin e kaluar organizatorët, u detyruan ta mbyllin muzeun për tre ditë rrjesht për shkak të kaosit të krijuar nga rradhët e stërgjata të vizitorëve përpara tij.

Mona Liza do të kthehet sërish në galerinë e saj të zakonshme në tetor, me rastin e 500 vjetorit të vdekjes së Leonardo Da Vinçit. / KultPlus.com