‘PrizrenFest’ shpalos programin, një javë kulturore me plot risi, shfaqje e punëtori

‘PrizrenFest’, festival ndërkombëtar i teatrit në ambient të hapur do të  përçojë  tek ju drejtpërdrejt magjinë e emocionit të këtij festivali.

Edicioni i parë i festivalit i organizuar nga artistë elitë të vendit tone, është nën patronatin e kryetarit të komunës, Shaqir Totaj.

Prej datës 31 korrik deri më 4 gusht, Prizren Fest sjell artistë nga vende të ndryshme të rajonit dhe Evropës si: Shqipëria, Maqedonia, Bosnja, Turqia, Italia, Rumania dhe Franca.

Kësaj liste i shtohen edhe shumë artistë dhe profesionistë të artit vendor, të cilët do të qëndrojnë në Prizren gjatë gjithë festivalit.

Për 5 ditë nga 31 Korrik- 4 Gusht,  Festivali ndërkombëtar i Teatrit PrizrenFest,  me një program të veçantë, do të mbahet në vendet më të bukura të trashëgimisë sonë  si: Kino Lumbardhi, Kalaja e Prizrenit, Lidhja e Prizrenit, Kino Plato dhe Sheshi i lidhjes së Prizrenit.

Në natën e hapjes së festivalit më 31 korrik, prej orës 21:00, në Kalanë e Prizrenit, do të  prezantohet teatri nacional i Bosnjës me shfaqjen e regjisorit të njohur Dino Mustafiq.

Bashkangjitur gjeni programin e festivalit. / KultPlus.com

Clare Downs dhe Simon Wilkinson mbajnë punëtori në PriFest

Përmes partneritetit me Këshillin Britanik në Kosovë PriFest këtë vit sjell për publikun platformën e filmave më të rijnë PlayUK dhe një numër ekspertësh të industrisë së filmit.

Këtë vit PriFest ka lidhur bashkëpunim me British Council për të sjellë jo vetëm kinemanë e këtij shteti për publikun kosovar, por edhe një numër mysafirësh dhe ekspertësh, të cilët përmes workshopeve të tyre, do të ndajnë njohuritë në fushën e zhvillimit të skenarit dhe në lëminë shumë tërheqëse të realitetit virtual (Virtual Reality and Augmented Reality).

PlayUK do të jetë përmbledhja e filmave më të suksesshëm që vijnë nga kinematografia britanike, të gjithë premiera në PriFest dhe Kosovë, filma atraktiv me shumë ngjarje interesante dhe një numër të njohur aktorësh anglez që interpretojnë në ta.

Mos e lëshoni shansin që t’i shijoni këto ngjarje në ditët e nxehta të korrikut, qoftë në kinemanë e hapur në sheshin “Zahir Pajaziti”, qoftë në Teatër Kombëtar apo në Kinon e re Armata, të gjitha në javën e PriFest-it, 17-22 korrik 2018.

Ndërkohë, dy punëtori/workshope që ky festival i organizon në bashkëpunim me Këshillin Britanik (British Council) këtë vit, duke sjellë dy ekspertë të rryer me shumë përvojë në fushat e veta, janë:

* Workshopi i rregullt i PriFest për Zhvillim Skenari, që këtë vit do të ekzekutohet nga Clare Downs, dhe
* Workshopi i Realitetit Virtual (VR) që do të mbahet nga Simon Wilkinson, një ekspert që ka marrë vlerësime shumë të mëdha nga shumë revista prestigjioze dhe ka mbajtur workshope në shumë shtete, derisa puna e tij është ekspozuar edhe në Tate Modern në Londër.

CLARE DOWNS – EKSPERTE NË LËMINË E ZHVILLIMIT TË SKENARIT

Clare Downs, është tutore e përgatitjes së skenarit, shkrimtare, skenariste dhe ligjëruese në “National Film and Television School” në Angli dhe nëDepartamentin e Masterit për shkrim skenari në De Montfort University.

Clare Downs është anëtare themeluese e ekipit analizues të skenarit në EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) që ngaviti 1989. Gjithashtu, ajo është producente e The Dress (BAFTA) dhe e High Season (San Sebastian, skenari mëi mirë).

Projektet filmike pjesëmarrëse në këtë workshop, tanimë të përzgjedhura (gjithsej 4 projekte), përfitojnë një punëtori 2-ditore për Zhvillim të Skenarit (Script Development) të udhëhequr nga ekspertja Downs, projekt ky që mbahet tani e shumë vite në kuadër të PriFORUM-it gjatë ditëve të festivalit.

SIMON WILKINSON, EKSPERT NË FUSHËN E VIRTUAL REALITY

Workshopi tjetër që PriFest e organizon në bashkëpunim me Këshillin Britanik (British Council) do të mbahet nga Simon Wilkinson.

Simon Wilkinson, që vjen nga kompania Circa69, është një ekspert që ngarevista CINEUROPA është vlerësuar si “një nga emrat më të shquar në Evropë kur flitet për VR”. Me punën e tij ai ka marrë pjesë në Tate Modern, Londër, si dhe në 3 vitet e kaluara puna e tij me VR ka qenë pjesëmarrëse në një turne të mbajtur në 24 shtete në 6 kontinente të Botës, ndërsa në Prishtinë workshopi i udhëhequr nga ky ekspert titullohet “Virtual Reality & Augmented Reality” (Realiteti Virtual & Realiteti i Zmadhuar).
Kjo punëtori, që do të drejtohet nga Simon Wilkinson [CiRCA69], zgjat dy ditë dhe ka për qëllim që të mësojë pjesëmarrësit të krijojnë VR (Realitet virtual) dhe AR (Realitet i zmadhuar) duke përdorur programin “Unity”.

Programi aplikativ “Unity” është një nga programet më të përdorura ngakrijuesit e VR, mund të shkarkohet falas dhe iu mundëson përdoruesve që të prodhojnë përmbajtje interaktive për Oculus Rift, HTC Vive, Samsung Gear dhe shumë platforma të tjera VR.

Të gjithë të interesuarit për pjesëmarrje, të cilët mund të jenë fimkrijues, arkitektë, artistë vizual e elektro-muzicientë, në këtë punëtori, duhet të aplikojnë para datës 10 korrik në http://prifest.org/application-for-vr-ar-workshop/

Numri i vendeve për këtë punëtori është i limituar dhe të gjithë pjesëmarrësit e zgjedhur duhet ta sjellin me vete laptopin e tyre në punëtori si dhe duhet ta kenë të instaluar programin “Unity”. Kjo punëtori është pa pagesë dhe zgjat dy ditë./ KultPlus.com

GKK sjellë punëtorinë me An Paenhuysen “Gratë në Art në Gjermani”

Në Galerinë Kombëtare të Kosovës, mbahet punëtoria me An Paenhuysen “Gratë në Art në Gjermani”, shkruan KultPlus. Kjo punëtori i paraprin ekspozitës së artistes së famshme Gjermane Rosemarie Trockel në GKK.

Zonja Paenhuysen është kuratore e pavarur, teoriciene dhe mësimdhënëse e artit që jeton në Berlin. Ajo ligjëron për kulturën dhe teorinë e artit në Qendrën Node për studime kuratoriale. Krahas me kursin e saj Format Kreative të Shkrimit për Art, ajo publikoi një seri librash elektronikë, prej të cilëve i fundit ishte mbi rrëfimin në shkrimet për art. Në Muzeun për Art Bashkëkohor Hamburger Bahnhof, ajo udhëhoqi vizitat- ku artisti i preferuar i saj ne koleksion është Andy Warhol.

Në Hamburger Bahnhof filloi edhe karriera e saj kuratoriale, më 2009, duke bashkëkuruar ekspozitën e Paul Pfeifferit, ndërsa në 2010, së bashku me Wolfgang Mullerin, kuroi ekspozitën Pause. Valeska Gert: Bewegte Fragmente. Së fundmi ka kuruar ekspozitën Up and Down në – Qendrën për Art Bashkëkohor në Berlin, KINDL. Ajo studio historinë e kulturës në Universitetin e Leuvenit në Belgjikë, ku mori titullin PhD që u materializua në publikim të librit në gjuhën holandeze, mbi kritikën kulturore të avant-gardës Belge në vitet e 1920’ta. Ajo vazhdoi studimet postdoktorale në me hulumtimin e fotografisë urbane të Berlinit në vitet e 1920ta në UC Berkeley, Universitetin Columbia në New York, dhe Universitetin Humbold në Berlin, para se të kyçej në botën e artit bashkëkohor.

Punëtoria mbahet më 18 dhjetor me fillim nga ora 16:00 në Galerinë Kombëtare të Kosovës. Për regjistrim për pjesëmarrje, kontaktoni GKK.
Për më shumë informata: http://www.anpaenhuysen.de/ / KultPlus.com