QKRMT sot mbushë 23 vjet, këtë përvjetor ia dedikon dokumentimit të krimeve të dhunës seksuale të ndodhura gjatë luftës në Kosovë

23 vjet pas themelimit të saj, QKRMT vazhdon të shërbejë si qendër rehabilituese dhe e kujdesit për të mbijetuarit e torturës, avokimit për të drejtat e tyre dhe rritjes së vetëdijes shoqërore, me theks të veçantë për të mbijetuarit e dhunës seksuale nga koha e luftës në Kosovë. 

Këtë përvjetor, QKRMT ekskluzivisht ia dedikon dokumentimit të krimeve të dhunës seksuale të ndodhura gjatë luftës në Kosovë. 

Në shënimin e këtij përvjetori tematik, me datë 18 tetor QKRMT organizon Konferencën Ndërkombëtare “Dokumentimi i dhunës seksuale në konflikt: Standardet dhe Praktikat” ku do të shpalosin punën e tyre tre vjeçare në dokumentimin e detajuar të rasteve të dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë.  

“Përveç që do të flasim për rëndësinë e dokumentimit të dhunës seksuale në kohë lufte, gjatë kësaj konference do të bëhet edhe një prezantim preliminar i  Manualit për Dokumentimin e Dhunës Seksuale gjatë Luftës, përgatitur nga QKRMT. Ky Manual është një ekstrakt i mësimeve të nxjerra nga përvoja jonë e dokumentimit dhe do të shërbejë si udhërrëfyes për shumë organizata e institucione të tjera në mbarë botën, të cilat do të nisin proceset e tyre të dokumentimit të dhunës seksuale në konflikt. Gjithashtu, Konferenca do të jetë një mundësi e jashtëzakonshme për diskutim, ku ekskluzivisht do t’i ndajnë përvojat e tyre në dokumentimin e krimeve të dhunës seksuale në konflikt, përfaqësues nga Ukraina dhe Kolumbia”, thuhet në njoftim.

Krahas dokumentimit, në frymën e shënimit të këtij përvjetori, përmes artikullit të gazetares Ukrainase Lyudmilla Makey do të vënë fokusin në rëndësinë dhe impaktin e raportimit profesional në media, të çështjeve të ndërlidhura me dhunën seksuale në konflikt. Për më tepër, ky artikull  botuar në mediat ukrainase reflekton edhe punën e QKRMT-së, si dhe rëndësinë e përvojës dhe profesionalizmit tonë në kontekstin aktual të dokumentimit të krimeve të dhunës seksuale në Ukrainë.  

Gjithashtu, me datën 19 tetor organizojnë punëtorinë me gazetarë vendas dhe ndërkombëtar: “Hapësira dhe Qasja mediatike në raportimin e dhunës seksuale të ndërlidhur me konfliktin” e cila ka qëllim të stimulojë debatin mbi raportimin sensitiv të dhunës seksuale në konflikt dhe impaktin e mediave në perceptimin shoqëror dhe politikat vendimmarrëse në çështjet e ndërlidhura me dhunën seksuale në konflikt. / KultPlus.com

Sot promovohet libri ‘Përtej dhimbjes, drejt guximit: Rrëfime për traumën e dhunës seksuale në luftë”

Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës (QKRMT) dhe forumZFD programi në Kosovë, në kuadër të 16 Ditëve të Aktivizmit kundër dhunës me bazë gjinore – organizojnë aktivitetin promovues të librit ‘Përtej dhimbjes, drejt guximit: Rrëfime për traumën e dhunës seksuale në luftë”.

Sot, eventin mund ta ndjekni live në rrjetin social Facebook të KRCT-së duke filluar nga ora 18:00.

Libri është përpjekje për të dokumentuar dhunën seksuale gjatë luftës në Kosovë, si dhe jehonën traumatike që këto përvoja kanë në organizimin familjar, komunitar dhe shoqëror.

I përpiluar në formë rrëfimtarie të historive gojore, libri shqyrton implikimet e dhunës seksuale në luftë dhe drejtësinë sociale përmes tregimeve të burrave dhe grave, vajzave dhe motrave, që (bashkë)jetojnë dhe ballafaqohen me traumën, turpërimin dhe stigmën kolektive. Dokumentimi i këtyre historive po ashtu synon të kontribuojë në diversifikimin e rrëfimit për luftën në Kosovë.

Një panel i përbërë nga njohës të kësaj qështjeje do të diskutojnë për mënyrat se si ekspozimi i tërthortë ndaj kësaj traume ndikon shoqërinë, të afërmit dhe familjarët. Fragmente të rrëfimeve të paraqitura në libër do të lexohen gjatë këtij promovimi.

Paneliste do të jenë:
Selvi Izeti ÇARKAXHIU- Psikologe në QKRMT
Vjollca Krasniqi – Profesoreshë në UP

Libri është i përgatitur në tri gjuhë dhe në fund te promovimit do të shpërndahen ekzemplarë falas!

Përgatitja dhe publikimi i librit mbështetet nga Ministria Federale për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (BMZ), Ambasada e Mbretërisë së Bashkuar në Prishtinë dhe Ambasada Zvicerane në Kosovë. / KultPlus.com

QKRMT promovon libin ‘Përdhunimi: Një histori turpi, ditari i të mbijetuarve’

Me rastin e shënimit të 22 Vjetorit të themelimit të saj, Qendra Kombëtare për Rehabilitimin e të Mbijetuarëve të Torturës promovon librin “Përdhunimi: Një histori turpi, ditari i të mbijetuarve” nga autorja Wiola Rebecka, përcjell KultPlus.

Libri përmbledhë rrëfime të të mbijetuarëve të dhunës seksuale gjatë luftës nga pjesë të ndryshme të botës, përfshirë dhe Kosovën.

Gjithashtu, në kuadër të shënimit të përvjetorit, do të ndahet edhe çmimi tradicional “VasfijeCourage Award”, përmes të cilit nderohen persona apo institucione që kanë dhënë kontribut të jashtëzakonshëm në avansimin e kauzës dhe të drejtave të të mbijetuarëve të dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë.

Promovimi do të mbahet më datë 13 tetor në ambientet e Bibliotekës Kombëtare të Kosovës, ”Pjetër Bogdani”, duke filluar nga ora 16:00. / KultPlus.com

QKRMT promovon librin me rrëfime për traumën e dhunës seksuale në luftë

Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës (QKRMT) dhe forumZFD programi në Kosovë, në shënimin e 19 qershorit – Ditës Ndërkombëtare për eliminimin e dhunës seksuale në konflikt do të promovojë librin “Përtej dhimbjes, drejt guximit: Rrëfime për traumën e dhunës seksuale në luftë”.

Libri është përpjekje për të dokumentuar dhunën seksuale gjatë luftës në Kosovë, si dhe jehonën traumatike që këto përvoja kanë në organizimin familjar, komunitar dhe shoqëror.

Përgjatë vitit 2020, QKRMT dhe forumZFD programi në Kosovë janë përfshirë në një proces hulumtues duke intervistuar dhjetë familjarë të të mbijetuarave të dhunës seksuale në luftë dhe dy burra të mbijetuar të dhunës seksuale nga lufta e fundit në Kosovë.

I përpiluar në formë rrëfimtarie të historive gojore, libri shqyrton implikimet e dhunës seksuale në luftë dhe drejtësinë sociale përmes tregimeve të burrave dhe grave, vajzave dhe motrave, që (bashkë)jetojnë dhe ballafaqohen me traumën, turpërimin dhe stigmën kolektive.

Dokumentimi i këtyre historive po ashtu synon të kontribuojë në diversifikimin e rrëfimit për luftën në Kosovë.

Një panel i përbërë nga njohës të kësaj çështjeje do të diskutojnë për mënyrat se si ekspozimi i tërthortë ndaj kësaj traume ndikon shoqërinë, të afërmit dhe familjarët. Diskutimi po ashtu shqyrton diskursin mbi dhunën seksuale si pjesë e një narracioni më të gjerë historik dhe politikave publike, etikën dhe rëndësinë e dokumetimit të përvojave të tilla.

Libri është i përgatitur në tri gjuhë dhe në fund te promovimit do të shpërndahen ekzemplarë falas!

Përgatitja dhe publikimi i librit mbështetet nga Ministria Federale për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (BMZ), Ambasada e Mbretërisë së Bashkuar në Prishtinë dhe Ambasada Zvicerane në Kosovë. /rtklive.com/ KultPlus.com

QKRMT propozon 14 Prillin si Ditën Kombëtare të Viktimave të Dhunës Seksuale gjatë Luftës në Kosovë

Sot, Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës së bashku me organizatat partnere, (QPDG, Medica Kosva dhe Medica Gjakova) dhe Vasfije Krasniqi-Goodman, kanë mbajtur një takim me presidenten e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani-Sadriu, shkruan KultPlus.

Në këtë takim, është diskutuar mbi zhvillimin e statusit dhe politikave afirmative për të mbijetuarit e dhunës seksuale nga koha e luftës, duke filluar nga ana shëndetësore, ekonomike dhe ajo sociale.

Njëherësh është kërkuar një mbështetje më e fuqishme për dokumentimin e dhunës seksuale gjatë luftës në kuadër të nismave institucionale dhe drejtësisë tranzicionale.

Gjatë këtij takimi, QKRMT ka propozuar që 14 Prilli të jetë Dita Kombëtare e Viktimave të Dhunës Seksuale gjatë Luftës në Kosovë. / KultPlus.com

QKRMT fiton rastin në gjykatë ndaj Komisionit Qeveritar për refuzim të statusit të viktimës së dhunës seksuale

Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës ka fituar rastin e parë në Gjykatë ndaj vendimit të Komisionit qeveritar për refuzim të statusit të viktimës, shkruan KultPlus.

“Në janar të këtij viti është ftuar në shqyrtim gjyqësor rasti i parë i përfaqësuar nga QKRMT, ku dje kemi pranuar Aktgjykimin nga Gjykata Themelore në Prishtinë, me të cilin është aprovuar Padia në tërësi dhe rasti është kthyer për RISHQYRTIM dhe RIVENDOSJE në Komisionin Qeveritar për njohjen dhe verifikimin e statusit të personave të dhunuar gjatë luftës në Kosovë”, ka shkruar QKRMT në facebook.

Tutje, kjo Qendër e cila merret me të mbijetuarit e dhunës seksuale thekson se kanë paraqitur dhjetëra raste për mos njohje të statusit të viktimës së dhunës seksuale.

Komisioni qeveritar për njohjen dhe verifikimin e statusit të personave të dhunuar gjatë luftës së fundit në Kosovë vepron mbi bazën e aplikimeve të të mbijetuarve, teksa njohja e statusit iu mundëson atyre ndihmesa financiare dhe të tjera. / KultPlus.com

Rrëfimet e të mbijetuarëve të dhunës seksuale shpalosen në diskutim online

Rrëfimet e familjarëve të të mbijetuarave dhe të dy burrave që i kanë mbijetuar dhunës seksuale gjatë luftës do të shpalosen në një diskutim online, bashkë me panelistë të përbërë nga komuniteti artistik, shkruan KultPlus.

Duke filluar nga ora 15:00, të mërkurën më 9 nëntor do të organizohet diskutimi “Përtej dhimbjes, drejt guximit: Përballja me rrëfime të dhunës seksuale në luftë dhe përfaqësimi i tyre artistik” nga Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës dhe forumZFD, programit në Kosovë.

Ky organizim i cili përcjellet drejtpërdrejtë në faqe të QKRMT, vie në kuadër të ditëve të 16 Ditëve të Aktivizmit do të shpalos intervistat e dhjetë familjarëve të të mbijetuarave të dhunës seksuale dhe dy burrave të mbijetuar të dhunës seksuale nga lufta e fundit në Kosovë.

Këto rrëfime janë ruajtur dhe bashkuar në një libër të emëruar ‘Përtej dhimbjes, drejtë guximit!, të cilin për ta promovuar do të jenë të pranishëm panelistët regjisorja dhe piktorja Lendita Zeqiraj, piktorja Fitore Berisha, redaktori Gazmend Bërllajolli dhe diskutimi do të modertohet nga ligjëruesi universitar Durim Abdullahu.

Panelistët nëpërmjet bashkëbisedimit do të shpalosin mënyrat se si lexohen dhe interpretohen rrëfimet traumatike të të mbijetuarëve, për përfaqësimin artistik të tyre dhe rëndësinë e dokumentimit.

Ky diskutim dhe libri organizohet nga QKRMT dhe forumZED. / KultPlus.com

Aurela Krasniqi fiton çmimin kryesor në Festivalin e këngës popullore “Kosovarja Këndon”

Medina Pasoma

Edicioni i 48-të i Festivalit të Këngës Popullore “Kosovarja Këndon” bashkoi zëra të vajzave të talentuara. Çmimin kryesor në këtë përvjetor kur ky organizim iu dedikua të mbijetuarëve të dhunës seksuale, e rrëmbeu Aurela Krasniqi, shkruan KultPlus.

Festivali i cili i kishte rezistuar vështirësive të luftës e të paqes, arriti të organizohej në Ferizaj sonte pavarësisht pandemisë. Kësaj here, përveç përballjes me virusin e padukshim njerëzor, ky festival përqoi edhe një mesazh tjetër.

Lulja anemonë kishte marrë vendin e saj në çdo pjesë të festivalit, në skenë, te konkurrentet, ansambli dhe moderatorja. Nga çdo anë, kombinimi i ngjyrave vjollcë-verdhë përçonin shpresë. Kjo lule e cila ishte simbol i fushatës “Bëhu Zëri im” nga QKRMT, shprehu përkrahje ndaj të mbijetuarëve të dhunës seksuale në këtë organizim.

Nga ana tjetër 13 zëra të talentuar me pjesëmarrje nga Prishtina, Gjilani, Fushëkosova, Obiliqi e Artana për shkak të pandemisë u detyruan të këndojnë pa duartrokitjet e publikut, ndërkaq vajzave të Preshevës e të Shqipërisë iu privua tërësisht pjesëmarrja për shkak të gjendjes së krijuar. Secila nga to garuan për tre çmimet e para, çmimin “Nexhmije Pagarusha” dhe çmimin “Skënder Idrizi”.

Përderisa ulëset ishin të zbrazëta, ato morrën vendet e tyre në skenë me radhë, duke sjellur nëpërmjet interpretimeve të tyre këngë popullore që kanë hyrë në historinë e kulturës dhe muzikës shqiptare.

Për t’i shoqëruar me tingujt e harmonikës, klarinetit, flautës, gitarës, violinës dhe instrumenteve të tjera prezente ishte Ansambli i Këngëve dhe Valleve “Kastriotët” me formacion të zgjeruar nën udhëheqjen e Fitim Bytyqit, të cilët ishin edhe organizatorët e këtij Festivali të muzikës popullore.

E para e cila performoi në skenë ishte fituesja e edicionit të kaluar, Alma Haxhiu me këngën “Kno bylbyl me ma t’madhin za”. Pas saj, nën moderimin e Vjosa Abazit këngëtaret konkurrente i falin publikut virtual emocione të paharrueshme, të buruara nga pjesë muzikore të cilat kulmojnë kulturën shqiptare.

Blerina Musa me këngën “Kur më shkon si zog n’hava”, Arjanita Zymberi nëpërmjet pjesës artistike “Doli goca në penxhere”, Shpresa Krasniqi me “Moj bardhoke”. Aurela Krasniqi duke performuar “Valsi i lumturisë”, Anesa Bunjaku me këngën “Kroi i fshtatit tonë”, Diana Mehmeti nëpërmjet “Kur bjen fylli e çiftelia”, Blerta Curri me performancën e “Të deshta me hakikat, Patrisa Piskala  me “Fërfëlloj thëllënza”,  Anduena Ramadani me këngën “Dua më shumë Shqipërinë” , Diellza Dedushi  nëpërmjet performancës me “Nënë moj”, Flandra Aliu me këngën “Rrallë kam pa këso bukurie”, Naile Halili nën interpretimin e “Një Lule” dhe Anisa Shabani me “Zambaku i Prizrenit” përmbyllën performancat garuese të këtij edicioni.

Pas këtyre interpretimeve, radha ishte që juria e përbërë prej solistes dhe veteranes së festivalit Shpresa Berishës, sopranos Arta Jashari soprano, profesoreshës dhe muzikologes Rreze Kryeziu, kritikut muzikor Sami Piraj dhe Murat Baliu të vendosnin për fitueset e çmimeve. Përgjatë kësaj kohe, skena nuk mbeti e zbrazët. Liridon Sadriu, Alma Haxhiu, Mentor Haziri dhe potpuria e udhëhequr nga Elife Podvorica i falin muzikë të mirë publikut, duke i bërë konkurrentet të jenë edhe më kureshtare për vendimet e jurisë.

 Çmimin e parë të këtij edicioni e morri Aurela Krasniqi me këngën “Vals i Lumturisë” të cilin ia dha Xhemile Murati Shabani. Çmimin e dytë do ta jepte Berisha Rexhepi për konkurrenten Naile Haliti. Çmimi i tretë shkoi në mes dy këngëtareve, për perfomancën e këngës “Zambaku i Prizrenit” nga Anisa Shabani dhe “Nënë moj” nga Diellza Dedushi, të cilave ia dorëzoi Murat Baliu. Në anën tjetër, çmimin “Nexhmije Pagarusha” nga kori i grave “Nexhmije Pagarusha” e dhuroi Nazlije Beadini për performuesen Diana Mehmeti. Anesa Binaku u bë fituese e çmimit “Skënder Idrizi” nga Klubi i gazetarëve “Haki Braha”.

Për fund, fituesja e çmimit të parë risjelli edhe një herë emocionet që i dha publikut nëpërmjet këngës “Vals i lumturisë”, duke e kënduar edhe një herë.

Ky organizim muzikor ishte përkrahur nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit si dhe Drejtorisë për Kulturë në kuadër të Komunës së Ferizajit. / KultPlus.com

De-stigmatizimi ndaj të mbijetuarve vjen në formën e diskutimit online

Për rreth 20.000 të mbijetuarë të dhunës seksuale shumë shpesh është konkluduar se janë kategori e stigmatizuar nga shoqëria.

Pikërisht për ta trajtuar këtë temë dhe proceset reformuese, Qendra e Kosovës për Rehabilitimin e të Mbijetuarve dhe Torturës bashkë me Debate Center do të organizojnë diskutim me temën “De-stigmatizimi i dhunës seksuale në Kosovë”.

Diskutimi i cili do të mbahet më 30 dhjetor do të jenë online dhe do të filloj nga ora 17:00.

Ky aktivitet do të organizohet me qëllim të luftimit të stigmatizimit të të mbijetuarve të dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë dhe familjeve të tyre.

Për të marrë pjesë në diskutim plotësoni linkun në vijim:
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSehddDSzLd…/viewform… / KultPlus.com

Publikohet Protokolli që ka fokus dokumentimin e krimeve të dhunës seksuale sipas të drejtës ndërkombëtare

Rreth 20.000 gra dhe burra mbesin të dhunuar nga lufta e fundit e Kosovës. Për verifikimin dhe njohjen e statusit të viktimës së dhunës seksuale përgjatë kësaj lufte, ata duhet t’iu nënshtrohen disa procedurave. Pikërisht për t’i lehtësuar këto procedura, Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës (QKRMT) në bashkëpunim me organizata të këtij profili dhe institucione shtetërore ka bërë përpilimin e Protokollit për identifikimin, hetimin dhe trajtimin e rasteve të dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë, shkruan KultPlus.

Protokolli i cili u realizua përmes punës së QKRMT’së, grupeve punuese nga Sektori për krime të luftës në kuadër të Policisë së Kosovës, Prokuroria e shtetit, Qendra për Promovimin e të drejtave të grave, Medika Kosova dhe Medika Gjakova, u prezantua sot nën prezencën e drejtuesve të organizatave, familjarëve të të mbijetuarve dhe mediave.

Paneli i diskutimit përbëhej nga Feride Rushiti, drejtoreshë në QKRMT, Drita Hajdani, Prokurore Speciale në Prokurorinë Speciale të Kosovës dhe Fadil Gashi, drejtor në Drejtorinë për hetimin e krimeve të rënda. Përgjatë diskutimit u shpalos qëllimi i përpilimit të këtij protokolli, përdorimi dhe rëndësia e tij. Në të njëjtën kohë u bë ndarja e përvojave të ndryshme në mes të organizatave dhe institucioneve.

Qëllimi kryesor i Protokollit është të shërbejë si një dokument udhërrëfyes për institucionet që merren me hetimin dhe gjykimin e çështjeve dhe udhërrëfyes për palët në procedurë, në mënyrë që palët të njoftohen më për së afërmi me kompetencat e organeve të caktuara, të përfshira në këtë protokoll.

Folësja e parë, Feride Rushiti tregoj se ky protokoll është burim i atij ndërkombëtar për dokumentimin e hetimit të dhunës seksuale në konflikt, i cili është publikuar në vitin 2014, i udhëhequr nga Ministria e Punëve të Jashtme të Britanisë së Madhe dhe ambasadorja e vullnetit të mirë të OKB-së për refugjatë, Angelina Jolie, ndërsa ka qenë prezent edhe QKRMT.

“Ky protokoll ka për qëllim pikë së pari t’i koordinoj të gjithë hallkat institucionale dhe mekanizmat jo institucional, pra organizatat jo qeveritare dhe agjencitë e tjera të pavarura në mënyrë që t’iu lehtësojnë të mbijetuarve të dhunës seksuale të kenë qasje në drejtësi, dokumentim, hulumtim, rehabilitim dhe integrim në shoqëri”, u shpreh drejtoresha e QKRMT, Rushiti.

Prokurorja Speciale, Drita Hajdari teksa foli për rëndësinë e procedurave, tregoj kërkesën e saj që me rastet e të mbijetuarve të dhunës seksuale të merren policet dhe prokuroret, specifikisht gratë në këto institucione.

“Kam marrë një përgjegjësi shumë të madhe, mirëpo me një dëshirë dhe vullnet që këto krime të zbardhen dhe kryesit e këtyre veprave të vendosen para drejtësisë”, u shpreh prokurorja Hajdari.

Drejtori i drejtorisë për hetimin e krimeve të rënda në kuadër të Policisë, Fadil Gashi u shpreh se këtë kategori të luftës duhet ta mbrojmë si shoqëri dhe mos ta stigmatizojmë, teksa në fund shprehu rëndësinë e këtij protokolli: “Ky protokoll i cili u formua të ketë si fokus kombinimin ndër institucional dhe të organizatave të tjera, që qasja, identifikimi, dokumentimi i këtyre rasteve të jetë i njëjtë dhe të mos ketë të panjohura në mes nesh”.

Fokusi i Protokollit është në dokumentimin e krimeve të dhunës seksuale sipas të drejtës ndërkombëtare. Protokolli gjithashtu do të shërbejë si një strategji praktike që profesionistët mund t’i përdorin për të zvogëluar dhe adresuar rreziqet e mundshme që lidhen me dokumentimin dhe hetimin e dhunës seksuale në luftë, si dhe për të tejkaluar disa nga pengesat që paraqiten në përpjekjet e llogaridhënies për përmirësimin dhe të kuptuarit se si të mblidhen dhe të dokumentohen informatat për dhunën seksuale, gjithmonë duke pasur parasysh parimin e mos bërjes dëm.

Prandaj, ky dokument do të përdoret për të trajtuar, mbështetur dhe përfaqësuar të drejtat e të mbijetuarve dhe të dëshmitarëve të dhunës seksuale në luftë.

Në fund të këtij organizimi, fjala iu dha edhe të pranishmëve të tjerë për të diskutuar rreth problemeve të kësaj kategorie të dalë nga lufta. / Medina Pasoma / KultPlus.com

Vizita e nobelistit Mukwege në Kosovë, një mbështetje e drejtpërdrejt për të mbijetuarit e dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë

Komisioni Qeveritar për Njohjen dhe Verifikimin e Statusit të Personave të Dhunuar gjatë Luftës, kishte nderin që në ambientet e punës së tij të pres në vizitë Denis Mukwege – Laureatin e Çmimit Nobel për Paqe për vitin 2018.

Në këtë takim Mukwege u shoqërua nga drejtoresha e Fondacionit Mukwege, Esther Dingemans, si dhe ekipi i tij dhe përfaqësuese të rrjetit Sema Vasfije Krasniqi dhe përfaqësuese nga Sudani Jugor dhe komuniteti Jazidi nga Iraku. Përfaqësues të Qendrës Kosovare Për Rehabilitimin e Torturës Feride Rushiti, ishin gjithashtu prezent, si organizatë që ftoi Mukwege në Kosovë.

Komisioni Qeveritar shprehu vlerësime të larta për vizitën e Mukwege në Kosovë, si një mbështetje që vjen drejtpërdrejt për të mbijetuarit e dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë si dhe për angazhimin e shtetit të Kosovës në adresimin e këtij mjeti të luftës. Komisioni Qeveritar gjithashtu vlerësoi angazhimin e pakursyer të Mukwege në ngritjen e vetëdijes dhe në ofrimin e mbështetjes dhe ndihmës së nevojshme për të mbijetuarit në mbarë botën.

Komisioni e njoftoi Mukwegen për punën e Komisionit që nga themelimi i tij në vitin 2018 e deri më sot, progresin e arritur deri më tani në trajtimin e rasteve të aplikimeve për njohjen e statusit si dhe sfidat që po e përcjellin këtë proces kaq të ndjeshëm.

Në takim, u shkëmbyen përvojat e Kosovës në trajtimin e rasteve të dhunës seksuale gjatë luftës, si një nga modelet më të mira në botë që ekzistojnë për rastet e reparacioneve të viktimave të dhunës seksuale gjatë luftës.

Komisioni iu përgjigj pyetjeve që ishin me interes të Mukwege si dhe i prezantoi procedurat e punës deri në marrjen e vendimit, e gjithashtu ofroi edhe rekomandimet e tij se si kjo përvojë të përcillet edhe vë vendet e tjera që kanë kaluar konflikte të armatosura.

Në fund, Mukwege e përgëzoi Komisionin për punën e jashtëzakonshme që po bën me të mbijetuarit e dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë dhe se është krenar që Kosova ka arritur të ndërtojë një model kaq të suksesshëm i cili do të shërbejë si model edhe për vendet e tjera që kanë kaluar konfliktin e armatosur. / KultPlus.com

Laureati i Çmimit Nobel për Paqe, Denis Mukwege viziton QKRMT-në

Në shënimin e 20 Vjetorit të themelimit të saj, Qendrën Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës (QKRMT) do ta vizitojë Laureati i Çmimit Nobel për Paqe 2018, Denis Mukwege.

Me ftesën e QKRMT-së, Mukwege do të marrë pjesë në aktivitetet të cilat do realizohen më 10 dhe 11 nëntor 2019.

Aktivitetet kryesore në të cilat do të marrë pjesë Mukwege, mw datw 10 nwntor janw: Denis Mukwege viziton QKRMT, ku do të pritet nga stafi i QKRMT-së dhe përfaqësuesit e OJQ-ve partnere. Takim me të mbijetuarit e dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë. Takim me përfaqësuesit e Komisionit Qeveritar për Njohjen dhe Verifikimin e statusit të viktimave të dhunës seksuale.

Ndwrsa mw datw 11 nëntor, Denis Mukwege do të jetë folësi kryesor në Konferencën e 20 Vjetorit të themelimit të QKRMT-së, nw ora 9.30 – 14.00, nw Hotel Sirius.

Denis Mukwege do të merr pjesë edhe në pritjen (koktej) e organizuar me rastin e shënimit të 20 Vjetorit të themelimit të QKRMT-së nw ora 18.30 – 20.30 nw Sheshi 21.

Në kuadër të kësaj vizite, Denis Mukwege do të takohet edhe me personalitete dhe përfaqësues të institucioneve.

NEW YORK, NY – APRIL 26: Denis Mukwege speaks at the 2016 Time 100 Gala, Time’s Most Influential People In The World at Jazz At Lincoln Center at the Time Warner Center on April 26, 2016 in New York City. (Photo by Kevin Mazur/Getty Images for Time)

Kush është Dr. Denis Mukwege?

Denis Mukwege i lindur më 1 Mars 1955, është gjinekolog Kongolez. Ai themeloi dhe punon në spitalin Panzi në Bukavu (1999), ku u specializua në trajtimin e grave të dhunuar nga rebelët e armatosur. Dr Mukwege ishte i vetmi obstetër-gjinekolog në atë rajon, ndërsa Spitali Panzi u bë strehë për mijëra viktima, ku u ndërtua një model që integron mbështetje psikologjike, ndihmën juridike si dhe mbështetje socio-ekonomike. Me kalimin e viteve, Dr Mukwege u bë ekspert – udhëheqës botëror në trajtimin e të mbijetuarve të dhunës seksuale. Ndërsa numri i viktimave të dhunës seksuale në konflikte po rritej, Denis Mukwege kuptoi se shërbimet mjekësore të vetme nuk do ta zgjidhin problemin. Kështu, ai zgjeroi aktivitetin në mbështetje të të mbijetuarve, dhe përtej ndihmës mjekësore, avokimi dhe nismat vetëdijësuese në nivel global komplementojnë angazhimin e tij human. Kësisoj, së bashku me aktivisten Jezide, Nadia Murad, Dr Mukwege mori çmimin Nobel për Paqen 2018 për përpjekjet e tij për t’i dhënë fund përdorimit të dhunës seksuale si mjet lufte në konflikte të armatosura. Përpjekjet e tij për të sjellë në vëmendjen e Kombeve të Bashkuara dhe organizatave të tjera ndërkombëtare , çështjen e mbrojtjes së grave në zonat e luftës dhe konflikteve të armatosura, dhe për t’i sjellur para drejtësisë ata që janë përgjegjës për dhunën seksuale, e shndërruan atë në aktivistin kryesor të të drejtave të njeriut dhe barazisë gjinore. Dr Mukwege mori çmime të shumta për punën e tij, përfshirë Çmimin e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut (2008), Çmimin Sakharov të Parlamentit Evropian (2014).

Revista TIME e renditi atë në mesin e 100 personave më me ndikim në botë dhe Fondacioni Carter e quajti atë “qytetar të botës”.

Çmime ndërkombëtare:

· Nobel Peace Prize, with Nadia Murad (October 2018) · Time magazine’s 100 Most Influential People (2016) · Seoul Peace Prize (Seoul, Korea, October 2016) · Scandinavian Human Dignity Award Laureate, by the Scandinavian Human Rights Lawyers & Committee (Stockholm, October 2016) · Four Freedoms Award Laureate for the Freedom From Want, by the Roosevelt Institute in New York and Franklin D. Roosevelt Stichting (Middelburg, Netherlands, April 2016) · Fortune Magazine 35th World Greatest Leader of 2016 (March 2016) · University of Pennsylvania School of Nursing Renfield Foundation Award for Global Women’s Health (Philadelphia, March 2016) · Prix Héros pour l’Afrique (Hero for Africa) (Brussels, January 2016) · Women for Women International “Champion for Peace Award” (New York, November 2015) · Gulbenkian Prize (Lisbon, July 2015) · The Sakharov Prize for the Freedom of Thought, received from the European Parliament (Strasbourg, November 2014) · Solidarity Prize received from Médecins du Monde and the Saint-Pierre University Hospital (Brussels, October 2014) 2 · The Inamori Ethics Prize from the Case Western Reserve University Inamori Center for Ethics and Excellence (October 2014) · The Hillary Clinton Award (Washington, DC, February 2014) at Georgetown University for Advancing Women in Peace and Security[36] along with the British Secretary of State for Foreign Affairs William Hague · Right Livelihood Award (September 2013) · “Prize for Conflict Prevention” by the Fondation Chirac (Paris, October 2013) honored by the presence of 2 French presidents Jacques Chirac and François Hollande · Human Rights First Award (August 2013) · Civil Courage Prize (October 2013) · Officier de la Légion d’Honneur Française (Panzi, July 2013) brought to Bukavu by the First Lady of France Valérie Trierweiler and the Minister of Francophonie Yamina Benguigui. · The 2011 Deutscher Medienpreis (German Media Award) (Baden Baden, Germany, February 2012) · Clinton Global Citizen Award for Leadership in Civil Society (New York, September 2011) by President Bill Clinton. · The King Baudouin International Development Prize (Brussels, 24 May 2011)[29] by the King of Belgium Albert II. · The Wallenberg Medal (University of Michigan, October 2010) · Van Heuven Goedhart-Award (June 2010) from the Netherlands Refugee Foundation (Stichting Vluchteling) · Chevalier de la Légion d’Honneur by the French government (Kinshasa, November 2009) by French Ambassador Pierre Jacquemot · African of the Year (Nigeria, January 2009), awarded by Daily Trust · Olof Palme Prize (Sweden, 2008) · UN Human Rights prize (New York, December 2008)

Tituj nderi:

· Honorary degree from Université de Montréal (Montréal, Canada, June 2019) · Honorary degree from New University of Lisbon (Lisbon, Portugal, May 2019) · Honorary degree from Pennsylvania State University (Philadelphia, United States, May 2019) · Honorary degree from University of Liège Honorary Degree Doctor Honoris Causa (Liège, Belgium, September 2018) · University of Angers (French: Université d’Angers) Honorary Degree of Doctor of Medicine (Angers, France, January 2018) · University of Edinburgh Honorary Degree of Doctor of Medicine (Scotland, December 2017) · Harvard University Honorary degree as Doctor of Science (Boston, May 2015) · Honorary degree from the University of Louvain (UCLouvain, Belgium, February 2014)[49] along with Lawrence Lessig and Jigme Thinley · Honorary Doctorate by the faculty of medicine at Umeå University (Sweden, June 2010). / KultPlus.com