Historia e pikturës më të shitur në botë, shndërrohet në shfaqje teatrore

Një tregim i ri i dramës dhe misterit që rrethon pikturën më të shtrenjtë në botë është vendosur të shfaqet në New Yourk në vitin 2022, si një nga shfaqjet muzikore të Broadway.

“Salvator Mundi!”, titullohet shfaqja që do të realizohet nga kompania “Caiola Productions”, fituese e çmimit “Tony Award”. Kjo shfaqje do bëjë kronikën e portretit të Jezusit të periudhës së Renesancës, që është realizuar nga Leonardo da Vinçi.

Vepra konsiderohej e humbur për qindra vite dhe u rizbulua gjatë këtij shekulli, shkruan CNN, transmeton KultPlus.

Skenaristja e “Salvator Mundi!”, Deborah Grace Winer, beson se vepra e Da Vinçit i ka të gjithë përbërësit e nevojshëm për të bërë një narrativë historike për skenën.

“Ka një cilësi epike në lidhje me këtë histori për të cilën unë mendoj se shkon shumë mirë me muzikalet. Është pothuajse Sheksperiane, me përzierje të elementeve të operës”, ka thënë ajo përmes telefonit nga Manhattan.

Piktura ishte realizuar me kërkesë të Louisit të XII të Francës rreth vitit 1500, por pasi u dëmtua dhe u mbulua me ngjyrë të errët, besohej që me shekuj që është një kopje nga një artist më pak i njohur. Në vitin 2005 piktura u shit në një ankand si kopje e origjinalit, për më pak se 10,000 dollarë një shoqërie që bënte tregti me artin. Teknologjia me rreze infra të kuqe, që më herët ka zbuluar ripërpunime të dorës së Jezusit, sinjalizoi që ka shumë të ngjarë që vepra është realizuar nga vetë Da Vinçi.

 Piktura pati një ekspozitë të madhe në Galerinë Kombëtare në Londër në 2011, dhe çmimi i saj u rrit shumë. Piktura “Salvador Mundi!” qarkulloj mes koleksionistëve privatë deri në vitin 2017, ku u shti në ankand për 450.3 milion dollarë. / KultPlus.com