Puna e artistit Shuk Orani do të prezantohet në Hamburg

Më datën 29 shkurt nga ora 18 e 30 në qytetin e Hamburgut starton ekspozita “Norbert Jäger Skulpturen”, shkruan KultPlus.

Krahas artistit të njohur gjerman, do të prezantohet edhe Shuk Orani me skulpturat e tij.

Gjatë kësaj ekspozite do të marrë pjesë skulptori i njohur Norbert Jäger, laureat i Çmimit Federal për Skultplurë në vitin 1985. Ai është i përfaqësuar ndërkombëtarisht me skulpturat e tij, ku spikat ajo e Elton Johnit, po ashtu ato në muze dhe hapësira publike.

Kur flet për Shuk Oranin, Dr. Volker Probst shprehet: “Shuk Orani është kritik i çorientimit të njeriut dhe mungesës së vullnetit, ndjenjave dhe intuitës për t’ju kushtuar vëmendje konteksteve të mëdha.

Orani studion se si një materia me ngjyrë mund të pasurojë dhe ndryshojë realitetin e mëngët përmes mundësive të reja të perceptimit. Në veprat e tij me format të madh, zbulon ngjyrën blu të pasur që është shpeshherë e mbuluar nga ngjyra e bardhë. Në pikturat e tij, ngjyrat e mundshme janë të ndërthurura dhe të mbivendosura që të arrijnë të ofrojnë një strukturë imagjinare”. /KultPlus.com

“EIDOS21”, ekspozita e radhës e Shuk Oranit në Hamburg

Më 6 dhjetor në Hamburg hapet ekspozita personale e radhës e Shuk Oranit. “EIDOS21” mban titullin kjo ekspozitë e artistit të shquar dhe shumë aktiv nga Kosova me qëndrim në Hamburg të Gjermanisë, përcjellë KultPlus.

Në vazhdim, teksti i historianes gjermane të artit,  Julia Eckhardt lidhur me këtë ekspozitë.

Vetëkonceptet, të cilat i japin formë rrugës jetësore, si pasojë e zhvillimeve nga jashtë, ngatërrohen me lëndët. Personaliteti në ndryshim të vazhdueshëm i zë rrugën vullnetit për qartësi. Nga mimika e pasur me modele të ndryshme e gjallesave tjera, shfaqja jonë përpara vetes sonë dallohet për synimin e saj të pangjyrë drejt llogarive. Por idetë e llojeve të ndryshme të tonaliteteve ushtrojnë fuqi tërheqëse mbi ne. Sot këto, nesër të tjerat. A po bëhemi më të pasigurt? Apo shfrytëzohet kjo? A përfiton para dikush nga kjo?

Edhe po të jetë kjo e paparashikueshme, ia vlen që thjesht, të zhytemi në zhurmërimën e botës.

Në ekspozitën e re të Shuk Oranit, format njerëzore shpërfaqen të shumëfishuara në lojën e ngjyrave të sipërfaqes së pikturës. Konturet e tyre “ngrejnë kokën” nga shtresat e pikturës, shfaqen të tejdukshme ose trashen në penelatat vargore përgjatë gjymtyrëve.

Imazhet e tij të trupave nuk mund të qëndrojnë vetë, thotë artisti, sepse ata vetëm në shpërfaqjet e tyre të dyfishta e të trefishta janë në lartësinë e ndryshimit të vazhdueshëm të identitetit të tyre.

(Teksti: Julia Eckhardt M.A. History of Art). Nga gjermanishtja në shqip përktheu dhe përshtati Blerim Shabani – Gazetar.

Shuk Orani, për të dytën herë pjesë e panairit të Artit Bashkëkohor “Arte Padova”

Sërish këtë vit do të ringjallen pavionet e Panairit të Padovas për edicionin e 30-të të “Arte Padova”, njërën nga aktivitetet më të vjetra në botën e artit në Itali. Aktiviteti do të zhvillohet nga 15 deri më 18 nëntor 2019. Bëhet fjalë për Panairin vjetor të Artit Bashkëkohor Padova, një ekspozitë arti që u kushtohet artistëve, pronarëve të galerive, kritikëve, artdashësve dhe koleksionistëve.

Në këtë panair do të zbuloni vepra arti në pikturë, skulpturë, grafikë, fotografi, por gjithashtu do të ketë edhe konferenca dhe prezantime librash. Pjesëmarrja në Arte Padova përbën një hap të rëndësishëm jo vetëm për artistët e etabluar apo që aspirojnë, por edhe për talentet e reja që përfaqësohen në fushën e artit bashkëkohor.

Në qendër të këtij panairi të artit bashkëkohor është UFOFabrik Contemporary Art Gallery dhe Epsilon Art Gallery, e cila këtë vit do të prezantojë  “The surprise of the relevant decline”, një ekspozitë të kuratuar nga Mauro Defrancesco, një galerist italian. Qëllimi i ekspozitës së tij është të transmetojë optimizëm për origjinën e artit, ndërsa në të njëjtën kohë të hapë horizonte të reja artistike për artistët, duke bërë të mundur që ata të përfshihen në dialog me publikun.

Kuratori do të prezantojë një grup të larmishëm artistësh, përfshirë këtu: Shuk Orani, Luciano Caggianello, Feofeo, Luana Segato dhe shumë të tjerë.

Si pjesë e kësaj ekspozite, ne jemi fokusuar veçanërisht te njëri prej artistëve, Shuk Orani. Artisti shqiptar nga Kosova, që nga viti 1993 jeton dhe punon në Hamburg, si artist i pavarur. Në artin e tij, Orani ballafaqon të renë me të vjetërën, shtron pyetje dhe tregohet i hapur për zhvillimin natyror.

Orani është një kritik i dezorientimit njerëzor dhe mungesës së gatishmërisë për të menduar në kontekste më të mëdha, pasi që (njeriu) ka mungesë kujtese, ndjenjash dhe intuite. Pasi që kjo ide nënkupton një reduktim të realitetit, artisti eksploron se si materia me ngjyrë mund të ndryshojë një strukturë fillimisht të mangët dhe të gjenerojë mundësi të reja perceptuese. Pasioni i tij për artin dhe letërsinë e shtyn çdo ditë drejt dëshirave dhe projekteve të reja artistike. Midis abstraksionit, neo-ekspresionizmit ose figuracionit, veprat e tij janë të gjalla, impulsive, dinamike dhe veçanërisht shprehëse.

Sidoqoftë, talentit të tij nuk i janë dashur vite për tu shpalosur, sepse Orani tashmë ka qenë i pranishëm ndërkombëtarisht, në ekspozita personale dhe grupore. Në institucione prestigjioze si Muzeu i Artit Bashkëkohor në Pekin, Muzeu i Luvrit si pjesë e një çmimi fotografie në Paris ose  në Teatrin Kombëtar në qytetin e tij të lindjes në Kosovë.

Disa javë më parë ai u përfaqësua edhe në Panairin e fundit të Artit Bashkëkohor në Cyrih në vitin 2019.

Kjo është hera e dytë që ai prezanton veprën e tij në kontekstin e Arte Padova (2014 e fundit). Këtë vit artisti gjermano-kosovar paraqet katër nga portretet e tij spektakolare të grave. Në veprat e tij, ai zbulon ekskluzivisht portrete femrash të punuara në mënyrë të përpiktë me një linjë të zezë e të bukur, një ngjyrë të verdhë të veshur me të kuqe, të llojit “no finito”. Abstraksioni dhe ngjyrat e çliruara shërbejnë si koncepte imazhi që përcjellin të kapërcyeshmen, pafundësinë dhe ringjallin karakterin sakral të pikturës. Por, përkundër këtij sfondi, kompozimet piktorike janë veçanërisht tërheqëse përmes sensualitetit të tyre. / Albinfo.ch / KultPlus.com

Arti i Shuk Oranit në Tribeca të Nju Jorkut

Vetëm pak kohë më parë “Wall Street Journal” shkruante për një skenë të re të artit bashkëkohor në Lower Manhattan. Nëse para 40 viteve SoHo ishte “Hot Spot”-i i ri artistik, tash po paraqiten gjithnjë më shumë iniciativa të tilla në Tribeca.

Kështu, për fillimin e kohës verore atje po hapet ekspozita “Equinox”, në 7 Franklin Place, e kuratuar nga Shane Townley, Cathy Condon dhe Alekjandro Don nga “New York Art Foundation”. Në këtë ekspozitë prezantohen vepra të zgjedhura  të artistëve multimedialë, në mesin e të cilëve dhe Shuk Orani, Evan Sebastian Lagache, Alou Dia, Kevin Champeny, Patti Samper dhe Katerina Ganchak.

Këta artistë, në pozicionet e tyre eksperimentojnë me koncepte dhe tema që lidhen me rilindjen dhe ripërtëritjen, duke drejtuar me këtë rast vëmendjen nga potenciali i artit, që t`u shërbejë njerëzve në ciklet e tyre të ndryshme jetësore, si burim relaksues dhe rigjenerues.

Hapja e ekspozitës bëhet më datë 4 prill në ora 18:00, ndërsa do të qëndrojë e hapur deri më datë më 29 prill 2019, nga e hëna deri të dielën, nga ora 12:00 deri në orën 17:00, në New York Art, 7 Franklin Place, New York, NY 10013. /KultPlus.com

Arti i Shuk Oranit në TriBeCa të Nju Jorkut

Vetëm pak kohë më parë “Wall Street Journal” shkruante për një skenë të re të artit bashkëkohor në Lower Manhattan. Nëse para 40 viteve SoHo ishte “Hot Spot”-i i ri artistik, tash po paraqiten gjithnjë më shumë iniciativa të tilla në TriBeCa.

Kështu, për fillimin e kohës verore atje po hapet ekspozita “Equinox”, në 7 Franklin Place, e kuratuar nga Shane Townley, Cathy Condon dhe Alekjandro Don nga “New York Art Foundation”. Në këtë ekspozitë prezantohen vepra të zgjedhura  të artistëve multimedialë, në mesin e të cilëve dhe Shuk Orani, Evan Sebastian Lagache, Alou Dia, Kevin Champeny, Patti Samper dhe Katerina Ganchak.

Këta artistë, në pozicionet e tyre eksperimentojnë me koncepte dhe tema që lidhen me rilindjen dhe ripërtëritjen, duke drejtuar me këtë rast vëmendjen nga potenciali i artit, që t`u shërbejë njerëzve në ciklet e tyre të ndryshme jetësore, si burim relaksues dhe rigjenerues.

Hapja e ekspozitës bëhet më datë 4 prill në ora 18:00, ndërsa do të qëndrojë e hapur deri më datë më 29 prill 2019, nga e hëna deri të dielën, nga ora 12:00 deri në orën 17:00, në New York Art, 7 Franklin Place, New York, NY 10013. / albinfo / KutlPlus.com

Artisti shqiptar Shuk Orani ekspozon në Leipzig

Ka tashmë rreth njëzet vite që kur artisti nga Kosova, Shuk Orani jeton dhe krijon në Hamburg të Gjermanisë. Këtu ai ka mbaruar Akademinë e dizajnit multimedial edhe Akademinë për publikime elektronike – art dhe dizajn.

Me përkushtimin dhe nivelin artistik që dëshmojnë krijimet e tij, Orani është prej vitesh pjesë e jetës artistike të Hamburgut. Përtej kësaj, ai ka bërë depërtime edhe në skenën botërore të artit pamor, shkruan albinfo.ch. Pjesëmarrja e tij në ekspozita nëpër galeri prestigjioze në Angli, Danimarkë, Kinë, Indi etj. e dëshmon këtë.

Po ashtu, punime të artistit nga Kosova mund të shihen në objekte të rëndësishme në Hamburg e më gjerë.

Sot, Shuk Orani me 7 krijime të tij merr pjesë në ekspozitën e përbashkët me katër artistë gjermanë në Galerinë “Hermeling & Schreckenberger” në Leipzig të Gjermanisë.

Ja se çfarë shkruan, veç tjerash, historiania gjermane e artit, Julia Eckhardt, (M. A. History of Art) për krijimet e Oranit: “Tekstualisht këtu kemi të bëjmë me shpërbërjen e figurës së gruas në materie dhe në formë, ku kjo e fundit është vendi i rezervuar për përshkrimin e lidhjes me të. Shembuj për diçka të tillë nga literatura dhe arti ka mjaft. Tablotë e Oranit përplotësojnë këto pozicione të shumta, të cilat i japin shprehje gjakimit drejt metamorfozës që ndihet në jetën e përditshme. Ngjyra këtu e mbulon figurën e gruas dhe kështu e bën vështruesin që të ndalojë te konturet femërore dhe e largon në të njëjtën kohë atë nga ajo që shihet mbi sipërfaqen e pikturës…

Ekspozita hapet sonte në Galerinë “Hermeling & Schreckenberger”. Adresa: Höfe am Brühl
(Außenbereich /Quergasse) 04109 Leipzig. / KultPlus.com