Piktori Zeqirja Rexhepi fiton çmimin ‘2021 Established Artist Recognition’ për përsosmërinë e tij artistike“Arts Nova Scotia” dhe Këshilli Drejtues i “Creative Nova Scotia” kanë uruar piktorin shqiptar Zeqirja Rexhepin, i cili është përzgjedhur për të marrë Çmimin e Njohjes së Artistit të Themeluar 2021, përcjell KultPlus.

Zeqirja u përzgjodh nga një komision bashkëmoshatarësh për përsosmërinë e tij në arritjet artistike, vrullin për të ardhmen dhe njohjen profesionale në ‘Nova Scotia’ dhe më gjerë.

Zeqirja Rexhepi (Zecha), një artist kanadez me origjinë shqiptare nga vazhdon të festojë një karrierë arti jashtëzakonisht dimensionale. I vendosur, adaptues, empatik dhe transformues janë atribute të përsëritura të viteve të përvojës dhe të punës së Zekës.

Profesionalisht, ai ishte projektuesi kryesor i tekstilit për fabrikën e dytë më të madhe të tekstilit në Evropë. Ai ekspozoi gjerësisht pikturat e tij në Kosovë dhe jashtë vendit duke u specializuar si muralist për të krijuar afreske për kisha dhe xhami.

Ai e gjeti veten në Kanada, larg Kosovës me një gjuhë të re dhe relativisht të panjohur për shumicën e qytetarëve të Nova Scotia-s si personalitet, por edhe më e rëndësishmja si një shqiptar kosovar. Ai e filloi jetën e tij të re ashtu siç e kishte lënë në atë në Kosovë; me artin, teatrin, muzikën, filmin dhe mësimdhënien.

Po ashtu, ai komunikoi përmes artit që nga dita e parë, të cilin e krijoi për të treguar mirënjohjen ndaj popullit kanadez dhe pritjen e tyre të ngrohtë për të dhe familjet e tjera shqiptare. Kjo mirënjohje u shndërrua shumë shpejt në një zë, ku ai nisi një mision vullnetar për të lidhur komunitetin kanadez me atë shqiptar përmes asaj që ai njeh më mirë, kulturës dhe artit dhe është cilësuar si ambasador i popullit.

Marrja e një faqeje nga libri i jetës sigurisht që ka krijuar pamje mbresëlënëse në shumë kanavacë, mure dhe mediume të tjera sipërfaqësore. Nga paletat e thella, emocionuese të zymta me krijesa dhe sende, deri te botët e ndritshme dhe shumëngjyrëshe të tekave frymëzuese, Zecha është një mjeshtër modest që shijon mënyrën e thjeshtë të jetesës në Nova Scotia.

Çmimi i Njohjes së Artistit të Themeluar vlerëson artistët që kanë dalë nga trajnimi dhe zhvillimi i tyre fillestar për t’u bërë artistë të njohur dhe të njohur në Nova Scotia.

Çmimet ndihmojnë në shfaqjen e punës së marrësve për banorët e provincës dhe për njerëzit përtej kufijve tanë. Kjo dukshmëri do të inkurajojë mirëqenien artistike dhe ekonomike për marrësit dhe do të kontribuojë në shëndetin e sektorit artistik të Nova Scotia në mbështetje të një komuniteti të plotë.

Çmimet e Njohjes së Artistit prezantohen çdo vit nga Arts Nova Scotia dhe Këshilli Drejtues i Creative Nova Scotia dhe financohen përmes Fondit Nova Scotia Arts Endowment.

Çdo çmim mbart një vlerë të holla prej $ 5,000. / KultPlus.com

Composition #1-3, Acrylic on canvas

Zeqirja Rexhepi hap ekspozitën ‘COVID-XIX’ në Kanadë

Nga tre marsi i këtij viti piktori shqiptar në Kanada, Zeqirja Rexhepi ka hapur në qytetin e Halifaksit ekspozitën e tij të radhës të titulluar “COVID- XIX”.

Ai edhe në kohë pandemie nuk është ndalur së krijuari, duke dhënë publikut një seri pikturash nëpër faza të ndryshme të pandemisë, e cila tashmë ka mbushur një vit. Krijimi i artit në këtë kohë sfiduese ka qenë një rrugëdalje thelbësore për artistin, dhe siç shihet nga punimet studioja e tij ka funksionuar si një vend i rëndësishëm, ndërsa ka patur kaq shumë pasiguri dhe dhimbje në botë.

Në faqen e eskpozitës online, Rexhepi shruan: “Ana Lindore e Kanadasë kryesisht e ka përballuar mirë stuhinë COVID- 19, por shqetësimi dhe frika ime për familjen dhe miqtë në vendet më të goditura (si atdheu im Kosova) është kanalizuar përmes këtyre pjesëve. Jam përpjekur të kap shpresën dhe gëzimin që i uroj botës në 2021 dhe në të ardhmen, por ka qenë e pamundur t’i shpëtojmë errësirës dhe realitetit të ashpër në të cilin gjendemi, në të cilin kalojmë në hije dhe kontrast të lartë të përshkruar në kjo seri pikturash”.

Pikturat e tij dhe loja mes ngjyrës, dritës dhe errësirës mbërthejnë lumturinë që marrin dhe gjejnë familjet edhe në këto kushte të vështira dhe pranon errësirën e paparë të kësaj periudhe në histori.

“Ngjashëm me punën që krijova pas 11 shtatorit 2001, fytyrat dhe figurat femra në këtë seri përfaqësojnë kujdestarët dhe punëtorët e vijës së parë që mbështesin dhe kujdesen për njerëzit tanë më të prekshëm. Dy nga vajzat e mia janë punëtore shëndetësore, dhe unë doja t’i nderoja, si dhe të gjitha të tjerat që punonin në sektorin shëndësor dhe shërbimet e urgjencës në të gjithë botën”- thotë z. Rexhepi.

Zeqirja Rexhepi u lind në vitin 1955 në fshatin Përlepnicë të Gjilanit në Kosovë. Ai ekspozoi gjerësisht pikturat e tij në Kosovë dhe jashtë saj dhe u porosit si muralist për të krijuar murale për disa kisha dhe xhami. Ai është i autor edhe i veprës monumentale në Kishën e Shën Antonit në Binçë të Gjilanit “Martirët e Karadakut 1846 – 48”.

Gjatë luftës në Kosovë më 1999 Rexhepi me familjen e tij u largua nga Kosova, dhe ka qëndruar më shumë se një muaj në kamp refugjatësh në Maqedoni. Familja Rexhepi u bë pjesë e rreth shtatë mijë refugjatëve nga Kosova që shkuan në Kanada me ndihmën e qeverisë kanadeze.

Që nga mbërritja e tij në Kanada, ai nuk i është ndarë asnjë ditë profesionit dhe pasionit të tij të piktures, dhe gjatë gjithë kësaj kohe ka pasur shumë ekspozita personale dhe grupore, punimet e së cilit e kanë pasuruar skenën artistike jo vetëm në Kanada. Pikturat e tij janë ekspozuar në Galerinë e Arteve të Universitetit Saint Mary, Pier 21, Galeria e Arteve Nova Scotia, Galeria e Muzeut të Aviacionit, Galeria e Arteve e Universitetit Dalhousie, etj. Piktori Rexhepi njihet edhe për bashkëpunimin e tij të frytshëm me Ambasadën e Shqipërisë dhe Kosovës në Ottawa, me Konsulatën e Përgjithshme të Kosovës në Toronto, si dhe me shoqatat e komunitetit shqiptar në gjithandej në Kanada në shumë aktivitete kombëtare e kulturore.

“Është e gjitha për të krijuar lidhje dhe për të prezantuar kulturën tonë tek të tjerët”, ka thënë Rexhepi në një intervistë për gazetat lokale kanadeze para një kohe, transmeton KultPlus.

Për shkak të COVID-19 galeria e Arteve Pamore të Nova Skocisë (Visual Art Nova Scotia) do të jetë e hapur për publikun, mirëpo gjatë kësaj ekspozite, të interesuarit duhet ta rezervojnë orën dhe ditën që dëshirojnë ta vizitojnë. Të gjithë vizitorët në zyrë duhet të mbajnë maskë, dhe ta praktikojnë distancimin e kërkuar social. Eskpozita do të qëndrojë e hapur deri më 30 mars. / KultPlus.com

Artisti kosovar në Kanada i cili gërsheton dy kultura

Për 20 vjet, një artist kosovar nga Dartmouth ia ka dedikuar jetën e tij ndërtimit të lidhjeve në mes të dy kulturave. Në maj të vitit 1999, në kohën e krizës së refugjatëve kosovarë, Kanada kishte pranuar më shumë se 5 mijë refugjatë.

Zeqirja Rexhepi dhe familja e tij kanë qenë në mesin e atyre që kanë shkuar në Kanada. Ata ishin marrë nga një kamp refugjatësh në Maqedoni për në Nova Scotia nga ushtria kanadeze.

Që atëherë muralet e Rexhepit, pikturat dhe afresket kanë kontribuar në skenën artistike jo vetëm në Kanada, por edhe në shumë shtete evropiane.

“Është e gjitha për të krijuar lidhje dhe për të prezantuar kulturën kosovare tek të tjerët”, ka thënë Rexhepi gjersa ecën nëpër shtëpinë e tij, e cila është një ekspozitë me veprat e tij me të mira.

Garazhi është studioja e tij. Muret në dhomën e ndejës, dhoma të gjumit dhe korridore janë të mbushura me artin e tij simbolik e shumëngjyrësh.

“Aty, ju mund të shikoni njerëzit, mirëpo nuk e dini se kush janë ata”, thotë Rexhepi. “Ju vetëm e dini se ata janë në të njëjtën situatë”.

Rexhepi ka qëndruar në një kamp refugjatësh me gruan e tij dhe gjashtë fëmijët për një muaj, pasi që ishin larguar nga shtëpia e tyre në Kosovë.

“Unë kam fjetur për tri net jashtë pasi që nuk kishte vend brenda në tendë”, thotë ai. “Mirëpo, ky nuk ishte një problem pasi që së paku mund të shikoja që familja ime ishte e sigurt”.

Ai filloi që të pikturonte posa mbërriti në “14 Wing Greenwood” në bazën e forcave kanadeze.

“Kam bërë 120 piktura në muajin tim të parë”, ka thënë Rexhepi. “Të gjithë që punonin aty kërkuan nga një pikturë… Ata sollën fotografi të fëmijëve të tyre ‘a mund të vizatoni fëmijët e mi? Unë ju thosha: ‘Sigurisht, nuk ka problem. Ju mund ta merrni atë nesër’”.

Ata të cilët e kishin nën përkujdesje ia siguruan atij mjetet e nevojshme, përfshirë pëlhurën për të pikturuar dhe ngjyrat, por po ashtu e paguan atë edhe për punën e tij.

Rexhepi kishte ardhur në Kanada si një artist me eksperiencë. Ai kishte studiuar në shkollën e artit në Kosovë dhe Maqedoni në vitet 1974 dhe 1979 dhe ka studiuar për dizajnim të rrobave dhe qëndisje në Zvicër.

Ai ishte lejuar qe të pikturonte disa murale në Nova Scotia, përfshirë muralin me anije të mëdha, që ishte një peizazh në qendër të Halifax që nga viti 2000 deri në 2017, një seri prej tetë muraleve në Alderney Landing, që reflektonin mbi historinë e Dartmouth dhe një mural në Windsor, që tregon historinë e dëbimit të banorëve autoktone të Acadias. Ai gjithashtu ka bërë murale dhe piktura edhe në vende të tjera në Kanada.

Gjatë 20 vjetëve në Kanada, Rexhepi ka pasur dhjetëra ekspozita personale dhe kolektive. E para ishte në bazën ushtarake, në Greenwood, dy muaj pasi që ai kishte ardhur aty.

Në Evropë, Rexhepi ka bërë dhjetëra murale dhe afreske në kisha dhe xhami në Kosovë, Zvicër, Gjermani, Maqedoni, Shqipëri dhe Turqi.

“Më e madhja është 835 metra katrorë në një kishë katolike në Kosovë”, ka thënë ai. “Shumica e punës artistike nuk ishte religjioze. Është për historinë e shqiptarëve”.

Rexhepi reflekton në kulturën e shqiptare të Kosovës dhe eksperiencën e tij gjatë viteve të luftës së vitit 1999. Për të arti është më së shumti i lidhur me identitetin, dhe njerëzorja është elementi i tij kryesor në shumicën e pikturave të tij. Ai po ashtu pikturon kafshë, instrumente muzikore dhe i përdor ato si metafora për të treguar histori për karakterin e njerëzve dhe eksperiencat.

Derisa drejtohet nga një pikturë me një fytyrë gruaje, ai tregon sesi ajo e heq maskën dhe fillon të flasë.

“10 mijë gra janë dhunuar”, thotë ai. “Dikush duhet që të flasë se çfarë ka ndodhur. Një (grua shqiptare nga Kosova), e cila jeton në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ka treguar historinë e saj dhe çfarë ka ndodhur me të kur ajo ishte 16-vjeçare”.

Rexhepi e konsideron veten e tij ambasador të njerëzve të tij.

‘’Gjithçka që unë bëj është për të bërë që njerëzit e mi të ndihen krenar me mua”, thotë ai. “Unë jam shqiptar krenar nga Kosova”.

Pasi që ishte kthyer në Kosovë, nëntë muaj pasi që kishte ardhur në Kanada ai kishte parë që shtëpia e tij ishte djegur. Ai e kishte kthyer atë në një vepër arti, duke pikturuar në gërmadhat e shtëpisë së tij me mjete që ka gjetur në mes të rrënojave.

Gjatë luftës njerëzit duan vetëm që të mbijetojnë, thotë Rexhepi.

Njerëzit “ikin në mes të vdekjes dhe jetës”, thotë ai. Kur ajo kohë erdhi, unë harrova se çfarë kisha ndërtuar… lashë diplomat e mia, instrumentet e mia, lash kulturën time”.

Kosovarët të cilët ishin vendosur në Kanada është dashur që të fillojnë rindërtimin e jetës së tyre nga fillimi, thotë Rexhepi. Ata po ashtu është dashur që të shpëtojnë reputacionin e tyre, shton ai.

“Unë gjithmonë them kur ju pranoni njerëz nga një krizë, mos u shqetësoni për ata. Ata do të punojnë në çdo gjë. Ata do të vlerësojnë vendin, që do t’i mirëpresë”.

Mirëpo ende refugjatët dhe emigrantët duhet që të përballen me sfidën e paragjykimeve që ekzistojnë në shoqëritë perëndimore në lidhje me etnicitetin e tyre. Shqiptarët për shembull janë paragjykuar në filmin “Taken”, ku luan Liam Neeson, si një grup mafiozësh, thotë ai.

“Ju kam thënë fëmijëve të mi: ‘Ju duhet që të punoni shumë dhe t’i tregoni shoqërisë se kush jeni’”, thotë Rexhepi.

“Ju duhet që t’u tregoni njerëzve që jeni të sjellshëm dhe kontribuoni shumë në shtet. Mirëpo mbani kulturën tuaj. Kur njerëzit lënë vendin e tyre ata humbasin shumicën e gjërave që lidhen me rrënjët e tyre”, thotë ai.

“Djali im më i ri është shumë patriot, ai dëshiron që të kthehet në Kosovë”, thotë ai. “Mirëpo, ai tani ka një familje të madhe këtu”. Një nga vajzat e tij jeton në Zvicër, ndërsa pjesa tjetër e fëmijëve është edukuar dhe ka punë të mirë dhe familje të mira në Kanada.

“Rrënjë të reja tani janë rritur këtu”, thotë ai. “Nipërit dhe mbesat e mia do te kenë me shumë rrënjë dhe lidhje këtu sesa në Kosovë”/ The Chronicle Herald.