Për 12 vjet organizuan “Xixat e Flakës” në Gjilan, Kushtrim dhe Isa Jakupi: U përjashtuam padrejtësisht

29 Janar, 2023 - 8:35 pm

Kushtrim dhe Isa Jakupi, organizatorë të “Xixat e Flakës” tash e 12 vjet, festival për fëmijë që është organizuar në kuadër të manifestimit “Flaka e Janarit” në Gjilan, këtë vit janë përjashtuar nga organizimi i këtij festivali, duke vendosë organizatorët që nëpërmjet një komisioni të vlerësojnë OJQ-të të cilat kanë aplikuar për organizimin e këtij manifestimi, edhe përkundër asaj, që sipas Kushtrim dhe Isa Jakupit, ky festival është ideuar nga vetë ata, të dy kompozitorë, dhe i njëjti festival i është dhënë një OJQ-je, nga një komision, që sipas organizatorëve më të hershëm, nga pesë anëtarët e komisionit, asnjëri prej tyre nuk merret me muzikë.

Jakupi nëpërmjet një reagimi ka thënë se me organizimin e sivjetmë ky festival ka dështuar, duke u prezantuar edhe këngë për të rritur, pavarësisht faktit se ky festival i dedikohet fëmijëve, sikurse që kanë potencuar se ligjërisht ata kanë shkelë të drejtën e autorit, pasi që, ky festival ishte ideuar nga Isa dhe Kushtrim Jakupi.

Manifestimi tradicional organizohet nga Komuna e Gjilanit, ndërkohë KultPlus ju sjell reagimin e plotë të Isa e Kushtrim Jakupit.

Reagim

Degradimi i festivalit unik mbarëkombëtar “Xixat e Flakës” 2023

Pas më shumë se dy dekada, prej kur filluam me organizimin e koncerteve për fëmijë, dhe pas 12 viteve nga formimi dhe organizimi i rregullt i manifestimit “Xixat e Flakës” në kuadër të aktiviteteve të “Flakës së Janarit”, SOT ne realizuesit dhe ideatorët e këtij manifestimi të veqant nga të gjitha festivalet tjera në Kosovë, “Xixat e Flakës” u përjashtuam padrejtësisht dhe na u morr e drejta e vazhdueshmërisë së organizimit të këtij evenimenti unik.

Ky manifestim falë punës së jashtëzakonshme, (bashkërisht me edhe një ekip të gjerë bashkëpunëtorësh profesionist), u ndërtua me shumë mund dhe djersë, për 12 vite me rradhë, duke arritë kulminacionin e zhvillimit dhe duke i dhënë formën dhe misionin të cilin kishte. U ndërpre padrejtësisht rrugëtimi jonë, duke bërë shkelje në disa drejtime:

– Me emërtimin e një Komisioni diletantësh muzikor të cilët si duket kishin vetëm një mision të vetëm “të bëjnë ndryshime” duke mos pasë fare kompetencë për fushën e muzikës (nga 5 anëtarët e komisionit, asnjëri nga ta nuk i përkisnin fushës së muzikës) dhe duke “eliminuar” një konkurrent të kësaj fushe qysh në aplikim (!)

– Duke mos marrë për bazë paralajmërimet tona për pasojat që mund të sjellë shkelja e të drejtave të autorit dhe të drejtës intelektuale të garantuar me Ligj.

– Të njejtit “harruan” apo u munduan të “shfuqizojnë” Qmimin jetësor i cili ju nda babit tim Isa Jakupi para dy viteve nga Komuna e Gjilanit, për kontributin e dhënë për manifestimin kombëtar të Kulturës “Flaka e Janarit” dhe me theks të veqant themelimin e “Xixave të Flakës”, duke shkelë mbi kontributin e tij jetësor dhënë Kulturës muzikore në qytet dhe jo vetëm (!) Në këtë drejtim duhet theksuar se “E drejta e autorit nuk mund të merret sepse ajo është mbrojtja që u jepet autorëve me ligj. U jepet atyre krijuesve të veprave të artit dhe se autorët mund të kontrollojnë veprën e tyre, ndërsa kjo mbrojtje hyn në fuqi në kohën e krijimit dhe nuk varet nga asnjë formalitet si regjistrimi”. (Ligji mbi të drejtën e autorit)

Epilogu

Ky manifestim është mbajtë sot nga një OJQ e cila kishte “fituar” Konkursin duke trumpetuar ndryshim por që në fakt solli degradim të skajshëm të festivalit deri në masën e të ardhurit keq që ky eveniment po mbahet dhe ju dedikohet heronjëve (!).

– Në skenë u vendosën kryesisht këngë të kënduara, duke sjellë devijime nga fokusi që kishte ky manifestim – promovimin e literaturës së re të këngëve për fëmijë, posaqërisht me karakter kombëtar, atdhedashurie dhe të ngjajshme, gjë e cila nuk ndodhi!

– U interpretuan këngë të të rriturve cilat nuk korenspondonin në raport me moshën e fëmijëve (”…unë e ti si dy këngëtar, përshpërisnim për dashurinë…unë të doja, ti më doje…”)

– Në konkurrencë u vendosën barabart këngët e incizuara dhe të dedikuara për fëmijë kurse në anën tjetër këngët “live” dhe të njohura për publikun, gjë e cila do ta sjellë në lajthitje serioze Jurinë profesionale.

– Kishte këngë e cila u këndua edhe edicionin e kaluar të “Xixave” dhe se prap u vendos në konkurrencë (!)

– Përjashtim kësaj, për të .os i mbetë borgj fëmijëve pjesmarrës duhet dalluar disa pika të bukura nga Olza Hashani “Kromatika”, Aksa Hasani, Erta Hasani e Aron Musliu, solist të cilët sikur “shpëtuan” festivalin nga gremina.

– Defilimet e stërzgjatura dhe të panevojshme në skenë të cilat pasqyronin papërvojë në organizim bën që manifestimi të zgjas më shumë se 2 orë e 15 minuta duke bërë që fëmijët të stërlodhen dhe të fillojnë të dalin një nga një nga skena e varfër.

Njëra ndër arsyet e Komisionit për përzgjedhje të kësaj OJQ-je ishte se “do të sjellte risi në festival dhe se do të ketë balet” dhe në të vërtetë në fund kishte valle popullore “Ani mori nuse…” por jo balet (!). Për këtë nuk kanë faj të shkretët (komisioni) sepse ashtu edhe siq u tha më lartë janë diletant muzikor dhe nuk dallojnë baletin nga vallja popullore (!)

Në fund, megjithate, krenohemi që kemi ndërtuar deri këtu këtë festival unik dhe se besoj se shumë shpejt do të rikthehemi tek edicioni i 14!

Kushtrim & Isa Jakupi./ KultPlus.com

Të ngjajshme