Arbëreshët e Eparkisë së L’Ungros në vitet 1930 (FOTO)

Një foto e rralllë e komunitetit arbëresh në eparkinë e L’ungrës në vitet 1930.

Monsinjor Giovanni Mele, peshkop i Eparkis së L’Ungros me famullitarin, kryepriftin Pietro Bavasso në të djathtë dhe besimtarët arbëresh të Katedrales së San Nicola di Mira.

Foto kortezi e arkivit privat të Vincenzino Ducas Angeli Vaccaro.

Në vitin 2019 kjo eparki kremtoi 100 vjetorin e themelimit të saj. Ishte 13 shkurti i vitit 1919 kur Papa Benedikti XV, ndërsa bota ishte e copëtuar nga Lufta I Botërore, themelonte, me Kushtetutën Apostolike Catholici fideles, këtë Seli të Kishës katolike italo-shqiptare. / KultPlus.com

Vjersha për të panjohurën

Nga Robert Desnos

Përktheu: Edon Qesari

Kaq shumë të kam ëndërruar
sa ti ke humbur qenësinë tënde.
A ka më kohë që të arrij ta prek këtë trup plot jetë
e të puth mbi ato buzë lindjen
e zërit që kam përzemër?
Kaq shumë të kam ëndërruar
sa krahët e mi të mësuar të rrokin hijen tënde
tek kryqëzohen në gjoksin tim nuk spërdridhen
harqeve të shtatit tënd mbase.
Dhe se, ballë dukjes së qenësishme të asaj që më përndjek
dhe më udhëheq prej ditësh e vitesh,
Unë do të shndërrohem afërmendsh në hije,
O mirëpeshim ndjenjash.
Kaq shumë të kam ëndërruar sa pa dyshim s’ka më kohë afërmendsh
të çel sytë. Fle në këmbë me shtat shpalosur
ndaj gjithë dukjeve të jetës dhe të dashurisë dhe ty, e vetmja që merr vëmendjen time,
mund të prek më pak ballin tënd dhe buzët e tua.
se të parat buzë dhe të parin ballë që ndesh.
Kaq shumë të kam ëndërruar
ecur shumë, folur, fjetur me vegimin tënd sa s’më
mbetet mbase gjë tjetër, e kësisoj, të jem
vegim përmbi vegimet, njëqind herë më hijë
se hija që shëtit dhe do të shëtisë
lumturisht mbi orën diellore të jetës tënde.

Nga përmbledhja “Coprs et biens” (1930) / KultPlus.com

@Menerbes / Ayant droit moral sur l’oeuvre de Robert Desnos: Monsieur Jacques Fraenkel

Kostumet tradicionale shqiptare në vitin 1930 (FOTO)

Këto fotografi të rralla janë realizuar nga Jacqueline Benezech, një etnologe e njohur franceze e cila kishte udhëtuar në çdo skaj të Shqipërisë, duke studiuar traditat, zakonet dhe kostumet shqiptare.

Shumica e fotografive janë realizuar në Malësi dhe tregojnë se si ka jetuar shqiptarët në vitet e 30-ta, ku të gjithë mbajnë të veshur kostumin tradicional. /KultPlus.com

Kosova në vitin 1930 (FOTO)

Këto fotografi të rralla janë realizuar nga studiuesi amerikan Blanche Payne në vitin 1930.

Ai kishte vizituar Kosovën për qëllim studimi duke realizuar një set të rrallë të fotove nëpër disa qytet të Kosovës.

Fotografitë janë publikuar nga Libraria e Universitetit të Uashingtonit, transmeton Shekulli shënimin e fmimages.net./ KultPlus.com