“Arkivit të hapur” të GKA i shtohen veprat e artistëve bashkëkohorë shqiptarë

Veprat e artistëve bashkëkohorë shqiptarë (1990-2000), i shtohen “Arkivit të hapur” të Galerisë Kombëtare të Arteve.

Lajmin e ka bërë të ditur ministrja e Kulturës, Elva Margariti e cila thekson se, “të fshehtat” e Galerisë, tashmë janë të hapura për të gjithë, përpara nisjes së procesit të restaurimit, rikonstruksionit dhe rehabilitimit të ambienteve të Muzeut Kombëtar të Arteve të Bukura”.

Ministrja Margariti pak ditë më parë tha se, “do të vazhdojmë me Teatrin Kombëtar, i cili bashkë me rikonstruksionin dhe zgjerimin e Galerisë Kombëtare të Arteve do të krijojë një pol të ri në Pedonale, por dhe një magnetizëm jo vetëm kundrejt artistëve shqiptarë dhe të huaj, por në të gjithë planifikimin e territorit dhe qendrës së Tiranës”. /KultPlus.com

Xhevdet Xhafa: Veprat e mia në GKA, biografi e Kosovës

Piktori Xhevdet Xhafa vjen për herë të parë në Galerinë Kombëtare në Tiranë me një koleksion veprash të cilat flasin mbi vetë artistin, njeriun dhe kombin.

Ekspozita është kuruar nga James Walmsley dhe është organizuar në kuadër të kalendarit të përbashkët kulturor Shqipëri – Kosovë.

Veprat në teknikën mikse janë një pasqyrim i jetës së piktorit, dhe përfaqësojnë ndjenjat dhe qëndrimet e tij veçanërisht mbi çështje sociale dhe politike të kombit shqiptar.

Në konferencën për shtyp drejtori GKA, Artan Shabani, shprehu mirënjohjen për realizimin e kësaj ekspozite e cila u bë e mundur nga bashkëpunimi midis dy galerive kombëtare, asaj të Kosovës dhe Shqipërisë:

“Eshtë hera e parë që artisti dhe profesori vjen me një ekspozitë në Galerinë e Arteve dhe për këtë ndihem shumë i nderuar. Është një ekspozitë me vepra të një cikli që nuk mund të konsiderohet i mbyllur. Xhevdet Xhafa është një artist që ka qënë në avangardë që përpara viteve 90’. Ai është një artist ndërkombëtar. Në veprën e Xhevdet Xhafës shoh një forcë të jashtëzakonshme, një fuqi njerëzore të cilën publiku e ndjen në mënyrë të menjëhershme. Gjatë periudhës së luftës, profesor Xhafa nuk ka qënë një spektator, por ka qënë i armatosur me denoncimin e një intelektuali, me denoncimin e një artisti nëpërmjet gjuhës se vet, nëpërmejt zhanrit të vet artistik”, tha Shabani.

Drejtuesja e GKK, Arta Agani u shpreh se kjo ekspozitë është jeta dhe e vërteta e artistit:

“Jemi shumë të kënaqur me këtë bashkëpunim. I falënderojmë të dy ministritë e kulturës pasi këto aktivitete janë shumë të rëndesishme jo vetëm për artistët, por edhe për stafet e të dy galerive. Ka një kohë të gjatë që nuk është parë një ekspozitë personale e profesorit të nderuar Xhevdet Xhafa. E kam pasur të pamundur të shkruaj diçka që nuk është personale, pasi vetë qasja e tij është shumë personale. Elementi kryesor i këtyre veprave, është një e vërtetë supreme, të cilën profesori nuk është duke e kërkuar, por e ka gjetur dhe varet nga ne nëse e shohim apo jo atë të vërtetë. Përveç moshës, profesori ka një ernergji të pashtershme. Ai ende punon dhe thotë se ka filluar të pikturoj që kur ka filluar të ecë. Kështu që jeta e tij është pikturë dhe jetën e tij e shihni këtu sot”, u shpreh Agani.

Kuratori i ekspozitës James Walmsley, e cilësoi kurimin e ekspozitës së Xhevdet Xhafës si kulmin e karierës së tij si kurator dhe u shpreh se pikturat e Xhafës meritojnë të prezantohen në çdo muze në botë:

“Ka qënë një nder i madh të punoja me professor Xhafën. Mendoj se puna e tij ka një fuqi të madhe dhe një intensitet të fortë. Gjuha e tij është gjithashtu shumë e fuqishme. Kjo është autobiografia e tij. Për mua këto vepra janë kaq të forta, kanë kaq shumë intensitet. Integriteti i tij si artist lartësohet nga këto piktura. Vepra e tij duhet të shihet në çdo muzeum në botë. Mendoj se kariera ime si kurator ka arritur kulmin me këtë ekspozitë”, tha Walmsley.

Vëtë artisti 83-vjeçar shpjegoi disa nga tablotë e tij për mediat e pranishme dhe theksoi se në pikturën e tij është vetë qënia e tij:

“Unë jam në këto vepra, autobiografia ime, autobiografia kombëtare. Këto vepra janë të hapura të kuptueshme, për të gjithë ata që e duan artin. Jam shprehur për gjithëçka që kam pasur afër, rreth e përqark, për luftën për padrejtësinë ndaj popullit. E kam njohur mirë fizionominë e tyre, të çdo sendi. Kam jetuar me to dhe i kam shprehur drejtpërdrejt emocionet e mia, i kam hedhur shpejt në pikturë”, tha Xhafa.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri më 14 tetor.(Shkruan Shqiptarja.com)/ KultPlus.com