Promovohet monografia për piktorin Xhevdet Xhafa

Në Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Kosovës është promovuar monografia për piktorin akademik Xhevdet Xhafa nga autorja Suzana Varvarica – Kuka, një vepër e cila pasqyron jetën dhe krijimtarinë artistike të akademikut korrespodent të ASHAK.

Gjithashtu, në kuadër të kësaj ngjarjeje është hapur edhe ekspozita me veprat e akademik Xhafës.

Për librin folën autorja dhe akademiku Luan Mulliqi, të cilët krijimtarinë e piktorit Xhevdet Xhafa e konsideruan një art delikat që është i lidhur pandashëm me vendin dhe vuajtjet e bashkëkombësve.

Ndërsa vet piktori Xhafa u shpreh se veprat e tij pasqyrojnë historinë e dhimbshme shqiptare të shprehur me një sinqeritet dhe pastërti.

Në promovimin e monografisë morën pjesë personalitete të shumta nga bota e artit, kulturës dhe ajo akademike, ndër ta edhe Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku, Ambasadori i Britanisë së Madhe, Nicholas Abbott, Kryetari i ASHAK-ut, Mehmet Kraja, deputetja Saranda Bogujevci, artisti Sislej Xhaja e shumë të tjerë.

Xhevdet Xhafa studimet i kreu në Akademinë e Arteve në Lubjanë. Edhe studimet pasuniversitare i kreu me sukses në këtë Akademi.

Punoi për shumë vite si ligjërues dhe profesor i lëndës së pikturës në Akademinë e Arteve të Universitetit të Prishtinës. Dha ndihmesë në edukimin e shumë brezave të artistëve të rinj deri sa u pensionua.

Është shpërblyer me disa çmime dhe mirënjohje kombëtare dhe ndërkombëtare. Disa nga veprat e tij gjenden në disa prej galerive e muzeve të ndryshëm kombëtar dhe ndërkombëtar.

Prej vitit 2012 është anëtar i Akademisë së Shkencave dhe të Arteve në Kosovë./KultPlus.com

Xhevdet Xhafa, laureat i çmimit për Vepër Jetësore “Muslim Mulliqi”

Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit nesër do të organizojë ceremoninë e ndarjes së çmimeve në fushën e arteve pamore “Muslim Mulliqi”. Ky çmim ndahet për herë të parë nga MKRS, shkruan KultPlus.

Çmimi Kombëtar për Veprimtari Jetësore i ndahet Muslim Mulliqit – post mortem. Po ashtu, Çmimi Kombëtar për Veprimtari Jetësore “Muslim Mulliqi” i ndahet Akademik Xhevdet Xhafës. Çmimi Vjetor për të Arriturat në Fushën e Artit Pamor i ndahet Fatmir Krypës.

Ceremonia e ndarjes së çmimeve do të mbahet nesër në kabinetin e Ministrit të Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi, duke filluar nga ora 10:00./ KultPlus.com

“Autobiografia” e Xhevdet Xhafës nëpërmjet fotografisë (FOTO)

Mbrëmë në Galerinë Kombëtare të Tiranës është hapur ekspozita personale e artistit shqiptar Xhevdet Xhafa, ekspozitë kjo që shënon edhe bashkëpunimin kulturor në mes Kosovës dhe Shqipërisë, shkruan KultPlus.


Ekspozita është kuruar nga James Walmsley, kurse veprat në teknikën mikse janë një pasqyrim i jetës së piktorit, dhe përfaqësojnë ndjenjat dhe qëndrimet e tij veçanërisht mbi çështje sociale dhe politike të kombit shqiptar.


Kjo ekspozitë do të rri e hapur deri më 18 tetor, kurse lexuesit e KultPlus mund të shohin nga afër pamje nga hapja e kësaj ekspozite./KultPlus.com

Xhevdet Xhafa: Veprat e mia në GKA, biografi e Kosovës

Piktori Xhevdet Xhafa vjen për herë të parë në Galerinë Kombëtare në Tiranë me një koleksion veprash të cilat flasin mbi vetë artistin, njeriun dhe kombin.

Ekspozita është kuruar nga James Walmsley dhe është organizuar në kuadër të kalendarit të përbashkët kulturor Shqipëri – Kosovë.

Veprat në teknikën mikse janë një pasqyrim i jetës së piktorit, dhe përfaqësojnë ndjenjat dhe qëndrimet e tij veçanërisht mbi çështje sociale dhe politike të kombit shqiptar.

Në konferencën për shtyp drejtori GKA, Artan Shabani, shprehu mirënjohjen për realizimin e kësaj ekspozite e cila u bë e mundur nga bashkëpunimi midis dy galerive kombëtare, asaj të Kosovës dhe Shqipërisë:

“Eshtë hera e parë që artisti dhe profesori vjen me një ekspozitë në Galerinë e Arteve dhe për këtë ndihem shumë i nderuar. Është një ekspozitë me vepra të një cikli që nuk mund të konsiderohet i mbyllur. Xhevdet Xhafa është një artist që ka qënë në avangardë që përpara viteve 90’. Ai është një artist ndërkombëtar. Në veprën e Xhevdet Xhafës shoh një forcë të jashtëzakonshme, një fuqi njerëzore të cilën publiku e ndjen në mënyrë të menjëhershme. Gjatë periudhës së luftës, profesor Xhafa nuk ka qënë një spektator, por ka qënë i armatosur me denoncimin e një intelektuali, me denoncimin e një artisti nëpërmjet gjuhës se vet, nëpërmejt zhanrit të vet artistik”, tha Shabani.

Drejtuesja e GKK, Arta Agani u shpreh se kjo ekspozitë është jeta dhe e vërteta e artistit:

“Jemi shumë të kënaqur me këtë bashkëpunim. I falënderojmë të dy ministritë e kulturës pasi këto aktivitete janë shumë të rëndesishme jo vetëm për artistët, por edhe për stafet e të dy galerive. Ka një kohë të gjatë që nuk është parë një ekspozitë personale e profesorit të nderuar Xhevdet Xhafa. E kam pasur të pamundur të shkruaj diçka që nuk është personale, pasi vetë qasja e tij është shumë personale. Elementi kryesor i këtyre veprave, është një e vërtetë supreme, të cilën profesori nuk është duke e kërkuar, por e ka gjetur dhe varet nga ne nëse e shohim apo jo atë të vërtetë. Përveç moshës, profesori ka një ernergji të pashtershme. Ai ende punon dhe thotë se ka filluar të pikturoj që kur ka filluar të ecë. Kështu që jeta e tij është pikturë dhe jetën e tij e shihni këtu sot”, u shpreh Agani.

Kuratori i ekspozitës James Walmsley, e cilësoi kurimin e ekspozitës së Xhevdet Xhafës si kulmin e karierës së tij si kurator dhe u shpreh se pikturat e Xhafës meritojnë të prezantohen në çdo muze në botë:

“Ka qënë një nder i madh të punoja me professor Xhafën. Mendoj se puna e tij ka një fuqi të madhe dhe një intensitet të fortë. Gjuha e tij është gjithashtu shumë e fuqishme. Kjo është autobiografia e tij. Për mua këto vepra janë kaq të forta, kanë kaq shumë intensitet. Integriteti i tij si artist lartësohet nga këto piktura. Vepra e tij duhet të shihet në çdo muzeum në botë. Mendoj se kariera ime si kurator ka arritur kulmin me këtë ekspozitë”, tha Walmsley.

Vëtë artisti 83-vjeçar shpjegoi disa nga tablotë e tij për mediat e pranishme dhe theksoi se në pikturën e tij është vetë qënia e tij:

“Unë jam në këto vepra, autobiografia ime, autobiografia kombëtare. Këto vepra janë të hapura të kuptueshme, për të gjithë ata që e duan artin. Jam shprehur për gjithëçka që kam pasur afër, rreth e përqark, për luftën për padrejtësinë ndaj popullit. E kam njohur mirë fizionominë e tyre, të çdo sendi. Kam jetuar me to dhe i kam shprehur drejtpërdrejt emocionet e mia, i kam hedhur shpejt në pikturë”, tha Xhafa.

Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri më 14 tetor.(Shkruan Shqiptarja.com)/ KultPlus.com

Gati për ekspozitën e Xhevdet Xhafës në Tiranë

Drejtoresha e Galerisë së Arteve të Kosovës, Arta Agani, ai i Galerisë Kombëtare të Tiranës, Artan Shabani dhe iniciatori i kësaj ekspozite Zeni Ballazhi, shihen të jenë bashkë për përgatitjet e fundit për hapjen e ekspozitës së Xhevdet Xhafës në Tiranë, shkruan KultPlus.

Ekspozita është një sjellje në etapa të ndryshme të krijimtarisë së artistit, sjellë po ashtu punë të papara më herët në publik. Veprat e Xhevdet Xhafes, të cilat janë të përfshira në këtë ekspozitë e titulluar Autobiografia reflektojnë punë nga krijimtaria e tij nga vitet ’60-ta.

Ekspozita e kuruar nga James Walsmley, është pjesë e kalendarit të përbashkët kulturor në mes të Ministrive të Kulturës të Shqipërisë dhe Kosovës dhe ajo është organizuar në bashkëpunim të ngushtë me Galerinë Kombëtare të Arteve të Shqipërisë. Ekspozita personale e Xhevdet Xhafes shënon kështu bashkëpunimin në suaza të zbatimit të këtij kalendari të përbashkët kulturor në mes Shqipërisë dhe Kosovës.

Ekspozita është një sjellje në etapa të ndryshme të krijimtarisë së artistit, sjellë po ashtu punë të papara më herët në publik. Veprat e Xhevdet Xhafes, të cilat janë të përfshira në këtë ekspozitë e titulluar Autobiografia reflektojnë punë nga krijimtaria e tij nga vitet ’60-ta.
Ekspozita hapet më sonte me fillim nga ora 19:30./KultPlus.com

Xhevdet Xhafa me ekspozitë personale në Tiranë

Të enjten mbrëma në Galerinë Kombëtare të Arteve në Tiranë, do të hapet ekspozita personale e artistit kosovar me renome Xhevdet Xhafa, shkruan KultPlus.

Ekspozita e kuruar nga James Walsmley, është pjesë e kalendarit të përbashkët kulturor në mes të Ministrive të Kulturës të Shqipërisë dhe Kosovës dhe ajo është organizuar në bashkëpunim të ngushtë me Galerinë Kombëtare të Arteve të Shqipërisë. Ekspozita personale e Xhevdet Xhafes shënon kështu bashkëpunimin në suaza të zbatimit të këtij kalendari të përbashkët kulturor në mes Shqipërisë dhe Kosovës.

Ekspozita është një sjellje në etapa të ndryshme të krijimtarisë së artistit, sjellë po ashtu punë të papara më herët në publik. Veprat e Xhevdet Xhafes, të cilat janë të përfshira në këtë ekspozitë e titulluar Autobiografia reflektojnë punë nga krijimtaria e tij nga vitet ’60-ta.

Ekspozita hapet më 14 shtator me fillim nga ora 19:30./ KultPlus.com