QKK-ja hapë thirrjen për propozime për edicionin e 96 të çmimeve OSCARS

Qendra Kinematografike e Kosovës fton të gjithë të interesuarit të dërgojnë propozime për konsiderim për çmimet e Akademisë OSCAR, për kategorinë për film ndërkombëtar/gjuhë të huaj, i cili mund ta përfaqësoj Kosovën këtë vit. 

Në këtë kategori përfshihen filmat e metrazhit të gjatë artistik, dokumentarë dhe të animuar më të gjatë se 40 minuta, që janë shfaqur/do të shfaqen në kinema, apo VOD platformë, për më së paku 7 ditë radhazi, jo më herët se 1 dhjetor 2022 dhe jo më vonë se 31 tetor 2023. 

Në periudhën kualifikuese dhe gjatë shfaqjes në kinema, filmi duhet të reklamohet dhe shfrytëzohet në atë mënyrë e cila konsiderohet normale dhe e zakonshme me praktikat e shpërndarjes së filmave të dedikuar për shfaqje të parë në kinema (theatrical release). 

Filmat të cilët, në një formë apo tjetrën, realizojnë shfaqje publike jo në kinema dhe shpërndarje para shfaqjes kualifikuese, nuk do të merren në konsideratë për çmimet OSCAR. Shfaqje publike jashta kinemave konsiderohen të jetë (por nuk kufizohet vetëm në): transmetimi dhe televizioni kabllor, PPV/VOD, shpërndarjet të DVD-ve, shpërndarjet gjatë fluturimeve ajrore, transmetimet në internet etj.

Në linkun e mëposhtëm gjeni detajet e tjera rreth aplikimit:

https://docs.google.com/viewer?url=https%3A%2F%2Fwww.oscars.org%2Fsites%2Foscars%2Ffiles%2F96o_complete_rules.pdf

Propozimet mund t’i dërgoni përmes postës elektronike në: [email protected]

Apo fizikisht në: Qendra Kinematografike e Kosovës
Rruga UÇK Nr. 273
10000 Prishtina
Kosova

Afati i fundit për aplikim është 5 gusht 2023, ora 16:00. / KultPlus.com

QKK nënshkruan memorandum bashkëpunimi me Komunën e Kamenicës për organizimin e “Kinemasë Verore”

Qendra Kinematografike e Kosovës ka nënshkruar sot memorandum bashkëpunimi me Komunën e Kamenicës me qëllim të organizimit të ‘Kinemasë Verore’, në këtë komunë, përcjell KultPlus.

Përmes këtij bashkëpunimi, Drejtoria për Kulturë, Rini dhe Sport në Komunën e Kamenicës dhe Qendra Kinematografike e Kosovës synojnë të rrisin ndërgjegjësimin dhe interesin e publikut për filma të prodhuar në Kosovë, promovimin e krijuesve vendas dhe rrjetëzimin në mes këtyre dy institucioneve. / KultPlus.com

Blerta Zeqiri: E nderuar që mu besua udhëheqja e institucionit më të zhvilluar të vendit

Blerta Zeqiri, pas marrjes së pozitës së drejtoreshës së Qendrës Kinematografike të Kosovës, ka thënë se ndjehet shumë e lumtur që do të udhëheqë institucionin më të zhvilluar në vend, prej ku edhe është zotuar se do të shkrij gjithë përvojën e saj të fituar brenda dy dekadash për zhvillimin e mëtejshëm të industrisë së filmit, shkruan KultPlus.

‘’Ndjehem jashtezakonisht e nderuar qe me eshte besuar udheheqja e Qendres Kinematografike te Kosoves, institucionit me te zhvilluar te vendit. Te gjitha njohurite e fituara gjate ketyre dy dekadave qe punoj ne kete industri do t’i perdore per zhvillimin e metejme te industrise se filmit ne vendin tone – mision ky per te cilin kam punuar vazhdimisht dhe aktivisht bashke me koleget e mi filmberes.’’, ka thënë Zeqiri.

Ajo më tutje ka thënë se Kosovën e presin punë dhe suksese të mëdha, pasi ajo do të punoj me nder duke e bërë më të mirën për vendin.

‘’Na presin shume pune, shume sfida dhe shume suksese per filmin Kosovar! Ju faleminderit Minister per besimin! Do te punoj me zell e me nder per te bere me te miren qe di!’’, ka thënë Zeqiri./ KultPlus.com

Hapet thirrja për financim të projekteve kinematografike në Shqipëri

Qendra Kombëtare e Kinematografisë njoftoi hapjen e thirrjes për financim të projekteve kinematografike për festivale filmi dhe javë filmi brenda vendit.

QKK bëri me dije në njoftimin e saj se do të pranohen në konkurrim projektet që përmbushin rregullat e përcaktuara në rregulloren e Qendrës Kombëtare të Kinematografisë.

Sipas QKK shtëpitë kinematografike që do të paraqesin projekte në këtë konkurrim duhet të jenë të regjistruara në QKK për vitin kalendarik 2023.

Qendra Kombëtare e Kinematografisë bën me dije se aplikimi i projekteve do të bëhet online në faqen: www.filmcoproduction.com dhe afati i fundit për depozitimin e projekteve do të jetë data 5 maj ora 14:00.

QKK është institucioni më i rëndësishëm kombëtar që inkurajon, financon dhe promovon prodhimin kinematografik në Shqipëri. / atsh / KultPlus.com

Nënshkruhet marrëveshja mes QKK-së dhe First Cut Lab në Berlinale

Përveç shumë takime dhe diskutimeve të realizuara në kuadër të prezencës së Qendrës Kinematografike të Kosovës në Tregun Evropian të Filmit në Berlinale, me 21 shkurt u nënshkrua edhe marrëveshja në mes QKK-së dhe Tatino Films i cila parashesh trajtim të veçantë tre vjeçar (2023-2025) për filma të Kosovës përmes realizimit të punëtorive në kuadër të programit të dedikuar – First Cut Lab Kosovo.

Qëllimi i First Cut Lab është të mundësohet arritja e potencialit artistik të filmave dhe njëkohësisht rritja e vlerës së filmave në tregun ndërkombëtar dhe prezencës së tyre në festivale të rëndësishme. Në First Cut Lab kanë kaluar një numër i konsiderueshëm i filmave të suksesshëm nga Kosova si ‘Vera andrron detin’, ‘Në kërkim të Venerës’ etj.

Ekipeve të përzgjedhura (regjisor/producent/montazher) u ofrohet një kornizë krijuese, sa e kujdesshme aq edhe dhe sfiduese, që ka për qëllim hapjen e perspektivave të reja dhe eksplorimin e të gjithë potencialit artistik që ngërthen materiali dhe bota e filmave të tyre. Ata shfaqin montazhën e tyre të parë në një seancë private dhe marrin komente ekspertësh nga këshilltarë ndërkombëtarë të industrisë së filmit, si dhe këshilla specifike nga një redaktor konsulent. Konsulentët dhe këshilltarët e industrisë do të përcaktohen sipas profileve të filmit të përzgjedhur.

Nënshkruhet marrëveshja me First Cut Lab në Berlinale

Përveç shumë takime dhe diskutimeve të realizuara në kuadër të prezencës së QKK-së në Tregun Evropian të Filmit në Berlinale, me 21 shkurt u nënshkrua edhe marrëveshja në mes QKK-së dhe Tatino Films i cila parashesh trajtim të veçantë tre vjeçar (2023-2025) për filma të Kosovës përmes realizimit të punëtorive në kuadër të programit të dedikuar – First Cut Lab Kosovo.

Qëllimi i First Cut Lab është të mundësohet arritja e potencialit artistik të filmave dhe njëkohësisht rritja e vlerës së filmave në tregun ndërkombëtar dhe prezencës së tyre në festivale të rëndësishme. Në First Cut Lab kanë kaluar një numër i konsiderueshëm i filmave të suksesshëm nga Kosova si ‘Vera andrron detin’, ‘Në kërkim të Venerës’ etj.

Ekipeve të përzgjedhura (regjisor/producent/montazher) u ofrohet një kornizë krijuese, sa e kujdesshme aq edhe dhe sfiduese, që ka për qëllim hapjen e perspektivave të reja dhe eksplorimin e të gjithë potencialit artistik që ngërthen materiali dhe bota e filmave të tyre. Ata shfaqin montazhën e tyre të parë në një seancë private dhe marrin komente ekspertësh nga këshilltarë ndërkombëtarë të industrisë së filmit, si dhe këshilla specifike nga një redaktor konsulent. Konsulentët dhe këshilltarët e industrisë do të përcaktohen sipas profileve të filmit të përzgjedhur.

Pasi të përfundojë seminari, pjesëmarrësit marrin një raport dhe një udhërrëfyes që mund të shërbejë si udhëzes për ndërtimin e mëtejshëm të storjes gjatë vazhdimit të montazhës.

Në kontekst të punës drejt rritjes së potencialit të filmave të Kosovës, përveç ofrimit të ekspertizës për fazën e montazhës, drejtuesi i QKK-së, z. Lum Çitaku ka zhvilluar takime në drejtim të ofrimit të mbështetjes më sistematike edhe për fazën e zhvillimit të skenarit të filmave nga Kosova.

Në kontekst të punës drejt rritjes së potencialit të filmave të Kosovës, përveç ofrimit të ekspertizës për fazën e montazhës, drejtuesi i QKK-së, z. Lum Çitaku ka zhvilluar takime në drejtim të ofrimit të mbështetjes më sistematike edhe për fazën e zhvillimit të skenarit të filmave nga Kosova.

Nënshkruhet marrëveshja me First Cut Lab në Berlinale

Përveç shumë takime dhe diskutimeve të realizuara në kuadër të prezencës së QKK-së në Tregun Evropian të Filmit në Berlinale, me 21 shkurt u nënshkrua edhe marrëveshja në mes QKK-së dhe Tatino Films i cila parashesh trajtim të veçantë tre vjeçar (2023-2025) për filma të Kosovës përmes realizimit të punëtorive në kuadër të programit të dedikuar – First Cut Lab Kosovo.

Qëllimi i First Cut Lab është të mundësohet arritja e potencialit artistik të filmave dhe njëkohësisht rritja e vlerës së filmave në tregun ndërkombëtar dhe prezencës së tyre në festivale të rëndësishme. Në First Cut Lab kanë kaluar një numër i konsiderueshëm i filmave të suksesshëm nga Kosova si ‘Vera andrron detin’, ‘Në kërkim të Venerës’ etj.

Ekipeve të përzgjedhura (regjisor/producent/montazher) u ofrohet një kornizë krijuese, sa e kujdesshme aq edhe dhe sfiduese, që ka për qëllim hapjen e perspektivave të reja dhe eksplorimin e të gjithë potencialit artistik që ngërthen materiali dhe bota e filmave të tyre. Ata shfaqin montazhën e tyre të parë në një seancë private dhe marrin komente ekspertësh nga këshilltarë ndërkombëtarë të industrisë së filmit, si dhe këshilla specifike nga një redaktor konsulent. Konsulentët dhe këshilltarët e industrisë do të përcaktohen sipas profileve të filmit të përzgjedhur.

Pasi të përfundojë seminari, pjesëmarrësit marrin një raport dhe një udhërrëfyes që mund të shërbejë si udhëzes për ndërtimin e mëtejshëm të storjes gjatë vazhdimit të montazhës.

Në kontekst të punës drejt rritjes së potencialit të filmave të Kosovës, përveç ofrimit të ekspertizës për fazën e montazhës, drejtuesi i QKK-së, z. Lum Çitaku ka zhvilluar takime në drejtim të ofrimit të mbështetjes më sistematike edhe për fazën e zhvillimit të skenarit të filmave nga Kosova./ KultPlus.com

Hapet shtandi i Kosovës në edicionin e 73-të të Berlinales

Për të njëmbëdhjetin vit me radhë Qendra Kinematografike e Kosovës prezentohet në Tregun Evropian të Filmit – EFM në edicionin e 73-të të Berlinales.

Ndër të tjera, Qendra Kinematografike e Kosovës do të promovoj filmat e fundit kosovar në kategori dhe faza të ndryshme të zhvillimit, do të këtë takime dhe inicime të marrëveshjeve të ardhshme ndërshtetërore, takime me partner ndërkombëtar të kinematografisë, fonde filmi, përfaqësues të festivaleve të rëndësishme ndërkombëtare, producentë e distributorë.

Shtandi i përbashkët i Kosovës dhe Shqipërisë gjendet në Marriott Hotel në adresën Inge-Beisheim-Platz 1, 10785 – Shtandi nr. 138. / KultPlus.com

“Prishtinë 2002” me premierë në Clermont-Ferrand në Francë

Filmi i metrazhit të shkurtër “Prishtinë 2002” me regjisore Trëndelinë Halili dhe producent Ermal Gërdovci, do të shfaqë premierën në festivalin e filmit të shkurtër Clermont-Ferrand në Francë, njërin prej festivaleve më të mëdha ndërkombëtare të filmit të shkurtër në botë i kategorisë A, dhe i dyti në Francë pas festivalit të Kanës sa i përket audiencës.

“Prishtinë 2002” do të shfaqet në ekranet franceze në kuadër të edicionit të 45-të të festivalit, i cili do të mbahet përgjatë datave 27 janar – 4 shkurt 2023.

Filmi rrëfen historinë e nje adoleshenteje, e cila priret të transformojë vetveten, për t’i bërë përshtypje shoqes së saj të ngushtë. Ndërkohë që gjatë tërë këtij rrugëtimi, personazhi kryesor ndeshet me të papriturën.

Realizimi i filmit është mbështetur nga Qendra Kinematografike e Kosovës dhe Komuna e Prishtinës, dhe prodhuar nga shtëpia e filmit Kandërr. /KultPlus.com

Këto janë 26 projektet filmike të mbështetura nga QKK për vitin 2022

Filmi i metrazhit të gjatë, ‘Hatixhe and Shaban a story of money and shame’ me regji dhe skenar nga Visar Morina dhe producent Eshref Durmishi i prin listës së filmave të metrazhit të gjatë artistikë të mbështetur nga Qendra Kinematografike e Kosovës për vitin 2022, përcjell KultPlus.

Në këtë listë janë edhe filmat ‘Jerëm’ me regji dhe skenar të Ismet Sijarinës, ‘Pilivesa me regji dhe skenar nga Dren Zherka, filmi ‘Azil’ me regji të Jeton Ahmetaj dhe skenar të Jeton Neziraj dhe filmi ‘Me fjalë të tjera’ me regji dhe skenar nga Valbona Jashari.

QKK përveç filmave artistikë të metrazhit të gjatë, ka mbështetut edhe filmat në kategorinë kooproduksion minor ku janë mbëshetur filmat ‘Pikë uji’, ‘Vidra’ dhe ‘Leaving Eden’.

Po ashtu është mbështetur edhe filmi i metrazhit të shkurtë të animuar ‘Lobby Boy’.

Janë mbështetur edhe kategoritë: Postproduksion për film të metrazhit të gjatë, ku është përzgjedhur filmi ‘Adnan Kafazi’, Zhvillim skenari për film të metrazhit të gjatë ku janë përzgjedhur filmat ‘Era’, ‘Kthimi n’mal’, ‘Pain, the nemesis’, ‘Banesat e të vetmve’, ‘Vatershuar’,’Lumi na’, ‘Gjurme’, ‘You Don’t know’ dhe ‘Ana tjetër e luftës’.

Ndërkaq në mesin e filmave të metrazhit të shkurtër artistikë të mbështetur nga QKK, listës i prin filmi ‘My godfather send me an iphone’ me regji dhe skenar të Samir Karahodës. Në këtë listë janë edhe ‘Keep going’ me regji të Valmira Hysenit dhe skenar nga Valmira Hyseni dhe Zgjim Terziqi, ‘Intervista’ me regji dhe skenar të Andamion Murati, ‘Greed’ me regji dhe sekar të Salma Al Dehaybi, filmi ‘Buka dhe turpi’ me regji të Ben Apollonit dhe skenar nga Ag Apolloni, ‘Once upon a midnight’me regji dhe skenar nga Hana Bucalija dhe filmi ‘Ni rrugdalje’ që e sjell Lum Radoniqin si regjisor dhe skenarist.

Klikoni KËTU për të parë listën e plotë të filmave të mbështetur nga QKK./ KultPlus.com

15 filma kosovar janë përfunduar gjatë vitit 2022, MKRS bën të ditur vlerën totale të mbështetjes

Kinematografia e Kosovës viteve të fundit të shënuar një sukses të jashtëzakonshëm.                              

Ndërsa 15 filma janë të përfunduar vetëm gjatë vitit 2022, përcjell KultPlus.

Gjithsej 15 projekte filmike të përfunduara gjatë vitit 2022 janë dorëzuar në Qendrën Kinematografike të Kosovës.

Projektet filmike janë 4 të metrazhit të gjatë artistik, 3 të metrazhit të shkurtë, 3 dokumentarë, 4 koproduksione minore dhe 1 post-production.

Vlera totale e mbështetjes së këtyre projekteve nga Ministria e Kulturës është 902,250.00 euro. / KultPlus.com

Filmi kosovar “Kthimi në mal” i regjisores Antoneta Kastrati mbështetet nga Rrjeti Kinematografik i Evropës Juglindore

Në kuadër të edicionit të 63-të të Festivalit Ndërkombëtar të Filmit në Selanik të Greqisë, është mbajtur Asambleja e Përgjithshme e Qendrave të Filmit të Evropës Juglindore, e cila organizohet në baza vjetore.

Asambleja ka mbledhur përfaqësues të kinematografisë nga vendet e Evropës Juglindore, duke përfshirë Shqipërinë, Qipron, Greqinë, Malin e Zi, Kosovën, Maqedoninë e Veriut, Romaninë dhe Bullgarinë.

“I gëzohemi kohezionit dhe bashkëpunimit të deritashëm, por duam që tash e tutje të reflektojmë në drejtim të zgjerimit të rrjetit dhe diversifikimit të mënyrave të mbështetjes për filmin”, tha ndër të tjera drejtuesi Çitaku, me rastin e pres konferences së përbashket ku u publikuan edhe projektet që fituan mbështetjen e rrjetit këtë vit.

Në mesin e projekteve filmike të cilat do të mbështeten financiarisht nga Rrjeti Kinematografik i Evropës Juglindore, është filmi kosovar “Kthimi në mal” nga regjisorja Antoneta Kastrati.

Ndër të tjera, Rrjeti synon krijimin e një hapësire e cila rritë bashkëpunimin dhe larmishmërinë në prodhimet kinematografike të vendeve të Evropës Juglindore. / KultPlus.com

Sot mbahet mbrëmje përkujtimore për regjisoren Arzana Kraja në përvjetorin e tretë të vdekjes

Qendra Kinematografike e Kosovës përkujton regjisoren Arzana Kraja, në përvjetorin e tretë të ndarjes nga jeta, përcjell KultPlus.

Për të kujtuar dhe festuar veprën dhe jetën e Arzanës, sot nga ora 19:30, QKK-ja organizon shfaqjen e filmit të gjatë artistik të regjisores “Fusha e Mëllenjave”, i cili në këtë rast do të hapë Muajin Evropian të Filmit, që mbahet për herë të parë në Prishtinë dhe organizohet nga Akademia Evropiane e Filmit me partnerin lokal Kino Armatën.

Kontributi i rëndësishëm i regjisores në kinematografinë kosovare manifestohet me një mori veprash artistike, si autore e filmave të shkurtër, dokumentarëve, realizimeve të shumta televizive dhe filmit të metrazhit të gjatë “Fusha e Mëllenjave”. / KultPlus.com

Montazheri kosovar Enis Saraçi, një histori suksesi në “FAMU” të Pragës

Enis Saraçi, montazheri kosovar, bëhet storie suksesi në FAMU të Pragës

Në kuadër të marrëveshjes së bashkëpunimit mes Qendrës Kinematografike të Kosovës, Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe Akademisë së Arteve të Bukura në Pragë – FAMU, këtë vit, studenti nga Kosova, Enis Saraçi, ka marrë vëmendjen e Akademisë, duke u bërë storie suksesi për punën dhe angazhimin e treguar.

“Filmat në të cilët ai ka punuar gjatë studimeve, kanë arritur në Berlinale (Në mes, 2019), në festivalin e Kanës (Pa vend, 2021), ose Sundance (Zgjoi, 2021 me Çmimin e Publikut, Çmimin Kryesor të Jurisë dhe Çmimin e Regjisë). Sa u përket sukseseve në festivale, Enisi është njëri prej studentëve më të dalluar të departamentit në çerekshekullin e fundit”, ka shkruar FAMU.

QKK përmes marrëveshjes në fjalë, për të tetin vit me radhë ofron mundësinë e edukimit audio-vizual për qytetarët e Republikës së Kosovës në këtë Akademi. / KultPlus.com

Shtyhet afati i thirrjes për propozime për edicionin e 95-të të çmimeve OSCAR

Shtyhet afati i thirrjes për propozime për edicionin e 95-të të çmimeve OSCAR, deri më 1 shtator, 2022

Qendra Kinematografike e Kosovës fton të gjithë të interesuarit të dërgojnë propozime për konsiderim për çmimet e Akademisë OSCAR, për kategorinë për film ndërkombëtar/gjuhë të huaj, i cili mund ta përfaqësoj Kosovën këtë vit.

Në këtë kategori përfshihen filmat e metrazhit të gjatë artistik, dokumentarë dhe të animuar më të gjatë se 40 minuta, që janë shfaqur/do të shfaqen në kinema, apo VOD platformë, për më së paku 7 ditë radhazi, jo më herët se 01 janar 2022 dhe jo më vonë se 30 nëntor 2022.

Në periudhën kualifikuese dhe gjatë shfaqjes në kinema, filmi duhet të reklamohet dhe shfrytëzohet në atë mënyrë e cila konsiderohet normale dhe e zakonshme me praktikat e shpërndarjes së filmave të dedikuar për shfaqje të parë në kinema (theatrical release).

Dhe, filmat të cilët, në një formë apo tjetrën, marrin një ekspozitë publike jo në kinema dhe shpërndarje para shfaqjes kualifikuese, nuk do të merren në konsideratë për çmimet OSCAR. Shfaqje publike jashta kinemave konsiderohen të jetë (por nuk kufizohet vetëm në): transmetimi dhe televizioni kabllor, PPV/VOD, shpërndarjet të DVD-ve, shpërndarjet gjatë fluturimeve ajrore, transmetimet në internet etj.

Në linkun e mëposhtëm gjeni detajet e tjera rreth aplikimit:

https://qkk-rks.com/…/shtyhet-afati-i-thirrjes-per…/

Propozimet mund t’i dërgoni përmes postës elektronike në: [email protected]

Apo fizikisht në:

Qendra Kinematografike e Kosovës

Rruga UÇK Nr.273

10000 Prishtina

Kosova

Afati i fundit për aplikim është 1 shtator 2022. / KultPlus.com

Hapet konkursi vjetor për subvencionimin e projekteve filmike për vitin 2022

Qendra Kinematografike e Kosovës, me vendim të Këshillit Drejtues të datës 6 korrik2022, ka shpallur të hapur konkursin për subvencionimin e projekteve filmike për vitin 2022. Përmes subvencionimit, QKK-ja këtë vit do të mbështesë projektet filmike në këto kategori:


- film të metrazhit të shkurtër dhe të gjatë artistik dhe dokumentar


– film të shkurtër dhe të gjatë të animuar


– film debutues të metrazhit të gjatë artistik


- koroproduksion minor për film të metrazhit të gjatë artistik


– postproduksion për film të metrazhit të gjatë artisitik, dhe


– zhvillim skenari për film të metrazhit të gjatë.


Konkursi është i hapur nga data 15 korrik 2022, deri më 19 gusht 2022.

Ndërsa procedura e aplikimit bëhet online, përmes faqes zyrtare të QKK-së. Për më shumë detaje rreth konkursit, ju lutemi vizitoni KËTU. / KultPlus.com

Hapet konkursi i SEE Cinema Network për mbështetje të filmave – 2022

Është hapur konkursi i SEE Cinema Network për mbështetje të filmave – 2022.

SEE Cinema Network (Rrjeti Fondeve të Filmit i Evropës Juglindore) ka hapur konkursin për mbështetje të zhvillimit të projekteve për filma të gjatë.

Dokumentet e aplikacionit duhet të dërgohen në [email protected].

Aplikimi do të jetë i hapur deri më 23 shtator, ora 17:00.

Rregullat dhe aplikacionin i gjeni KËTU. / KultPlus.com

QKK: Ikja e hershme e Vjosa Berishës do të lë zbrazëtirë shumë të madhe në komunitet

Qendra Kinematografike e Kosovës ka reaguar pas vdekjes së producentes së mirënjohur kosovare, Vjosa Abazi.

Sipas QKK-së, ikja e saj do të lë zbrazëtirë shumë të madhe në komunitetin artistik.

Postimi i plotë i QKK-së:

Jemi thellësisht të pikëlluar për ndarjen e hershme nga jeta të koleges, producentes, bashkëthemelueses dhe drejtoreshës së Prifestit, Vjosa Berisha.

Vjosa ka dhënë një kontribut të jashtëzakonshëm në zhvillimin e kulturës dhe kinematografisë kosovare përgjatë më shumë se dy dekadave pune të parreshtur.

Ikja e saj e hershme do të lë zbrazëtirë shumë të madhe në komunitetin tonë dhe publikun mbarë.

I shprehim ngushëllimet më të thella familjes Berisha dhe Istrefi, dhe të gjithë kolegëve./ KultPlus.com

Sot ‘Mbledhësit e Puplave’ në Kino Armatë, në kuadër të shfaqjes së filmit në shtatë qendrat kryesore të Kosovës

“Mbledhësit e Puplave” sot (e hënë, 20 qershor 2022) prej orës 19:00h në Kino ARMATA në Prishtinë.

Për nder të figurës së Bekim Fehmiut, artistit shqiptar që arriti majat e suksesit në ekranin dhe në skenën botërore, Qendra Kinematografike e Kosovës dhe Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit organizojnë shfaqjen e filmit “Mbledhësit e Puplave” (1967) në shtatë qendrat kryesore të Kosovës, përfshirë shfaqjen në Kino ARMATA në Prishtinë sot (e hënë, 20 qershor 2022) prej orës 19:00h. / KultPlus.com

Së shpejti mbahet organizimi “Kulti i punës në jetën dhe veprën e Bekim Fehmiut”

Për nder të figurës së Bekim Fehmiut, artistit shqiptar që arriti majat e suksesit në ekranin dhe në skenën botërore, Qendra Kinematografike e Kosovës dhe Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit organizojnë bashkëbisedën: “Kulti i punës në jetën dhe veprën e Bekim Fehmiut” me Fahri Musliun, Fadil Hysajn dhe Milazim Salihun, moderuar nga Aurela Kadriu.

(ora 18:40 me transmetim të drejtëpërdrejtë në RTK)

“…si institucione dhe si shoqëri duhet të gjejmë një mënyrë që t’a bëjmë të qasshme figurën e tij, përmes njohjes më të thellë të karakterit të tij si artist dhe si njeri, duke nxjerrë në pah atë pjesë e cila do të mund të konsiderohej vlerë trashëgimore dhe model frymëzimi për brezin e tanishëm dhe të ardhshëm të artistëve. Duke e njohur më mirë adn-në kreative të Bekim Fehmiut e cila në bërthamë bazohej në formulën: “punë të madhe për rezultate të vogla”, përvetësimi i një modeli të tillë kreativ do të ishte bazë frymëzuese me vlerë për ata që synojnë majat e suksesit duke integruar si qasje punën këmbëngulëse”, është shprehur grupi punues për hartimin e planit protokollar shtetëror për nderimin, mbrojtjen, dokumentimin dhe promovimin e veprimtarisë së aktorit kosovar me famë botërore Bekim Fehmiu.

Me këtë rast filmi ‘Mbledhësit e Puplave’ do të shfaqet në 7 qendrat kryesore të Kosovës:

15.06.2022 Prizren
15.06.2022 Mitrovicë
15.06.2022 Pejë
15.06.2022 Gjakovë
15.06.2022 Ferizaj
16.06.2022 Gjilan
20.06.2022 Prishtinë / KultPlus.com

Në përvjetorin e vdekjes së Bekim Fehmiut, ‘Mbledhësit e Puplave’ do të prezantohet në shtatë qendra të Kosovës

Për nder të figurës së Bekim Fehmiut, artistit shqiptar që arriti majat e suksesit në ekranin dhe në skenën botërore, Qendra Kinematografike e Kosovës dhe Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit organizojnë bashkëbisedën: “Kulti i punës në jetën dhe veprën e Bekim Fehmiut” me Fahri Musliun, Fadil Hysajn dhe Milazim Salihun, moderuar nga Aurela Kadriu, thuhet në njoftimin e MKRS-së, bashkëbisedim që do të transmetohet drejtëpërdrejtë në ora 18:40 në RTK, shkruan KultPlus.

“…si institucione dhe si shoqëri duhet të gjejmë një mënyrë që t’a bëjmë të qasshme figurën e tij, përmes njohjes më të thellë të karakterit të tij si artist dhe si njeri, duke nxjerrë në pah atë pjesë e cila do të mund të konsiderohej vlerë trashëgimore dhe model frymëzimi për brezin e tanishëm dhe të ardhshëm të artistëve. Duke e njohur më mirë adn-në kreative të Bekim Fehmiut e cila në bërthamë bazohej në formulën: “punë të madhe për rezultate të vogla”, përvetësimi i një modeli të tillë kreativ do të ishte bazë frymëzuese me vlerë për ata që synojnë majat e suksesit duke integruar si qasje punën këmbëngulëse.” është shprehur grupi punues për hartimin e planit protokollar shtetëror për nderimin, mbrojtjen, dokumentimin dhe promovimin e veprimtarisë së aktorit kosovar me famë botërore Bekim Fehmiu.

Me këtë rast filmi ‘Mbledhësit e Puplave’ do të shfaqet në 7 qendrat kryesore të Kosovës:

15.06.2022 Prizren

15.06.2022 Mitrovicë

15.06.2022 Pejë

15.06.2022 Gjakovë

15.06.2022 Ferizaj

16.06.2022 Gjilan

20.06.2022 Prishtinë./ KultPlus.com

Këshilltari Julien Ezanno shpreh gatishmërinë e plotë për të mbështetur zhvillimin e kinematografisë kosovare

Julien Ezanno – Këshilltar i Çështjeve Bilaterale në Qendrën Kombëtare të Kinematografisë të Francës, përfundoi vizitën speciale në Kosovë në cilësinë e ekspertit të jashtëm të kinematografisë, për procesin e hartimit të koncept-dokumentit të kulturës.

Takimin e parë ai e realizoi me Ministrin Çeku dhe zyrtarët e Ambasadës së Francës në Kosovë ku u diskutua edhe rreth bashkëpunimit Kosovë-Francë që do të konkretizohet së shpejti në fushën e kinematografisë, përmes marrëveshjes për bashkëprodhim filmik mes film bërësve të Kosovës dhe Francës.

Ezanno në kuadër të kësaj vizite ishte edhe në Qendrën Kinematografike të Kosovës dhe Kosova film. Gjithashtu mbajti një punëtori një ditore me akterë të ndryshëm institucional, të pavarur dhe edukativ të kinematografisë kosovare dhe një punëtori tjetër me akterët e festivaleve të filmit dhe kinemave të Kosovës.

Ai shprehi gatishmërinë e plotë për të mbështetur zhvillimin e kinematografisë Kosovare përmes bashkëpunimit Kosovë-Francë në nivel të legjislacionit dhe bashkëprodhimit. / KultPlus.com

QKK hap konkursin për bursën në Akademinë e Arteve të Bukura në Pragë – FAMU

Për vitin e tetë me radhë Qendra Kinematografike e Kosovës ofron mundësinë e aplikimit në shkollën e filmit dhe televizionit të Akademisë së Arteve të Bukura në Pragë – FAMU.

FAMU është themeluar me dekret presidencial në vitin 1945 dhe ofron programe të akredituara dhe të çertifikuara të studimit si në gjuhën çeke ashtu edhe në atë angleze.

Memorandumi i lidhur mes QKK-së, MKRS-së dhe FAMU-së, ofron mundësinë e edukimit audio-vizuel për qytetarët e Republikës së Kosovës në këtë Akademi. Bursa vlen vetëm për shtetas të Republikës së Kosovës me vendbanim të përhershëm në Kosovë.

Kushtet për regjistrim në shkollën e filmit FAMU përcaktohen nga shkolla e filmit dhe televizionit të Akademisë së Arteve të Bukura me seli në Pragë, të cilët gjithashtu bëjnë edhe intervistimin dhe përzgjedhjen.

Për t’i parë kriteret dhe afatet ju lutem shkoni në webfaqe të FAMU-së duke klikuar KËTU. / KultPlus.com

QKK shpallë fituesit, pesë filma artistik të metrazhit të gjatë

“Bota jonë” me skenar dhe regji të Luana Bajramit i prinë listës së filmave artistik të metrazhit gjatë, e cila në këtë projekt filmik vjen me producentë Valbona Rrahmanin, shkruan KultPlus.

Në këtë listë janë edhe filmat “Gruaja e shtëpisë”, me skenar dhe regji të Fatos Berishës, “Faji” ,e skenar dhe regji të Edon Rizvanollit. “War, games and videorecordings” me skenar të Dhurata Hotit e regji të Birol Urcan dhe “Last exit” ,e skenar dhe regji të Bekim Gurit.

QKK përpos filmave artistik të metrazhit utë gjatë, ka mbështetë edhe filmat në kategorinë me kooproduksion minor, filmat me regjisorë debutues, për zhvillim skenari për film të metrazhit të gjatë, atij artistik dhe filma të metrazhit të gjatë dokumentar.

KultPLus ju sjell listën fituese, të cilat janë vlerësuar nga komisioni profesional i QKK-së/ KultPlus.com

https://qkk-rks.com/uploads/files/2021/December/22/Lista_e_projekteve_fituese_20211640211563.pdf?fbclid=IwAR0cHF6Y1SWMSPoKUWEp2hmNqrFMVTuBOSTKKkILqHPVoqTipzY8FL5_gU8