Hapet shtandi i Kosovës në edicionin e 73-të të Berlinales

Për të njëmbëdhjetin vit me radhë Qendra Kinematografike e Kosovës prezentohet në Tregun Evropian të Filmit – EFM në edicionin e 73-të të Berlinales.

Ndër të tjera, Qendra Kinematografike e Kosovës do të promovoj filmat e fundit kosovar në kategori dhe faza të ndryshme të zhvillimit, do të këtë takime dhe inicime të marrëveshjeve të ardhshme ndërshtetërore, takime me partner ndërkombëtar të kinematografisë, fonde filmi, përfaqësues të festivaleve të rëndësishme ndërkombëtare, producentë e distributorë.

Shtandi i përbashkët i Kosovës dhe Shqipërisë gjendet në Marriott Hotel në adresën Inge-Beisheim-Platz 1, 10785 – Shtandi nr. 138. / KultPlus.com

Është hapur aplikimi për programin Master në FAMU për vitin 2023

Për vitin e nëntë me radhë Qendra Kinematografike e Kosovës ofron mundësinë e aplikimit në shkollën e filmit dhe televizionit të Akademisë së Arteve të Bukura në Pragë – FAMU.

FAMU është themeluar me dekret presidencial në vitin 1945 dhe ofron programe të akredituara dhe të çertifikuara të studimit si në gjuhën çeke ashtu edhe në atë angleze.

Memorandumi i lidhur mes QKK-së, MKRS-së dhe FAMU-së, ofron mundësinë e edukimit audio-vizuel për qytetarët e Republikës së Kosovës në këtë Akademi. Bursa vlen vetëm për shtetas të Republikës së Kosovës me vendbanim të përhershëm në Kosovë.

Kushtet për regjistrim në shkollën e filmit FAMU përcaktohen nga shkolla e filmit dhe televizionit të Akademisë së Arteve të Bukura me seli në Pragë, të cilët gjithashtu bëjnë edhe intervistimin dhe përzgjedhjen.

Për t’i parë kriteret dhe afatet ju lutem shkoni në webfaqe të FAMU-së duke klikuar KËTU. /KultPlus.com

Hapet konkursi vjetor për subvencionimin e projekteve filmike për vitin 2022

Qendra Kinematografike e Kosovës, me vendim të Këshillit Drejtues të datës 6 korrik2022, ka shpallur të hapur konkursin për subvencionimin e projekteve filmike për vitin 2022. Përmes subvencionimit, QKK-ja këtë vit do të mbështesë projektet filmike në këto kategori:


- film të metrazhit të shkurtër dhe të gjatë artistik dhe dokumentar


– film të shkurtër dhe të gjatë të animuar


– film debutues të metrazhit të gjatë artistik


- koroproduksion minor për film të metrazhit të gjatë artistik


– postproduksion për film të metrazhit të gjatë artisitik, dhe


– zhvillim skenari për film të metrazhit të gjatë.


Konkursi është i hapur nga data 15 korrik 2022, deri më 19 gusht 2022.

Ndërsa procedura e aplikimit bëhet online, përmes faqes zyrtare të QKK-së. Për më shumë detaje rreth konkursit, ju lutemi vizitoni KËTU. / KultPlus.com

Hapet konkursi i SEE Cinema Network për mbështetje të filmave – 2022

Është hapur konkursi i SEE Cinema Network për mbështetje të filmave – 2022.

SEE Cinema Network (Rrjeti Fondeve të Filmit i Evropës Juglindore) ka hapur konkursin për mbështetje të zhvillimit të projekteve për filma të gjatë.

Dokumentet e aplikacionit duhet të dërgohen në [email protected].

Aplikimi do të jetë i hapur deri më 23 shtator, ora 17:00.

Rregullat dhe aplikacionin i gjeni KËTU. / KultPlus.com

QKK: Ikja e hershme e Vjosa Berishës do të lë zbrazëtirë shumë të madhe në komunitet

Qendra Kinematografike e Kosovës ka reaguar pas vdekjes së producentes së mirënjohur kosovare, Vjosa Abazi.

Sipas QKK-së, ikja e saj do të lë zbrazëtirë shumë të madhe në komunitetin artistik.

Postimi i plotë i QKK-së:

Jemi thellësisht të pikëlluar për ndarjen e hershme nga jeta të koleges, producentes, bashkëthemelueses dhe drejtoreshës së Prifestit, Vjosa Berisha.

Vjosa ka dhënë një kontribut të jashtëzakonshëm në zhvillimin e kulturës dhe kinematografisë kosovare përgjatë më shumë se dy dekadave pune të parreshtur.

Ikja e saj e hershme do të lë zbrazëtirë shumë të madhe në komunitetin tonë dhe publikun mbarë.

I shprehim ngushëllimet më të thella familjes Berisha dhe Istrefi, dhe të gjithë kolegëve./ KultPlus.com

Mbyllet thirrja vjetore e QKK-së për mbështetje të projekteve filmike

Është mbyllur thirrja vjetore i Qendrës Kinematografike të Kosovës për mbështetje të projekteve filmike.

Këtë vit të drejtën për të vazhduar konkursin për mbështetje të projekteve filmike e kanë fituar gjithsej 42 projekte filmike.

Nga këto projekte:

8 projekte kanë aplikuar në kategorinë e metrazhit të gjatë artistik;

8 projekte në kategorinë e bashkëprodhimeve minore për film të metrazhit të gjatë artistik

3 projekte në kategorinë e filmit të metrazhit të gjatë dokumentar

1 projekt në kategorinë për postproduksion të filmit të metrazhit të gjatë artistik

5 projekte në kategorinë e filmave të regjisorëve debutant

8 projekte në kategorinë e filmave të shkurtë artistik

1 projekt në kategorinë e filmave të shkurtë dokumentar

1 projekt në kategorinë e filmave të shkurtë të animuar dhe

7 projekte në kategorinë për zhvillim skenari për film të metrazhit të gjatë artistik, dokumentarë, dhe të animuar.

Pas mbylljes së konkursit është formuar komisioni i konkursit i cili verifikon secilin aplikacion se a i plotëson kriteret e përcaktuara me konkurs dhe aktet ligjore në fuqi. Komisioni ka hartuar raporte të veçanta për secilin projekt dhe një raport gjithëpëfshirës të projekteve filmike të cilët nuk kanë plotësuar kushtet për të vazhduar konkurimin.

Me përfundimin e procesit të punës së komisionit të konkursit dhe atij financiar, është emëruar juria vlerësuese të cilët do të shqyrtojnë dhe vlerësojnë projektet./KultPlus.com

QKK shpreh ngushëllime për vdekjen e regjisores Berisha

Qendra Kinematografike e Kosovës ka reaguar pas lajmit për vdekjen e regjisores, Burbuqe Berisha.

Përmes një postimi në rrjetin social Facebook, QKK u ka shprehur ngushëllime familjes, miqve dhe të gjithë bashkëpunëtorëve.

“Jemi të prekur thellë nga lajmi për vdekjen e regjisores Burbuqe Berisha. I shprehim ngushëllimet më të sinqerta familjes, miqëve dhe gjithë bashkëpunëtorëve”, thuhet në reagimin e QKK-së./KultPlus.com

QKK hap konkurs për subvencionim të projekte filmike për vitin 2021

Qendra Kinematografike e Kosovës, ka hapur konkurs për subvencionimin e projekteve filmike për vitin 2021, shkruan KultPlus.

Njoftimin e ka bërë vetë QKK përmes një postimi në Facebook, ku ka dhënë më shumë detaje edhe për kategoritë të cilat mund të aplikojnë.

Postimi i plotë i QKK-së:

QKK-ja HAPË KONKURSIN PËR SUBVENCIONIM TË PROJEKTEVE FILMIKE PËR VITIN 2021

Këshilli Drejtues i QKK-së në mbledhjen e mbajtur me 27.09.2021, ka vendosur të shpallë të hapur konkursin vjetor për subvencionim të projekteve filmike në këto kategori:

konkursin për film të metrazhit të shkurtër dhe të gjatë artistik dhe dokumentar;

konkursin për film të shkurtër dhe të gjatë të animuar;

konkursin për film debutues të metrazhit të gjatë artistik;

konkursin për koproduksion minor për film të metrazhit të gjatë artistik;

konkursin për postproduksion për film të metrazhit të gjatë artistik;

dhe konkursin për zhvillim skenari për film të metrazhit të gjatë.

Afati i fundit për të aplikuar për mbështetje të projekteve filmike është data 28 tetor, 2021.

Aplikimi bëhet online përmes faqes zyrtare të QKK-së.

Për më shumë informata vizitoni seksionin e konkursit në webfaqen e QKK-së, apo duke klikuar në vegëzën e këtij postimi./KultPlus.com

Hapet Pavijoni i Kosovës në edicionin e 74-t të Festivalit të Kanës

Për të dhjetin vit me radhë Qendra Kinematografike e Kosovës vazhdon të jetë prezente në festivalin e Kanës me pavijon në tregun më të madh të filmit në botë ‘Marche Du Film’. Njëherit ky do të jetë rikthim në normalitetin e festimit dhe promovimit të filmit pas pandemisë, ku vitin kaluar Kosova mori pjesë në tregun virtual të Kanës, përcjellë KultPlus.

E veçanta e këtij edicioni të 74-t është se Kosova për herë të parë ka dy filma që do ta kenë premierën në festivalin e Kanës: filmi i gjatë artistik nga Luana Bajrami “Luneshat e Kodrës” bashkëprodhim me Francën, i cili shfaqet në programin Director’s Fortnight; dhe film i shkurtë “Pa vend” nga Samir Karahoda i cili garon për Palmën e Artë.

Qendra Kinematografike e Kosovës do të promovoj filmat e fundit kosovar në kategori dhe faza të ndryshme të zhvillimit, gjithashtu do të ketë takime me partner ndërkombëtar të kinematografisë, fonde filmi, përfaqësues të festivaleve të mëdha ndërkombëtare dhe producent e distributor të ndryshëm.

Shtandi i Kosovës gjendet në Village International Riviera – Pavilioni Nr. 128. / KultPlus.com

Qendra Kinematografike e Kosovës hap thirrjen për propozime për Oscar

Oscari mbetet një ëndërr e madhe për artistët e kinematografisë. Qendra  Kinematografike e Kosovës ka hapur thirrjen publike për propozime me filma të huaja për festivalin më të madh botëror të kësaj fushe, shkruan KultPlus.

Ky konkurs përfshin filmat e metrazhit të gjatë artistik, dokumentarë dhe të animuar më të gjatë se 40 minuta, të cilat konkurrojnë për të përfaqësuar Kosovën në qarqe ndërkombëtare të filmit.

Në edicionin e 93-të të Akademisë Oscar ekzistojnë disa rregulla të cilat duhet të ndjekin aplikantët.

“Filmat e përzgjedhur që e kanë pasur shfaqjen teatrale të planifikuar më parë, por që fillimisht janë bërë të qasshme përmes platforme me reputacion të shpërndarjes, ose të ndonjë platforme VOD, mund të kualifikohen, nën kushtet e mëposhtme:

Që t’i sigurojnë Akademisë dokumentacionin (dokumentin origjinal dhe një përkthim në anglisht) të datave të mbylljes së kinemasë të mandatuar nga qeveria, dokumentacionin që dëshmon shfaqjen në kinema të planifikuar më parë, dhe shpërndarjen në një platformë me reputacion, ose marrëveshje me ndonjë platformë VOD”, thuhet në njoftimin e QKK-së.

Me t’u përzgjedhur filmi fitues nga QKK për përfaqësim të vendit, do të vihet në dispozicion në Dhomën e Shfaqjes së Akademisë brenda 60 ditëve .

Afati i fundit për aplikim është 30 shtator, ndërkaq aplikimet mund të bëhen përmes postës elektronike apo përmes asaj fizike./KultPlus.com

Shpallen projektet e subvencionuara nga Qendra Kinematografike e Kosovës

Qendra Kinematografike e Kosovës ka publikuar projektet filmike të cilat janë vlerësuar për miratim dhe subvencionim nga juria vlerësuese, shkruan KultPlus

Juria Vlerësuese e projekteve filmike të metrazhit të shkurtë, Animacion, Dokumentar, Postproduksion dhe Zhvillim Skenari në përbërje të: Ilir Bokshi-kryesues, Ilir Ajdini, Jahi Jahiu, Mentor Haliti, Visar Krusha, Visare Aliu, Arbenesha Grabovci Nixha-anëtarë, propozojnë për miratim e subvencionim projektet e listuara si më poshtë:

Në kategorinë e projekteve për filmit të metrazhit të gjatë-dokumentar:

1. Titulli i Projektit: “Thyeje Heshtjen“; Shtëpia Filmike: In My Country post production; Producenti: Kushtrim Sheremeti; Skenaristi: Ekrem Rrahmani; Regjisori: Ekrem Rrahmani.
2. Titulli i Projektit: “Skenderbeu edhe në Shkup“; Shtëpia Filmike: N.SH. Shkupi Film; Producentja: Venera Abdyli; Skenarist: Kastriot Abdyli; Regjisori: Kastriot Abdyli.

Në kategorinë e projekteve për Postproduksion:

1. Titulli i Projektit: “Diamanti”; Shtëpia Filmike: N.SH.P. A&G Production; Producenti: Besart Sllamniku; Skenaristi: Besart Sllamniku; Regjisori: Genc Berisha.

Në kategorinë e projekteve për Zhvillim Skenari:

1. Titulli i Projektit: “Hotline”; Shtëpia Filmike: N.SH. N’Art; Producenti: Bujar Kabashi; Skenaristi: Dren Zherka; Regjisori: Dren Zherka.
2. Titulli i Projektit: “Hunting Bears”; Shtëpia Filmike: N.SH. C M B; Producenti: Mentor Shala; Skenarsti: Edon Rizvanolli.
3. Titulli i Projektit: “The Tiny Walkers”; Shtëpia Filmike: In My Country Production Sh.p.k.; Producenti: Jeton Kulinxha; Skenaristi: Jeton Kulinxha.
4. Titulli i Projektit: ”Njeriu me valixhen vjollcë”; Shtëpia Filmike: Kandërr; Producenti: Edin Alija; Skenaristja: Ulpiana Maloku.

Në kategorinë e projekteve të filmit të metrazhit të shkurtë artistik:

1. Titulli i Projektit: Qaty a qitu; Shtëpia Filmike: Supercut Production; Producentja: Adea kelmendi; Skenaristja: Dina Morina; Regjisorja: Dina Morina
2. Titulli i Projektit: “Ombrella”; Shtëpia Filmike: OM; Producenti: Xhemajl Avdyli Skenaristi: Ag Apolloni; Regjisori: Ben Apolloni
3. Titulli i Projektit: Rruga “Fan Noli”; Shtëpia Filmike: Djemt e Abdullahit; Producenti: Milot Hoxha; Skenaristi: Milot Hoxha; Regjisorja: Jehona Berisha

Në kategorinë e projekteve të filmit të metrazhit të shkurtë të animuar:

1. Titulli i Projektit: “Melodia Kardiake”; Shtëpia Filmike: N.SH. Industriel; Producenti: Njomza Hadri; Skenaristi: Leopard Cana; Regjisori: Leopard Cana.
2. Titulli i Projektit: “Vija e Kuqe”; Shtëpia Filmike: “Contour Line” Sh.P.K.; Producenti: Vullnet Sanaja; Skenaristi: Rron Bajri; Regjisori: Rron Bajri.

Ndërsa, Juria Vlerësuese e projekteve filmike të metrazhit të gjatë artistik, koproduksion minorë dhe debutant në përbërje të: Florent Mehmeti – kryesues, Isa Qosja, Doruntina Basha, Blerta Zeqiri, Jozko Rutar, Giovanni Rabbiano, dhe Ilir Gjocaj – anëtarë, propozojnë për miratim e subvencionim projektet e listuara si më poshtë:

Në kategorinë e projekteve të filmit të metrazhit të gjatë artistik:

1. Titulli i Projektit: “Exil”; Shtëpia Filmike: N.P.SH. Ikone- Studio; Producenti: Yll Uka; Skenaristi: Visar Morina; Regjisori: Visar Morina.
2. Titulli i Projektit: “Në kërkim të Venerës”; Shtëpia Filmike: Circle Producstion SH.P.K.; Producenti: Besnik Krapi; Skenaristi: Norika Sefa; Regjisori: Norika Sefa.
3. Titulli i Projektit: “Rapsodia e Muzgut”; Shtëpia Filmike: A-S Film; Producenti: Besim Ugzmajli; Skenaristi: Zymber Kelmendi; Regjisori: Agim Sopi.

Në kategorinë e projekteve të filmit debutant:

1. Titulli i Projektit: “Galaktika e Andromedës”; Shtëpia Filmike: N.SH. Arena; Producenti: Synaj Raça; Skenaristja: More Raça; Regjisorja: More Raça.

Në kategorinë e projekteve të filmit – koproduksion minorë:

1. Titulli i Projektit: “Liqeni im”; Shtëpia Filmike: Added Value Films SH.P.K.; Producenti: Liridon Cahani; Skenaristi: Gjergj Xhuvani; Regjisori: Gjergj Xhuvani.
2. Titulli i Projektit: “Illyricvm”; Shtëpia Filmike: Buka sh.p.k.; Producenti: Fatmir Spahiu; Skenaristi: Simon Bogojevi Narath; Regjisori: Simon Bogojevi Narath.
3. Titulli i Projektit: “Homo”; Shtëpia Filmike: Trigger L.L.C. Producenti: Lumbardh Kukaj; Skenaristi: Igor Ivanov; Regjisori: Igor Ivanov./KultPlus.com

‘Aga’ nga Lendita Zeqiraj, në mesin e 23 projekteve në ‘Meeting Point’ në Festivalin e Vilniusit

Njëzetë e tre projekte filmike do të prezentohen në edicionin e nëntë të Meeting Point – Vilnius që do të mbahet prej 27 deri 29 mars 2018, gjatë festivalit Vilnius International Film Festival ‘Kino Pavasaris’.

Meeting Point – Vilnius është ngjarje e industrisë së filmit ku marrin pjesë profesionistë të industrisë nga Lituania, shtetet Baltike dhe nga Evropa. Më shumë se 200 profesionistë marrin pjesë në këtë ngjarje, e cila ngërthen në vete konferenca të ndryshme, prezentimin e projekteve filmike në programin Coming Soon, ligjerata etj.

Festivali sapo ka lansuar listën e projekteve filmike në programin ‘Coming Soon’ ku është përzgjedhur edhe projekti filmik ‘Aga’ nga Lendita Zeqiraj me producent Bujar Kabashin, film ky i mbështetur nga Qendra Kinematografike e Kosovës.

Ky program shërben si platformë për filmbërësit debutant që të zhvillohen ose të finalizojnë me sukses projektet e tyre filmike. Këta filma prezentohen përpara programerëve të festivaleve, producentëve, agjentëve dhe distributorëve. Tri nga projektet pjesëmarrëse do të zgjedhen për shfaqje në ‘Industry Screenings’ në tregun e madh të festivalit Cannes.

Disa fragmente nga këta fitues do të shfaqen në sesionin ‘Vilnius IFF Goes to Cannes’ gjatë këtij edicionit të Cannes. Dy projekte tjera do të marrin çmimin për postproduksion të audios dhe videos nga Vilnius Film Cluster dhe çmimin e posaçëm për ruajtjen dhe promovimin digjital. / KultPlus.com

14 filma kosovarë do të shfaqen në Kino ABC për shënimin e 10 vjetorit të Pavarësisë

14 filma kosovarë të mbështetur nga QKK do të fillojnë shfaqjen në Kino ABC që nga nesër, 8 shkurt deri me 17 shkurt 2018 për të shënuar 10 vjetorin e pavarësisë së Republikës së Kosovës. Kjo iniciativë erdhi si rezultat i nënshkrimit të Memorandum Bashkëpunimit mes Ministrisë së Kulturës, Qendrës Kinematografike të Kosovës dhe Kinemasë ABC.

Për 10 ditë do të shfaqen filmat kosovarë të cilët kanë pasur suksese të jashtëzakonshme ndërkombëtare, si prej nominimit në Oscar, pastaj në festivalet e mëdha si ai i Karlovy Vary-it, Venedikut, Sarajevës, Varshavës, Tallinnit, Kairos, Montrealit etj.

Hapja do të bëhet me 8 shkurt ku do të shfaqen filmat ‘Shok’ nga Jamie Donoughue, ‘Home’ nga More Raça, ‘Ballkoni’ nga Lendita Zeqiraj, ‘Si qeni n’rrush’ nga Driton Hajredini dhe Yll Çitaku duke vazhduar në ditë në vijim me filmat: ‘Kolona’ nga Ujkan Hysaj, ‘Daullet e Rezistencës’ nga Mathieu Jouffre, ‘Me dasht’, me dasht’, me dasht’,’ nga Ilir Hasanaj, ‘Trapped by Law’ nga Sami Mustafa, ‘Home Sweet Home’ nga Faton Bajraktari, ‘Tri Dritare dhe një Varje’ nga Isa Qosja, ‘Martesa’ nga Blerta Zeqiri, ‘T’padashtun’ nga Edon Rizvanolli, ‘Eho’ nga Dren Zherka dhe ‘Babai’ nga Visar Morina./KultPlus.com

Qendra Kinematografike planifikon futjen në funksion të Rregullores për lehtësirat financiare

Qendra Kinematografike e Kosovës kësisoj dje ka prezantuar raportin e punës për vitin që po lëmë pas. Një prej institucioneve më aktive në vend, QKK ka marrë pjesë në vitin 2017 në një numër të madh festivalesh dhe prezantimesh, përfshirë Berlinalen, Kanin, Beldocs Market, Annecy, Balkan Film Market dhe TIFFCOM në Tokio.

Një mundësi tjetër e jashtëzakonshme për filmat e mbështetur nga QKK ishte edhe arritja e marrëveshjes me Gjirafavideo, ku tani e tutje qytetarët e Kosovës do të kenë qasje në shikimin e filmave online, që ky institucion financon, duke qenë në favor të interesit publik dhe në mënyrë që qytetarët të kenë qasje në filmat e Kosovës.

Në GjirafaVideo mund t’i shihni ekskluzivisht 9 filma shqip, shumica prej të cilëve janë fitues të çmimeve të ndryshme ndërkombëtare, ndërsa pritet që ky bashkëpunim të vazhdojë edhe me filma te tjerë vitin e ardhshëm. Filmat që tani më janë pjesë e kësaj platforme janë: ‘Ballkoni’ nga Lendita Zeqiraj, ‘Kolona’ nga Ujkan Hysaj, ‘Krom’ nga Bujar Alimani, ‘Ferdonija’ nga Gazmend Bajri dhe Shkurte Dauti, ‘Ne të tre’ nga Blerta Basholli, ‘Çlirimi’ nga Burim Haliti, ‘Cheers’ nga Norikë Sefa, ‘Përqafimi’ nga Lulzim Guhelli dhe ‘E kuqja’ nga Gazmend Nela. Deri më tani rreth 30,000 persona i kanë shikuar filmat në platformën online.

Gjithashtu, QKK i ka kushtuar rëndësi të veçantë zhvillimit sa më të madh të bashkëpunimeve ndërkombëtare. Me këtë rast janë hartuar drafte të bashkëprodhimit ndërkombëtarë me Bullgarinë, Kroacinë dhe Turqinë, marrëveshje këto të cilat pritet të nënshkruhen në gjashtëmujorin e parë të vitit 2018. Në të njëjtën kohë është duke u punuar draft propozimi për anëtarësim në Eurimages. Drejtori i QKK-së, këtë vit ka qenë i pranishëm në dy Asambletë Gjenerale të European Film Promotion, ku QKK është anëtare, duke ruajtur komunikimin me të gjitha qendrat e filmit evropian dhe bashkëpunimin më të thellë me qendrat homologe rajonale.

Në 10 vjetorin e vdekjes së ikonës të kinematografisë kosovare, Faruk Begolli, QKK organizoi takimin përkujtimor për të afërmit, miqtë dhe të gjithë ata që vlerësojnë të arriturat e këtij aktori e regjisori të madh. Ky organizim është i pari i këtij lloji duke ndjerë nevojën që të mos harrohen njerëzit që kanë kontribuar dhe kanë rritur vendin tonë artistikisht. QKK planifikon që të vazhdoj me organizime të tilla, për të vlerësuar punën e artistëve dhe për t’u siguruar që veprat e tyre kinematografike nuk do të harrohen.

Për vitin 2018, QKK planifikon futjen në funksion të Rregullores për lehtësirat financiare, të cilat do të tërheqin investime të huaja në Kosovë, në fushën e industrisë së filmit, rregullore kjo që inkurajon dhe u hap rrugën investitorëve të huaj për të xhiruar në Kosovë. Poashtu do të lobohet për anëtarësimin e Kosovës në Euroimages si dhe në Creative Europe, këto dy platforma shumë fitimprurëse dhe të rëndësishme për vendin tonë dhe kinematografinë kosovare, me qëllimin e zhvillimit sa më të madh të industrisë tonë. QKK vitin e ardhshëm do të hartoj marrëveshjet e bashkëpunimit me Bullgarinë, Kroacinë dhe Turqinë, gjë që do të rrit bashkëprodhimin e Kosovës me këto shtete. Gjatë vitit 2018 shpresojmë që të hyj në funksion edhe Rregullorja e Ministrisë së Kulturës për sponzorizime, që do të jetë edhe një mundësi më shumë në gjetjen e fondeve alternative për filmbërësit kosovar. / KultPlus.com

Një rrëfim ndryshe për luftën në Kosovë, vjen përmes filmit “Drita”

Sarandë Selimi

Në janar të vitit 1999 në njërin nga qytet e Kosovës ne shohim Dritën, një grua të izoluar. Ajo nuhatë që lufta që po zhvillohet nëpër fshatra po vije edhe në qytet. Fillimi është një memorie historike, një perspektivë e atyre që kanë jetuar nëpër banesat kolektive të kohës.

Më skenar të Armend Smajlit e regji të Rita Krasniqit, “Drita”, filmi i metrazhit të shkurtër i subvencionuar nga Qendra Kinematografike e Kosovës, tashmë është në përfundim të procesit. Me një ekip me emra të njohur në kinematografinë shqiptare, ky është skenari i parë për film i aktorit Armend Smajli, i cili në një intervistë për KultPlus, shpalosi disa detaje interesante që kanë të bëjnë me filmin, dhe me jetësimin e tij, në ndonjërin ekran të festivaleve ndërkombëtare.

“Më gëzon fakti që në këtë periudhë jam sfiduar edhe me një fushë të re artistike.
Inspirimi, rrugëtimi dhe tregimi për skenarin është shumë më i gjatë sesa filmi por ne besojmë se të gjitha ato copëza të menduara e të imagjinuara do të shfaqen në ekran”, thotë Smajli, i cili vazhdon të tregojë për KultPus, se “Drita”, në fund të janarit të viti 2018-të do të jetë i përfunduar.

“Fundi janarit 2018 filmi do të jetë i përfunduar. Dhe do të shohim edhe në biseda me QKK, do të aplikojmë nëpër festivale dhe të shohim se ku do të kemi fatin ta japim premierën botërore”, u shpreh për KultPlus, Smajli.

Filmi më producent vetë skenaristin Armend Smajli, ka sjellë një kastë aktorësh si: : Irena Cahani, Alban Ukaj, Bislim Muçaj, Florieta Bajraktari. “DOP” e filmit është Sevdije Kastrati ndërsa produkcioni “EVA Film”./ KultPlus.com

Kosova me dy filma premierë në Kairo

Filmi i shkurtër ‘Një Muaj’ me skenar dhe regji nga Zgjim Terziqi, sot pati premierën në Cairo International Film Festival në Egjipt, shkruan KultPlus.

Filmi u shfaq në ora 12 në Hanager Cinema ku ishte prezent edhe autori i filmit Zgjim Terziqi dhe producenti Agon Syla.

Ky film është i bazuar në ngjarje të vërtetë dhe flet për Anën një 40 vjeçare të verbër, të pa martuar, e cila jeton sipas marrëveshjes së katër motrave të saj. Pakti i tyre përmbanë përkujdesjen e saj secila me rend nga një muaj.

Përveç ‘Një Muaj’ në këtë edicion të Cairo International Film Festival sot do të shfaqet edhe filmi ‘T’padashtun’ nga Edon Rizvanolli, propozimi i Kosovës për Oscars, i cili u shfaq edhe me datë 24 nëntor 2017. Gjithashtu ‘T’padashtun’ u shfaq edhe në International Film Festival of India në Goa. Të dy filmat janë të mbështetur nga Qendra Kinematografike e Kosovës./KultPlus.com