Qeveria ndalon TikTokun në institucionet publike

Qeveria e Kosovës ka marrë vendim për ndalimin e funksionimit të shërbimeve të TikTokut në të gjitha institucionet publike.

Ky vendim është marrë sot në mbledhjen e Qeverisë, e cila ishte e 211-ta me radhë, njofton Klankosova.tv.

Aty u tha, se ndalimi i TikTokut është bërë me qëllim të eliminimit të rreziqeve të sigurisë kibernetike nga përdorimi i këtij rrjeti social./KultPlus.com

TikTok nën lupën e BE-së: Mbrojtja e të rinjve ka probleme

Komisioni i BE-së pas X tani po shënjestron edhe platformën TikTok të preferuar nga të rinjtë. A e shkelin kinezët ligjin e BE-së për shërbimet digjitale?

Që nga vera e vitit të kaluar sipërmarrja kineze TikTok dhe të tjera platforma të mëdha në internet duhet të respektojnë ligjin e BE-së për shërbimet digjitale (DSA). Qysh përpara dy muajsh Komisioni i BE-së si autoriteti përgjegjës për mbikqyrjen shprehu dyshime ndaj koncerneve të mëdha të internetit dhe se TikTok nuk i respekton këto norma mjaft rigoroze, krahasuar në nivel ndërkombëtar. Hetimet paraprake kanë nisur ndërkohë dhe TikTok-ut u pozicionua. Por sipas mendimit të Komisionit të BE-së, shpjegimet nga ana e TikTok-ut kanë qenë të pamjaftueshme.

Për këtë arsye komisari përgjegjës për politikën Industriale, Thierry Breton, komunikoi përmes platformës X, se ka nisur zyrtarisht një procedurë kundër TikTok-ut. Nëse autoriteti i BE-së konstaton shkelje, kërcënojnë gjoba të majme. Gjoba mund të arrijë deri në pesë përqind të xhiros ditore të TikTok-ut. Por se sa është aktualisht xhiroja e TikTok-ut nuk dihet, sepse kjo platformë nuk i bën publike shifrat e biznesit të vet.

Por nuk është vetëm TikTok nën lupën e Komisionit të BE-së, ndërkohë që nga dhjetori vazhdon një proces kundër platformës X lidhur me dyshimet për përhapje të informacioneve të rreme dhe përmbajtjeve me bazë urrejtjeje. Po ashtu po zhvillohen hetime paraprake edhe ndaj të tjera platformave në rrjet. Procesi kundër TikTok-ut mund të zgjasë me muaj. Platforma e videove, që sipas të dhënave numëron rreth 142 milionë përdorues në muaj në Europë, mund t’u kundërvihet me proces gjyqësor vendimeve të verifikuesve të BE-së. Në mbarë botën mbi një miliardë njerëz përdorin çdo muaj TikTok-un.Mangësi në mbrojtjen e të rinjve?

Komisari i BE-së, Thierry Breton, akuzon TikTok-un, se nuk respekton mjaftueshëm mbrojtjen e të rinjve. Të rinjtë nën 16 vjeç do të duhet që të mund ta përdorin vetëm me kufizime TikTok-un. Të rinjtë dhe fëmijet nën 13 vjeç duhet të lejohen të përdorin vetëm një version të kufizuar. Verifikimi i moshës është i pamjaftueshëm, sepse TikTok kur hap llogari në të, pyetjen për moshën e bazon tek vetëdeklarimi, pa kërkuar verifikimet përkatëse. Por nuk është vetëm ky një problem specifik i TiTok-ut edhe të tjera medie të koncernit Meta, X apo faqet e pornografisë veprojnë ngjashëm. TikTok-u e pranon në faqen e vet, se kjo është në varësinë e sinqeritetit të përdoruesve.

Tek klientët nën 16 vjeç shërbimi e kufizon kohëzgjatjen e përdorimit ditor në një orë. Por ky kufizim mund të shfuqizohet me vetëm fare pak klikime. Ligji i BE-së për shërbimet digjitale (DAS) ndalon reklamën e personalizuar për njerëzit nën 16 vjeç. Edhe kjo është e vështirë të respektohet kur mungon verifikimi i moshës, mendojnë verifikuesit e Komisionit të BE-së.

A kthehet në varësi TikTok-u?

Komisioni i BE-së gjithashtu shpreh shqetësim, se algoritmi i TikTok-ut u imponon përdoruesve një fluks të pafund videosh, duke ndjekur të gjitha preferencat personale të tyre. Kjo “joshje” në aplikacion mund të kthehet në një varësi të pakontrollueshme tek përduruesit e TikTok-ut. TikTok e hedh poshtë këtë, duke thënë, se algoritmi është konform normave të DSA dhe mund të deaktivizohet. Por opcioni i deaktivizimit në menynë e aplikacionit është i fshehur dhe mund të arrihet pas shumë klikimeve. Ky rregullator dhe opsionet që zbulohen me vështirësi janë një problem jo vetëm i TikTok-ut. Studiuesit e medias, që prej vitesh konstatojnë, se TikTok-u, që përdoret intensivisht nga të rinj nën 25 vjeç, ka një potencial të madh për t’u kthyer në ves tek përdoruesit. “Ka mjaft aspekte që japin shkas të besosh, se një dizajnim enkas i TikTok dhe të tjera platformave mund të nxisin varësinë ndaj aplikacionit”, tha në televizionin ZDF eksperti i internetit Julian Jarusch nga fondacioni “Përgjegjësia e re”. “Mbledhja e dëshmive, për të provuar që kjo është ose jo e vërtetë, nuk është detyrë e lehtë për Komisionin e BE-së.”TikTok gëzohet për qartësim

Një zëdhënës i TikTok-ut shpjegoi, se firma, që i përket koncernit kinez Bytedance, do të angazhohet edhe më tej për përmirësimin e mbrojtjes së të rinjve. “Ne do të punojmë edhe më tej me ekspertë dhe me industrinë, për ta konceptuar më të sigurtë TikTok-un. Ne gëzohemi që na jepet rasti tani, të mund t’ia shpjegojmë këtë në detaje Komisionit të BE-së.” Komisioni i BE-së do që krahas mbrojtjes së të rinjve të marrë një listë të të gjithë klientëve të reklamave. Gjithashtu duhet garantuar për studiuesit aksesi tek të dhënat e TikTok-ut, ashtu sikurse është përcaktuar në ligjin për shërbimet digjitale.

Drejtori ekzekutiv i TikTok-ut, Shou Zi Chew, ishte në janar në Bruksel tek komisionerët e BE-së, për t’u shmangur atyre rezervat ndaj platformës së videove të shkurtra. CEO i TikTok-ut që vjen nga Singapori iu përgjigj pyetjeve të detajuara gjatë një intervistimi në senatin e SHBA-së. Deputetët shprehën kryesisht shqetësimin, që TikTok të dhënat e përdoruesve ia pason koncernit amë ose që platforma mund të konsiderohet si një software spiunazhi. Në valën e intervistimeve të ngjashme në vitin 2023 shefi i TikTok-ut pranoi, se ai nuk do t’ua lejonte fëmijëve të tij (atëherë gjashtë dhe tetë vjeç) përdorimin e kësaj platforme. Në Singapor, ku jetojnë fëmijët e tij, nuk ka kufizim moshe për qasjen në platformën që po rritet vrullshëm./DW/KultPlus.com

Megalopoli amerikan padit TikTok, Facebook dhe YouTube për dëmtim të dyshuar të shëndetit mendor të fëmijëve

Kryetari i bashkisë së Nju Jorkut, Eric Adams deklaroi se administrata e tij ka ngritur një padi kundër kompanive mëmë të TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat dhe YouTube, me pretendimin se shërbimet e tyre po dëmtojnë shëndetin mendor të të rinjve dhe fëmijëve në qytetin më të madh amerikan.

”Qyteti i Nju Jorkut së bashku me paditësit, përfshirë sistemin arsimor dhe organizatat shëndetësore ngritën padi në degën e qarkut të Los Anxhelesit të Gjykatës së Lartë të Kalifornisë për shkak të lidhjeve të kompanive me zonën”, shkruan avokatët në dosje.

Padia pretendon se Meta, Snap, ByteDance dhe Google (kompania mëmë e të cilëve është Alphabet) me vetëdije “dizajnuan, zhvilluan, prodhonin, operuan, promovuan, shpërndanë dhe tregtuan platformat e tyre për të tërhequr të rinjtë me mbikëqyrje minimale prindërore”.

Paditësit pretendojnë se kompanitë e teknologjisë kanë shkelur disa ligje të qytetit në lidhje me shqetësimin publik dhe neglizhencën e rëndë përmes projektimit dhe marketingut të produkteve të tyre.

Ata pretendojnë se shkollat e Nju Jorkut dhe shërbimet e ndryshme shëndetësore dhe sociale janë ndikuar rëndë nga fëmijët që kanë vuajtur pasoja negative të shëndetit mendor që rrjedhin nga përdorimi i tyre i aplikacioneve të njohura të medieve sociale.

“Gjatë dekadës së kaluar, ne kemi parë se sa e varur dhe dërrmuese mund të jetë bota në internet, duke i ekspozuar fëmijët tanë ndaj një rryme pa ndalesë të përmbajtjes së dëmshme dhe duke nxitur krizën tonë kombëtare të shëndetit mendor të të rinjve”, tha Adams në një deklaratë.

”Sot, ne po ndërmarrim veprime të guximshme në emër të miliona njujorkezëve për t’i mbajtur këto kompani përgjegjëse për rolin e tyre në këtë krizë dhe ne po ndërtojmë punën tonë për të adresuar këtë rrezik për shëndetin publik. Kjo padi dhe plan veprimi janë pjesë e një llogarie më të madhe që do të formësojë jetën e të rinjve tanë, qytetit tonë dhe shoqërisë sonë për vitet në vijim”, theksoi ai.

Një zëdhënës i TikTok tha në një deklaratë se kompania ka “mbrojtje kryesore në industri” për adoleshentët, duke përfshirë kontrollet prindërore dhe veçoritë për kufizimet e moshës.

”Ne rregullisht bashkëpunojmë me ekspertë për të kuptuar praktikat më të mira në zhvillim dhe do të vazhdojmë të punojmë për ta mbajtur komunitetin tonë të sigurt duke trajtuar sfidat në mbarë industrinë”, tha zëdhënësi.

Një përfaqësues i Google tha se akuzat “thjesht nuk janë të vërteta”.

“T’u ofrojmë të rinjve një përvojë më të sigurt dhe më të shëndetshme në internet ka qenë gjithmonë thelbësore për punën tonë”, tha Google.

“Në bashkëpunim me ekspertët e të rinjve, shëndetit mendor dhe prindërimit, ne kemi ndërtuar shërbime dhe politika për t’u dhënë të rinjve përvoja të përshtatshme për moshën dhe prindërve kontrolle të forta”, shtoi ai.

Meta tha se “ka kaluar një dekadë duke punuar për këto çështje” dhe dëshiron që “adoleshentët të kenë përvoja të sigurta, të përshtatshme për moshën në internet, dhe ne kemi mbi 30 mjete dhe veçori për t’i mbështetur ata dhe prindërit e tyre”.

Një zëdhënës i Snap tha se “Snapchat ishte krijuar qëllimisht për të qenë ndryshe nga mediat sociale tradicionale”, duke u fokusuar në lehtësimin e bisedave me miqtë e ngushtë.

Kompanitë e mediave sociale janë vënë nën kritika nga ligjvënësit të cilët po nxisin projektligje të shumta si Akti i Sigurisë së Fëmijëve në internet, ose KOSA, si pjesë e një apeli më të gjerë për rregullim.

Shefi ekzekutiv i Meta, Mark Zuckerberg, CEO i TikTok, Shou Zi Chew dhe CEO i Snap, Evan Spiegel morën pjesë në një seancë gjyqësore të Senatit në fund të janarit dhe u përballën me pyetje të vështira nga një grup ligjvënësish dypartiakë në lidhje me neglizhencën e tyre të supozuar në mbrojtjen e fëmijëve./KultPlus.com

TikTok ‘sfidon’ X dhe Threads me postime vetëm me tekst

Aplikacioni në pronësi kineze thotë se funksioni i ri u jep përdoruesve “një mënyrë tjetër për të shprehur veten”.

Aplikacioni i transmetimit të videove TikTok do të ofrojë postime vetëm me tekst pasi bëhet gjigandi më i fundit i teknologjisë për të sfiduar X, platformën Twitter të riemërtuar të Elon Musk. Aplikacioni në pronësi kineze thotë se funksioni i ri u jep përdoruesve “një mënyrë tjetër për të shprehur veten”.

Në fillim të këtij muaji, TikTok lançoi një shërbim të ri transmetimi muzikor për platformat rivale si Spotify dhe Apple Music. Njoftimi vjen pasi Twitter hoqi logon e famshme të zogjve blu dhe kaloi në një X bardh e zi.

Përdoruesve të TikTok tani do t’u ofrohen tre opsione në aplikacion – nëse do të postojnë foto, video ose tekst.
Ata gjithashtu do të jenë në gjendje të personalizojnë postimet duke shtuar zë, vendndodhje ose Duet, të cilat janë reagime video ndaj postimeve të përdoruesve të tjerë të TikTok.

“Këto veçori e bëjnë atë që postimet tuaja me tekst të jenë po aq dinamike dhe interaktive sa çdo postim video ose foto,” tha TikTok në një deklaratë.

Ajo erdhi vetëm disa javë pasi TikTok, i cili është në pronësi të ByteDance të Kinës, lançoi një shërbim të ri transmetimi muzikor, TikTok Music, në Brazil dhe Indonezi. Javën e kaluar, kompania lëshoi ​​gjithashtu një version beta të shërbimit në Singapor, Meksikë dhe Australi.

Një zëdhënës tha se do t’i lejojë përdoruesit të “dëgjojnë, ndajnë dhe shkarkojnë muzikën që kanë zbuluar në TikTok, si dhe të ndajnë këngët dhe artistët e tyre të preferuar me komunitetin e tyre TikTok”.

Aplikacioni po teston veçori të tjera , duke përfshirë një modalitet të ri peizazhi me përdorues të zgjedhur në mbarë botën. Platformat e njohura të mediave sociale si Facebook, Instagram dhe Threads e Metës, si dhe X e zotit Musk, tashmë mbështesin postimet me tekst.

Në fillim të këtij muaji, shefi i Meta, Mark Zuckerberg tha se platforma Threads e kompanisë së tij kishte regjistruar më shumë se 100 milionë përdorues në më pak se pesë ditë.

Më 5 korrik, Threads doli drejtpërdrejt në dyqanet e aplikacioneve Apple dhe Android në 100 vende, përfshirë MB. Gjithashtu këtë javë, zogu blu në rrjetin social Twitter u zëvendësua nga një logo me një X të bardhë në një sfond të zi. / KultPlus.com

TikTok merr vendimin e rëndësishëm për përdoruesit nën 18 vjeç

TikTok do të kufizojë kohën e përdorimit të aplikacionit në 60 minuta në ditë për përdoruesit që janë nën 18 vjeç.

Aplikacioni, i cili është në pronësi të kompanisë kineze “ByteDance”, pritet ta aplikojë këtë risi që prej javës së ardhshme. Kompania ka thënë se kjo masë e re do të bëjë që përdoruesit të qëndrojnë nën kontroll dhe të mos krijojnë varësi.

Përdoruesit në këtë aplikacion duhet të jenë mbi 13 vjeç për t’u regjistruar. Ata deri në moshën 18 vjeçare do të marrin një njoftim me një përmbledhje të kohës që kanë qëndruar në këtë aplikacion gjatë një jave.

Megjithatë, një vendim i tillë mbetet për t’u parë nëse do të japë rezultat, pasi menjëherë përdoruesit nën 18 vjeç kanë nisur të mendojnë për gjetjen e mënyrave alternativë për të shmangur këtë kufizim. “Më falni, por unë kam 16 emaile dhe 12 llogari në TikTok”, shkruan një përdorues i këtij rrjeti social./ a2cnn / KultPlus.com

TikTok në probleme serioze, paditet dhe akuzohet për dështim të mbrojtjes së privatësisë

Aplikacioni popullor i mediave sociale TikTok është paditur nga shteti amerikan i Indianës, përcjell KultPlus.

Prokurori i përgjithshëm i saj Todd Rokita ka akuzuar kompaninë bashkëpunuese të TikTok, ByteDance, për shkelje të ligjeve të shtetit për mbrojtjen e konsumatorëve.

Shteti pretendon se aplikacioni nuk arrin të mbrojë të rinjtë dhe privatësinë, shkruan BBC.

Sidoqoftë, TikTok tha se konsideron mirëqenien e të rinjve në politikat e saj dhe se janë të bindur se mund të kënaqin shqetësimet e sigurisë kombëtare të SHBA.

Indiana ngriti dy padi të mërkurën. I pari pretendon se aplikacioni i ekspozon përdoruesit e rinj ndaj përmbajtjeve të papërshtatshme.

Në ankesën tjetër, aty gjithashtu pretendohet se TikTok nuk zbulon potencialin e qeverisë kineze për të hyrë në informacione të ndjeshme të konsumatorëve.

“TikTok është një ujk në petkun e deleve”, sipas dokumenteve të gjykatës.

“Për sa kohë që TikTok lejohet të mashtrojë konsumatorët e Indianës në lidhje me rreziqet ndaj të dhënave të tyre, ata konsumatorë dhe privatësia e tyre janë pre e lehtë.”

Ankesa thotë se algoritmi i aplikacionit promovon një sërë përmbajtjesh të papërshtatshme, “që përshkruajnë alkoolin, duhanin dhe drogën; përmbajtje seksuale, lakuriqësi dhe tema sugjestive; dhe fyerje të forta”.

Ai gjithashtu pretendon se mashtron përdoruesit e rinj me vlerësime të moshës 12 vjeç e lart në dyqanet e aplikacioneve Apple dhe Google.

Indiana po kërkon një urdhër kundër praktikave të saj dhe dënime civile kundër kompanisë për “sjelljen e saj të padrejtë dhe mashtruese”.

Një zëdhënës i TikTok tha se “siguria, privatësia dhe siguria e komunitetit tonë është prioriteti ynë kryesor”.

Aplikacioni ka veçori kufizuese për moshën dhe kontroll prindëror, tha firma, dhe kompania po investon në kontrolle të mëtejshme të përmbajtjes.

Përveç kësaj, ata thanë se TikTok ishte i bindur se mund të adresonte “të gjitha shqetësimet e arsyeshme të sigurisë kombëtare të SHBA”.

Njoftimi i padive vjen pasi shtetet e tjera amerikane kanë hartuar legjislacionin për të ndaluar TikTok. Teksasi, Dakota e Jugut dhe Karolina e Jugut kanë ndaluar përdorimin e TikTok në pajisjet e qeverisë shtetërore.

Muajin e kaluar, kreu i FBI-së ka thënë se TikTok përbën një shqetësim për sigurinë kombëtare.

Administrata Biden ka qenë në bisedime me zyrtarët e TikTok për muaj të tërë ndërsa ata përpiqen të arrijnë një marrëveshje të sigurisë kombëtare për të mbrojtur të dhënat e qindra miliona përdoruesve të saj në SHBA.

TikTok po përballet gjithashtu me sfida ligjore diku tjetër. Në Mbretërinë e Bashkuar, kompania e mediave sociale mund të përballet me një gjobë prej 29 milion dollarë për dështimin në mbrojtjen e privatësisë së fëmijëve kur ata përdorin platformën. /KultPlus.com

Rita Ora i tregon gjithë botës origjinën e saj shqiptare me vallëzimin në ‘TikTok’ (VIDEO)

Rita Ora ka bërë publikimin e një videoje në rrjetin e njohur social “Tik Tok”, duke kërcyer me një këngë në valle e me shami në dorë, shkruan KultPlus.

Me shami në dorë dhe duke kërcyer valle, ajo kërcen nën ritmet e këngës që është bërë virale “Love Nwantiti” me remixin shqiptar të këngës “Habibi”.

“Duhet ta bëja këtë vallëzim, Mian Twins më inspiroi përpara (duke përfshirë edhe flamurin e shqipërisë)”, shkroi ajo në TikTok.

Më poshtë mund të shikoni videon e Rita Orës. /KultPlus.com

@ritaora I had to…my faves I follow @miantwins inspired me 🇦🇱 all the way baby! #fyp #foryoupage ♬ original sound – Sxsryion21 ❧

Aplikacionet më të shkarkuara në vitin 2021, Instagram mbetet mbrapa për të dytin vit

Mediat sociale vazhduan të kenë një ndikim të madh në jetën e njerëzve edhe këtë vit, kështu që nuk është çudi që aplikacionet më të shkarkuara në vitin 2021 ishin kryesisht aplikacionet e mediave sociale.

Sipas statistikave të publikuara nga Appfigures, TikTok u rendit në vendin e parë, me më shumë se 586 milionë abonentë të rinj që e shkarkuan aplikacionin këtë vit.

Instagrami nuk ishte shumë mbrapa me 566 milionë shkarkime.

Aplikacionet Meta – Facebook dhe WhatsApp – u renditën në vendin e tretë dhe të katërt, me 474 milionë dhe 444 milionë shkarkime, respektivisht.

Telegram shtoi 365 milionë përdorues të rinj, të nxitur pjesërisht nga polemika rreth privatësisë së WhatsApp.

Snapchat, Messenger, Zoom, Capcut dhe Google Meet ishin pjesë e Top 10-shes në listën e shkarkimeve më të shpeshta. / KultPlus.com

TikTok shpalos fondin prej 200 milionë dollarësh për të paguar krijuesit e videove

TikTok krijoi një fond prej 200 milionë dollarësh i cili do të përdoret për të mbajtur përdoruesit më të klikuar dhe të tërheqë përdoruesit e rinj , çka sinjalizon rritjen e kompanisë.

Ditën e enjte , kompania tha se programi i ri ka për qëllim të mbështesë krijuesit ambicioz të videove të cilët po shikojnë mundësi të reja për përmbajte inovative. Përdoruesit do të kenë disa mundësi si të bëjnë lek nga aplikacioni.

Përdoruesit e pranueshëm duhet te jenë mbi 18 vjeç dhe aplikimet për këtë program fillojnë muain tjetër , por është e paqartë sa përdorues do pranojë kompania.

Rivalët po bëjnë lëvizje gjithashtu. Instagram po lançon një funksion të ngjashëm me TikTok që quhet Reels, i cili do të lejojë njerëzit regjistrojnë dhe modifikojnë videot 15 sekonshe në mënyrë që të vendosin muzikë dhe audio, dhe më pas ti ngarkojnë në Instagram.  /KultPlus.com