“Takimet e Gjeçovit” shpalosin programin për edicionin e 48-të

Këtë të shtunë, më 12 tetor, mbahet manifestimi letrar, kulturor e shkencor ”Takimet e Gjeçovit”, shkruan KultPlus.

Manifestimi këtë vitit shënon edicionin e 48-të me radhë dhe pritet të filloj në Shëngjergj për të vazhduar më pas deri në Zym të Hasit (komuna e Prizrenit).

Në manifestim do të mbahet ora letrare ”Anton Pashku”, ku do të lexojnë 15-të poetë, poashtu, do të hapet edhe ekspozita e Jasmir Morinës e titulluar ”Gjeometri ornamentesh”.

Çmimet që do të dorëzohen janë: Pena e Pjetër Bogdanit, Pena e Shtjefën Gjeçovit, Paketa e Anton Pashkut dhe Unaza e Katit. Gjithashtu do të mbahet manifestimi ”Dita e bukës zymjane” duke u përcjellur më pas me programin kulturo-artistik ”Katerina Josipi”.

 Manifestimi mbahet nën patronatin e Ministrisë së Kulturës Rinisë dhe Sportit, kurse e organizon ”Shtjefën Gjeçovi” në Zym. /KultPlus.com

Manifestimi mbarëkombëtar ‘Dita e Plisit’ shënon edicionin e gjashtë

Manifestimi mbarëkombëtar ‘Dita e Plisit’ ka vite që shënohet në Zym të Hasit, ndërsa këtë vit vjen me edicionin e gjashtë me radhë, shkruan KultPlus.

Gjatë këtij edicioni do të flitet për karakteristika e plisit të bardh, do të këndohen këngë, thuhen barcoleta e anektoda popullore dhe recitohen poezi të cilat i janë kushtuar plisit.

Ajo që bie në sy gjatë kësaj dite, është se të pranishmit në këtë ceremoni mbajnë të vendosur në kokë plisa të bardhë.

Plisi quhet mbulesa e bardhë prej leshi të cilën pellazgët, Ilirët e më vonë shqiptarët e përdorën për ta mbuluar kokën. Quhet plis sepse është e krijuar prej leshit të deles së bardhë. 

Plisi është simbol dhe mbulesë tradicionale e kokës ndër shqiptarët.

Ko ngjarje tashmë tradicionale, do të mbahet më datë 30 prill duke filluar nga ora 11:00 në Zym të Hasit. / KultPlus.com

“Takimet e Gjeçovit” në edicionin e tyre të 47-të vijnë me manifestime e përurime

Edicioni i 47-të i manifestimit letrar, kulturor e shkencor “Takimet e Gjeçovit”, do të mbahet në Zym të Hasit, më 12 dhe 13 tetor 2018, shkruan KultPlus.

Manifestimin e organizon ShSh “Shtjefën Gjeçovi” në Zym në bashkëpunim me MKRS-në dhe me DKRS-në e komunës së Prizrenit.

Manifestimi letrar, kulturor e shkencor “Takimet e Gjeçovit” mbahet nën patronazhin e Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës./ KultPlus.com

Thaçi: Gjeçovi ishte figurë poliedrike

At Shtjefën Gjeçovi i përket plejadës së patriotëve më të shquar të tri dekadave të fillimit të shekullit njëzet, ka thënë presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, në manifestimin letrar, kulturor e shkencor “Takimet e Gjeçovit”, që po mbahet në Zym të Hasit.

Me këtë rast i pari i vendit tha se Zymi ka një histori të veçantë, ngase ky emër lidhet me punën e palodhshme të patriotit të shquar të fazës së vonë të Rilindjes Kombëtare, me emrin e Shtjefën Gjeçovit.

“Një intelektual me mendje të rrallë, At Shtjefën Gjeçovi ishte figurë poliedrike: arkeolog, etnograf, mbledhës i folklorit, autor i disa librave e mbi të gjitha mbledhës dhe sistemues i “Kanunit të Lekë Dukagjinit”, i kësaj kryevepre, që njihet si kod juridik dhe zakonor i shqiptarëve për një kohë të gjatë. Ai ishte në kontakt të vazhdueshëm me ideatorin e pavarësisë së Shqipërisë, Hasan Prishtinën, me Dedë Gjo Lulin, Bajram Currin, Azem Bejtën dhe patriotë tjerë të kohës. Prandaj idetë e tij përparimtare për unitetin kombëtar pavarësisht bindjeve fetare, përhapja e librit shqip, lidhjet me intelektualët dhe patriotët e kohës, bënë që ai një ditë vritet në pritë nga qarqet antishqiptare, në vitin 1929”, tha i pari i vendit.

Presidenti Thaçi tha se Zymi i Hasit njihet si vend nga ku dolën figura të mëdha kombëtare, si Pjetër Bogdani, Katarina Josipi, Anton Pashku dhe shumë intelektualë që me veprën e tyre ndikuan në emancipimin e këtyre viseve.

“Hasi i figurave madhore historike, kulturore e kombëtare hapi një kapitull të ndritur në kohën e luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Hasjanët nuk hezituan asnjë çast t’i bashkohen luftës çlirimtare”, theksoi presidenti Thaçi.

Ai ka përmendur faktin se Hasi ishte arteria kryesore për sjelljen e armatimit në Kosovë, por edhe të luftëtarëve të lirisë.

“Hasi ishte fushëbeteja e luftërave të mëdha. Hasi ishte kjo arenë e fushëbetejave që nxiti edhe komunitetin ndërkombëtarë të mendoj seriozisht për Kosovën”, shtoi i pari i vendit, duke theksuar se “Sot, përballë bjeshkëve të Pashtrikut legjendar, kujtojmë me respekt dhe përkulemi para të gjithë dëshmorëve të Hasit të rënë për lirinë dhe pavarësinë e vendit”.

Në fund, i pari i vendit tha se nuk ka si të mos shprehin konsideratë për të gjithë intelektualët e veprimtarët që mbajtën të gjallë manifestimin letrar dhe kulturor “Takimet e Gjeçovit”. / KultPlus.com

Së shpejti edicioni i 46-të i ‘Takimet e Gjeçovit’ (FOTO)

Më 12 tetor në Zym të Hasit organizohet edicioni i 46-të i manifestimit letrar, kulturor e shkencor ‘Takimet e Gjeçovit’, shkruan KultPlus.

Manifestimi organizohet nga ShSh ‘Shtjefën Gjeçovi’ në Zym në bashkëpunim me MKRS dhe drejtorinë e kulturës në komunën e Prizrenit.

‘Takimet e Gjeçovit’ nisin më 12 tetor dhe përfundojnë më 14 tetor. Hapja e manifestimit bëhet me fillim nga ora 11:00 në Zym-Has./ KultPlus.com