Veprat e autorëve të letërsisë shqiptare vijnë për herë të parë në formatin digjital, falas

Veprat e autorëve të letërsisë shqiptare vijnë për herë të parë në formatin digjital falas për të gjithë shqiptarët kudo që ndodhen.

Nisur nga mungesa e shumë veprave të digjitalizuara, Fondi Shqiptar për Zhvillimin e Diasporës në kuadër të projektit “Diaspora për Zhvillim” sjell Platformën Digjitale të Veprave Shqiptare.

Platforma është krijuar me qëllim gjallërimin dhe promovimin e kujtesës kolektive kulturore të komunitetit të Diasporës shqiptare si dhe krijimin e kushteve dhe nxitjen e angazhimit kulturor të anëtarëve të Diasporës shqiptare.

Pjesë e platformës “Digjitalizimi i Veprave Shqiptare” do të jenë 100 vepra të një game të gjerë zhanresh nga autorë të Rilindjes Kombëtare, të letërsisë bashkëkohore shqiptare si dhe vepra të letërsisë për fëmijë.

Digjitalizimit të veprave shqiptare i kushtohet një rëndësi e veçantë në Strategjinë Kombëtare për Diasporën, si një instrument për përcjelljen dhe ruajtjen e trashëgimisë gjuhësore e kulturore shqipe në Diasporë.

Veprat e para të digjitalizuara mund t’i gjeni këtu:
https://adld.al/ / KultPlus.com

Netflix filma falas nxënësve të mbyllur në shtëpi

   

Janë dhjetë dokumentarët, që Netflix ka vendosur t’i dhurojë publikut në shenjë solidariteti, për shkollat e mbyllura prej izolimit.

Përveç shpërndarjes së një fondi prej 100 milionë dollarësh për operatorët e biznesit të spektakleve, pas urgjencës së Koronavirusit, Netflix ka vendosur të dhurojë dhjetë nga dokumentarët e tij më të mirë për publikun. Një iniciativë që ka për qëllim veçanërisht shkollën dhe mësuesit e angazhuar në mësimin në distancë. Midis dokumentarëve të vënë në dispozicion, gjendet gjithashtu edhe dokumentari i jashtëzakonshëm “Planeti ynë”, rrëfyer  me hollësi nga David Attenborough, i cili paraqet lloje të ndryshme kafshësh në habitatet e tyre natyrore përkatëse. Është dokumentari i parë natyralist i shpërndarë nga Netflix.

Dokumentarët

Nga “Planeti ynë” tek “Abstrakti”, janë 10 dokumentarët që Netflix ka vendosur t’i dhurojë publikut. I gjejmë të gjithë të mundshëm falas, në kanalin “YouTube” të Netflix (të plotë, me një listë dëgjimi të përshtatshme).

  • 13th
  • Abstract
  • Babies
  • Chasing Coral
  • Explained
  • Knock Down the House
  • Our Planet
  • End of a Sentence.
  • The White Helmets
  • Zion

Vetëm dy prej tyre, ofrojnë një histori për natyrën: “Planeti ynë” dhe “Gjuetia e koralit”, ndërsa të tjerët përqendrohen në çështje politike dhe sociale, me fokus në sistemin e burgjeve ose në periudhat si gjenerues të pabarazisë ekonomike./Konica.al / KultPlus.com

Latin name: Acinonyx jubatus.