89 vjet më parë SHBA-ja u bë me himn kombëtar

Më 3 mars të vitit 1931 një akt i Kongresit shpalli këngën “The Star Spangled Banner” himn kombëtar të Shteteve të Bashkuara.

Kënga ishte tepër e dëgjuar për shumë dekada me radhë para se të merrte këtë status. Teksti i saj ishte shkruar nga Francis Scott Key gjatë luftës së vitit 1812 gjatë bombardimeve britanike të kështjellës Fort McHenry në Baltimorë të shtetit Maryland.

Autori i tekstit ishte vete dëshmitar i bombardimeve. Mëngjesin pas sulmit Key u frymëzua kur pa flamurin me 15 yje të valëvitej ende mbi fortesë.

Flamuri tregonte se fortesa nuk ishte dorëzuar dhe se ishte e gatshme të vazhdonte qëndresën. Flota britanike më pas u largua duke i dhënë kështu fund rrezikut për Baltimorën, përcjell ksp.

Fjalët e poemës së Key u kombinuan më vonë me muzikën e një kënge britanike që ishte shumë e dëgjuar më Shtetet e Bashkuara duke krijuar kështu atë që tani është himni kombëtar amerikan. / KultPlus.com

Ftohen kitaristët shqiptarë që të luajnë “Himnin Kombëtar” më 28 Nëntor

“Sa kitaristë/ basistë bëhemi për të luajtur himnin tonë kombëtar?”, kjo është thirrja kryesore në kuadër të cilës është nisur kjo iniciativë, shkruan KultPlus.

Akademia Hollywood ka filluar organizimin për krijimin e një eventi të paharrueshëm për Ditën e Flamurit, më 28 nëntor 2017. Në kuadër të këtij organizimi ka ftuar të gjithë kitaristët dhe basistët që t’i bashkohen iniciativës së tyre për të sjellë versionin rok të Himnit Kombëtar në Tiranë, shkruan KultPlus.

“Sa kitaristë/ basistë bëhemi për të luajtur himnin tonë kombëtar?”, kjo është thirrja kryesore në kuadër të cilës është nisur kjo iniciativë, e cila pritet të organizohet në Sheshin Skënderbej në Tiranë duke filluar nga ora 10:00. Versioni rok i himnit do të vije i ndarë në 4 sektorë, ku 2 sektorë do të luajnë linjën melodike, një do të luajë shoqërimin me PowerChords dhe Sektori i Bassistë.
Himni do të luhet me instrumente elektrike dhe të interesuarit që do të paraqiten duhet të jenë të pajisur me amplifikatorin dhe instrumentin e tyre. Ndërsa në kuadër të këtij organizimi është shpërndarë edhe një formular për të interesuarit, në mënyrë të ndahen sektorët që do të luhen dhe i cili synon që të mbledh instrumentet e nevojshme.

“Nëse nuk keni instrumentet e duhura apo amplifikatorin, atëherë plotësoni saktë në formular dhe ne do mundohemi të gjejmë një për ju. Nëse ju keni një amplifikator tepër apo instrument elektrik tepër të cilën mund ta sillni, ju lutem shkruajeni në formular” shkruhet në njoftimin e këtij organizimi./KultPlus.com