Mediat ndërkombëtare vazhdojnë të shkruajnë për “Manifesta 14”

“Manifesta 14” ka ndarë disa linqe të mediave ndërkombëtare dhe mënyrën se si ato kanë raportuar për këtë ngjarje kulturore, e cila pas Marsejt në Francë (2020) tani po mbahet në Prishtinë, Kosovë, shkruan KultPlus.

Përmes një postimi në “Facebook”, Manifesta ka ndarë një vegëz përmes së cilës mund t’i lexoni mbulimet mediatike të mediave ndërkombëtare.

“Jemi krenarë të ndajmë me ju disa prej mbulimeve mediatike si prej mediave vendore dhe atyre ndërkombëtare që kemi marrë prej hapjes së Manifesta 14 Prishtina, dy javë më parë”, thuhet mes tjerash në postimin e tyre.

Vizitoni këtë vegëz për të lexuar mediat ndërkombëtare dhe shkrimet e tyre për “Manifesta 14”, Mbulimi Medial /KultPlus.com

Rama paralajmëron mediat: Nëse vazhdoni me lajme të rreme, do të ju mbylli

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama, ka paralajmëruar të gjitha portalet e kanalet e informimit, që nëse vazhdojnë të publikojnë lajme të rreme, të cilat hapin panik, do ti mbyll ato.

Rama ka bërë të ditur se në kuadër ligjorë të Gjendjes së Jashtëzakonshme, të shpallur në Shqipëri, ai do të jetë i detyruar që me forcë ti mbyll ato, transmeto Koha.net.

“Paralajmëroj për herë të fundit portalet e kanalet e informimit se nê kushtet dhe kuadrin ligjor te Gjendjes së Jashtezakonshme, do jem i detyruar te nderhyj forcerisht per mbylljen e tyre deri ne fund te kesaj faze dramatike, nese vazhdojne me lajme te rreme qe hapin panik!” / KultPlus.com

Mbylli punimet konferenca shkencore ndërkombëtare për komunikimet dhe mediat

Problemet e komunikimit dhe të mediave në Kosovë, Shqipëri, Maqedoni, janë të ngjashme me ato të Italisë dhe vendeve të BE-së dhe të gjithë bashkë përballen me determinizmin teknologjik ku kapitali social dhe vlerat në shoqëri nuk krijohen në mediat sociale.

Këto ishin disa nga përfundimet e konferencës së Dytë shkencore ndërkombëtare mbi komunikimet mediat e cila i mbylli punimet sot në Prishtinë, organizuar nga Kolegji AAB, Universiteti italian të Peruxhas, Universiteti i Tiranës, Elbasanit, School of Journalism and Public Relation të Shkupit, Universiteti Bedër dhe Institutit maqedonas të Studimeve të Komunikimit.

Profesori italian, Rolando Marini, theksoi në konkluzionet e konferencës se Kosova, ashtu si edhe vendet e tjera pjesëmarrëse në këtë konferencë, i kanë të njëjta probleme me të cilat përballet edhe perëndimi, ndërsa shqetësuese për të gjithë mbetet se si të fuqizohet shoqërizimi dhe bashkëndarja e vlerave në komunikimet online dhe mediat sociale.

Për profesoreshën maqedonase, Snezhana Trajkovska, problemi në mediat ballkanike, vazhdon të mbetet përfshirja e madhe e politikës në industrinë mediatike dhe kontrolli që ushtrohet nëpërmjet njerëzve të infiltruar në media dhe nëpërmjet financimeve të ndryshme që ushtron politika mbi mediat. Kjo bën, tha ajo, që publiku sot të mos dallojë shpesh informacionin e vërtetë nga informacioni i rrejshëm, i manipuluar apo propaganda.

Profesori nga Tirana, Ramadan Çipuri, tha në përfundimet e konferencës se ka ardhur koha që Shqipëria në bashkëpunim me Kosovën të punojnë në hartimin e një teksti edukues mediatik dhe kjo të bëhet pjesë e kurrikulave të arsimit parauniversitar dhe, siç u shpreh ai, këto kanë qenë edhe konkluzionet e konferencës së vitit të kaluar të studiuesve nga Universiteti i Tiranës, Kolegjit AAB dhe Universitetit Bedër.

Në këtë konferencë shkencore ndërkombëtare të titulluar “Historia e medias dhe transformimet mediatike” pati 40 prezantime të studimeve shkencore nga 44 studiues të cilët vinin nga Kosova, Italia, Maqedonia, Shqipëria, Maqedonia, Norvegjia dhe Gjermania. Prej tyre, ishin 25 doktorë shkencash të komunikimeve dhe mediave, 7 profesorë të sociologjisë së komunikimeve dhe të tjerët ishin doktorantë të komunikimeve dhe gazetarë. Temat që u trajtuan në këtë konferencë kishin të bëjnë me metamorfozën e radios, transformimin e televizionit, transformimi i predikimti fetar sot nga mediat tradicionale në mediat e reja, a-kulturimi në mediatik, e vërteta dhe post e vërteta në mediat e sotme, evoluimi i gjuhës së urrejtjes online etj./ KultPlus.com