Ndërpriten punimet në Austostradë, alarmohet për shkatërrim të shpellës

Punimet në afërsi të shpellës së zbuluar gjatë hapjes së trasesë së autostradës Prishtinë-Shkup, tashmë janë ndërprerë, pas kërkesës së institucioneve shtetërore.

Pas hulumtimeve që do t’i bëhen kësaj gjetjeje, do të vendoset nëse do t’i jepet statusi si monument nën mbrojtje.

Institucionet që kujdesen për ambientin dhe zbulimet arkeologjike do të vlerësojnë për rëndësinë e gjetjes që ka dalë në pah javën e kaluar, gjatë punimeve që është duke zhvilluar konsorciumi “Bechtel & Enka” për ndërtimin e autostradës “Arbën Xhaferi”.

“Instituti i Natyrës bashkë me inspektoratin e kanë ndalur punën, dhe do të vlerësohet shumë shpejt se a ka vlera për t’u mbrojtur si monument natyre me vlera të veçanta. Nëse po, atëherë fillon procesi i shpalljes dhe ndalohet veprimtaria e çfarëdo aktiviteti”, ka thënë Ilir Morina, kryeshef i Agjencisë për Mbrojtjen e Mjedisit të Kosovës, shkruan sot “Koha Ditore”…/ KultPlus.com

Vazhdon zvarritja e punimeve në Teatrin shqiptar në Shkup (VIDEO)

Zvarritja e punimeve ndërtimore të Tetarit Shqiptarë ka irrituar tej mase aktorët e këtij institucioni kulturorë.

Ata kërkojnë llogari nga autoritete për siç shprehen keqpërdorimin e mjeteve financiare. Ndërkohë që theksojnë se janë shndërruar në aktor endacak, duke bredhur nga një teatër në një tjetër.

“Ne aktorët jemi bërë si qentë endacak të teatrit dhe sillemi si nga një objekt tek objekti tjetër fale dikujt që i ka keqpërdorur mjetet e teatrit Shqiptarë, pasi që kështu projekte nuk vijnë çdo vit por vinë një herë në 50 vite dhe një herë në 50 vite të keqpërdoren mjetet nuk e dijë çka të ju them dhe personalisht unë e dijë shumë mirë se kush çfarë ka bërë në emër të teatror shqiptarë dhe mos mendoj dikush që e marr këtë punë se mund të manipulojë me tetarin Shqiptarë dhe aktorët e Shkupit pasi që tetari shqiptarë ka ekzistuar edhe para se të ekzistojnë partitë por edhe pasi të zhduken partitë”, u shpreh aktori Ylber Murtezi.

“Në punën e tyre në peripecitë e tyre në problemet e tyre në ecjen është krijuar një pengesë pasi në ndonjëherë mbajmë prova në një tetarët pastaj në një teatër tjetër dhe më pas ai është i zënët vijomë në teatrin tjetër dhe në një farë mënyrë krijohet një përshtypje si një teatër endacak që nuk ka vendin e vetë nuk ka vendin e caktuar”, tha aktori Vebi Kerimi.

Punët për përfundimin e Tetarit Shqiptar në Shkup në vlerë prej 8 milion euro është dashur që të përfundojnë në shtator të vitit 2015. Por nga atëherë e deri me tani janë premtuar edhe disa afate shtesë, por pa sukses, shkruan Alsat-M./ KultPlus.com