64 vjet nga transmetimi i parë i Radio Televizionit Shqiptar

Në 28 nëntor të vitit 1938 shqiptarët do të njiheshin me radion, por vetëm pas 22 vjetësh përpjekje do të sigurohej edhe sinjali televiziv.

Më 29 prill të vitit 1960 filloi nga puna Qendra Eksperimentale e Televizionit Shqiptar, që pas themelimit u emërtua Radio Televizioni Shqiptar. Dita e parë e transmetimit televiziv nisi me një film për fëmijë, më pas një dokumentar, një koncert e në fund një film. Në 29 prillin e vitit 1960 televizioni shqiptar dha me sinjalin e parë edhe mesazhin se RTSH do të ishte për të gjitha grupmoshat.

Në vitin 1963 u transmetua edhe edicioni i parë i lajmeve, ndërsa në vitin 1965, kamera e vetme e TVSH u zhvendos  në stadium, për të transmetuar një ndeshje futbolli. Gjithçka nisi në një banesë të thjeshtë nga ku përshëndeti imazhi i ekranit Stoli Beli./atsh/KultPlus.com

Gratë që thyen tabutë në Radio Televizionin Shqiptar

Vështrim prapa në disa nga pionieret më të mëdha për gratë në televizion ndër vite. Prezantueset që kanë thyer barrierat në ekranin e vogël që nga ditët më të hershme të RTSH.

Shumë prej tyre thyen tabutë ku punonin dhe hapën rrugën për brezat e ardhshëm. Ishin ikona të ekranit,  me një zë melodioz dhe me një shqiptim korrekt, kështu kanë mbetur në memorien e publikut televiziv.

Kanë frymëzuar dhe motivuar shumë femra me anë të zërit dhe imazhit të tyre për të nxitur ndryshim në jetën e shumë femrave të asaj kohe.

Stoli Beli spikerja e parë

Ishte pikërisht 29 prilli i vitit 1960, kur Stoli Beli nga studio e parë televizive shqiptare, në këtë datë do të artikulonte fjalët: “Të dashur spektatorë, mirëmbrëma… Sonte fillon për herë të parë Qendra Eksperimentale e Televizionit Shqiptar”. 

Mimoza Tafaj, ajo ishte vetëm 17 vjeç, në 1974 kur bëri daljen e saj të parë televizive. Ikonë e bukurisë në vitet 70′.

Tefta Radi, Gazetare dhe folëse në Televizionin Shqiptar. Për herë të parë vendosej logo në transmetime edhe pse në mënyrë jo sistematike. Transmetimi filloi të çelej në orën 16:00 pastaj në 12:00 dhe në fund të 1994 në orën 8:00. RTSH ishte dritarja e parë e përballjes me “perëndimin” pas viteve ’90. Për shkak të depërtimit të sinjalit të kanaleve fqinje, lindi nevoja e identifikimit të stacionit. 

Zerina Kuke, spikere dhe prezantuese e disa festivaleve dhe spektakleve muzikore. Ikonë e Televizionit Shqiptar me një karrierë prej 35 vitesh ku nisi në vitin 1969.

Silvana Braçe ka qenë figurë e dashur, Amalia Dhamo, Meropi Matlia, Elsa Xhai, Vera Zheji, Vera Grabocka etj./rtsh.al/ KultPlus.com

Festivali i 61-të i Këngës në RTSH, shpallet lista e këngëtarëve pjesëmarrës

26 emra të njohur dhe të rinj të skenës shqiptare janë përzgjedhur për të performuar në Festivalin e 61-të të Këngës në Radio Televizionin Shqiptar. Do të jenë 26 performanca nga artistë që do të konkurrojnë për vendin fitues dhe që më pas do të përfaqësojë vendin tonë në “Eurovision Song Contest 2023” që do të zhvillohet në Britaninë e Madhe.

Komisioni përzgjedhës i këngëve, pasi dëgjoi dhe vlerësoi të gjitha krijimet e paraqitura, vendosi që në konkurrim të marrin pjesë 22 këngëtarë dhe 4 grupe muzikore, ku mes tyre ka edhe artistë që vijnë më kompozimet e tyre apo edhe si poetë.

Në konkurrim janë emra të njohur të skenës muzikore, por edhe artistë të rinj të cilët synojnë të prekin skenën më të madhe të muzikës shqiptare.

Fituesi i Festivalit të 61-të të Këngës në Radio Televizionin Shqiptar do të përfaqësojë Shqipërinë në Festivalin Evropian të Këngës.

Komisioni përzgjedhës i këngëve, pasi dëgjoi dhe vlerësoi të gjitha këngët konkurruese për pjesëmarrje në Festivalin e 61 të Këngës në RTSH, ka vendosur të përzgjedhë dhe të kualifikojë në cilësinë e këngëve pjesëmarrëse konkurruese në Festivalin e 61 të Këngës në RTSH, këngët me titujt, me autorët e kompozimit muzikor dhe të tekstit, si dhe me artistët interpretues, në cilësinë e këngëtarit, si më poshtë:

Artisti                                                     Kënga

 1. 2 Farm                                             Atomike
 2. Alban Kondi & Lorela Karoshi        Melodi
 3. Albina Kelmendi                             Duje
 4. Anduel Kovaçi                                Malli
 5. Arsi Bako                                        Sonte dua të jem me ty
 6. Melodajna Mancaku                      Gjysma e zemrës sime
 7. Elsa Lila                                          Evita
 8. Enxhi Nasufi                                  Burrë
 9. Erma Mici                                      Kozmosi i dashurisë
 10. Evi Reçi                                          Ma kthe
 11. Fabian Basha                                 Një gotë
 12. Fifi                                                 Stop
 13. Franc Koruni                                 Në pritje
 14. Genti Hoxha                                 Ajër
 15. Gjergj Kaçinari                              Dje
 16. Luna Causholli                             Jetën ta fal
 17. LYNX                                            Nëse ke besim
 18. Manjola Nallbani                         Dua
 19. Permit of Stay                              Fobia
 20. Petrit Çarkaxhiu                           Emri yt mirësi
 21. Rezearta Smaja                            N’Eden
 22. Rovena Dilo                                 Motit
 23. Sara Kapo                                    Para teje
 24. Serxhio Hajdini                            Vështirë
 25. Urban Band                                 Në çdo hap
 26. Vanesa Sono                                Aroma jonë

/panorama/ KultPlus.com

Radio Televizioni Shqiptar e hapë konkursin për Festivalin e Këngës (VIDEO)

Shqipëria ka hapur konkursin për këngën shqiptare e cila do të përfaqësohet në Eurovizionin e vitit 2018-të.

Radio-Televizioni Shqiptar, fton të gjithë krijuesit dhe interpretuesit e këngës së muzikës së lehtë shqiptare, në konkurrimin për pjesëmarrje në Festivalin e “56-të” të Këngës në RTSH, që do të zhvillohet në muajin dhjetor të këtij viti. Konkurrentët duhet të dorëzojnë:
1. Këngën e kënduar, dhe bazën orkestrale të saj, të regjistruar në CD-ë, të përfunduar në të gjithë elementët përbërës të saj
2. Tekstin e këngës
3. Fotografi te këngëtarit ose grupit nëse merr pjesë për herë të parë

Pranimi i këngëve do të bëhet nga data 2 deri më 10 nëntor 2017 Nga ora 09:00 deri në orën 14:00 në Radio Tirana. Përzgjedhja e këngëve pjesëmarrëse, do të kryhet nga komisioni i seleksionimit të këngëve, në bazë të dëgjimit të tyre Në momentin e dorëzimit të këngës, konkurrentët duhet të plotësojnë formularin e dorëzimit të këngës, në të cilin deklarohen nominalisht të gjithë autorët këngës, përfshirë edhe këngëtarin, të cilët nuk mund të ndryshohen nëse kënga shpallet fituese për të marrë pjesë. Kënga s’duhet të jetë e publikuar më parë. Kënga duhet t ë jetë e kënduar në gjuhën shqipe.

https://www.youtube.com/watch?v=W7zyjjE1vQM&feature=youtu.be

Kënga nuk duhet të jetë më e gjatë se 4 minuta. Kënga duhet të jetë e kënduar nga këngëtari që pretendon ta interpretojë atë në Festival. Pjesëmarrësit duhet të jenë të moshës mbi 16 vjeç. Një këngëtar apo kompozitor, mund të marrë pjesë në konkurrim vetëm me një këngë, përfshirë këtu edhe bashkëautorsinë. Një orkestrues apo tekstshkrues mund të marrë pjesë në konkurrim, me jo më shumë se dy orkestrime apo tekste, përfshirë këtu edhe bashkëautorsinë.

Të gjithë autorët e këngës, përfshirë edhe këngëtarin, duhet të jenë shqiptarë. Mosplotësimi i këtyre kushteve, sjell automatikisht, përjashtimin e këngës nga konkurrimi. RTSH, Ju uron suksese në krijimtari dhe ju falënderon për bashkëpunimin. / KultPlus.com