Mbrëmë Festivali Multikulturor bashkoi ngjashmëritë e komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptian

Promovimi i identitetit, ngjashmërive e kulturës së komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptian mbrëmë erdhi nëpërmjet Festivalit Multikulturor, festival ky i cili nën moton “T’i festojmë ngjashmëritë tona” shënoi pjesën e dytë të edicionit të dytë duke mbledhur rreth vetes një numër të konsiderueshëm artistësh e njëkohësisht edhe duke promovuar artin e tyre unik, shkruan KultPlus.

Diskriminimet e paragjykimet që konsiderohen të jenë pjesë e përditshmërisë së tyre, artistët si: Atlaf Avdi, Visar Kukaqi, Mirjeta Qehaja, Edita Krasniqi, Bajram Mehmeti, Farije Mehmeti dhe Kaltrina Hoda, kanë vendosur që t’iu përgjigjen nëpërmjet artit, kulturës dhe muzikës, që mbrëmë u gërshetua në një mënyre tejet të veçantë.

Këta të rinj të talentuar të komuniteteve ashkali, rom dhe egjiptian sollën një ndërlidhje diversive e krejtësisht të pakrahasueshme të pikturave, skulpturave, prezantimeve artistike si dhe melodive muzikore pikërisht në Bibliotekën Kombëtare të Kosovës. Ndërsa, frymëzimet e tyre duken se janë ringjallur në çdo cep ku arti kishte zënë vend në një mënyrë e thirrje për trajtim të barabartë.

Edicioni i dytë i Festivalit Multikulturor u zhvillua nën organizimin e OJQ ‘Voice of Roma, Ashkali and Egyptians in Kosovo’, të cilët mbrëmjen e djeshme e nisën me një fjalë rasti nga drejtori ekzekutiv i organizatës ‘VORAE’, Isak Skenderi.

“Faleminderit që keni gjetur kohë për të na u bashkangjitur sonte në pjesën e dytë të edicionit të dytë të Festivalit Multikulturor. Sot jemi mbledhur që të vazhdojmë ti festojmë ngjashmëritë tona. Kosova është një shtet multietnik dhe komunitetet rom, ashkali dhe egjiptian janë pjesë e shoqërisë së Kosovës e janë një pasuri e jona që ka çka ti ofrojë kësaj shoqërie. Sot jemi mbledh që të tregojmë se këto komunitete janë po ashtu njerëz me nevoja të njëjta apo ngjashme me komunitetin shumicë, përveç disa aspekteve kulturore, nuk ka ndonjë dallim tjetër”, thotë Skenderi.

Sipas tij, këto komunitete po mundohen të luftojnë për këtë vend dhe për barazi e ne veçanti përmes artit, kulturës dhe muzikës.

“Është një fat që sonte ti prezantoj disa nga artistë të këtyre komuniteteve dhe jo vetëm. Nëse shohim përtej ngjyrës së lëkurës, nëse shohim përtej ngjyrës së syve, nuk do të shohim shumë dallime mes këtyre tre komuniteteve. Andaj, shpresoj se sonte përmes këtyre veprave të artit dhe muzikës, ti shihni të njëjtat”, përfundon Skenderi.

Ndërkohë, laramania e ngjyrave dhe simbolikat e shpërndara nëpër piktura ishin ato që po frymonin kur radha e pianistit Atlaf Avdi për të performuar, erdhi. Me një qëndrim preciz në ulëse e gishtërinj që po pushtonin çelësat e pianos, artisti Avdi solli gjithsej tre vepra të njohura të cilat jehonën e tyre e lanë jo vetëm në muret e bibliotekës por edhe përtej tyre.

Ndërsa, mesazhet e fuqishme të cilat vinin përmes secilës fjalë, erdhën nëpërmjet performancës së poetit Visar Kukaqi, i cili interpretoi poezi, tre nga të cilat kishin synim arritjen e një qëllimi i cili pritet të bëhet realitet.

Me tituj si: ‘Më trajto’, ‘Frika’ dhe ‘Antarktikë’, interpretimi i artistit Kukaqi solli emocione të cilat i mbajtën të pranishmit të fokusuar në çdo sekondë për të dëgjuar kështu tema shoqërore si: paragjykimet, frikës në pandemi dhe shëndetit mendor.

Mirëpo, përbrenda këtij festivali tradicional nuk ishin vetëm ngjyrat e pikturave apo forma e skulpturave, ato që kishin laramani. Por, edhe prezenca e secilit aktivitet u bë bashkim i shumë të rinjve të talentuar në fusha të ndryshme duke bërë që ky festival të jetë një vendtakim i jo vetëm shumë shkrimtarëve të pasionuar, piktorëve e skulptorëve, por edhe sportistëve, artistëve dhe rrëfyesve të historive të tyre personale.

Krejt në fund, festivali u përmbyll me një koktej e bashkëbisedime mes artistësh, veprat e së cilëve janë në shitje e që ndihmojnë edhe në përkrahjen e tyre. / KultPlus.com

Në Mitrovicë mbahet Festivali Multikulturor ‘Gruaja, arkitekte e shoqërisë’

Për herë të tretë OJQ “Zëri i Romëve, Ashkalive dhe Egjiptianëve” po organizon Festivalin Multikulturor, me synim të ngritjes së vetëdijes rreth fuqizimit, sfidave dhe paragjykimeve që ekzistojnë ndaj grave të komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptian.

Pjesë e një aktiviteti në këtë festival kësaj radhe u bë edhe zëvendësministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit znj. Daulina Osmani. Ajo u takua me vajzat e Klubit Futbollistik të Femrave në Mitrovicë të cilat këtë vit janë bërë kampione.

Osmani ndau me vajzat e KFF Mitrovica eksperiencën e saj në sport, planet institucionale për fuqizimin e grupeve të margjinalizuara në sport dhe potencoj rëndësinë që kjo fushë në zhvillimin e vajzave të reja. Gjithashtu ajo siguroj që sporti nuk njeh kufi të diferencimeve etnike gjinore dhe statusit socio ekonomik, prandaj këtë fushë duhet ta shohim si mekanizëm përmes së cilit të bashkojmë shoqërinë tonë.

Të pranishëm në këtë aktivitet ishin edhe z.Isak Skenderi, Drejtor në OJQ “Zëri i Romëve, Ashkalive dhe Egjiptianëve”, znj.Vesa Batalli menaxhere e programit dhe Klubi i Futbollit Mitrovica 3. / KultPlus.com

Konjufca në Festivalin Multikulturor, ‘Gruaja, arkitekte e shoqërisë’: Kuvendi i Kosovës është i përkushtuar që të gjithë t’i kenë të drejtat e barabarta

Era Berisha

Ngritja e vetëdijes rreth fuqizimit sfidave, paragjykimeve dhe stereotipave që janë të pranishme në shoqërinë kosovare e të cilat godasin më së rëndi komunitetin rom, ashkali dhe egjiptian ku në fokus janë gratë e këtyre komuniteteve, sot erdhi në një formë të diskutimit mbi çështjet e ndryshme që kanë ndikim të fuqishëm në shoqërinë tonë. Aktiviteti i dytë i radhës mblodhi rreth vetes figura të ndryshme me një ndikim të madh ndaj të drejtave të njeriut, shkruan KultPlus.

Pasi që dje festivali multikulturor ‘Gruaja arkitekte e shoqërisë’, nisi edicionin e tij të tretë nga organizata joqeveritare ‘Zëri i Romëve, Ashkalive dhe Egjiptianëve’, me aktivitete artistike si: prezantimi i artistëve të rinj në piano, pikturë dhe poezi dhe hapja e panairit të bizneseve të grave nga komunitete të ndryshme, sot ky festival solli një sesion që fokusohet në temën e privimit të qasjes në të drejtat e këtyre komuniteteve.

Fillimisht, para këtij sesioni, kryetari i Kuvendit të Kosovës Glauk Konjufca, në fjalën hyrëse tha se Kuvendi i Kosovës është i përkushtuar për zbatimin e kushtetutës së vendit e cila siguron që Kosova në bazë jo diskriminuese ti trajtoj të gjithë qytetarët, gratë dhe komunitetet e ndryshme për të gëzuar të drejta të barabarta.

“Kuvendi i Kosovës është i përkushtuar që të gjithë t’i kenë të drejtat e barabarta dhe të kenë një barazi të plotë në mes të qytetarëve, grave e komuniteteve të cilët sipas Kushtetutës ndalohen që të diskriminohen mbi baza të racës, ngjyrës, gjuhës, fesë, mendimeve politike dhe të tjera të prejardhjes kombëtare e shoqërore”, thotë Konjufca.

Sipas tij, në kuadër të këtij festivali ai pati një motiv shtesë, sepse grupet e margjinalizuara kanë një problem të madh si në shkollim ashtu edhe në punë dhe kudo, prandaj është konsideruar mirë që ky festival iu kushtohet këtyre grave dhe këtyre kategorive.

“Një zhvillim që ka qenë shenjë e mirë për një optimizëm më të madh ka të bëjë me atë që ndodhi në Kuvendin e Kosovës nga aspekti gjinor në zgjedhjet e 14 shkurtit, për arsye se është tejkaluar numri i grave që është pragu minimal i parashikuar në Republikën e Kosovës. Kjo dëshmon se qytetarët e Kosovës janë vetëdijesuar”, përfundon Konjufca.

Kurse, Habit Hajredini, drejtori i Zyrës për Qeverisje të Mirë, të Drejtat e Njeriut, Mundësi të Barabarta dhe Mos-Diskriminimin në Zyrën e Kryeministrit, është shprehur se duhet nxitur promovimi i punësimit të komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptian dhe duhet luftuar si nga Qeveria dhe nga të gjithë për parandalimin e paragjykimeve dhe diskriminimeve të tyre komuniteteve.

“Është grupi më i ndjeshëm sidomos të këtyre komuniteteve dhe për këtë ne si Qeveri kemi mbajtur takimin e parë të grupit teknik profesional për parandalimin e paragjykimeve dhe diskriminimeve të këtyre komuniteteve si në aspektin e edukimit, shëndetësisë dhe specifikave të tjera”, thotë Hajredini.

Sipas tij, duhet që të sensibilizohemi të gjithë në mënyrë që të bëhemi së bashku dhe të punojmë në diversitetin e trajtimit të këtyre kategorive.

“Ajo që ne kemi si prioritet është punimi në implementimin e këtyre dokumenteve që do jenë bazë dhe shtyllë kryesore për përfshirjen e këtyre komuniteteve në legjislacionin tonë”, përfundon Hajredini.

Kështu, nisi edhe sesioni i parë në kuadër të aktivitete në ditën e dytë të këtij edicioni ku u diskutua rreth qasjes së barabartë gjinore në shoqëri në aspektin e kulturës, fesë dhe pikëpamjeve të të gjithëve për të arritur në një trajtim të barabartë në kudër të gjinisë nga panelistët: Edi Gusia kryeshefe ekzekutive e Agjenicsë për Barazi Gjinore ‘ZKM’, Muzaqete Kosumi nga Fakulteti i Studimeve Islame si dhe Gazmend Qyqalla aktivisti i ‘Young Community Leaders Center’.

“Përkundër faktit që kemi një kornizë ligjore shumë të avancuar në nivel evropian dhe global ku garantohen të drejtat ligjore të grave dhe vajzave për pjesëmarrje në jetën politike, publike, punësim për shfrytëzim të mirave financiare dhe mundësive, gratë dhe vajzat në Republikën e Kosovës, pa dallim etnie, ende vazhdojnë të mbeten të nën përfaqësuara në të gjitha segmentet e jetës”, thotë Gusia.

Sipas saj, është për tu vlerësuar dhe për tu çmuar se kjo demokraci shumë e re si Kosova, ka arritur që të jetë në hapa me shtetet që kanë një traditë më të thelluar të demokracisë fillimisht në kuptimin e integrimit e të gjithë legjislacionit ndërkombëtar të konventave që i garantojnë të drejtat e grave dhe minoriteteve duke dërguar këtë legjislacion në një frymë të trajtimit të barabartë të qytetarëve të Republikës së Kosovës, pa dallim etnie, gjinie dhe orientimi seksual.

“Janë vetëm 17 mësimdhënës të komunitetit rom, ashkali dhe egjiptian në nivel vendi të cilët janë të angazhuar në procesin arsimor duke treguar se stigma është shumë e thelluar e në të njëjtën kohë mungesa e qasjes në punësim përveç që diskriminon gratë për pjesëmarrje të barabarta, i bën ato edhe më të ndjeshme ndaj dhunës në familje dhe dhunës në baza gjinore”, përfundon Gusia.

Kështu krejt në fund, Kosumi dhe Qyqalla kanë folur rreth rolit të gruas në shoqëri në aspektin e fesë ku të drejtat e gruas dhe pozita e saj u konsiderua mjaft e lartë sepse përmes fesë dhuna është krejtësisht e ndaluar, kurse duke pasur parasysh rastet e fundit, praktikat e shumta në terren vazhdojnë të dëshmojnë se shoqëria kosovare shumë shpesh e emancipon gruan kur në fakt gruaja duhet cilësuar si një arkitekte e vërtetë e shoqërisë sepse gratë u konsideruan udhëheqëse jashtëzakonisht të mira.

Ndërkohë, sesioni i dytë që ndërlidhet me diskriminimin e shumëfishtë të gruas në baza etnike dhe gjinore fillon në orën 13:00, kurse sesioni i tretë ndërlidhet me qëndrimet ditore me bazë në komunitet si një mundësi zhvillimi për fëmijët dhe nënat dhe do të filloj në orën 15:00 në Hotelin Sirius.

Gjithashtu, nesër për të shënuar fundin e edicionit të tretë të këtij festivali duke filluar nga ora 11:00, do të mbahen forume me të rinjtë në disa komuna si: Komuna e Fushë Kosovës, Komuna e Ferizajit, Komuna e Gjakovës, Komuna e Prizrenit dhe Komuna e Mitrovicës. / KultPlus.com

Fillon edicioni i tretë i Festivalit Multikulturor, këtë vit me temën ‘Gruaja, arkitekte e shoqërisë’

Në Prishtinë, më 2 qershor nisi edicioni i tretë i Festivalit Multikulturor, i cili këtë vit ka temën: “Gruaja, arkitekte e shoqërisë”.

Sipas organizatës “Zëri i Romëve, Ashkalive dhe Egjiptianëve”, ky festival ka për qëllim ngritjen e vetëdijes rreth fuqizimit, paragjykimeve, sfidave dhe stereotipave që ekzistojnë nga grave të komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptian.

Në sheshin “Zahir Pajaziti” në Prishtinë po mbahet edicioni i tretë i Festivalit Multikulturor, i cili mbahet gjatë tri ditëve të ardhshme.

Tema e këtij festivali është: “Gruaja, arkitekte e shoqërisë”. Organizatorët thanë se ky festival ka për qëllim ngritjen e vetëdijes për sfidat që përballen gratë e komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptian.

Drejtori ekzekutiv i organizatës “Zëri i Romëve, Ashkalive dhe Egjiptianëve”, Isak Seknederi tha se martesat e hershme janë “kanceri që ushqehet brenda shoqërisë sonë”. Sipas tij, kjo ndodh jo për shkak të prindërimit jo të mirë, por për shkak të diskriminimit institucional.

E pranishme në këtë festival ishte edhe presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani. Ajo tha se gratë në përgjithësi përballen me sfida, por këto sfida janë dyfish më të rënda për gratë dhe vajzat e komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptian./syri/ KultPlus.com

Këtë vit mbahet edicioni i tretë i Festivalit Multikulturor, ‘Gruaja, arkitekte e shoqërisë

Edicioni i tretë i Festivalit Multikulturor do të mbahet këtë vit më 2, 3 dhe 4 qershor me temë “Gruaja, arkitekte e shoqërisë”.

Festivali Multikulturor organziohet nga organziata joqeveritare “Zëri i Romëve, Ashkalive dhe Egjiptianëve”, transmeton KultPlus.

Qëllimi i këtij festivali është ngritja e vetëdijes rreth fuqizimit, sfidave, paragjykimeve dhe stereotipave që ekzistojnë ndaj grave të komuniteteve rom, ashkali dhe egjiptian.

Përveq aktiviteteve të ndryshme, do të ketë edhe diskutime mbi çështjet që kanë ndikim të drejtëpërdrejtë në shoqëri, me panelistë të ndryshëm nga vendi dhe rajoni. / KultPlus.com

Festivali i komuniteteve rom, ashkali, egjiptas bashkoi të rinj të talentuar

Diskrimineve dhe paragjykimeve për ta, ata kanë vendosur t’iu përgjigjen nëpërmjet sukseseve dhe rrëfimeve rrëqethëse të rrugëtimit të tyre. Festivali Multikulturor nën moton “T’i festojmë ngjashmëritë tona” bashkoi të rinj të talentuar të komuniteteve ashkali, rom dhe egjiptian, shkruan KultPlus.

Shoqërisë e cila shpesh ka tentuar t’ia ‘ndal’ zërin, i folën nëpërmjet artit, duke i kthyer frymëzimet artistike thirrje për trajtim të barabartë dhe diversitet. Edicioni i dytë i festivalit multikulturor u zhvillua përgjatë datave 16-20 nëntor, nën organizim e OJQ ‘Voice of Roma, Ashkali and Egyptians in Kosovo’.

Festivali ballinën e së cilës e zbukuroi laramania e ngjyrave, pati thirrjen e bashkëpunimit dhe të jetesës harmonike, duke e kuptuar dhe pranuar njëri tjetrin. Kur ky qëllim do të arrihej, edhe ngjyrat nuk do të mbetnin vetëm në korrnizat e simbolikave por, do të bëheshin pasqyrë e realitetit.

Mirëpo, përbrenda këtij festivali nuk ishin vetëm ngjyrat ato që kishin laramani. Edhe fryma e aktiviteteve që u bë bashkim i shumë të rinjve të talentuar në fusha të ndryshime ishte i tillë. Vendtakim i shumë shkrimtarëve të rinj, piktorëve, sportistëve, artistëve dhe rrëfyesve të storieve të tyre ishte Festivali Multikulturor.

Anipse pandemia pamundësoi organizim e tërësishëm të çdo aktiviteti të planifikuar, sërish nuk munguan as ato fizike. Një ndër to ishte edhe inciativa për të kaluar një pasdite me familjet e komuniteteve në mënyrë që të dëgjohen drejtpërdrejtë sfidat, vështirësitë dhe gjjithçka tjetër që ballafaqohen ata.

Festivali mundësoi edhe komunikimin institucional, duke organizuar takime me kryetar të komunave të Vushtrrisë, Kaçanikut dhe Prizrenit. Të rinjtë e komuniteteve patën rastin të shprehin haptazi brengat e tyre dhe kërkesat nëpër komunat e tyre.

Siç është duke ndodhur në mbarë globin, edhe në këtë festival të pranishme ishin aktivitetet digjitale. Transmetimi i shfaqjes teatrale “Keqap Skola” nga teatri Rom “Nexhip Menekshe”, interpretimit për martesat e hershme nga shkrimi i bukur i Remzie Markeshit, i stories së kampionit të garave ndërkombëtare në karate Sefer Bajramit, rrëfimit të rrugëtimit si aktivist të Gazmend Qyqallës, mesazheve frymëzuese të Kendiza Lalës, koncertit solistik të talentit Daniel Eminovic, interpretimit rrëqethës ‘’Unë jam Minoritet’’ të Medina Asllanit, monologut në gjuhën rome të Edis Galushit, poezisë dramatike të Linda Hysenit dhe monologut për martesat e hershme nga Mirëzana Jashari ishin disa nga to.

Në anën tjetër, përtej fjalës dhe artit skenik, edhe arti pamor morri vend në këtë Festival. Një mural në Gjakovë është zbukuruar nga punimi artistik i Mimoza Rracit, e cila pikturoi një glob dhe dy duar me nacionalitete të ndryshme, e që shtrijnë duart ndaj njëra tjetrës si simbol i diversitetit.

Festivali multikulturor u përmbyll suksesshëm më 20 nëntor, duke përquar mesazhe të solidaritetit dhe diversitetit. / KultPlus.com

Kalaja e Beratit mirëpret edicionin e gashtë të festivalit multikulturor

Të enjten në mbrëmje u hapë festivali multikulturor në Berat, që zhvillon edicionin e tij të gjashtë.

Organizatori Mario Guralumi tha në hapje të festivalit se janë tre ditë të plota me muzikë dhe me shfaqje të filmave kryesisht mbi trashëgiminë kulturore.

“E veçanta e këtij festivali është që aktiviteti është përqendruar në kalanë e qytetit tonë që është një krenari e Beratit dhe një atraksion që duhet promovuar gjithnjë e më shumë. Kjo është arsyeja e fortë përse e kemi zhvendosur këtu, edicionin e gjashtë.”

Më pas fjalën e mori nënkryetarja e bashkisë së Beratit, Hafize Skendo e cila theksoi që bashkia Berat ka qenë mbështetës kryesor i këtij eventi që gjashtë vite.

“Organizimi i eventeve të tilla është sfidë për ne, dhe aq më tepër organizimi në qendrën historike në kala duke e promovuar atë dhe lagjet muzeale, të cilat janë vlerë jo vetëm për qytetin tonë por sot njihen si vlerë për Shqipërinë dhe Europën.

Më pas aktiviteti në natën e tij të parë vijoi me koncertin e grupit austriak “Leyya”.

Ky koncert u ndoq nga artdashës, banor të kalasë por dhe nga turistë të huaj të cilët kishin ardhur për të vizituar kalanë e qytetit.

Edicioni i 6 do të zhvillohet nga data 18 deri në 20 korrik 2019. / atsh / KultPlus.com