“Dashuria e çmendur” e regjisorit shqiptar Izer Aliu, pjesë e Festivalit të Filmit të Shkurtë në Norvegji

Filmi “Dashuria e çmendur” e regjisorit shqiptar Izer Aliu do të jetë pjesë e festivalit të dytë më të vjetër të filmit në Norvegji, shkruan KultPlus.

Filmi “Dashuria e çmendur” është për një përpjekje e një njeriu të çmendur për t’i shpëtuar konformitetit të jetës së përditshme, duke trembur fqinjët e tij dhe duke pretenduar së është i çmendur. Një ditë Galen (40) i cili është personazhi kryesor vendos të largohet nga fshati dhe të bëjë të njëjtën gjë edhe në Qytetin e Madh.

Regjisori Izer Aliu është shqiptar, i lindur në Maqedoni, është rritur në Suedi dhe është shtetas norvegjez. Fëmijëria dhe adoleshenca e tij kryesisht ndodhën në Norvegji dhe Suedi. Që kur u diplomua nga Shkolla e Filmit Norvegjez në Lillehammer në vitin 2012, ai ka bërë filma në vende të ndryshme në botë, por baza ka qenë gjithmonë në Oslo.

Ai në këtë festival ka marrë pjesë edhe më parë ku edhe është shpërblyer me dy herë me çmimin “The Gold Chair” në vitin 2013 dhe 2014 si dhe dy herë me çmimin “Amanda” për filmin më të mirë të shkurtër dhe për “Best Registry”.

Festivali i filmit të shkurtër është një festival për filma të shkurtër dhe dokumentar me element garues për filmat në Norvegji dhe ata ndërkombëtar. Në kudër të festivalit po ashtu shfaqen edhe dokumentare ndërkombëtare, mbahen seminare, punëtori dhe aktivitete të tjera zbavitëse që në qendër kanë filmin.

Festivali është një vend i rëndësishëm takimi për të rinjtë, si dhe për krijuesit e filmave dhe komunitetet filmik në Norvegji. Gjatë festivalit, zhvillohen takime çdo ditë ndërmjet drejtorëve, stafit të filmit, prodhuesve, përfaqësuesve të industrisë filmike dhe audiencës. / KultPlus.com

Konkursi për filma të shkurtër ndërkombëtarë gjithashtu tërheq filmbërësit nga pjesa tjetër e botës në Grimstad kështu përmes festivalit lehtësohen kontaktet midis kinemasë norvegjeze dhe asaj ndërkombëtare. Festivali i filmit të shkurtër është festivali i dytë më i vjetër i filmit në Norvegji dhe organizohet çdo vit në Grimstad të Norvegjisë./ KutPlus.com

TIFF – ODA nis sonte në Tetovë

Edicioni gjashtë i TIFF – ODA nis sot më 3 tetor në Tetovë, Maqedoni, shkruan KultPlus.

Ky festival i cili ka për qëllim qasjen e të gjithë artistëve të filmit dhe rritjes së ndërgjegjësimit të qytetarëve, shkëmbimit të ideve dhe prezantimit të veprave kulturore, do të mbahet deri më 7 tetor.

Brenda kësaj javë do të shfaqen filma nda vende dhe artistë të ndryshëm.

Ceremonia e hapjes është sonte me fillim nga ora 20:00 me shfaqjen e filmit ‘Hunting Flies’, me regji të Izer Aliut./ KultPlus.com

Filmi i Izer Aliut hapë festivalin TIFF-ODA

Edicioni VI i TIFF – ODA do të nis më 3 tetor në Tetovë, Maqedoni, shkruan KultPlus.

Ky festival i cili ka për qëllim qasjen e të gjithë artistëve të filmit dhe rritjes së ndërgjegjësimit të qytetarëve, shkëmbimit të ideve dhe prezantimit të veprave kulturore, do të mbahet deri më 7 tetor. Brenda kësaj javë do të shfaqen filma nda vende dhe artistë të ndryshëm.

Ceremonia e hapjes është më 3 tetor me fillim nga ora 20:00 me shfaqjen e filmit ‘Hunting Flies’, me regji të Izer Aliut./ KultPlus.com

Norvegjia prezanton listën e ngushtë për Oscars, në garë edhe filmi i Izer Aliut

Norvegjia ka publikuar tre filmat të cilët janë në garë nga ky shtet për Oscars të këtij viti. Ndër këta filma është edhe filmi “Hunting Flies”, i regjisorit shqiptar Izer Aliu, shkruan KultPlus.

Lista është publikuar nga Qendra e Kinematografisë së Norvegjisë, aty ku janë publikuar edhe dy filmat e tjerë që janë në garë me filmin e shqiptarit Aliu, siç janë: “Thelma” me regji të Joachim Trier dhe “Jorunn” nga Myklebust Syversens. Këta janë kandidatët për Oscars së këtij viti, ku njëri nga ta do ta përfaqësoj Norvegjinë.

Rikujtojmë se Izer Aliu, së fundi fitoi çmimin si regjisori më i mirë në ceremoninë e Amandas Awards në Norvegji ndërsa tashmë është në përgatitje të filmit tjetër të ri me një kastë aktorësh nga Kosova dhe jo vetëm./KultPlus.com

Filmi i Izer Aliut nominohet për Nordic Council Film Prize 2017, konkurrentë edhe të nominuar për Oscar

Në mesin e të nominuarve ka emra të mëdhenj të kinematografisë, sikurse Selma Vilhunen, e cila ishte e nominuar edhe për çmimin Oscar, sikurse edhe Guðmundur Arnar Guðmundsson që tashmë ka 50-të çmime ndërkombëtare.

Ai sapo ka marë çmimin e madh në Amanda Awards, ku Izer Aliu është shpërblyer me çmimin për regjisorin më të sukseshëm, shkruan KultPlus.

Mirëpo, akoma pa kaluar java nga ky çmim prestigjioz, filmi “Huntig Flies”, i Izer Aliut, që së fundi është prezantuar edhe në PriFilmFest, është nominuar në mesin e pesë filmave për çmimin Nordic Council Film Prize 2017, çmim ky prestigjioz që ndahet tash e 14-të vite.

Në mesin e të nominuarve ka emra të mëdhenj të kinematografisë, sikurse Selma Vilhunen, e cila ishte e nominuar edhe për çmimin Oscar, sikurse edhe Guðmundur Arnar Guðmundsson që tashmë ka 50-të çmime ndërkombëtare.

Ndërkohë, fituesi i këtij çmimi do të bëhet i ditur më 1 nëntor të këtij viti.
Filmin “Hunting Flies”, flet për një mësues i cili pasi largohet nga puna provon një sukses me studentët e tij, ku hyn në lojë edhe miqësia e armiqësia mes fshatit. Filmi u shfaq vitin e kaluar në Toronto International Film Festival ndërsa në rolin kryesor paraqitet Burhan Amiti, si mësuesi Gani.
Izer Aliu është ndër regjisorët më të mirë të gjeneratës së tij momentalisht në Evropë. /KultPlus.com