Prezantimi nga Isuf Berisha, pjesë e programit publik të Shkollës Verore si Shkolla 2021

Stacion – Qendra e Artit Bashkëkohor Prishtinë ka kënaqësinë të shpallë prezantimin nga Isuf Berisha pjesë e Programit Publik të Shkollës Verore si Shkolla 2021.

E Premte, 13 Gusht 2021, 20:00 – Prezantim nga Isuf Berisha (KB) Isuf Berisha: Identiteti dhe Tjetri/Të Tjerët.

Duke marrë marrëdhëniet me Tjetrin/Të Tjerët si një moment përcaktues të identitetit, autori i këtij prezantimi merr parasysh formimin dhe/ose proceset e transformimit dhe mekanizmat e identiteteve shoqërore. Autori prezanton konceptet situata identiteti dhe funksioni i identitetit në mënyrë që të shpjegojë më tej procesin e transformimit të identiteteve shoqërore.

Situata e identitetit të entitetit shoqëror përcaktohet nga marrëdhëniet e tij me të tjerët, në të cilat ose përmes të cilave formohen ose transformohen identitete të caktuara. Subjektet ose entitetet shoqërore hyjnë në marrëdhënie me Tjetrin/Të Tjerët në mënyrë që të arrijnë qëllime të caktuara. Të gjitha njësitë shoqërore para çdo marrëdhënieje të parashikuar me Tjetrin/Të Tjerët dhe/ose gjatë asaj marrëdhënie kryejnë një riorganizim të përhershëm racional, ekonomik të të gjitha burimeve të tyre simbolike ose momenteve të identifikimit për të arritur rezultatet më të mira në qëllimet e tyre të parashikuara në këto marrëdhënie. Rezultati optimal i këtij vetë-organizimi racional, ekonomik të njësisë shoqërore është vetë-identifikimi i tij me qëllim të arritjes së qëllimeve të tij të parashikuara në marrëdhëniet me Tjetrin/Të Tjerët. Në vend të koncepteve binomikë të përdorur gjerësisht për identitetin “e vërtetë” dhe “të rreme”, që në fakt nuk e artikulojnë dhe mësojnë në mënyrë adekuate këtë çështje, autori përdor termin identitet performues, i cili është në një lidhje konstante dinamike të përkufizimit reciprok me – të ashtuquajturën identitet “intim” ose “real”.

Biografia

Isuf Berisha është filozof dhe sociolog. Ai ka përfunduar studimet Bachelor në Universitetin e Prishtinës (Kosovë), ndërsa studimet MA dhe PhD në Universitetin e Zagrebit (Kroaci). Ai punoi për shumë vite në pozicione të ndryshme mësimore pothuajse në të gjitha nivelet e arsimit. Ai dha mësim filozofi, logjikë, mendim kritik, studime kulturore, sociologji, sociologji ekonomike, metoda kërkimore dhe shkrime akademike.

Për shumë vite ai ishte i angazhuar në fushën e medias në role të ndryshme (gazetar/shkrimtar, zhvillim i mediave, rregullim dhe mësimdhënie mediatike). Ai gjithashtu ishte i përfshirë në fushën e shoqërisë civile; ai punoi si koordinator/menaxher programi për Fondacionin Kosovar për Shoqëri të Hapur dhe gjithashtu shërbeu si anëtar bordi i grupeve të ndryshme të instituteve kërkimore dhe instituteve kërkimore. Ai ishte kryetar i Shoqatës së Filozofëve dhe Sociologëve të Kosovës dhe gjithashtu shërbeu si anëtar i komitetit redaktues për revista shkencore, profesionale dhe kulturore. Ai është autor dhe bashkëautor i disa botimeve dhe dhjetëra artikujve dhe eseve. Libri i tij i fundit Sjećanje, povijest, identitet (Kujtesa, Historia, Identiteti) u botua në fillim të këtij viti nga Shoqata Filozofike Kroate në Zagreb (Kroaci). / KultPlus.com

Scott Anthony dhe programi i filmit shkollor në programin publik të Shkollës Verore si Shkollë 2021

Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë ka kënaqësinë të prezentoj Scott Anthony pjesë e Programi i Filmit Shkollor /Programit Publik të Shkolla Verore si Shkollë 2021.

4 gusht 2021
Vendi: Klubi i Boksit
E mërkurë, 4 gusht 2021
19:00 Prezantim nga Scott Anthony
20:00 Programi i Filmit Shkollor 1

Tregimi për Filmin Propagandisitk

“I gjithë arti është propagandë, “shkroi George Orwell,” por jo edhe gjithë propaganda është art”. “[I] Diçka e ngjashme mund të thuhet për kinemanë. Praktikat e propagandës kanë ndryshuar filmin, ndërsa filmi ka formuar vazhdimisht forma të reja të propagandës. Për dy vitet e fundit kam punuar për Institutin Britanik të Filmit në një projekt që shqyrton historinë e filmit propagandistik. Ndërsa programi dhe sezoni i digjitalizimit në Bregun Jugor të Londrës nuk do të përfundojnë deri në fund të vitit të ardhshëm, në këtë prezantim unë do të paraqes shkurtimisht disa hipoteza pune në lidhje me zhvillimin e filmit propagandistik në Perëndim nga Lufta e Dytë Botërore e deri më sot. Prezantimi do të përfshijë shfaqjen e disa filmave të shkurtër propagandistik.

Biografia

Scott Anthony është një shkrimtar dhe historian me qendër aktualisht në Singapor. Së bashku me një karrierë ku përfshin shkrime në Future Publishing, The Guardian dhe The Times, në Mbretërinë e Bashkuar ai ka punuar për BBC, Victoria dhe Albert Museum, Instituti Britanik i Filmit, Muzeu i Shkencës dhe Muzeu Kombëtar i Futbollit në një sërë projektesh, ngjarjesh dhe ekspozitat. / KultPlus.com

Hito Steyerl dhe Esther Leslie pjesë e programit publik të Shkollës Verore si Shkollë 2021

Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë ka kënaqësinë të prezentoj Hito Steyerl dhe Esther Leslie pjesë e Programin Publik të Shkolla Verore si Shkollë 2021.

3 gusht 2021
Vendi: Klubi i Boksit
20:20 Prezentim nga Hito Steyerl
21:30 Prezentim nga Esther Leslie

Hito Steyerl (lindur më 1966 në Mynih, Gjermani) është një regjisore, artiste vizuale, shkrimtare dhe inovatore të dokumentarit të eseve.
Filmat dhe shkrimet e saj zënë një pozicion shumë diskursiv midis fushave të artit, filozofisë dhe politikës, duke përbërë një eksplorim të thellë të imagjinatave shoqërore, kulturore dhe financiare të kapitalizmit të vonë.
Filmat dhe ligjëratat e saj i janë drejtuar gjithnjë e më shumë kontekstit prezantues të artit, ndërsa shkrimi i saj ka qarkulluar gjerësisht përmes publikimit në revista akademike dhe artistike, shpesh në internet.

Ajo studioi Drejtimin e Filmit Dokumentar në Institutin Japonez të Imazhit Lëvizës dhe në HFF – Universiteti i Televizionit dhe Filmit në Mynih. Më pas ajo studioi Filozofi në Akademinë e Arteve në Vjenë, ku mori doktoraturën
Ajo është profesoreshë për Film dhe Video Eksperimentale në UdK – Universiteti i Arteve, Berlin, ku themeloi Qendrën Kërkimore për Politikat Proxy së bashku me Vera Tollmann dhe Boaz Levin.

Ajo ka pasur ekspozita personale në K21, Düsseldorf (2020), Art Gallery of Ontario, Toronto, Park Avenue Armory, New York, Serpentine Galleries, London (2019); Kunstmuseum, Basel, Castello di Rivoli, Torino (2018); Instituti i Artit Bashkëkohor, Boston (2017); Muzeu i Artit Bashkëkohor, Los Angeles (2016); Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid, Spanjë; Artistët Space, New York; Instituti i Artit Modern, Brisbane, Australi (2015); Van Abbemuseum, Eidenhoven, Hollandë; ICA, Londër, MB; Künstlerhaus Stuttgart, Gjermani (2014); Muzeu i Artit Bashkëkohor Çikago (2013); Instituti i Artit i Çikagos; E-flux, Nju Jork (2012); Galeria Chisenhale, Londër, MB (2010); Neuer Berliner Kunstverein (2009); dhe Moderna Museet, Stokholm (2008).

Ekspozitat në grup përfshijnë May You Live In Interesting Times, Bienaleja e 58 -të e Venecias, Venecia Itali; Muzeu i Artit Bashkëkohor, Çikago (2018); Castello di Rivoli (2017); Muzeu Whitney i Artit Amerikan, Nju Jork (2016); Pavijoni Gjerman, Bienaleja e 56 -të e Venecias, Venecia, Itali; Hannover Kunstverein, Hannover, Gjermani; CAC Vilnius, Vilnius, Lituani (2015); Cut to Swipe, Muzeu i Artit Modern, Nju Jork; The Darknet, Kunst Halle Sankt Gallen, Zvicër; Bienal de la Imagen en Movimento, Goethe- Institut Buenos Aires, Argjentinë (2014); Rruga e Lopatës: Arti si Arkeologji, MCA Chicago; Nëntë Artistë, Walker Art Center, Minneapolis; Muzeu Stedelijk Amsterdam, Amsterdam, Hollandë; Trienaleja e Bergenit, Bergen, Norvegji; Bienaleja e Venecias (2013); Bienaleja e Taipeit; Bienaleja e Gwangju (2010); documenta 12, Kassel (2007) dhe Manifesta 5, San Sebastian (2004).

Një përzgjedhje e eseve të saj, të botuara në vende të ndryshme, përmblidhen në katër libra: Die Farbe der Wahrheit (Ngjyra e së Vërtetës; Vjenë: Turia Kant, 2008), Të Mjerët e ekranit (Berlin: Sternberg Press, 2012), Përtej Përfaqësimi (Berlin 2016), dhe Arti pa Duty – Arti në Epokën e Luftërave Civile Planetare (Londër: Verso, 2017 / Cyrih: Diaphanes, 2018).
Steyerl jeton dhe punon në Berlin.

Për më shumë informata: https://www.stacion.org/en/Public-Program-2021

Lajme Rreth Atomeve

Pika fillestare për këtë ligjëratë është rishikimi i Walter Benjamin “Lajmet për Lulet”, i cili merret me atë që i ndodh natyrës në Karl Blossfeldt’s Urformen der Kunst, portretet e tij botanike të zmadhuara. Këtu ne eksplorojmë teknikat më të reja të imazhit – ato në shkallë molekulare – veçanërisht imazhe qelizore që qarkullojnë për një vlerësim të gjerë – dhe marrin parasysh pasojat politike të koncepteve të tilla si “çështje aktive”, në lidhje me filozofinë materialiste, poetikën, praktikën politike dhe shoqërore. Çfarë i bën botës dhe nesh për të ‘parë’ në thellësitë e qelizës dhe për ta lyer atë me ngjyra të bukura? Çfarë përpiqet të na tregojë modelimi shkencor bashkëkohor për veten tonë dhe jo veten tonë? Për kë dhe për çfarë mundet ontologjia të inxhinierohet?

Biografia

Esther Leslie është Profesoreshë e Estetikës Politike në Birkbeck, në Universitetin e Londrës. Librat e saj përfshijnë studime të ndryshme dhe përkthime të Walter Benjamin, si dhe Hollywood Flatlands: Animacion, Teoria Kritike dhe Avant Garde (Verso, 2002); Bota sintetike: natyra, arti dhe industria kimike (Reaktion, 2005); Derelicts: krimbat e mendimeve nga rrënojat (Unkant, 2014), Kristale të lëngëta: Shkenca dhe Arti i një forme fluide (Reaktion, 2016) dhe më të thellë në Piramida (me Melanie Jackson: Banner Repeater, 2018). Puna në të ardhmen përfshin kërkime për një ekspozitë në Institutin e Artit Modern të Middlesbrough mbi industritë kimike të veri-lindjes së Anglisë dhe rëndësinë poetike dhe politike të gjalpit në Irlandë për Bienalen e Limerick 2020. / KultPlus.com

Suzana Milevska dhe Freya Edmondes, pjesë e programit publik të Shkollës Verore si Shkollë 2021

Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë ka kënaqësinë të prezentoj Suzana Milevska dhe Freya Edmondes pjesë e Programin Publik të Shkolla Verore si Shkollë 2021.

2 gusht 2021
Vendi: Klubi i Boksit
20:00 Prezentimi i Shkollës Verore si Shkollë 2021
20:20 Prezentim nga Suzana Milevska
21:30 Prezentim/Performancë nga Freya Edmondes

Mungesa dhe “Shtesa” a saj: Pakalueshmëria e kryqëzueshmërisë kombëtare, gjinisë dhe seksualitetit në kulturën pamore dhe artin bashkëkohor.

Konceptet kryesore: kultura vizuale, arti publik, ndryshimet gjinore dhe seksualiteti, kryqëzueshmëria, identiteti kombëtar, monumentet.
Qëllimi kryesor i kësaj ligjerate është të hulumtoj dhe zbërthejë kryqëzimet hierarkike të kombit, gjinisë dhe seksualitetit në kontekstin e artit bashkëkohor, kulturës vizuale dhe hapësirës publike. Dua të argumentoj se ky çekuilibër, në një rreth reciprok dhe shpesh vicioz, ndërton dhe përforcon një kulturë vizuale dhe hapësira publike që “amplifikohen” me burrëri, agresion, dhunë dhe tropi tipike militante. Unë do të ofroj një analizë të asaj që mungon (ose fshihet, zbrazet, riemërtohet) dhe asaj që ofrohet si një “shtesë”. Strategjia e qartë e lënies jashtë përfaqësimeve vizuale të rolit shoqëror të gruas nga hapësirat publike përdor si kompensim figurën e gruas shtatzënë dhe nënës ose përfaqësimeve të objektifikuara dhe erotizuara të grave.

Kryqëzueshmëria është kështu veçanërisht e rëndësishme kur diskutohet për përmendoret, monumentet dhe skulpturat e tjera në hapësirat publike që përfaqësojnë ngjarje të caktuara traumatike nga e kaluara. Strukturat dhe strategjitë socio-politike dhe kulturore që kërkojnë mbishkrimin e rrëfimeve të ndryshme historike shpesh nxisin zhvendosjen ose shkatërrimin e monumenteve nga epokat e mëparshme në një lloj “monumentomakie” dhe “memorie machie”- konkurrenca të panevojshme dhe mosbalancim midis simboleve të ndryshme kolektive dhe simbolet që ndahenw komunitete e ndryshme.

Biografia
Suzana Milevska është kuratore dhe teoriciente e kulturës pamore me qendër në Shkup. Interesat e saj kuratoriale spikasin tematika nga kritika postkoloniale dhe feministe e regjimeve përfaqësuese të fuqisë hegjemonike, deri te projektet e artit bashkëpunues dhe pjesëmarrëse në komunitetet e margjinalizuara. Në vitin 2019 Milevska kuroi ekspozitën Contentious Objects/Ashamed Subjects në Universitetin Politeknik, Milano, si Hetuese kryesore për projektin TRACES – Horizon 2020 (2016-2019). Që nga vitet 1990 ajo ka kuruar ekspozita të shumta ndërkombëtare, siç janë: The Renaming Machine, Roma Protocol (Parlamenti Austriak, Vjenë), dhe Call the Witness, BAK Utrecht. Ajo ishte iniciatorja e Call the Witness – Pavilion i Romës, Bienalja e Venecias (2011). Milevska ishte profesoreshë e Historisë së Artit të Evropës Qendrore dhe Juglindore, Akademia e Arteve të Bukura Vjenë, 2013-2015. Ajo mban një doktoraturë në Kulturat Vizuale nga Kolegji Goldsmiths në Londër dhe ishte një studente Fulbright. Në vitin 2010 ajo botoi librin e saj “Gender Difference in the Balkans” dhe redaktoi shkrimin “The Renaming Machine: The Book”. Ajo redaktoi gjithashtu librin “On Productive Shame, Reconciliation, and Agency”, Sternberg Press, 2015 që ishte si rezultat i konferencës ndërkombëtare nga e cila kishte marr emrin që kuroi në 2014 në Akademinë e Arteve të Bukura në Vjenë. Në vitin 2012 Milevska fitoi çmimin ALICE për kurimin politik dhe çmimin Igor Zabel për Kulturë dhe Teori.

Prezentim do të përfshijë fragmente nga projektet e ardhshme të lindura në mes të pandemisë, reflektime mbi ndryshimet dhe mutacionet ideologjike që po ndodhin dhe përvoja e punës nomade për shkak të mbylljes në kohë të pandemisë. Ajo do të diskutojë metodën audio-vizuale të kontekstit reciprok, dhe përdorimin e ekstremitetit estetik si kufizim emocional kundër desensitizimit funksional psiko-normativ.
Freya Edmondes AKA Elvin Brandhi është një artiste e performancës audio-vizuele, një improvizuese e çrregullt nomade ndërdisiplinore që shprehet për të gërmuar kushtet e subjektivitetit kolektiv në mënyrë që të trajtojë realitetin përtej funksionit.
Apopleksia e konsumatorit.

The full Schedule of Public Program of Summer School as School 2021 can be found at: https://stacion.org/en/Summer-School-as-School-2021 / KultPlus.com

Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor prezanton edicionin e gjashtë të Shkollës Verore si Shkollë

Programi mbahet nga 2 – 15 gusht 2021, përcjellë KultPlus.

Shkolla Verore si Shkollë 21 është dizajnuar si një program hibrid, që përfshinë praninë fizike të përmbajtjes dhe pjesëmarrësve dhe pani virtuale të përmbajtjes dhe pjesëmarrësve.

Programi do të zhvillohet rreth kurseve të mbyllura, programit publik me ligjerata, konferenca, performanca, programit të filmit shkollor, DJ sesione dhe ekspozita me artistë, shkrimtarë dhe studiues, duke përfshirë: Scott Anthony, Julieta Aranda, Isuf Berisha, Sezgin Boynik, Boris Buden, Keti Chukhrov, Goran Đorđević, Övül Ö. Durmusoglu, Freya Edmondes, Charles Esche, Patricia Falguières, Minna L. Henriksson, David Horvitz, Jeff Hou, Achim-Borchard Hume, Ishbel Tunnadine, Vatra Abrashi, Leutrim Fishekxhiu, Florina Jerliu, Urška Jurman, Sami Khatib, Esther Leslie, Suzana Milevska, Nebojsa Milikić, Miran Mohar, Jovanka Popova, Bernhard Rüdiger, Merita Selimi, Hito Steyerl, Branimir Stojanović, Ivana Vaseva, Anton Vidokle, Natalija Vujošević, Farah Wardani, Joanna Warsza, ndër të tjerë. 

Programi Publik i organizuar gjatë Shkollës Verore si Shkollë 2021 shërben si një platformë e përbashkët për trupin akademik, pjesëmarrësit dhe publikun.

Orari i Programit Publik të Shkollës Verore si Shkollë 2021:

E hënë, 2 gusht 2021
20:00 Hyrje (Klubi i Boksit – KB)
20:20 Prezantim nga Suzana Milevska (KB)
21:30 Prezentim dhe performancë nga Freya Edmondes (KB)

E martë, 3 gusht 2021
19:00 Prezantim nga Hito Steyerl (KB)
20:00 Prezantim nga Esther Leslie (KB)

E mërkurë, 4 gusht 2021
19:00 Prezantim nga Scott Anthony (KB)
20:00 Programi i Filmit Shkollor 1 (KB)

E enjte, 5 gusht 2021
19:00 Prezantim nga Goran Đorđević (KB)
20:00 Prezantim nga Miran Mohar (KB)

E premte, 6 gusht 2021
19:00 Prezantim nga Bernhard Rüdiger (KB)
20:00 Prezantim nga Nebojsha Milikić (KB)

E shtunë, 7 gusht 2021
18:00 Shkolla Verore si Shkolla 2021 Konferenca 1

E hënë, 9 gusht 2021
19:30 Prezantim nga Ishbel Tunnadine (KB)
20:00 Programi i Filmit Shkollor 2 (KB)

E martë, 10 gusht 2021
19:00 Prezantim nga Minna L. Henriksson (KB)
20:00 Prezantim nga Vatra Abrashi, Leutrim Fishekxhiu, Joanna Warsza dhe Övül. Durmusoglu (KB)

E mërkurë, 11 gusht 2021
19:00 Prezantim nga Julieta Aranda (KB)
20:00 Prezantimi nga David Horvitz (KB)
21:30 DJ Set nga Julieta Aranda (SCCA Garden)

E enjte, 12 gusht 2021
19:00 Prezantim nga Jeff Hou (KB)
20:00 Prezantim nga Urška Jurman (KB)

E premte, 13 gusht 2021
19:00 Prezantim nga Branimir Stojanović (KB)
20:00 Prezantim nga Isuf Berisha (KB)

E shtunë, 14 gusht 2021
18:00 Shkolla Verore si Shkolla 2021 Konferenca 2 (KB)
21:00 DJ Set nga Ekipi (SCCA Garden)

EKSPOZITAT

DO IT and DO IT (HOME) 
Kuruar nga Hans Ulrich Obrist

PUBLISHING AGAINST THE GRAIN
Organizuar nga Curators Independent International (ICI)
Vendi: Klubi i Boksit, Rr. Mark Isaku nr.8, Prishtinë 10000, Kosovë

MUZEU I ARTIT AMERIKAN NË PRISHTINË
Vendi: Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë, Rr. Henrik Bariç Nr.23, Prishtinë 10000, Kosovë

Për shkak të pandemisë COVID-19, publiku i gjerë që nuk është pjesë në kurset e mbyllura që zhvillohen gjatë Shkollës Verore si Shkollë mund ta rezervojnë pjesëmarrjen e tyre në ngjarjet e programit publik duke dërguar një email në [email protected]

Shkolla Verore si Shkollë organizohet nga Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë.

Institucionet kryesore partnere të Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë për Shkolla Verore si Shkolla 2021 janë École nationale supérieure des beaux-arts de Lyon, grupi IRWIN, Lublanë, Qendra Kulturore Rex / Fund b92, Beograd, Press to Exit Project Space, Shkup, Qendra për Art Bashkëkohor ZETA, Tiranë, Instituti për Art Bashkëkohor, Podgoricë, Shoqata Sonemus, Sarajevë, International Curators International – ICI, New York.

Shkolla Verore si Shkollë 2021 është mbështetur nga The Trust for Mutual Understating, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve e Republikës së Kosovës, Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë e Republikës së Kosovës, Komuna e Prishtinës, Fondacioni Friedrich-Ebert-Stiftung në Kosovë, Ambasada e Republikës së Sllovenisë në Prishtinë, Galeria Kombëtare e Kosovës, Biblioteka Kombëtare e Kosovës Pjetër Bogdani, Pallati i Kulturës, Rinisë dhe Sporteve “Boro dhe Ramizi”, Fakulteti i Arteve i Universitetit të Prishtinës “Hasan Prishtina”, Galeria e Fakultetit të Arteve, Rrjeti i Institucioneve të Pavarura të Artit dhe Kulturës – RRIPAK, X -Print dhe DZG. / KultPlus.com

Shkolla Verore si Shkollë hapë thirrjen për aplikim

Programi i Shkolla Verore si Shkollë 2019 do të zhvillohet me reth 14 kurse, ligjërata, konferenca, performance, programin e film, DJ sesionet dhe ekspozitat nga artistët, shkrimtarët dhe studiuesit, duke përfshirë: Julieta Aranda, Inke Arns, Franc Ashiku, Zdenka Badovinac, Margot Bouman, Sezgin Boynik, Eva Birkenstock, Boris Buden, DJ Tahira, Keti Chukhrov, Charles Esche, Patricia Falguières, Lek M. Gjeloshi, Tone Hansen, Koh Nguang How, Hristina Ivanovska, Ana Janevski, Sami Khatib, Elzbieta Matynia, Ari Benjamin Meyers, Suzana Milevska, Nebojsa Milikić, Miran Mohar, Cesare Pietroiusti, Renaud Proch, Petrit Pula, Armina Pilav, Bernhard Rüdiger, Anri Sala, Renata Salecl, Gáspár Miklós Tamás, Marina Otero Verzier, Jelena Vesić dhe Gëzim Visoka, ndër të tjerë.

Me Shkollën Verore si Shkollë, Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë dhe institucionet partnere kanë krijuar një platformë unike të bashkëpunimit rajonal dhe ndërkombëtar, të stacionuar në Prishtinë, duke zhvilluar një planprogram ndërdisiplinar, duke angazhuar profesionistë të zgjedhur për të përhapë dije dhe shkëmbyer ekpertizën e tyre në Prishtinë me studentë ndërkombëtarë dhe me publikun.

Fillimisht e frymëzuar nga rasti i Kosovës, ku sistemi arsimor ishte strukturuar në mes të viteteve të 70-ta të shekullit të kaluar, Shkolla Verore si Shkollë është e dizajnuar për të bashkuar dhe për të përhapur dijen dhe për të trajtuar sfidat e ditëve të sotme, duke zbatuar modele të reja dhe mundësi në arsimimin artistik dhe bashkëpunimin arsimor dhe artistik.

Aktualisht, Shkolla Verore si Shkollë është platformë udhëheqëse në bashkëpunim rajonale në art dhe prodhim të diskursit, dhe model që ndërlidhë kapacitetin e rajonit të Evropës Jug-Lindore, profesionistët e angazhuar ndërkombëtar dhe institucionet partnere për të prodhuar dhe shpërndarë një model ndër-disiplinorë të edukimit dhe bashkëpunimit artistik.

Pas suksesit të arritur në këto vite të kaluara, Shkolla Verore si Shkollë këtë vit e ndërton agjendën e saj duke u mbështetur në perspektiva të ndryshme dhe përvoja që në teori dhe praktikë reflektojnë dhe sfidojnë historinë rajonale dhe lidhjen me artit, në kontekstin më të gjërë, me zhvillimet politike dhe shoqërore.

Nëpërmes situatave që i tejkalojnë kufijt normal, Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë me Shkolla Verore si Shkollë tenton të ndërlidhë dijenin dhe (ri)pozicionojë kapacitetin e vendit dhe rajonit të Evropës Jug-Lindore në raport me koordinatat e saja ndërkombëtare dhe globale.

Udhëheqësit e Shkollës Verore si Shkollë 2019 kanë përpiluar një program sfidues dhe frymëzues, të organizuar nga 5 – 21 Gusht, 2019 duke kombinuar klasë të bazuara në teori dhe produksion.

Kursi 1: Fatëkeqësia si dizajn: Akte të zotit, akte të njeriut

Kurs nga Julieta Aranda

5 – 10 gusht, 2019

Kursi 2: Arkitektura e ekspozitave dhe politikat e të përkohshmes

Kurs nga Marina Otero Verzier

5 – 8 gusht, 2019

Kursi 3: Mendimet jofunksionale

Kurs nga Cesare Pietroiusti

5 – 7 gusht, 2019

Kursi 4: Kurimi si formë e organizimit të eksperincës: Ku, si, pse dhe me kë pas përfundimit të vëmendjes?

Kurs nga Jelena Vesić

5 – 10 gusht, 2019

Kursi 5: Hapësira dhe Shoqëria Post-traumatike: Observime radikale dhe transormimi i dhunës

Kurs nga Renata Salecl and Armina Pilav

5 – 10 gusht, 2019

Kursi 6: DUET (Versioni për punëtori): “Dëshironi të këndoni me mua?”

Kurs nga Ari Benjamin Meyers and Eva Birkenstock

12 – 15 Gusht, 2019

Kursi 7: Teoria, pse? Kritika si produkt

Kurs nga Sami Khatib

12 – 15 gusht, 2019

Kursi 8: Hapësirë e lirë ku gjërat mund të bashkohen: A është ky një kurs për skulpturë?

Kurs nga Bernhard Rüdiger

12 – 17 gusht, 2019

Kursi 9: Arti i pa përbrendsuar dhe gjuha e çuditshme e artit

Kurs nga Boris Buden

12 – 15 gusht, 2019

Kursi 10: Brenda gjuhës: Arti dhe fjalët

Kurs nga Sezgin Boynik

14 – 21 gusht, 2019

Kursi 11: Çka dreqin është uji?

Kurs nga Lek M. Gjeloshi

14 – 21 gusht, 2019

Kursi 12: Ndërmjet shpresës dhe Dëshprimit – Tri dimensione për politikat demokratike dhe artin

Kurs nga Elzbieta Matynia

16 – 18 gusht, 2019

Kursi 13: Çdo artist është arkivist? Ta bëjmë nje arkivë të artit!

Kurs nga Koh Nguang How

16 – 21 gusht 2019

Kursi 14: Instituti i Artit në kushtet e 3 esencializimave: Kibernetik, de-kolonial, pop performativ

Kurs nga Keti Chukhrov

19 – 21 gusht, 2019

140 aplikues do të përzgjidhen për të marrë pjesë në kurset e Shkolla Verore si Shkollë 2019.

Për çdo kurs do të përzgjidhen dhjetë aplikues. Aplikuesit mund të regjistrojnë më shumë se një kurs.

Gjuha e mësimit dhe ligjeratave është gjuha angleze.

Partnerët kryesorë të Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë për Shkolla Verore si Shkollë 2019 janë IRWIN group, Cultural Center Rex / Fund b92, Beograd, Pres to Exit Project Space, Shkup, Art House, Shkodër, Institute for Contemporary Art, Podgorica, Sonemus Association, Sarajevë dhe Independent Curators International – ICI, Nju Jork.

Afati i fundit për aplikim për pjesëmarrje është 15 qershor, 2019, kurse rezultatet do të shpallen jo më larg se 18 qershor, 2019./KultPlus.com

Prezantohen punimet e fituesve të YVAA në Shkolla Verore si Shkollë

Sot më 23 korrik, në Klubin e Boksit në kuadër të “Shkolla Verore si Shkollë”, prezantohen punimet nga artistët Brigita Antoni, Meriton Maloku, Remijon Pronja, Zorica Zafirovska, shkruan KultPlus.

Ky panel i cili moderohet nga Donjetë Murati, nis me fillim nga ora 20:00 ndërsa Brigita Antoni, Meriton Maloku, Remijon Pronja, Zorica Zafirovska janë fituesit dhe finalistët e çmimeve për artistët e rinj pamor – YVAA (Young Visual Artists Awards) nga Shqipëria, Kosova, Maqedoni dhe Mali i Zi.

Paneli tenton të hulumtoj, përmes prezantimeve të zgjedhura të artistëve, dhe të diskutimit, idetë për shoqëri civile dhe marrëdhëniet me art si element tregues i ekzistencës së shoqërisë së lirë. Paneli vepron si një ushtrim hulumtues për marrëdhëniet mes ambientin aktual dhe artistëve, politika në formë të potencialit dhe pengesave për të prodhuar punë. Diskutimi po ashtu vepron dhe do të përqendrohet edhe në tejkalimin e kufijve kombëtar si diçka që pritet nga sfera e artit.

Në një mënyrë, diskutimi tenton qëllimisht të njoh dhe të luaj me marrëdhëniet mes proceseve makro, shtetërore, dhe interakcion shoqëror. Në reflektim dhe njohje të marrëdhënieve që qëndrojnë në vazhdimësi.

“Artistët e së Nesërmes”, organizohet në Kosovë nga Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë, “Çmimi Ardhje” organizohet në Shqipëri nga ZETA Qendra për Art Bashkëkohor, “Çmimi Dnes”, organizohet në Maqedoni nga Qendra për Art Bashkëkohor & FRU, dhe “Milič” në Mal i Zi nga ISU – Instituti për Art Bashkëkohor janë pjesë e pjesë e programit të çmimeve për artistët e rinj pamor – YVAA (Young Visual Artists Awards) – që është një rrjet i dhjetë çmimeve të ngjashme nga Evropa Qendrore dhe Lindore, dhe i cili u themelua në vitin 1989 në Çekosllovaki nga Kryetari Vaclav Havel, Wendy Luers dhe artistët disidentë, që kishin për qëllim përkrahjen e ngritjes dhe zhvillimit të artit bashkëkohor dhe shoqërisë civile.

Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor me këtë panel tenton të bëjë ndërlidhje me punën e institucioneve bashkëpunuese të rajonit dhe të artistëve, të fitueseve pjesë e YVAA, me Shkolla Verore si Shkollë dhe me PLATFORM A4, të inicuar nga Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtina dhe Rrjeti i Institucioneve të Pavarura të Artit dhe Kulturës – RRIPAK, që ka për qëllim gjenerimin e strategjive të reja rajonale, reformën e politikave publike, dhe të nisë bashkëpunim për mekanizma të përkrahjes për art dhe kulturë, duke ndikuar në zhvillimet shoqërore dhe ekonomike në rajon, në fokus të katër shtete pjesë e PLATFORM 4. / KultPlus.com

Stacion sonte sjellë “Diskutim mbi një vepër arti” në kuadër të Shkollës Verore si Shkollë

Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtina sonte do të prezantoj “Sesion Publik të Kursit të 7-të si “Diskutim mbi një vepër arti” me Milica Tomić dhe Branimir Stojanović dhe artisten e zgjedhur Qëndresë Deda, si pjesë e Programit Publik të Shkolla Verore si Shkollë 2018, shkruan KultPlus.

“Diskutim mbi një vepër arti”, i strukturuar si Kursi 7 i Shkollës Verore si Shkollë, merret me historinë dhe pasojat nga viti 2000 “Diskutimi për një punë arti” (DAA), organizuar në Beograd nga Miliza Tomić dhe Branimir Stojanović. DAA është inspiruar nga vizita e Tomić në Budapest me 2000 për një bisedë me artist të organizuar nga kolektivi artistik “Little Ëarsaë” (Andras Galik dhe Balint Havas), Budapest. “Little Warsaw” ka ftuar artistët të prezentojnë dhe të diskutojnë punën e tyre në mënyrë që të rishqyrtojnë dhe zhvillojnë “mendim jo-formal dhe jo-institucional” në prodhimin e artit bashkëkohor. Të frymëzuar nga ky model, DAA në Beograd është përpjekë që të prodhoj një hapësirë për diskutime të hapura, kritike dhe të angazhuara që kanë analizuar prodhimin në art, politikat e ekspozimit, dhe intepretimin e kontekstit socio-politik, ekonomik dhe ideologjik në fund të luftërave Jugosllave si dhe ideologjinë e pajtimit si form neo-liberale. Ka vënë në pyetje skenën e artit në Serbi, që është shfaq përmes një kornize të artit jo zyrtar, dhe e cila ka pasë mundësi të vazhdoj në një sistem të implikuar në prodhimin dhe në përjetësimin e luftës, dhunës dhe terrorit, duke gdhend sferën publike të riprodhimit të diskursit dominant; DAA ka shikuar me vëmendje mënyrat se si këto janë reflektuar në vetë punët e artit. DAA shpejt është shndërruar në një rrugëtim kolektiv ku artistët e ndryshëm kanë organizuar dhe zhvilluar projekte më tutje që kanë ndjekuar rregulla të caktuara: një projekt, një diskutim, pa moderator dhe pa dokumentim kështu duke lejuar projektin të shpaloset vet, në mënyrë të pa parashikueshme.

Milica Tomić është artiste dhe udhëheqëse e IZK-Insituti Për Art Bashkëkohor (TU Graz). Ajo është anëtare themeluese e grupit artistik për teori dhe studime Jugosllave “Grupa Spomenik” [Monument Group, 2002]; ajo ka nisë projektin ndër-disiplinar “Four Faces of Omarska” [2010]. Ekspozitat e saj përfshijnë ato në Shtëpinë e Kulturave të Botës, Berlin, Muzeu i Artit Amerikan Ëhitney, Kunsthalle Vienna; MUMOK Vjenë; KIASMA Helsinki; Bienalja e Venedikut; Bienalja në Sidnej; Bienalja Ndërkombëtare e Stambollit dhe të tjera.

Branimir Stojanoviq (1958) jeton dhe punon në Beograd. Në punën e tij midis filozofisë, psikoanalizës dhe artit, ai merret me praktikat e shkrimit dhe ndërhyrjet konceptuale-politike në kontekste institucionale të filozofisë, artit dhe psikoanalizës. Themelues dhe ligjërues në Shkollën për Historinë dhe Teorinë e Artit (1999-2003), anëtar i Shoqatës Psikoanalitike të Beogradit (2010-2015), anëtar i Grupit Artistik të Monumenteve (2004-2013), themelues dhe ligjërues në Shkollën për Teori dhe Histori të Artit (2002). Që prej vitit 1980 ka botuar ese në fushën e filozofisë, psikoanalizës teorike, kritikave të ideologjisë dhe teorisë së artit.

Orari i plotë i ligjëratave dhe prezantimeve publike në Shkolla Verore si Shkollë 2018 mund të gjindet në:

http://www.stacion.org/en/Public-Program-2018

Anri Sala “mori kontrollin” në Shkollën Verore si Shkollë

Alberina Haxhijaj

“Take Over” është vepra e Anri Salës të cilën artisti e ka realizuar në vitin 2017, por që akoma vazhdon të ketë vëmendjen e publikut. Pikërisht “Take Over” tërhoqi edhe vëmendjen e qytetarëve në Prishtinë të cilët u mblodhën mbrëmë në Klubin e Boksit, për të diskutuar së bashku me artistin, shkruan KultPlus.

Artisti shqiptar Anri Shala, i cili është bërë i njohur në botën e artit bashkëkohorë dhe është fitues i disa çmimeve ndërkombëtare, ka ardhur edhe në Kosovë për të zbuluar më shumë rreth punës së tij. I ftuar nga Qendra për Art Bashkëkohor në Prishtinë ai u paraqit në kuadër të Shkollës Verore si Shkollë.

Publiku i cili ishte i shumtë duke përfshirë këtu edhe vetë pjesëmarrësit e Shkollës Verore si Shkollë patën rastin që të shohin veprën e artistit “Take Over” si dhe të diskutojnë më shumë për të.

Take Over (2017) është një instalacion-video dhe zë i përbërë nga dy filma, i cili trajton tematikat kryesore në veprën e Anri Salës, duke eksploruar marrëdhëniet midis muzikës dhe rrëfimit, arkitekturës e filmit dhe cilësitë e ndërsjella të mediumeve të ndryshme, duke shkrirë kufijtë e tyre përkatës.

Pikënisjet konceptuale të “Take Over” janë dy vepra muzikore të njohura, të lidhura me kompleksitetin e historisë politike dhe kulturore, La Marseillaise dhe Internationale. Vepra këto të cilat sipas artistit në një mënyrë ishin të lidhura që nga fillimin dhe që e plotësojnë njëra-tjetrën shumë mirë.

“Herën e parë e dëgjoni pianistin duke luajtur ‘La Marseillaise’ ndërsa pianoja luan ‘Internationale’ dhe mundohet që ta marrë kontrollin ndërsa në pjesën e dyte është e kundërta. Sigurisht që kur këta dy filma luhen së bashku si një i vetëm i dëgjoni gjatë gjithë kohës të dy këngët dhe jo si këtu njëherë njërën dhe njëherë tjetrën”, sqaron ai duke treguar se njëkohësish ishte i interesuar edhe për lidhjen në mes të makinerisë dhe njeriut.

Kujtojmë se për të kompozuar këtë punë artisti ka bashkëpunuar me dy muzikantë për të bërë aranzhimin e këtyre dy këngëve.

“Është edhe pjesa ku pianisti mundohet që të marrë kontrollin dhe ta bëjë pianon që të luajë sipas tij, por pianoja nuk pranon pra është një si lojë ping-pong”, tregon artisti duke shtuar se i mbetet publikut për të vendosur se cili sipas tyre është fitues, pasi që kjo më shumë sipas tij është një lojë ndjekje.

Anri Sala për veprën “Take Over” ka punuar qe vet tingulli të përcaktojë filmimin pasi që ndryshimi i fokusit të kamerës në film është i lidhur me tonalitetet muzikore dhe lëvizjen e çelësave që e prodhojnë muzikën – edhe nëse sfondi i këtij sistemi mbetet i pakapshëm.

“Gjithë historinë e cila fshihet prapa llojshmërive të këtyre dy veprave sigurisht që nuk kam mundur ta shpalos mirëpo ky film hap një derë për këtë diskutim”, shprehet artisti i cili beson që shpesh herë nuk ka të bëjë vetëm më atë që thua por më kuptim që ka ajo që thua duke përfshirë këtu edhe kuptimin politik që mund të ketë.

Pikërisht këtu artisti zbulon edhe elementet e punës së tij që janë tingujt por edhe gjuha dhe konteksti që kanë fjalët, duke treguar sesi i ka integruar këto elemente në punët e tij të mëparshme.

“Ajo që është shumë e dukshme në punën time është dëshira për të kombinuar dy gjëra të pamundura, kontrollin por edhe lirin në të njëjtën kohë”, theksoi artisti.

Të dy filmat janë konceptuar fillimisht për t’u shfaqur njëkohësisht, me qëllim konkurrimin e njëkohshëm të tingujve të tyre përkatëse. Për këtë prezantim, filmat u shfaqen njëri pas tjetrit./ KultPlus.com

Anri Sala me “Take Over” sonte në Prishtinë

Me fillim nga ora 20:00, sonte në Klubin e Boksit në Prishtinë në kuadër të Shkollës Verore si Shkollë, vjen artisti Anri Sala, shkruan KultPlus.

Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtina do të prezantojë “Take Over” nga Anri Sala, që është pjesë e Shkolla Verore si Shkollë 2018 të Programit Publik.

Take Over (2017) është një instalacion-video dhe zë i përbërë nga dy filma, i cili trajton tematikat kryesore në veprën e Anri Salës, duke eksploruar marrëdhëniet midis muzikës dhe rrëfimit, arkitekturës e filmit dhe cilësitë e ndërsjella të mediumeve të ndryshme, duke shkrirë kufijtë e tyre përkatës.

Pikënisja konceptuale e Take Over janë dy vepra muzikore të njohura, të lidhura me kompleksitetin e historisë politike dhe kulturore, La Marseillaise dhe Internationale. Kompozuar në vitin 1792, Marseillaise ishte e lidhur ngushtë me Revolucionin Francez, por shpejt u përhap në vende të tjera ku u bë simbol i përmbysjes së regjimeve shtypëse. Kështu, teksti i shkruar në 1871-in për Internationale fillimisht u përcaktua në vijën melodike të Marseillaise-s, deri në vitin 1888 kur muzika e saj origjinale u kompozua dhe kënga u bë himni standard i lëvizjes socialiste. Të dyja himnet kanë pësuar ndryshime të mëdha në kuptimet e tyre politike: nga revolucioni, restaurimi, socializmi, rezistenca dhe patriotizmi, në shoqatat lidhur me kolonizimin dhe shtypjen në gjysmën e dytë të shekullit të njëzetë (si himne kombëtare përkatësisht të Francës dhe Bashkimit Sovjetik). Take Over e bën të dëgjueshme marrëdhënien e ngushtë të këtyre dy himneve dhe gërmon lidhjen muzikore në gjurmët e këtij ndryshimi simbolik. Është vetë tingulli ai që e përcakton filmin: ndryshimi i fokusit në film është i lidhur me tonalitetet muzikore dhe lëvizjen e çelësave që e prodhojnë muzikën – edhe nëse sfondi i këtij sistemi mbetet i pakapshëm.

Të dy filmat janë konceptuar fillimisht për t’u shfaqur njëkohësisht, me qëllim konkurrimin e njëkohshëm të tingujve të tyre përkatëse. Për këtë prezantim, filmat do të shfaqen njëri pas tjetrit.

Anri Sala, artist që punon në Berlin, lindi më 1974 në Tiranë, Shqipëri. Ekspozitat e tij të fundit përfshijnë Anri Sala, Marian Goodman Gallery, Neë York (2018), Anri Sala, Museo Tamayo, Mexico City, Mexico (2017), The Last Resort, Kaldor Public Art Projects, Sydney, Australia (2017) Anri Sala: Ansëer Me, Neë Museum, New York, NY (2016), Anri Sala, Galleria Alfonso Artiaco, Naples, Italy (2015), “The Present Moment (in D)”, Haus der Kunst, Mynih, Gjermani (2014); “Anri Sala: Two Films”, Museum of Contemporary Art, Detroit, Michigan (2012); Louisiana Museum of Modern Art, Humlebaek, Danimarkë (2012); Centre Pompidou, Paris, Francë (2012); “1395 Days Without Red”, Irish Museum of Modern Art, Dublin, Irlandë (2012); National Museum of Art, Osaka, Japoni (2011); Serpentine Gallery, Londër, Angli (2011) dhe Musée d’Art Contemporain, Montreal, Quebec (2011).

Sala fitoi çmimin Gilles Dusein në vitin 2000; Çmimin Artist i Ri në Bienalen e Venedikut më 2001, dhe Absolut Art Award, Stokholm, Suedi, më 2011. Në vitin 2013 u zgjodh të përfaqësoj Francës në Bienalen e 55-të të Venedikut me “Ravel Ravel Unravel” dhe së fundi Sala pranoi çmimin Vincent, Hagë, Holandë (2014)./ KultPlus.com

Albert Heta prezanton sonte programin e Shkolla Verore si Shkollë në Sarajevë

Sonte më 25 qershor me fillim nga ora 18:00 në Akademinë e Arteve të Bukura në Sarajevë, bëhet prezantimi i programit të Shkolla Verore si shkollë, shkruan KultPlus.

“Akademia e Arteve të bukura në Sarajevë dhe Sonemus ftojnë të gjithë të interesuarit të marrin pjesë në prezantimin e programit të Shkolla Verore si Shkollë 2018 – platformës ndërdisiplinore, edukative me qendër në Prishtinë”, thuhet në njoftim.

Fillimisht e inspiruar nga rasti i Kosovës, ku sistemi arsimor ishte strukturuar në mes të viteve të 70-ta të shekullit të kaluar, Shkolla Verore si Shkollë është e dizajnuar për të bashkuar dhe për të përhapur dijen dhe për të trajtuar sfidat e ditëve të sotme, duke zbatuar modele të reja dhe krijuar mundësi në arsimimin artistik dhe bashkëpunimin arsimor dhe artistik.

Prezantimi dhe diskutimi në perspektivat e arsimimit në fushën më të gjerë të artit bashkëkohor bëhet me: Albert Hetën, drejtor artistik i Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë; Donjetë Murati, hulumtuese dhe koordinatore e programit në Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë; Anja Bogojevic, kuratore/historiane e artit, asistente në Akademinë e Arteve, Universiteti në Sarajevë, bashkëthemeluese e Qendrës për Art Bashkëkohor Abart, Mostar; Admir Mujkic, artist/asistent në Akademinë e Arteve, Universiteti në Sarajevë; Amila Ramovic, kuratore/muziciente, asistente në Akademinë e Muzikës dhe Akademinë e Arteve Skenike në Universitetin e Sarajevës; Ališer Sijarić, kompozitor, profesor në Akademinë e Muzikës në Universitetin e Sarajevës dhe drejtor artistik i Organizatës Sonemus.

Programi i Shkolla Verore si Shkollë 2018 mbahet më 16 korrik – 2 gusht, 2018.

Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë ka shpallur thirrjen e dytë për aplikim në kurse. Afati i fundit për aplikim është më 25 qershor, 2018.

Udhëheqësit e Shkollës Verore si Shkollë 2018 kanë përpiluar një program sfidues dhe inspirues duke kombinuar klasë të bazuara në teori dhe produksion, ligjërata dhe prezantime publike, ekspozita, perfomanca dhe program filmi. / KultPlus.com