Si një natë e fshehtë festive ndryshoi përgjithmonë Lubjanën dhe Jugosllavinë

Pas dekriminalizimit të homoseksualitetit në vitin 1977 dhe vdekjes së Josip Titos në vitin 1980, komuniteti LGBTQ+ i Jugosllavisë filloi të imagjinonte një të ardhme të re. Nën rrugët monotone socialiste, shpërtheu një lëvizje e shfrenuar homoerotike queer, një lëvizje që do ta ndryshonte Lubjanën përgjithmonë, transmeton KultPlus.

Në vitin 1984, ‘K4 Club’ ishte një vend që nuk binte në sy, i vendosur mes rrugëve prej betoni të Lubjanës. Por ndërsa lokali dukej i padëmshëm nga niveli i rrugës, muret e brendshme ishin të suvatuara me postera homoerotikë; burra që japin dhe marrin seks oral, duke veshur veshje “fetish” dhe duke veshur mustaqe të stilit “Tom-of-Finland”. Nëse vendosni të ndiqni muzikën elektronike që kumbon nga muret (vonë të shtunave mbrëma), do të ballafaqoheshit me festat e “Magnus Gay” famëkeq të kryeqytetit slloven dhe një turmë homoseksualësh që kërcejnë, nis kështu artikullin Luke Stamps.

“Skena queer e Lubjanës ishte shumë më e fshehtë; ishte e errët, plot lëkurë dhe e mbyllur,” thotë Brane Mozetič, një poete queer dhe dikur e rregullt në festat e ‘Magnus’. Megjithëse klubi siguroi një vend të shenjtë për shumë njerëz, Brane kujton një atmosferë të tensionuar jashtë katër mureve të tij.

“Mbaj mend që njerëzit që takova në klub nuk ishin të njëjtë jashtë. Jashtë klubit askush nuk donte të më njihte, madje as të përshëndetej. Duhet të kuptosh që Lubjana është një qytet i vogël.”

Themeluar nga Aldo Ivančić dhe Bogdan Lešnik në 1984, ‘Magnus’ ishte dhe është ende, dega queer e Shoqatës ŠKUC (Qendra Kulturore Studentore); një organizatë studentore jofitimprurëse, që prodhon dhe ruan kulturën alternative në Lubjanë. Qëllimi i ‘Magnus’ dhe festave, ishte të promovonin “socializimin e homoseksualitetit përmes kulturës”. Deri më sot, ‘K4 Club’ mbetet një nga vendet e fundit alternative të mbijetuara në Lubjanë.

Përpara vitit 1984, homoseksualët kishin mundur të takoheshin (shkurtimisht) vetëm përmes “lundrimit”; duke ecur ose duke vozitur nëpër zona të caktuara për të takuar të tjerë për seks. Një pikë e veçantë e nxehtë ishte një tualet ogurzi në Tromostovje, pranë urës që lidh lagjen mesjetare me qytetin e ri. Tualetet publike njiheshin zakonisht si “kapela” nga meshkujt homoseksualë në qytet, ndërsa “vënia e foshnjës Jezus në shtrat” ​​ishte një eufemizëm për seksin. Metaforat fetare u përdorën për t’i bërë bisedat të dukeshin më të pafajshme dhe për këtë arsye më pak të dyshimta. Me vetëm errësirën e natës për mbrojtje, burrat do të enden rreth këtyre kishave, duke kërkuar intimitetin që shoqëria ua mohonte.

Duke themeluar ‘Magnus’, Lešnik donte t’u ofronte një lloj hapësire të ndryshme sllovenëve LGBTQ+, një hapësirë ​​që nxiste një ndjenjë të fortë komuniteti, jo vetëm seksi. Lešnik përdori lëvizjen queer të Berlinit Perëndimor si pikë referimi, duke përfituar nga jeta relativisht e relaksuar dhe liberale e natës në Lubjanë në atë kohë për të sjellë të njëjtin vizion në Jugosllavi. Komuniteti queer i Sllovenisë krijoi hapësirën e tij të parë të sigurt përmes ‘festave Magnus’, të cilat do të vepronin si një pikënisje për krijimin e një lëvizjeje.

Por nëse ‘Magnus’ do të kishte sukses si lëvizje, ajo duhej të provonte se ishte më shumë se një parti. Kështu në vitin 1984 lindi Festivali Magnus. Festivali ngriti galeri, organizoi leksione, lexime poezish, krijoi ekspozita mbi “botimet e homoseksualëve në mbarë botën” dhe shfaqi filma. Festivali mirëpriti folës të ftuar ndërkombëtarë, të cilët ishin ekspertë të teorisë queer, si: Frank Arnal dhe Guy Hocquenghem. Të pranishmëve iu dorëzuan kopje të Viks, një revistë mbi homoseksualitetin që u bashkua me lëvizjet e majta kundër-kulturore në Slloveni dhe Evropën Perëndimore.

Revista Viks është vetëm një shembull se si Ljubljana po fillonte të drejtonte mendimin kritik në Jugosllavi gjatë asaj periudhe. Shembuj të artikujve të Viksit përfshinin “Dashuria Rozë nën Yjet e Kuq”, një përmbledhje historike e homoseksualitetit në Bashkimin Sovjetik. Ai argumentoi se lëvizja LGBTQ+ nuk ishte në gjendje të kapërcejë abuzimin e epokës së Stalinit, kur njerëzit e ekspozuar queer u dënuan si spiunë dhe tradhtarë dhe u dërguan në gulag. Pavarësisht papajtueshmërisë historike midis komunizmit dhe homoseksualitetit, Viks e prezantoi Republikën Demokratike Gjermane (RDGJ) si një shembull se si ata mund të bashkëjetojnë dhe se si mund të zhvillohet një “dialog midis qeverisë dhe grupeve homoseksuale dhe lezbike”.

Në një kohë kur si HIV ashtu edhe AIDS u keqkuptuan gjerësisht, ‘Magnus’ importoi informacione jetëshpëtuese nga Perëndimi dhe ia shpërndau një auditori të pavëmendshëm jugosllav.

Dalëngadalë, ‘Magnus’ u përhap në zona të tjera, duke reaguar ndaj çështjeve të tilla si kriza e SIDA-s. Në një kohë kur si HIV ashtu edhe SIDA u keqkuptuan gjerësisht, ‘Magnus’ nisi fushatën e tij të informacionit publik, duke përkthyer kërkime shkencore nga Kanadaja dhe Shtetet e Bashkuara dhe duke i shtypur ato në broshura. Më e rëndësishmja, nuk u shmang nga tema e seksit të sigurt. Nga “masturbimi i ndërsjellë” te “gëlltitja e urinës”, fletëpalosjet mbulonin tërësinë e seksit homoseksual dhe faktorët e tij të rrezikut për infeksion. Në këtë proces, ‘Magnus’ importoi informacione jetëshpëtuese nga Perëndimi dhe ia shpërndau një auditori jugosllav të pavëmendshëm.

Ndërsa ‘Magnus’ filloi të shtrihej në akademi, shtyp, art dhe kulturë, dhe klube, reputacioni i Lubjanës si një qendër përparimi brenda Jugosllavisë gjithashtu lulëzoi.

“[Magnus] hapi një hapësirë ​​brenda këtyre lëvizjeve shoqërore; ai hapi pyetje dhe solli tema në një nivel të caktuar vëmendjeje,” thotë Dr.Roman Kuhar (Profesor dhe Dekan në Fakultetin e Arteve, Universiteti i Lubjanës.)

Me këto përfitime, partitë Magnus arritën një ndjenjë famëkeqe në të gjithë Lubjanën dhe në rajonin e gjerë. Komuniteti filloi të shihej si pjesë e shoqërisë, me vende për të punësuar dhe para për të shpenzuar në to.

Por ndërsa ‘Magnus’ fitoi tërheqje, u rritën edhe reagimet. Vendi i çmuar i grupit të shtunën mbrëma në klubin ‘K4’ u hoq dhe u zëvendësua nga një listë më pak tërheqëse e së dielës mbrëma.

“Ajo dërgoi një mesazh të qartë simbolik pasi komuniteti u shty në margjinat e “javës së festës”, thotë Dr.Kuhar.

“Për një homoseksual si unë, i rritur në një zonë rurale të Sllovenisë veriore, fjalët ‘Roza nedelja’ ose ‘E diela rozë’ u bënë një lloj referimi gjithëpërfshirës për homoseksualitetin. Ishte një shënues aq i fortë saqë termi përdorej edhe për tallje.”

Megjithatë, pavarësisht nga armiqësia në rritje, Ljubljana konsiderohej ende progresive në krahasim me shtetet e tjera jugosllave. Aq shumë, sa Ivançiç me origjinë kroate përdori Lubjanën dhe ŠKUC-në si bazë për Borghesia; një grup homoerotik, ‘post-punk’, i cili përdori kulturën queer dhe alternative si një mjet për ndryshime shoqërore.

‘Borghesia’ mori kulturën e fshehtë të çuditshme dhe e çoi atë drejt rrjedhës kryesore, si pjesë e skenës së muzikës alternative popullore të Lubjanës. Një nga këngët e tyre, “Night Walks” (Noćne Šetnje), u publikua në vitin 1984. Ajo përshkruante jetën e “homoseksualëve të fshehur”, të cilët shkonin në lundrime për seks natën vonë në vende të çuditshme.

Duke përdorur Lubjanën si pikënisje, ‘Borghesia’ u përpoq të sillte lëvizjen queer liberale të qytetit në Jugosllavi si një e tërë. Vokalisti Dario Seraval madje performoi “Night Walks” për një audiencë të mahnitur drejtpërdrejt në TV jugosllav. I veshur me të zeza nga koka te këmbët, Seraval pinte duhan gjatë gjithë performancës, me fytyrën e tij të dobët, të zbehtë, të mbuluar me buzëkuq dhe rimel. Në këtë proces, ai çimentoi Lubjanën në mendjet e miliona njerëzve si një nga enklavat më përparimtare të Jugosllavisë.

Megjithatë, reagimi publik ndaj ‘Magnus’ dhe ‘Borghesia’ në të gjithë Jugosllavinë ishte relativisht i qetë. Komuniteti LGBTQ+ në përgjithësi konsiderohej një grup pakicë në skajet e shoqërisë që përbënte pak kërcënim. Deri në shpërbërjen e afërt të Jugosllavisë, homofobia u shfaq me forcë të plotë, e ushqyer nga keqkuptimet dhe frika nga kriza e SIDA-s. Fatmirësisht, lëvizja ‘Magnus’ ndihmoi të ankorohej Lubjana si një qytet përparimtar; një që do të përballonte stuhitë nacionaliste të viteve 1990.

Përpara vitit 1984, komuniteti LGBTQ+ i Ljubjlanës ishte çmobilizuar dhe ekzistonte kryesisht në hije. Në pak vite, ‘Magnus’ bashkoi njerëz queer, biseda, ide dhe kreativitet, duke i ngulitur ato në jetën e natës dhe hapësirat krijuese të Ljubjlanës.

“Shumë të mira erdhën nga këto fillime radikale nga artistë dhe aktivistë. Ato ndihmuan në ndërtimin e një shoqërie pluraliste dhe demokratike dhe krijuan një skenë të re kulturore,” thotë Jernej Skof, koordinator aktual i ‘Magnus’.

Me kalimin e viteve, iniciativat e themeluara nga lëvizja queer e viteve 1980 janë institucionalizuar në një “Krenaria Ljubljana” e fortë, një komunitet queer në lagjen Metelkova të qytetit, një shtëpi botuese LGBTQ+ dhe programe për njerëzit që jetojnë me HIV. Shfaqjet e filmave të Festivalit Magnus u bënë Festivali i Filmit LGBTQ+ në Ljubljana — festivali më i vjetër i filmit queer në Evropë. Organizuar nga Mozetič, kjo ngjarje vjetore ende shfaq publikime queer nga e gjithë bota, për një audiencë sllovene.

Në ditët e sotme, një brez i ri kreativësh queer zënë këto hapësira dhe platforma.

“Lëvizja queer e viteve 1980 më frymëzoi të jem i guximshëm dhe i fortë në artin dhe opinionet e mia,” thotë Amar Muratovic me origjinë boshnjake, i cili interpreton si drag alter-ego e tij “Kampi Ballkanik”, Amii Queen.

“[Ljubljana] në atë kohë ishte revolucionare, ikonike, e guximshme; ata ndërtuan një hapësirë ​​të sigurt për ne.”

‘Magnus’ themeloi ‘Club Tiffany’ në lagjen Metelkova të qytetit, ku Muratovic shfaqet si një interpretues i rregullt.

Amii Queen. Image: Yeremie Pierre Noir

Vendi është një qendër autonome e artit kulturor e cila i kushton vëmendje të veçantë edukimit të të rinjve.

“Ne përpiqemi të mundësojmë që sa më shumë persona LGBTQ+ të bëhen operatorë kulturorë, artistë, interpretues, shkrimtarë apo poetë”, thotë Skof.

“Përveç aktivizmit kulturor, aktivizmi i lidhur me HIV dhe aktivizmi social luajnë një rol integral në punën tonë.”

Megjithatë, ndërsa trashëgimia e ‘Magnus’ ka rrënjë të thella, e ardhmja e saj mbetet e pasigurt. Në vitin 2020, kryeministri slloven, Janez Jansha shpalli një “luftë kundër kulturës”, e parë gjerësisht si një përpjekje për të kontrolluar institucionet kryesore kulturore dhe për t’i drejtuar ato drejt idealeve më konservatore dhe nacionaliste. Muajt ​​në vijim panë kuratorët dhe drejtuesit kryesorë në muzetë e Sllovenisë të lënë postet e tyre mes akuzave për presion politik, ndërkohë që shumë grupe joqeveritare të çuditshme, migrante ose me prirje të majtë kanë parë përfundimin e qirave nga pronarët. Për fat të mirë, ‘Club Tiffany’ është ende në funksion, por ndërsa situata politike përkeqësohet, mbyllja mbetet një mundësi e afërt.

Pothuajse katër dekada nga viti 1984, Sllovenia është sërish në një udhëkryq ideologjik.

“Ne kemi parë një rritje të homofobisë së hapur në parlament dhe, natyrisht, në mediat sociale. Gjuha e urrejtjes ka arritur lartësi të reja”, thotë Skof.

Shumë kanë frikë se me politikanë anti-LGBTQ+ që po fitojnë tërheqje në të gjithë Evropën Lindore, Sllovenia mund të jetë e para që do të ndjekë shembullin.

“Ne kemi zgjedhje në pranverë të vitit 2022,” thotë Skof. “Do të duhet të presim dhe të shohim.”

Artikull i shkruar nga Luke Stamps / KultPlus.com

Borghesia and Magnus 1984. Image: Jane Štravs

Në Sarajevë mbahet Parada e Krenarisë

Qindra qytetarë marshuan në Sarajevë të Bosnje e Hercegovinës për të shënuar Paradën e tretë të Krenarisë, në mbështetje të komunitetit LGBT.

Nuk është raportuar për dhunë në ngjarjen e mbajtur më 14 gusht, kjo për shkak të prezencës së madhe të policisë, që bllokoi rrugë të kryeqytetit, për të parandaluar përleshjet eventuale me kundërprotestues.

Kjo është Parada e Tretë që mbahet në Bosnje, një shtet i ndarë etnikisht dhe gjerësisht konservatorë.

Organizatorët thanë se pjesëtarët e komunitetit LGBT janë margjinalizuar edhe më shumë që prej fillimit të pandemisë së koronavirusit, që ka lënë të vdekur mbi 9.700 persona në këtë shtet.

“Ne po rezistojmë dhe po themi se mjaft është mjaft. Pandemia solli më shumë dhunë. Na ka mbyllur në katër mure, në rrethin e dhunës në familje. Koha është që të themi mjaft, tha Amar Catoviq, një prej organizatorëve, që mbajti fjalim para ndërtesës së parlamentit.

“Ne, lesbiket, gejët, biseksualët, transgjinorët, po dalim në rrugë sepse kufizimet e pandemisë janë realitet i përditshëm i yni”, tha grupi i organizatorëve përmes një deklarate për media. “Në vitin që e lamë pas, të drejtat dhe liritë tona janë përkeqësuar edhe më tej”, u tha në deklaratë.

Grupi ka kërkuar që të miratohet ligji për partneritet mes gjinisë së njëjtë dhe që t’i jepet fund diskriminimit të komunitetit LGBT në Bisnje.

Dhjetëra kundërshtar të LGBT mbajtën tubimet e tyre në Sarajevë, duke thënë se duan t’i mbrojnë vlerat tradicionale të shtetit kundër ideologjisë “agresive” të komunitetit LGBT./ REL / KultPlus.com

BE-ja nis procedura ligjore kundër Hungarisë e Polonisë shkaku i LBGT-së

Komisioni Evropian ka thënë se ka filluar masa ligjore kundër Hungarisë dhe Polonisë për atë që e ka cilësuar si diskriminim kundër komuniteteve LGBT në këto dy shtete të BE-së.

Organi ekzekutiv i Bashkimit Evropian tha të enjten se masat e tij kundër Hungarisë janë të lidhura me ligjin e ri, që ua ndalon shkollave përdorimin e materialeve që shihen si promovim i homoseksualitetit. Ky ligj është kundërshtuar ashpër nga BE-ja, por Hungaria dukej e vendosur për të mos hequr dorë dhe e miratoi atë ditë më parë.

Masat kundër Polonisë lidhen me vendimin e disa rajoneve dhe komunave për ta shpallur veten “zona të lira nga ideologjia LGBT” dhe me dështimin e autoriteteve për të reaguar ndaj hetimeve në këtë çështje, shkruan Free Europe, transmeton Gazeta Express.

“Komisioni është duke filluar procedura për shkelje kundër Hungarisë dhe Polonisë në lidhje me barazinë dhe mbrojtjen e të drejtave themelore”, thuhet në njoftimin e këtij institucioni.

“Dy shtetet anëtare tani kanë dy muaj për t’iu përgjigjur argumenteve të ngritura nga Komisioni. Në të kundërtën, Komisioni mund të vendosë që t’iu dërgojë atyre një opinion të arsyetuar dhe në një hap të ardhshëm t’i drejtojë ato në Gjykatën e Drejtësisë të Bashkimit Evropian”, shtohet më tej.

Në Hungari, qeveria nacionaliste e kryeministrit Viktor Orban ka sjellë policika sociale më radikale si pjesë e asaj që e cilëson si mbrojtje të vlerave tradicionale të krishtera nga liberalizmi perëndimor.

Në Poloni, gati 100 autoritete lokale kanë miratuar rezoluta që e kundërshtojnë atë që e quajnë “ideologji LGBT”. Aktivistët për mbrojtjen e këtij komuniteti thonë se këto zona kanë nxitur dhunë dhe kanë kontribuuar në shëndetin e dobët mendor të pjesëtarëve të rinj në moshë të komunitetit LGBT. / Express / KultPlus.com

Komuniteti LGBTI mbajti Paradën e parë në vend, u kërkua drejtësi dhe barazi

Dy organizatat që mbrojnë të drejtat e komunitetit LGBTI, CEL dhe CSGD, në bashkëpunim me shumë organizata tjera, për herë të parë kanë shënuar “Javën e Krenarisë”, ku kjo javë sot është kurorëzuar me Paradën e Krenarisë – Në emër të Dashnisë, shkruan KultPlus.

“Nuk ke deshtu si prind nëse e ki fëmijën LGBT, ke deshtu nëse nuk je në gjendje me pranu”, “Keep calm and love LGBT kids”, “Why we be homophobic, when could be quiet”, “Krejt për dashni, dashni për krejt”, “Pranoja fmisë formën e dashnisë”, “Ai osht’ ajo e ajo osht’ njeri”, ishin disa mbishkrime në duart e përkrahësve gjatë marshit të kësaj parade.

Ky marsh filloi nga sheshin “Skënderbeu” me brohoritje, valëvitej të flamurëve shumëngjyrësh, muzikë dhe vallëzim, për të përfunduar në sheshin “Zahir Pajaziti” me një fjalim nga Lendi Mustafa, pjesëtar i komunitetit LGBT. Ai gjatë fjalimit të tij kërkoi drejtësi dhe barazi për këtë komunitet dhe për të gjithë ata që zëri i të cilëve nuk arrin të dëgjohet.

“Ne dojmë të qëndrojmë pranë njëri- tjetrit, të jetojmë të lumtur pranë njëri-tjetrit. Në këtë botë ka hapësirë për të gjithë por s’ka hapësirë për urrejtje dhe negativitet. Më shumë se gjithçka neve na duhet dashnia, më shumë se gjithçka na duhet humanizmi, pa këto kualitete shoqëria jonë nuk do të ketë vlera”, ka thënë Lendi Mustafa gjatë fjalimit.

I mbuluar me flamurin e këtij komuniteti dhe nën brohoritje, ai tha se kjo paradë dhe ky tubim është për të reflektuar dashuri përkrahësit dhe kundërshtuesit e kauzës së tyre për të drejta të barabarta.
“Ne besojmë në një shoqëri diverse dhe besojmë se ky diversitet i shton vlerat shoqërisë kosovare. Dashnia në formën e saj më të mirë bënë fuqi për të kërkuar drejtësi dhe drejtësia në formën më të mirë është dashnia që korrigjon gjithçka që e kundërshton dashnin”, ishin këto disa nga fjalët përmbyllëse nga fjalimi i Lendi Mustafa.

Në Parandën e e LGBTI mori pjesë edhe presidenti i vendit, Hashim Thaci si dhe diplomatë të huaj.

Në studimin e kryer nga National Democratic Institute- NDI “Hulumtimi i mendimit publik për komunitetin LGBTI në Ballkanin Perëndimor”, Kosova del të jetë vendi më homofobik në rajon, ku personat e këtij komuniteti janë të diskriminuar në të gjitha fushat e jetës.

Kjo paradë u organizuar nga: Qendra për Zhvillimin e Grupeve Shoqërore – CSGD Qendra për Liri dhe Barazi – CEL Nisma e të Rinjëve për të Drejtat e Njeriut – YIHR Rrjeti i Grave të Kosovës – RrGK Këshilli Rinor Kosovar – KYC Qendra Kosovare për Studime Gjinore – QKSGj Koalicioni Të Drejtat e Barabarta për të Gjithë – ERAC Programi Univerzitar për Studime dhe Hulumtime Gjinore Alter Habitus Qendra për Art dhe Komunitet – ARTPOLIS. / KultPlus.com

????????????????????????????????????

Dy burra të dashuruar dhe një qytet histerik vijnë në shfaqjen “55 shades of gay” në Teatrin Kombëtar të Kosovës

Arbër Selmani
Fotografitë: Jetmir Idrizi

Tashaniku është një shoqëri e ngarkuar me burrëri. Mashkulli martohet me gruan, plusi me minusin, minusi me plusin, dhe një popullatë e tërë është edukuar në këtë frymë. Edhe makina e shkrimit të Hikmetes beson se është homofobe, madje edhe ka fuqinë e fjalës pos asaj të shtypjes prej gishtave të Hikmetes.

Tashaniku është sinonimi i “bashkimi bën fuqinë”. Pasi qyteti ka mposhtur kolerën dhe disa sëmundje tjera, do ti duhet të merret me martesën e dy burrave. E tmerrshme. E papritur për administratën e Komunës, për Kryetarin, Kryeministrin, për drurin budalla të qytetit që ka parë çuda e çuda por s`ka rastisur të dëgjojë se dy burra kërkojnë martesë. 18 dokumente kërkohen. Certifikata e lindjes, certifikata që as Adriano e as Merlini nuk janë nën hetime, certifikata e nënës së italianit në pink, certifikata, certifikata, certifikata. Qyteti nuk po bindet që dy burra duhet martuar.

Seksi mes tyre, i hatashëm. Vetë Merlini e tregon sa i shkathët në shtrat është Adriano. Merlini, një gay pak hippie dhe i ngurtë, Adriano një gay italian karizmatik dhe dukshëm me epshe eksplozive.
55 hije erdhën mbrëmë në skenën e Teatrit Kombëtar të Kosovës. U bë luftë për tu martuar dy burra, e nuk u shpalos vetëm hija e tregimit të Merlinit – djalit që nuk e pati jetën e lehtë duke qenë mashkull që pëlqen meshkujt, e jo mashkull që pëlqen femrat.

Teksti i Jeton Nezirajt nën regjinë e Blerta Nezirajt solli pesë aktorë në gati dy orë shfaqje. Të qeshësh në mizorinë e një pjese të qytetarëve në Kosovë, a të qash se gjithçka është ndoshta komedi për ata që jeta i ka ulur në karrige të leverdisshme. Alketa Sylaj, Bujar Ahmeti, Shengyl Ismaili, Semira Latifi, Tristan Halilaj – të përcjellë nga Luan Durmishi, përthekuan histerinë e çdo situate.
E çdo situatë provon ta ndalë këtë martesë. Nuk njihet Tashaniku si qytet i bythqirëve. Ky do të ishte fundi.

Aktorja Shengyl Ismaili thotë se e ka marrë me përgjegjësi të madhe rolin.
“Ndoshta më shumë se në çdo shfaqje tjetër, këtu gjithçka e kam marrë me më shumë përgjegjësi, pasi e di se sa problem është diskriminimi i komunitetit LGBT. Jam mundur që do çdo fjalë të jetë e saktë, e qartë për publikun. Unë jam krenare që jam pjesë e shfaqjes dhe qëndroj pas asaj që është thënë sonte” tregon Ismaili për KultPlus.

‘Kaçaniku’ i burrave dhe punëtorët homofobë për të drejtat e njeriut
Salla e madhe e Teatrit Kombëtar të Kosovës ndoshta asnjëherë nuk ka parë komunitetit LGBT më shumë se mbrëmë. Ata të cilët u trajtuan në shfaqje, ata për të cilët Kosova ka hartuar ligje e i ka futur në Kushtetutë dhe në ndërkohë për vite me radhë nuk u mundëson asgjë pos ca politikanëve që me fytyrë të turpit e paditurisë bëhen kinse po i përkrahin, ishin aty, në ulëset e kuqe, të gatshëm për ta parë veten në pasqyrë, diku në një prej hijeve.

Policia e Kosovës po e ruante objektin e Teatrit gjatë gjithë kohës, në rast se dikush do të donte ta shprehte më vullgarshëm mospajtimin se dy burra brenda veç duan të martohen. Veç martesë.
Në ndihmë del Bashkimi Evropian, pasi Tashaniku trulloset prej idesë së fabrikës së kondomave nga Don Bosco, ngjyra ngjyra këta prezervativë. BE-ja e ka kusht për përparim që të martohen dy burra në qytetin ku mendësia e burrit është buka e cdo sofre. Komisionerja vjen, edhe kjo një e çmendur e llojit të saj. Një kontroll rutinore nga një grua që jo shumë kohë më parë ka dhënë donacion marramendës për hapjen e një fabrike buzëkuqësh.

Regjisorja Zana Hoxha Krasniqi, ka veçuar lojën e sidomos aktores Shengyl Ismaili. Sipas saj, shfaqja e sjellë një prej incidenteve më të rënda në shkeljen e të drejtave të njeriut.

“E dimë se bëhet fjalë për Kaçanikun patriarkal e konservativ, aty ku është dorëzuar kërkesa e parë zyrtarë për martesë nga dy njerëz të gjinisë së njëjtë. Mua shfaqja më krijoi ndjenja të përziera. Kam qenë njeriu që ka qeshur më së paku gjatë shfaqjes, sepse për mua kjo ishte një tragjedi e jo tragjikomedi. Madje më dhemb fakti që njerëzit kanë qeshur gjatë shfaqjes” tregon Zana Hoxha Krasniqi.
Sipas saj, megjithatë, shfaqja shpalosë një të vërtetë ironike, që mizogjinia e homofobia është e pranishme dhe e fshehur edhe në petkun e punëtorëve të të drejtave të njeriut në Kosovë, shpesh edhe tek shoqëria civile.

Ngarkim, shkarkim, intelektualë të vonuar dhe martesë
Shfaqja “55 shades of gay – pranvera ballkanike e revolucionit seksual” vjen edhe sonte, me 9 shtator, me fillim prej orës 20:00 në TKK, në reprizën e saj të parë. Aktorët do të jenë aty, histeria do të jetë aty, dhe momenti për ta kuptuar se kush jeton në zonën e rahatisë dhe kush ka problem të puthet në këtë qytet sinqerisht të tmerrshëm.
Për sociologen Linda Gusia, shfaqja ishte e mundimshme, e ngarkuar, dhe me plot stereotipa raciste, homofobe e seksiste.

“Ishte një teprizëm i racizmit dhe homofobisë. Asgjë nuk më sfidoi realisht. Mua mu duk si një mënyrë për ta shoku audiencën dhe kësisoj ma dha një shije të provincializmit. Mua nuk më erdhi fort me keshë me shfaqjen, e cila definitivisht do të duhej me qenë më shumë e kontekstualizume” tregon Linda për KultPlus.

Jonida Maliqi, Agron Tufa, Adem Demaci, Kim Mehmeti, të gjithë angazhohen që qyteti të mos e lejojë martesën. Intelektualët hijerëndë kanë folur, jo dy burra bashkë në shtrat, kurrën e kurrës.
“Për mua ky ishte momenti më i mirë i shfaqjes, kur u thirrën emrat e atyre që haptazi dikur dolën të jenë homofobë. Në aspektin e seksualitetit, mu duk një trajtim infantil i seksualitetit që nuk i bëri mirë komunitetit LGBT. Nuk ishte komedi e sinqertë” tregon Linda Gusia.

Blert Morina nga CEL – Qendra për Barazi dhe Liri, thotë se shfaqja ishte e guximshme.
“Kjo shfaqje ishte e guximshme dhe mesazhet ishin të tilla. Shfaqja paraqiti paragjykimet me të cilat në baza ditore përballet komunitetin LGBT në Kosovë. Arti e ka edhe sarkazmin si armë të fortë dhe kuptohet që ajo do të përdoret në një shfaqje si kjo” tregon Blerti nga një prej organizatave që në Kosovë angazhohet për të drejtat e komunitetit LGBT.

Por kjo nuk është e tëra. Në formën e një mjuziklli, krijohen këngë për çdo situatë. Shefja e Hikmetes – Kryetarja (Kryetari!) ka një zë melodioz i cili tingëllon si Radio Kosova e Lirë në kohë lufte. Në një moment edhe kënga “Rise like a Phoenix” e Conchita Wurst, fitueses me mjekër në Eurovizion para disa vitesh, i përshtatet situatës së qytetit të cilit edhe Hana e Dielli i kanë ndërruar formë, edhe shtrati i lumit i ka dalë tejpërtej, me lajmin se dy burra po preken jo më pak njerëzisht se të tjerët.
Dhe prej ironisë, më se paku skena të dy burrave gay, ka vetë shfaqja. Një puthje, një marrëdhënie seksuale, dhe disa prekje.

Një shfaqje më shumë për politikat rreth komunitetit LGBT, sesa për vetë komunitetin
Regjisorja Blerta Neziraj tregon pas shfaqjes se ajo nuk flet direkt për komunitetin sa flet për politikat që bëhen rreth komunitetit. Gjithçka shtrëngohet e vështirësohet vetëm që dyshja të dorëzohet. Bomba-hedhësi i qytetit dështon në disa raste t`ua marrë jetën turpit të qytetit, dy gejave.

“Kësaj here kam trajtuar komunitetin LGBT, bashkë me Qendrën Multimedia ku punoj që gjashtë vite, në këtë aspektin e teatrit politik që po synojmë gjithmonë ta sjellim. Publiku e priti mirë shfaqjen, dhe për këtë fakt jam shumë e emocionuar. Do të doja që mos t`bëhet zakon edhe prania e Policisë në këto shfaqje sepse kjo disi e pengon edhe publikun dhe e bën të ndihen jo rehat. Shfaqja shpresojmë që do të udhëtojë edhe në qytete tjera dhe shpresoj që njerëzit do ta pranojnë si një prodhim artistik. Ky lloj teatri, teatri politik, ka rol emancipues për shoqërinë” tregon regjisorja Blerta Neziraj, në emocionet e shfaqjes e cila me goxha “ashpërsi” trajton jetën e një komuniteti fort të diskriminuar në Kosovë.

A do të martohet çifti? Çka do të ndodhë më pas ? A është EU-ja (European Union) një shprehje tjetër për “eu, eu” në shqiptarçe? “55 shades of gay – me ekipin e artistëve nga Kosova, Serbia, Franca dhe Gjermania do të rrugëtojë me ju në përditshmërinë e meshkujve që duan meshkuj por si për qejf, një qytet nuk dëshiron që kjo të ndodhë. / KultPlus.com