Kultura shqiptare në ekspozitën “The Homo Sapiens”

Në Parma, Itali është përuruar ekspozita “The Homo Sapiens” nga fotografi Arturo Delle Donne.

“Homo sapiens” eksploron dhe dokumenton diversitetet kulturore përmes veshjeve tradicionale që janë simbol i përkatësisë dhe kulturës dhe simbol i lidhjes me atdheun.

Në këtë ekspozitë të radhës ka zgjedhur të ekspozojë kulturën dhe simbolet e Shqipërisë.

Një vepër e madhe e kërkimit antropologjik dhe etnografik, pjesë e së cilës ka qenë edhe shoqata Skëndërbeg.

Projekti Homo sapiens u konceptua si një udhëtim zbulimi, eksplorimi. Ajo lind nga një ide e njohjes së një larmie kulturore që shpesh harrohet në emër të homologimit. Duke vlerësuar trashëgiminë kulturore, qytetërimi ynë, historik dhe monumental, shpesh harron trashëgiminë e madhe jomateriale të dhënë nga diversiteti kulturor.

Ekspozita mund të vizitohet sot dhe nesër. / KultPlus.com

Kultura shqiptare përfaqësohet me dy ansamble në Festivalin e Ballkanit në Izmir

Kultura shqiptare është përfaqësuar me dy ansamble në festivalin Ballkanik të mbajtur në Izmir, Turqi.

Këtë vit Kosova u prezentua nga Ansambli kombëtar i këngëve dhe valleve “SHOTA”, Shqipëria me Grupin “Arian Plaku” dhe Maqedonia e Veriut me Ansamblin “Karshijaka”. / KultPlus.com

Nënshkruhet marrëveshja për promovimin e artistëve dhe kulturës shqiptare në botë

Ministrja e Kulturës, Elva Margariti nënshkroi sot, marrëveshje me ministrin e Shtetit për Diasporën, Pandeli Majko me qëllim promovimin e artistëve dhe kulturës shqiptare në botë.

KultPlus ju sjell njotimin e saj të plotë:

Artistët shqiptarë në diasporë janë ambasadorët tanë më të mirë, ndaj edhe duhet të krijojmë të gjitha hapësirat për promovimin e tyre në vendin amë. Me këtë qëllim, por edhe për të promovuar kulturën shqiptare, përtej kufijve lidhëm sot një marrëveshje me Ministrin e Shtetit për Diasporën, Z. Pandeli Majko.

Përmes kësaj marrëveshjeje synojmë të nxisim dhe zhvillojmë aktivitete të artit dhe kulturës të pjesëtarëve të diasporës, me synim ruajtjen dhe zhvillimin e identitetit dhe të trashëgimisë kulturore.

Po ashtu angazhohemi në ngritjen e Këshillit Koordinues të Artistëve në Diasporë, anëtarë të të cilit do të jenë artistë me kontribut të çmuar në promovimin dhe zhvillimin e artit shqiptar. / KultPlus.com

Fanatikët e Italisë që ruajtën kulturën shqiptare

Në mbi pesë shekuj arbëreshët kanë pësuar arritje të rëndësishme kulturore dhe letrare.

@LekëMatrënga

Lekë Matrënga është emri i parë që u dokumentua si autori i veprë së parë në gjuhën arbëreshe në historinë letrare shqiptare, dhe inicues në fillim të viteve 1600 të shkollës së parë në të cilën mësohej shqip. Italia e thërriste Luca Matrënga, i lindur më 1567, puna e tij, megjithëse një përkthim modest, mbetet një dokument besnik i dialektit të lashtë toskan në Piana.

Disa mbishkrime në gjuhën shqipe të gjetura dhe të botuara nga Giuseppe Schirò, i përkasin kësaj periudhe, ndërsa afresket nga piktori i njohur Pietro Novelli dhe disa nga ikonat e pikturuara nga murgjit Kretas të Mezzojuso, të ruajtura tani në Piana, datojnë që nga gjysma e dytë e shekullit XVII. Selia e vitit 1937 e Eparkisë së Shqiptarëve të Sicilisë.

@PietroNovelli

Kah gjysma e parë e shekullit të XVIII-të Arbëreshë Pianooti, ​​në një fazë të krizës serioze socio-kulturore, filloi një proces të thellë të rinovimit shpirtëror dhe kulturor falë veprës së Fr. Giorgio Guzzetta, themelues i Seminarit Greko-Shqiptar të Palermos, instituti që siguroi mbështetje vendimtare për ruajtjen dhe zhvillimin e trashëgimisë fetare dhe kulturore të komuniteteve siciliano-shqiptare.

@Giorgio Guzzetta

Seminari kreu funksionin e tij rigjenerues, duke formuar jo vetëm priftërinjtë e ritit greko-bizantin, por të gjithë klasën arbëreshe sunduese dhe intelektuale. Disa nga përfaqësuesit më të shquar të komuniteteve të studiuara atje: Paolo Maria Parrino, Nicolò Chetta, Giuseppe Crispi, Demetrio Camarda, Nicola Barbato, Giuseppe Schirò dhe shumë të tjerë.

Shekujt XIX dhe XX regjistruan përparim të mëtejshëm në kulturën dhe letërsinë italo-shqiptare. Një grup i madh intelektualësh, të shtyrë mbi të gjitha nga parimet romantike, u interesuan për historinë, gjuhën dhe traditat poetike të njohura.

Arbëreshët e Italisë, dhe fushat në veçanti, kontribuan në këtë periudhë me përpjekje të admirueshme për rilindjen historike dhe kulturore të Shqipërisë, e cila u kthye në një komb pas më shumë se pesë shekuj të dominimit turk.

Figura të mëdha të intelektualëve arbëreshë Pianooti luajtën një rol shumë të spikatur në këtë mision. Midis këtyre, shquhet figura dhe personaliteti i Demetrio Camarda (Dhimitër Kamarda), autor i esesë së famshme mbi gramatologjinë krahasuese për gjuhën shqipe (Livorno, 1864) dhe të Shtojcës (Prato, 1866) që përbëjnë monumentet e para të kulturës italo-shqiptare.

@Dhimitër Camarda

Eseja është përpjekja e parë shkencore dhe sistematike për të studiuar gjuhën shqipe bazuar në teoritë më moderne gjuhësore të kohës. Përpjekja e Camarda-s, megjithëse e vjetëruar shkencërisht sot, kontribuoi në njohjen e kombësisë shqiptare, duke i dhënë gjuhës së tij një dinjitet dhe pavarësi që ishin mohuar deri më tani.

Në shtojcë ai mblodhi më të mirën e poezisë popullore tradicionale të komuniteteve shqiptare të Italisë, duke siguruar një demonstrim të mëtejshëm të lashtësisë së asaj kulture. Camarda, përveç se ishte një dijetar dhe një njeri me besim, ishte edhe një patriot i bindur dhe për këtë arsye së shpejti iu desh të largohej nga Piana për shkak të persekutimeve të Bourbon.

Vazhdues i denjë i veprës së Camarda ishte Giuseppe Schirò. Poet, publicist, historian, gjuhëtar, studiues dhe mbledhës i vëmendshëm i traditave poetike siciliano-shqiptare, profesori i parë universitar i Katedrës së gjuhës shqipe në Institutin Oriental të Napolit, Schirò la një prodhim të gjerë letrar.

Shkrimet e tij u botuan nga 1887 (Rapsodie Albanesi) deri më 1923 (Këngë tradicionale). Ndër prodhimet e tij më të mira poetike janë idili rinor Milo dhe Haidhe që dinin disa botime dhe një përkthim frëngjisht, poezitë, ‘’Te dheu i huaj’’ (“Në një tokë të huaj”) botuar më 1900 dhe 1947, dhe Këthimi (“Kthimi”) Botuar pas vdekjes më 1965. Në qendër të reflektimeve të tij poetike të munduara janë motivet e letërsisë italo-shqiptare të iniciuara nga kalabrezo-shqiptari Jeronim de Rada.

Hulumtimi i parë historiografik në lidhje me komunitetet shqiptare të Siçilisë dhe botimi i dokumenteve të shumta të pabotuara janë për shkak të veprimtarisë kulturore shumëplanëshe dhe të pashtershme të Schirò. Falë koleksioneve të saj të letërsisë popullore, sot ekziston një material i çmuar që ndriçon trashëgiminë e pasur poetike dhe etnike të siciliano-shqiptarëve.

Ky profil i përfaqësuesve kryesorë të kulturës dhe letërsisë arbëreshe të Pianës nuk është i kompletuar pa kujtuar Cristina Gentile Mandalà, një nga gratë e para arbëreshe që iu përkushtua rritjes së trashëgimisë etnografike të Pianos, Nicola dhe Giuseppe Camarda, vëllezër të Demetrios, përkatësisht, disa vepra të përkthimit të klasikëve grekë dhe të përkthimit në dialektin Piana të Ungjillit të Shën Mateut (Londër, 1868)

Nicola Brancato, Carlo Dolce dhe Trifonio Guidera, poetë që interpretojnë ndjenjat fetare dhe popullore, Zonja Paolo Schirò i cili zbuloi Mesharin e Buzukut, vepra e parë e letërsisë shqipe (1555), dhe botoi fletën e së Dielës Fiala e t’in’Zoti në gjuhën arbëreshe.

Francesco Saluto, magjistrat, autor i eseve juridike dhe themelues i shkollës me të njëjtin emër në Palermo, e cila për vite të tëra, deri në periudhën e dytë të pasluftës, priti studentë të shumtë të varfër të Pianës.

Giorgio Costantini, historian dhe adhurues i kujdesshëm i traditave, Marco La Piana i cili i çoi studimet gjuhësore dhe etimologjike të shqipes në një fazë shumë të përparuar, duke lënë një botim gramatikor historik dhe një fjalor etimologjik të pabotuar.

Vëllezërit Rosolino dhe Gaetano Petrotta, njëri, autor i iniciativave të shumta të promovimit kulturor dhe tjetri, një studiues i shquar i letërsisë shqipe dhe profesori i parë i gjuhës dhe letërsisë shqipe në Fakultetin e Letrave në Palermo, papas Gjergji Schirò, përkthyes i palodhur i teksteve fetare greke në gjuhën arbëreshe.

Në vazhdën e një tradite kaq të rëndësishme është kontributi i tanishëm kulturor i Giuseppe Schirò Di Modica, poet dhe eseist, nga Giuseppe Schirò Di Maggio, poet dhe dramaturg, nga Antonino Guzzetta, gjuhëtar dhe profesor i gjuhës dhe letërsisë shqipe në Fakultetin e Letrave të Universitetit të Palermos.

Së fundmi, ka shumë shprehje të tjera kulturore si biblioteka komunale “Giuseppe Schirò”, muzeu qytetar “Nicola Barbato”, shoqatat kulturore dhe promovuese, institucionet e shkollës publike, ikonografët, piktorët, mozaikistët, artizanët, të cilët në mënyra të ndryshme kontribuojnë në mënyrë të vlefshme për mbrojtjen dhe përmirësimin e trashëgimisë së çmuar shqiptare. /visitpiana/ KultPlus.com

Bebe Rexha: Kultura shqiptare më ka inspiruar dhe jam krenare për këtë

Bebe Rexha është njëra ndër këngëtaret e famshme shqiptare, e cila përveç që na bën krenarë, tenton ta promovoj edhe kulturën tonë, shkruan KultPlus.

Kështu së fundmi ajo nëpërmjet publikimit të disa videove në InstaStory fillimisht ka shpërndarë një këngë shqipe, duke thënë se tanimë kjo është e preferuara e saj. Tutje ajo ka vazhduar duke theksuar steriotipet të cilat krijohen për dukje në Amerikë, teksa ka shfrytëzuar rastin të flas edhe për prejardhjen e saj.

Ajo është shpreur se do të vazhdoj ta promovoj kulturën shqiptare.

“Do të ndaj me ju më shumë nga kultura ime njerëz, sepse më ka ndryshuar mua. Kultura shqiptare më ka inspiruar mua si artiste dhe jam krenare për këtë. Kështu që kjo është e gjitha që dua të them”, janë fjalët e këngëtares.

https://www.instagram.com/stories/beberexha/2456847768256722251/?igshid=1ft3f9buz4sek&fbclid=IwAR1D4lz4Y5hmeVPXP3hxhO7cSwYATBAKBqvW2DAES7-qsxjIiTRDSjE1OQk

Bebe Rexha së fundmi festoi festën e 28 Nëntorit në Nju Jork bashkë me mërgimtarët. / KultPlus.com

Magali Bufi përfaqësuese e kulturës shqiptare në Argjentinë

12 tetori në Argjentinë njihet dhe festohet si Dita e Mirënjohjes së Diversitetit Kulturor.

Kjo ditë është një nga kremtimet që zhvillohen përgjatë muajve shtator-tetor në qytezën Berisso në nderim të emigrantëve që kanë punuar dhe ndërtuar këtë vend.

Pjesë e këtij eventi virtual të këtij viti, që mbledh bashkë njerëz nga kultura të ndryshme që jetojnë në këtë qytet është edhe shqiptarja Magali Sproviero Bufi, e cila do të përfaqësoj në aktivitet komunitetin dhe kulturën shqiptare.

Në një video që ka mbledhur bashkë vajza nga vende të ndryshme të botës që jetojnë në Argjentinë, shqiptarja Bufi ka bërë prezantimin e saj virtual.

“Jam Magali Sproviero Bufi dhe përfaqësoj emigrantët shqiptarë. Shpresoj shumë që vitin tjetër të takohemi në një event të madh”, shprehet shqiptarja në këtë përfaqësim virtual për shkak të kushteve të krijuara nga Covid-19”, tha ajo në videon prezantuese.

Magali Bufi është përfaqësuesja e të rinjve të komunitetit shqiptar në Berisso, ndërsa Josefina Rapi është zgjedhur përfaqësues për fëmijët për vitin 2019-2020. Vajzat u prezantuan gjatë një ceremonie formale ku të pranishëm ishin Shefi i Komunës Berisso, Jorge Nedela; koordinatori i Komuniteteve dhe Politikave Migratore, Juan Ignacio Fourment Kalvelis; presidentja e Shoqatës së Subjekteve të Huaja të Berisso (A.E.E.), Marianela Bettencourt; Imzot Aleksandër, Kryepeshkop i Metropolit Ortodoks Shqiptar në Diasporë; Mbretëresha aktuale Provinciale e Emigrantit, Julinda Ibraj etj./ disporashqiptare/ KultPlus.com

Me moton “Bukë, krip e zemër”, më 26 tetor nisin ‘Javët e Kulturës Shqiptare në Austri’

Medina Pasoma

Hapësirat publike dhe kulturore të Austrisë ndër vite kanë qenë vendtakim i mërgimtarëve tanë dhe të huajve. Edhe këtë vit, ata do të bashkohen për të promovuar dhe për të ndjerë emocionet që iu fal arti, kultura dhe tradita shqiptare përgjatë organizimit ‘‘Javët e Kulturës Shqiptare‘‘, shkruan KultPlus.

Kultura dhe arti do ta dëshmojnë fuqinë e tyre duke u sfiduar me pandeminë nëpër botë, ndërkaq ‘‘Javët e Kulturës Shqiptare‘‘ do të fillojë rrugëtimin për këtë vit me datë 26 tetor në Ditën Nacionale të Austrisë, duke vazhduar me aktivitete edhe përgjatë festës kombëtare 28 Nëntorit dhe duke përmbyllur edicionin e sivjetmë me Pavarësinë e Kosovës, më 17 shkurt.

Njëri nga organizatorët e “Javëve Kulturore Shqiptare”, Ermal Vejsa për KultPlus shprehet se arsyeja e përzgjedhjes së Ditës Nacionale të Austrisë si datë e nisjes, përkon me shtetin ku ata veprojnë dhe zhvillohen, ndërkaq nuk do të mund ta linin anash edhe kremtimin e dy pavarësive të shteteve shqiptare.

Programi 2020-2021

‘‘Ndërsa vet datat e Pavarësisë së Shqipërisë dhe ajo e Pavarësisë së Kosovës, si festat më të rëndësishme kombëtare, padyshim që duhej të bëheshin pjesë e festimeve dhe promovimit të kulturës shqiptare në Austri’’, vazhdoj tutje Ermal Vejsa.

Organizatorët këtë vit kanë vendosur që ta kenë si moto thënien e njohur shqiptare „Bukë, krip e zemër‘‘, që për Vejsën nënkupton një përfaqësim të mirë të kulturës shqiptare.

‘‘Kjo shfaq më së miri shpirtin e vërtetë të popullit tonë, të cilin ndër shumë vlera të tjera e karakterizon bujaria, mikpritja e dashamirësia, dhe këto cilësi tonat duhet të promovohen gjithnjë e më shumë tek komuniteti austriak dhe komunitetet e tjera në Austri‘‘, shprehet Ermal Vejsa për këtë moto.

Ekspozite – Alketa Xhafa Mripa – 2019 (1)

Të mallëngjyer me vendin e tyre, mërgimtarët shqiptarë dhe të huajt e interesuar do të bashkohen në ‘‘Javët e Kulturës Shqiptare‘‘ në koncerte muzikore, orë letrare, shfaqje teatrore, turnir futbolli dhe shahu, panair me punime dore, festë me veshje tradicionale, ecje dhe aktivitete sportive në natyrë, të gjitha këto falë punës së shoqatave të cilat janë anëtare të Këshillit Koordinues të Shoqatave Shqiptare në Austri

Organizimi i gjithë këtyre aktiviteteve në kushte pandemie, padyshim që ka qenë një sfidë për organizatorët, duke marrë parasysh edhe limitimin e numrit të vizitorëve, distancën sociale dhe higjienën e vazhdueshme që duhet ta mbajnë. Mirëpo, shteti austriak këtë vit ishte edhe më mbështetës për këtë kategori.

Koncert – Hapja e Javeve – 2019

‘‘Në këtë periudhë të vështirë pandemie, Komuna e Vjenës doli me moton ‚Mbani distancë, por jo ndaj kulturës‘ (gjr: ‚Halten Sie Abstand, aber nicht zur Kultur‘) dhe pasiqë komuniteti artistik është prekur më së shumti nga kjo situatë e vështirë, institucionet shtetërore austriake vendosën të mbështesin edhe më shumë financiarisht aktivitetet kulturore‘‘, shprehet organizatori Vejsa.

Aktiviteti i parë që do t’i hap dyert për audiencën do të jetë Koncerti ‘Classic meets Ethno’ më 26 tetor, i cili do të gërshetoj muzikën klasike dhe atë etno. Kjo natë muzikore do të bëj bashkë në skenë artistë shqiptarë të Austrisë, të cilët kanë fituar nam në botën e artit dhe të cilët e kanë konceptuar vetë koncertin. ‘Classic meets Ethno’ do të jetë i këndshëm për publikun nën praninë e Flaka Gorancit si mezzosoprano, Eno Peçit në cilësinë e koreografit dhe balerinit, Rina Kaçinari e cila do të këndoj dhe do të prezantohet si çelliste, Zamir Kabo në piano dhe artisti i cili vie nga Londra me violinën e tij, Aurel Qirjo.

‘‘Tek artistët mbizotëron një frymë mjaft pozitive e bashkëpunimit dhe të paktën që nga fillimi i verës janë në komunikim intensiv mes veti dhe tanimë programi artistik i krijuar nga ta është i finalizuar dhe mezi presim edhe ne si organizator edhe ata vet si krijues të artit, që ta paraqesim para publikut’’, shprehet Ermal Vejsa për atmosferën e bashkëpunimit.

Nata Përmbyllëse – Offchestra – 2018

 Ajo që do ta bëj të veçantë këtë edicion, do të jetë organizimi i një panairi të punëdores me fokus gratë dhe fëmijët. Sipas Vejsës, kjo kategori ka qenë prioritet për ta, andaj prezantimi i punimeve të tyre do të bëhet më 17 shkurt 2021, në Ditën e Pavarësisë së Kosovës, në zonën e 10 të Vjenës, përkatësisht në sheshin ‘’Columbus Platz’’.

‘’Në panair do të ftohen gratë së bashku me fëmijët që të prezantojnë punimet e tyre të dorës të çfarëdo natyre, si punime artizanale, ushqime tradicionale, veshje e punime artistike. Do të krijohet një infrastrukturë për prezantimin dhe shitjen sa më të mirë të këtyre produkteve si dhe për aktivitete muzikore përcjellëse’’, sqaron Ermal Vejsa për aktivitetin i cili do të përmbyll ‘’Javët e Kulturës Shqiptare’’.

Përveç kremtimit të Pavarësisë së Kosovës, organizatorët janë kujdesur që fëmijëve prezent t’ia bëjmë edhe më të bukur këtë ditë, duke ju bërë dhuratë libri ‘’Uta e Maleve’’ të alpinistes Uta Ibrahimi.

Koncert – Shkelzen Doli dhe Flaka Goranci – 2019

Ndërkaq, ajo që i ka bërë organizatorët të pandalshëm në sjelljen e edicioneve të vazhdueshme padyshim që ka qenë përkrahja institucionale, duke përfshirë ato të Austrisë si dhe ambasadat e shteteve shqiptare. Mirëpo, ajo që ka përbërë kulmin e motivimit të tyre kanë qenë reagimet e pjesëmarrësve, të cilët edhe dëshmojnë se ky organizim po ka ndikim kulturor.

‘’Për momentin forma e vetme përmes së cilës mund të masim sadopak ndikimin e këtyre aktiviteteve, është përmes përgjigjeve gjithnjë e më të mëdha e më pozitive që marrim nga vizitorët, nga rritja e vazhdueshme e vizitorëve shqiptarë dhe të huaj nëpër këto aktivitete’’, thekson Ermal Vejsa.

‘’Javët e Kulturës Shqiptare’’ si organizim promovues i traditës dhe kulturës shqiptare do të nis më 26 tetor, duke qenë e mbushur me aktivitete për mërgimtarët dhe të huajt deri më 17 shkurt të vitit 2021./KultPlus.com

Koncert – Grupi Saz’iso – 2018
Nata e Filmit, DokuFest 2017
Ekspozita, Jakup Ferri 2017
Nata-Permbyllese-Grupi-Deti-2016
Ekspozita-Majlinda-Kelmendi-2016

Në Itali promovohet kultura dhe vlerat shqiptare

Shoqata ‘Agimi Molise’ në bashkëpunim me Federatën e Shoqatave Shqiptare e cila gjendet në Itali, morën pjesë në Festivalin ‘Futura Memoria Adriatica’, përcjellë KultPlus.

Ky festival ishte i organizuar në Komunën Monteclifone të Italisë.

Ansambli i Këngëve e Valleve Popullore i Shoqatës ‘Agimi Molise’ përmes këngëve dhe valleve popullore prezantoi kulturën, identitetin dhe vlerat shqiptare. / KultPlus.com

”Mesdheu i Lozanës” sjell në Zvicër një javë të pasur kulturore shqiptare

Nga 28 shtatori deri më 5 tetor në kuadrin e aktivitetit tashmë tradional “Lausanne Méditerranées” (Mesdheu i Lozanës), në qytetin e bukur të Lozanës do të prezantohet kultura nga të gjitha hapësirat shqiptare

Pas suksesit të dy edicioneve të para të këtij aktiviteti të cilat i kushtoheshin Magrebit dhe Greqisë, ky edicon i ri i kushtohet hapësirës shqipfolëse.

Nëse lidhjet tona me pellgun mesdhetar janë të shumëfishta, është një pjesë e bregut të tij që mbetet i panjohur: Shqipëria dhe vendet në të cilat flitet shqip, sidomos Kosova por edhe Maqedonia”, thotë veç tjerash kreu i qytetit të Lozanës, Gregory Junod, në prezantimin që i bën këtij manifestimi, shkruan albinfo.ch

Për një kohë të gjatë e mbyllur, Shqipëria po hapet për turizmin, duke pasur avantazhe nga pjesa tjetër e Evropës, sidomos për shkak të pasurisë së saj të madhe historike dhe peizazheve të saj të larmishme.

Nga ana e tyre, Zvicra, Kosova dhe Maqedonia e Veriut ndajnë mes vete më shumë se pesëdhjetë vjet lidhje të forta që kanë mundësuar ndërtimin e shumë urave mes këtyre hapësirave.

Ky edicion i ri i “Lausanne Méditerranées dëshiron” të thyejë klishetë dhe të hapë dyert për kulturën shqipfolëse këtu dhe në Ballkan, gjithashtu. Do të ketë prezantime nga teatri, muzika, letërsia, kinemaja por edhe nga kuzhina. I gjithë programi do të ofrojë një hapësirë ​​të pasur për dialog ndërkulturor”, shkruan më tutje kryebashkiaku Junod.

Aktivitetet do të zhvillohen në partneritet me Cinémathèque suisse, Arsenic, Théâtre de Vidy dhe shoqatat shqiptare (Albinfo.ch, ISEAL, ACAS, L’Avenir, Ilirët, Teuta, AEAUL, Dona, LIRIA, CICRA, Swiss Albania Event).

Krahas programeve të shumta e të larmishme artistike do të ketë edhe debate, tryeza sociopolitike etj./albinfo/ KultPlus.com

Kultura shqiptare para turistëve të huaj

Në Gjirokastër, sezoni turistik ka hyrë në fazën më intensive.

Për herë të parë këtë vit kultura shqiptare po paraqitet në shfaqje verore për turistët vendas e të huaj.

Atje u shfaq premiera e shfaqjes “Sokaku i të Marrëve”, e frymëzuar nga vepra e shkrimtarit të shquar Ismail Kadare, shkruan VOA./KultPlus.com

Kultura dhe tradita shqiptare prezantohen në Uashington, interes i madh nga vizitorët (FOTO)

Ambasada e Shqipërisë në SHBA hapi dyert këtë të shtunë , për të tretin vit radhazi për vizitorët dhe qytetarët e Uashingtonit.

Më shumë se 4500 vizitorë patën mundësi të shijonin ushqimin dhe pijet tradicionale të Shqipërisë, të shoqëruar me valle e muzikë nga të gjitha trojet shqiptare.

Ky aktivitet u realizua nën kuadrin Passport DC, Xhiroja e Botës përmes Ambasadave, një program njëmujor që prezanton bashkësinë diplomatike në Uashington së bashku me kulturën e traditat e larmishme që ajo mbart.

E shtuna i mori vizitorët e Ambasadës në një udhëtim të shkurtër në historinë e lashtë dhe në Shqipërinë e sotshme, që nga malet e larta të veriut, ngjyrave të thella të Detit Adriatik e Jon, qytetin e gurtë të Gjirokastrës e atë të një mbi një dritareve, të Beratit.

Në kuadrin e Vitit të Skënderbeut, vizitorët u njohën edhe me historinë e Shqipërisë dhe heroin kombëtar përmes shfaqjes së filmit klasik të Skënderbeut dhe shpërndarjes së materialeve me përmbajtje nga historia e vendit tonë.

Aktiviteti ngjalli një interes të veçantë, ndërsa nuk munguan foto, kartolina dhe albume nga konkursi Colours of Albania, prezantim i kostumeve kombëtare, por dhe disa leksione mbi gjuhën shqipe.

Për herë të parë dhe në veçanti nga përfaqësitë e tjera, aktiviteti kulmoi me organizimin e një shorteu, i cili parashikon një paketë turistike 10-ditore për të vizituar Shqipërinë.

Fituese e këtij shorteu është Yvona, e cila do të ketë mundësi të shijojë një javë në bregdetin e Adriatikut në një nga hotelet më luksoze të ngritura në bregdet.

Më tej, ajo do qëndrojë në Tiranë, për të mësuar historinë, dhe për të shijuar larminë e kryeqytetit, baret, restorantet dhe të gjitha dimensionet e tij./ ATA/ KultPlus.com

Vazhdojnë traditën e të parëve, vajza arbëreshe me veshje tradicionale

Arbëreshët e Italisë po mrekullojnë botën me ruajtjen e kulturës së tyre, edhe përkundër faktit se tash e 500 vite janë duke jetuar jashtë trojeve shqiptare, shkruan KultPlus.

Pikërisht për specifikat e tyre, në ruajtjen e gjuhës, traditës e kulturës, së fundi është bërë edhe kërkesa që kultura e tyre të mbrohet edhe nga UNESCO.

Janë komuniteti më aktiv në Itali, të cilët shumë shpesh organizojnë edhe performanca në sheshe të ndryshme të Italisë, duke promovuar kështu edhe kostumet mbresëlënëse.

Në këtë foto shihen disa vajza të vogla, të cilat janë veshur me kostume tradicionale, dhe pa dyshim vihet në pah edhe bukuria e rrallë e tyre./KultPlus.com