Ahmet Brahimaj, ‘babai i baletit’ kosovar

Viti që po lëmë pas mori disa nga figurat më të shquara të artit shqiptarë. KultPlus do t’i kujtojë sot përmes veprës që lanë pas.

Me 7 Maj të këtij viti, në moshën 66 vjeçare Kosova humbi ‘babain e baletit’, Ahmet Brahimaj.

Ahmet Brahimaj lindi në fshatin Novosellë të Pejës. Lidhja e tij me baletin filloi që në bankat e shkollës së mesme, atëherë kur vazhdoi shkollimin në Shkup për të hyrë në historinë e gjeneratës së parë të Baletit të Kosovës.

Viti 1972 përveç që u bë koha kur u rikthye në Prishtinë, kjo periudhë shënon edhe kohën e formimit të Ansamblit të Baletit, për t’u gdhendur në kujtesën kulturore të vendit.

Si solist i kësaj trupe, Brahimaj ka qenë aty në çdo shfaqje të asaj kohe, duke jetësuar role në 38 premiera të baletit.

Mirëpo, ai nuk mbeti vetëm solist, në vitin 1985 Brahimaj emërohet Shef i Baletit. Për punën e tij krijuese ai mori shumë lëvdata, si dhe për nder të 48 vjetorit, u dekorua me “Plaketën e Teatrit Popullor Krahinor” (1986), dhe me rastin e 60 vjetorit të Teatrit Kombëtar të Kosovës, është shpërblyer për punën artistike e krijuese.

Veprimtaria e tij kulturore nuk mbetet vetëm me kaq. Pas luftës, së bashku me disa nga kolegët e tij, hapin Shkollën e Mesme të Baletit, në kuadër të shkollës së muzikës “Prenkë Jakova”, në Prishtinë.

Klasa e Ahmet Brahimajt u diplomua në vitin 2005, dhe është gjenerata e parë pas luftës e njëherit edhe bërthama e Baletit të Kosovës. Gjithashtu, Brahimaj ka kontribuar dhe në formulimin e Ligjit të Operës, Filharmonisë dhe Baletit, Ligj I cili është në funksion tani dhe është aprovuar në vitin 2005.

Edhe pas vdekjes së tij në moshën 66 vjeçare, të gjithë kolegët e tij e kujtojnë me mall dhe dashuri për përkushtimin dhe mundin e madh që dha në skenë dhe për skenën.  Shfaqjet në të cilat ai shkëlqeu me rolet e tij janë listë e gjatë, e që përfshijnë “Karmen” (Don Hose), “Romeo e Xhyljeta” (Romeo), “Zhizela dhe Interplay” (Albert), “Era dhe Kolona” (Komandanti), “Piter Pan” (Kryeplaku Indian),” Kopelia” (Prefekti), “Don Kishoti” (Espado), “Halili e Hajria” (Sadiku), “Bolero e Shtrausiana”, “Vallja pranverore”, “Trëndafili I përgjakur” (Luisillo), “Ritme të zgjuara”, “Kënga e Rexhës” (Valleheqësi), “Besa” (Princi), “Balloja e Kadetëve”, “Zef Lush Marku” (Tri hije të vdekjes), “Loja e Sizifit” (Udhëheqësi I), “E bukura More” (Thanasi), “Legjenda mbi ngadhnjimin” (Vdekja), “Mbrëmje baleti”, kurse Hans Fyelltarin te “Fyelltari” dhe te shfaqja “Tranzicion II” ka luajtur pas luftës, në vitin 2001/02.

Vepra e tij do të mbetet e paharruar për jetën kulturore të vendit./ KultPlus.com

Sot ka datëlindjen “babai” i baletit në Kosovë, Ahmet Brahimaj

6 dhjetori përveç lindjes së një fëmiu në familjen Brahimaj, do të shënonte edhe lindjen e një personi i cili do të kthehej në ikonë të Baletit Kombëtar të Kosovar, shkruan KultPlus.

Ahmet Brahimaj lindi në fshatin Novosellë të Pejës. Lidhja e tij me baletin filloi që në bankat e shkollës së mesme, atëherë kur vazhdoi shkollimin në Shkup për të hyrë në historinë e gjeneratës së parë të Baletit të Kosovës.

Viti 1972 përveç që u bë koha kur u rikthye në Prishtinë, kjo periudhë shënon edhe kohën e formimit të Ansamblit të Baletit, për t’u gdhendur në kujtesën kulturore të vendit.

Si solist i kësaj trupe, Brahimaj ka qenë aty në çdo shfaqje të asaj kohe, duke jetësuar role në 38 premiera të baletit.

Mirëpo, ai nuk mbeti vetëm solist, në vitin 1985 Brahimaj emërohet Shef i Baletit. Për punën e tij krijuese ai mori shumë lëvdata, si dhe për nder të 48 vjetorit, u dekorua me “Plaketën e Teatrit Popullor Krahinor” (1986), dhe me rastin e 60 vjetorit të Teatrit Kombëtar të Kosovës, është shpërblyer për punën artistike e krijuese.

Veprimtaria e tij kulturore nuk mbetet vetëm me kaq. Pas luftës, së bashku me disa nga kolegët e tij, hapin Shkollën e Mesme të Baletit, në kuadër të shkollës së muzikës “Prenkë Jakova”, në Prishtinë.

Klasa e Ahmet Brahimajt u diplomua në vitin 2005, dhe është gjenerata e parë pas luftës e njëherit edhe bërthama e Baletit të Kosovës. Gjithashtu, Brahimaj ka kontribuar dhe në formulimin e Ligjit të Operës, Filharmonisë dhe Baletit, Ligj I cili është në funksion tani dhe është aprovuar në vitin 2005.

Edhe pas vdekjes së tij në moshën 66 vjeçare, të gjithë kolegët e tij e kujtojnë me mall dhe dashuri për përkushtimin dhe mundin e madh që dha në skenë dhe për skenën.  Shfaqjet në të cilat ai shkëlqeu me rolet e tij janë listë e gjatë, e që përfshijnë “Karmen” (Don Hose), “Romeo e Xhyljeta” (Romeo), “Zhizela dhe Interplay” (Albert), “Era dhe Kolona” (Komandanti), “Piter Pan” (Kryeplaku Indian),” Kopelia” (Prefekti), “Don Kishoti” (Espado), “Halili e Hajria” (Sadiku), “Bolero e Shtrausiana”, “Vallja pranverore”, “Trëndafili I përgjakur” (Luisillo), “Ritme të zgjuara”, “Kënga e Rexhës” (Valleheqësi), “Besa” (Princi), “Balloja e Kadetëve”, “Zef Lush Marku” (Tri hije të vdekjes), “Loja e Sizifit” (Udhëheqësi I), “E bukura More” (Thanasi), “Legjenda mbi ngadhnjimin” (Vdekja), “Mbrëmje baleti”, kurse Hans Fyelltarin te “Fyelltari” dhe te shfaqja “Tranzicion II” ka luajtur pas luftës, në vitin 2001/02.

Vepra e tij do të mbetet e paharruar për jetën kulturore të vendit. / KultPlus.com

Hysaj për Brahimajn: Nuk arriti ta fitojë betejën me politikanët për një sallë për balerinët që punojnë në bodrum

Nga Fadil Hysaj

Lamtumirë Babai i Baletit të Kosovës

Ahmet Brahimajt duhet t’i njihet merita historike për ringjalljen e Ansamblit të Baletit pas luftës. Ai e rikrijoi atë nga etapat fillestare shkollore deri te një asnambël homogjen që tashmë funksionon si një familje e shëndoshë ku respektohet dhe vlerësohet secili. Synimi i Ahmet Brahimajt ishte të krijonte një ansambël të qendrueshem i cili do të mbijetonte edhe në kohën kur ai më nuk do të jetë në mesin e tyre.

Ahmet Brahimaj ka meritë të jashtëzakonshme edhe në kultivimin e një publiku që e do dhe e vlerëson baletin . Ai e kishte një listë të gjatë të miqve të baletit të cilët personalisht i ftonte me telefon para çdo premiere pas të cilës gjithçka frymonte në atmosferë festive kulturore.

Nuk arriti ta fitojë vetëm një betejë, atë me politikanët të cilët u mundua shumë t’i bënte aleat të projektit të tij me shpresë se do të kishte së paku një sallë të denjë për ushtrime e prova për balerinët e tij, të cilët ka dy dekada që vazhdojnë të punojnë në një bodrum me lagështi në Teatrin Kombëtar.

Mund të jetonte më gjatë që të realizonte edhe këtë pjesë të ëndrrës së tij që “fëmijët e tij fluturues” të kishin një qerdhe më të denjë për artin e tyre …
I paharruar ndër breza qoftë emri yt, mik i brezit që besonte ne fuqinë e artit. / KultPlus.com

Ansambli ‘Shota’: Me hidhërim të thellë morëm lajmin për vdekjen e mikut dhe bashkëpunëtorit tonë

IN MEMORIAM: Ahmet Brahimaj (1953-2020)

Nga Shefqet Gjocaj

Me hidhërim të thellë morëm lajmin për vdekjen e mikut, bashkëpunëtorit dhe artistit të nderuar Ahmet Brahimaj, ish- balerin dhe drejtor shumëvjeçar i Baletit Kombëtar të Kosovës.

Andaj dua që në emër të Ansamblit Kombëtar të Këngëve dhe Valleve “Shota” dhe në emrin tim personal t’u shpreh ngushëllimet më të thella familjes Brahimaj, miqve, kolegëve dhe bashkëpunëtorëve të tij të afërt.

Njëherazi ngushëllimet tona, në veçanti shkojnë për të gjithë kolegët nga Baleti Kombëtar i Kosovës, institucion ky që lidhët ngushtë me emrin e Ahmet Brahimajt.

Ahmeti nuk e jetoi gjatë moshën e pensionit, sepse edhe ashtu ai nuk mund të paramendohej si pensionist. Autoriteti dhe karizma e tij ishin domosdoshmërish të nevojshme aty ku ai e kaloi pjesën më të madhe të jetës: Në Teatrin Kombëtar dhe rreth Trupës së BKK. Mungesa e asaj karizme do të le boshllëk të madh dhe do të na mungojë të gjithëve.

Duke qenë se emri i tij ishte i lidhur edhe me AKKV “Shota”, si ish-anëtar i Këshillit Artistik dhe si bashkëdrejtues i këtij institucioni, për një periudhë të shkurtër kohore, e pastaj edhe si anëtar komisioni në vlerësimin artistik të TA, ai do të na mungojë edhe si bashkëpunëtor i Ansamblit. Respekt për punën dhe veprën e tij.

Prehu në paqe, Ahmet! Shpirti të pastë dritë! / KultPlus.com

Naser Shatrolli: Baleti i Kosovës sot e paska ‘humbur’ çelësin kryesor të derës së saj

Ka vdekur sot ish-drejtori i Baletit Kombëtar të Kosovës, Ahmet Brahimaj. Gjatë udhëheqjes së Brahimajt, Baleti i Kosovës ka bashkëpunuar me shumë koreografë të shquar nga e gjithë bota dhe këtë rrugë të shtruat me punë e vullnet, Brahimaj ju la pas balerinëve të rinj të cilët sot janë të prekur thellësisht nga vdekja e profesorit të tyre, por nesër me krenari do të vazhdojnë këtë rrugë për të cilën ai ju mbolli shumë dashuri, shkruan KultPlus.

 Bashkëpunëtorët e miqtë të shumtë të Ahmetit, sot po shprehin dhimbjen e tyre më fjalët më prekëse.

Regjisori Naser Shatrolli, përmes një statusi në Facebook është munduar t’i ikë fjalës lamtumirë për mikun e tij të shtrenjtë, të cilin e konsideron vëlla.

“Po mundohem me i ik fjalës LAMTUMIRË!

Kam pirë kafen e mëngjesit në teatër me ty vllaçko për 20 vite!

Zot, sa i vetmuar po ndjehem sot!

Baleti i Kosovës sot e paska ‘humbur’ çelësin kryesor të derës së saj.

Megjithatë, LAMTUMIRË miku im!

Do të mbetesh logo e Baletit Kombëtar të Kosovës!”, shkruan Shatrolli. / KultPlus.com

Balerinët e cilësojnë Ahmet Brahimajn si “Babai i Baletit”, përmes fjalëve shprehin dhimbjen e tyre

Jeta Zymberi

Viti 1972 ishte një fillim i ri për balerinin Ahmet Brahimaj, i cili në atë kohë u punësua si i tillë ndoshta pa e ditur që jetën do të ja kushtoj përgjithmonë këtij profesioni. Që nga ajo kohë, Brahimaj nuk reshti asnjëherë duke dhënë kontributin e tij, fillimisht si balerinë e më vonë si drejtor i Baletit Kombëtar të Kosovës, detyrë kjo që zgjati deri në pensionimin e tij, shkruan KultPlus.

Por, mëngjesi i sotëm solli një lajm të trishtë për të gjithë ata që e njohën këtë figurë emblematike të baletit.

Vdekja kishte trokitur duke na marrë përgjithmonë Ahmetin, por jo edhe dashurinë, veprën e energjinë e mirë që mbolli tek të gjithë ata që ndanë çaste me të.

Një njeri me natyrë të çiltër, energji pozitive, e një humor që të gjithë e deshën. Ai diti të falë dashuri e kujdes për të tjetër, e të tjerët ditën t’i shfaqin po të njëjtën dashuri e duke i kujtuar sa i rëndësishëm ishte për ta.

Baleti në Kosovë është identifikuar me figurën e Ahmetit e gjithmonë do të kujtohet njëjtë, sepse angazhimi i tij i pa rezervë, ka bërë që ai të çmohet nga të gjithë e të lë gjurmë në këtë institucion.

Dhimbja sot është e madhe, por shpesh fjalët zbusin dhimbjen. Andaj, për KultPlus, balerinët e Trupës së Baletit të Kosovës kanë ndarë disa fjalë në nderim të profesorit të tyre të çmuar, Ahmet Brahimaj.

Kreshnik Musolli, ushtrues detyre i drejtorit të Baletit Kombëtar të Kosovës, në një prononcim për KultPlus ka shpreh pikëllimin e tij të thellë për ndarjen nga jeta të profesorit të cilin e konsideron si baba të familjes së baletit.

“Është një humbje e madhe për në si familje që jemi rritur bashkë nën udhëheqjen e profesorit Ahmet i cili nuk e ka kursyer asnjë sekondë të jetës së tij për këtë institucion. Ai ka qenë Babai i familjes tonë të Baletit dhe ne do të jemi mirënjohës përjetësisht për krejt çka ka bërë për neve”, shprehet Musolli.

Ndërsa, balerini Sinan Kajtazaj, njëherit edhe një nga bashkëpunëtorët më të ngushtë të Brahimajt, cilëson se pas kësaj humbje balerinët nuk do të jenë më njëjtë.

“Profesori Ahmet, i ka lënë Kosovës një trupë baleti, e cila sot përfaqësohet denjësisht nëpër Kosovë e Evropë. I ka lënë poashtu një trashëgimi miqsh e artistësh te baletit dhe jo vetëm, nga e gjithë bota. Neve si balerinë, na la trashëgimi, respektin, korrektësinë dhe këmbëngulshmërinë dhe dashurinë e pakompormis ndaj profesionit tonë dhe për këtë i jemi falënderues përjetësisht”, thotë Kajtazi për KultPlus.

Balerina Vjollca Llugiqi, lamtumirën e saj për profesorin e shpreh me fjalë të ndjeshme e pikëllim të thellë.

“LAMTUMIRË PROFESOR!
Prezencën tënde profesor nuk e zëvendëson asnjë dhe asgjë. Për ne gjurma jote është e madhe aq e madhe sa edhe mungesa jote që do ta ndjejmë në çdo hap e veprim të këtij institucioni që me aq pasion e përkushtim e ngrite në këmbë që të ec, të ec përkundër çdo sfide e stuhie që na dilte para …
I përulemi punës, dashurisë që na fale, përkushtimit, luftës për të rimëkëmbur një art si baleti, veprës sate që e madhëroj imazhin e këtij institucioni. Prezencën tënde i dashur profesor, nuk e zëvendëson asnjë dhe asgjë … Do të ndihet gjatë mungesa e humorit tënd spontan, batutat e tua simpatike që zënin vend aq lezetshëm në çdo situatë, kujdesi që tregoje për ne dhe gjendjen tonë atëherë kur ngarkesa skenike ishte aq e madhe, dashuria që na fale, korrektësia ndaj nesh, emrat tonë vargiseshin pas Erës dhe Shpatit, ishim fëmijët e tu që nga dita e parë kur u takuam. Nuk përshkruhet me fjalë dashuria për këtë art që është mbjellë aq thellë tek secili prej nesh.
Përulësisht mirënjohëse gjithë jetën i dashur profesor .
“Të shenjta janë vendet ku jetoi njeriu i madh!
Pas qindra vjetësh, këtu për pasardhësit jetë e re do të nisin vepra dhe fjala e tij “ – J. Ë. von Goethe
E jotja
Vjollca”.

Teuta Krasniqi e konsideron Ahmetin si prind të dytë.

“Me zemër t’thyme e mora lajmin që ma nuk t’kemi fizikisht në mesin tonë prof. Ke me qenë gjithmonë në zemrat tona e këshillat e fjalët e tua si një prind i dytë për neve, kanë me na përcjellë tan jetën. Nuk mjafton asnjë falënderim për meritat e tua e për krejt ato që ke bë për ne. Je kanë ma shumë se profesor e drejtor për neve, t’kemi pas shok e prind t’dytë!! Të dojmë shumë prof.
Ngushëllime nga zemra familjes së tij dhe kolegëve të BKK”, thotë Krasniqi.

Krejt për fund, balerina Behie Murtezi u shpreh se rrugën që e shtroi ai, balerinët do ta përcjellin me krenari.

Lajmi për humbjen e profesorit dhe drejtorit tonë më pikëllojë pa masë. Kontributi i profesorit tash më të ndjerë Ahmet Brahimaj, qysh në fillimin e rithemelimit të Baletit Kombëtar ka qenë shumë i madh. Puna dhe vepra e tij profesionale la pas një trup të tërë balerinësh profesionist të cilët me krenari do t’a përcjellim rrugën që ai e shtrojë për ne! Kritikat e ndërsjella profesionale mua personalisht më kanë bërë të rritem dhe të forcohem profesionalisht!

Në këto momente, para Teatrit Kombëtar të Kosovës, për të nderuar jetën dhe veprën e profesorit Ahmet, është vendosur fotografia e tij dhe është duke u zhvilluar ceremonia e homazhit. / KultPlus.com