Dorëzohen në arkiv 350 mijë dokumente të kohës së pushtimit osman të Shqipërisë

Drejtori i Arkivit të Shtetit, Ardit Bido, tha se këto dokumente janë shumë të rëndësishme, pasi hedhin dritë mbi historinë e panjohur të pushtimit osman në Shqipëri.

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave në Shqipëri ka nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi me Drejtorinë e Arkivave në Stamboll, prej së cilës ka marrë plot 350 mijë dokumente që i përkasin periudhës osmane.

Drejtori i Arkivave, Ardit Bido, tha se këto dokumente janë shumë të rëndësishme, pasi hedhin dritë mbi historinë e panjohur të pushtimit osman në Shqipëri.

Sipas tij, në vazhdim do të vijnë nga Stambolli të tjera dokumente të kësaj periudhe dhe të gjithë historianët e studiuesit do të gjejnë gjithçka në Arkivat shqiptare.

“350 mijë dokumente kanë ardhur nga Stambolli. Dokumentet datojnë nga shekulli XV-XX.

Dokumentet janë me rëndësi historike. Ndërkohë, shumë shpejt do të vijnë të tjera dokumente nga Turqia. Marrëveshja bashkëpunimi me arkivin e Stambollit.

 Gjatë vitit 2016 u morën rreth 5 mijë dokumente. AKSH përmban sot tërësinë e dokumenteve pas pavarësisë, por edhe tërësinë e dokumenteve gjatë periudhës osmane.

Është një mori e jashtëzakonshme dokumentare, që duhet të kalojë në një proces renditjeje. Nga fundit të vitit të ardhshme do jenë gati dokumentet për shfrytëzim.

Kjo bëhet për të pasur një pamje të qartë historike mbi ato gjëra që nuk ishin të qarta. Do kemi gjithë pasurinë kombëtare mbi periudhën osmane.

Asnjë studiues s’do duhet të shkojë në arkiva të tjera, do t’i ketë të gjitha këtu për Shqipërinë në periudhën osmane. Dokumentet që kanë ardhur janë të njëjta me origjinalet.

Asnjë dokument i periudhës osmane nuk është sekret, por janë dokumente që nuk i dinim deri më dje. Ju takon historianëve t’i analizojnë”, deklaroi Bido. / BalkanWeb / KultPlus.com

MEPJ fton ish-diplomatët të kontribuojnë në pasurimin e arkivit

Ministria për Europën dhe Punët e Jashtme fton të gjithë ish-diplomatët që shërbyen në radhët e shërbimit të jashtëm në një periudhë të caktuar si diplomatë të thjeshtë ose si drejtues, apo familjarëve të tyre që të kontribuojnë për të pasuruar më tej arkivën historiko-diplomatike të këtij institucioni me fondet e tyre personale arkivore të krijuara gjatë jetës e punës së tyre si diplomatë.

Ministria për Europën dhe Punët e Jashtme administron dhe shfrytëzon pasurinë arkivore të krijuar gjatë gjithë historisë së shërbimit të jashtëm shqiptar tashmë mbi 100-vjeçare.
Arkivi i saj radhitet i dyti në vend pas Arkivit Qendror të Shtetit. Fondet e saj të pasura arkivore janë të hapura dhe shfrytëzohen çdo ditë për interesat studimore e njohëse të publikut dhe për nevojat e politikës së jashtme.

Në kuadër të përpjekjeve të këtij institucioni për të njohur publikun dhe studiuesit me vlerat më të mira profesionale të krijuara nga diplomatët shqiptarë gjatë një shekulli, për ti ofruar shkrimit të historisë së diplomacisë sa më shumë burime dokumentare autentike, dhe duke u bazuar në ligjin Nr. 9154, datë. 6.11.2003 “Për Arkivat”, neni 47, Ministria për Europën dhe Punët e Jashtme i fton të gjithë ish-diplomatëve që shërbyen në radhët e shërbimit të jashtëm në një periudhë të caktuar si diplomatë të thjeshtë ose si drejtues, apo familjarëve të tyre që të kontribuojnë për të pasuruar më tej arkivin historiko-diplomatik të këtij institucioni me fondet e tyre personale arkivore të krijuara gjatë jetës e punës së tyre si diplomatë.

Në bazë të ligjit çdo dorëzim i fondeve personale arkivore pranë Arkivit historiko-diplomatik të MEPJ do të shoqërohet me një marrëveshje të nënshkruar nga dy palët për kushtet e shfrytëzimit të fondit personal arkivor, dhe me një falënderim publik nga ana e këtij institucioni. Ai do të konsiderohet një kontribut i çmuar i ish-diplomatëve në pasurimin e trashëgimisë historike të shërbimit të jashtëm shqiptar./KultPlus.com