“Diku thellë në ty e shoh një qershi, sa herë të shikoj në sy” (VIDEO)

Tekste të shumta lirike gjetën jetësimin në tingujt e muzikës, shkruan KultPlus.

E tillë është edhe kënga “Një grusht qershi” kënduar nga grupi Gjurmët.

Gjurmët janë grup kosovar i muzikës rok, të cilët shënuan periudhën e lulëzimit të tyre përgjatë viteve 1980-1986.

KultPlus ua sjell tekstin dhe videoklipin e këngës “Një grusht qershi”:

Era ja përkdhelë hapin e…
E bëhet sikur nuk më sheh
Sa bukur i paska ra
Fustani i kuq o me dantela

E sonte ne
Do ta hedhim e
Një valle t’ëmbel o si qershi

Mos thuaj nuk e di
Diku thellë në ty
E shoh një shkëndi
Sa herë të shikoj në sy, o moj…

Diku thellë ne ty
E shoh një qershi
Sa herë të shikoj në sy o…

Ç’të paska hije kjo gërshetë
Sdi pse behësh sikur nuk më flet
Sikur të të kisha pranë
Nji grusht qershi do ta kisha dhanë

E sonte ne
Do ta hedhim e
Një valle t’ëmbel o si qershi

Mos thuaj nuk e di
Diku thellë në ty
E shoh një shkëndi
Sa herë të shikoj në sy, o moj…

Diku thellë ne ty
E shoh një qershi
Sa herë të shikoj në sy o…

E sonte ne
Do ta hedhim e
Një valle t’ëmbel o si qershi

Mos thuaj nuk e di
Diku thellë në ty
E shoh një shkëndi
Sa herë të shikoj në sy, o moj…

Diku thellë ne ty
E shoh një qershi
Sa herë të shikoj në sy o / KultPlus.com

“Hapi sytë e zeza moj” (VIDEO)

“Hapi sytë e zeza moj”, është një këngë korçare që është kënduar nga shumë zëra shqiptarë duke ngjallur gjithmonë një emocion të veçantë, për shkak të melodisë e tekstit që përmban, shkruan KultPlus.

Kjo këngë është kënduar nga shumë këngëtarë shqiptarë, ndërsa KultPlus sot ju sjellë interpretimin e grupit “Gjurmët”.

Ky grup i muzikës rokenroll i përket periudhës 1980-1986. Grupi kishte pesë anëtarë. Vokalisti i grupit ishte Migjen Kelmendi, tani gazetar dhe publicist i njohur.

Hapi sytë e zezë o moj
O hap o hapi sytë e zezë

Hapi sytë e zezë o moj
O hap o hapi sytë e zezë

Hap o hapi sytë e zezë o moj
Të moj të na qel beharë

Hap o hapi sytë e zezë o moj
Hap o hapi sytë e zezë

Rrezet kthehen syve tu
E ma ndrisin shpresën mua

Rrezet kthehen n’sytë tu
E ma kallin datën mua

Rrezet në sytë e tu të zezë

Rrezet kthehen n’sytë tu
E ma tregojnë diellin mua

Rrezet kthehen n’sytë tu
E më bëjnë të të dua

Rrezet në sytë e tu të zezë

Hapi sytë e zezë
O së të paskan hije

Rrezet kthehen në sytë e ty
O në sytë e zi

Hapi sytë e zezë
O së të paskan hije

Rrezet kthehen në sytë e tu
O në sytë e zi

Rrezet kthehen në sytë e tu të zezë. / KultPlus.com

Gjendet në Greqi gjurma e një hominidi që vërteton se ne filluam të ecnim me dy këmbë mbi 6 milionë vjet më parë

Ishte viti 2017 kur, në një plazh në ishullin e Kretës, një ekip ndërkombëtar kërkimor gjeti atë që u identifikua si gjurmë fosile e një hominidi që jetoi rreth 5.7 milionë vjet më parë.

E veçanta e saj ishte se i përkiste një krijese dykëmbëshe që ecte drejt dhe këmba e së cilës kishte shumë karakteristika të përbashkëta me ne të Sapiens. Ishte një zbulim i jashtëzakonshëm, sepse tregoi se paraardhësit tanë filluan të ecnin me dy këmbë jo në Afrikë, siç mendonim gjithmonë, por në Greqi.

Megjithatë, jo i gjithë komuniteti ndërkombëtar e pranoi studimin që fliste për të. Kishte nga ata që pretenduan se ekipi kishte bërë një gabim në të dhëna, të cilët në vend të gjurmës nuk i përkisnin një hominidi, por një primati që ecte duke përdorur nyjet e duarve të tij, siç bëjnë gorillat moderne. Sot një studim i botuar në “Scientific Reports” kthehet për të analizuar këtë gjetje dhe konfirmon diagnozën fillestare, madje edhe të kaluarën prej disa qindra mijëra vjetësh.

Vendi ku u gjet gjurma është një plazh pranë fshatit Trachilos, në perëndim të ishullit të Kretës. Gjetja është ruajtur jashtëzakonisht mirë dhe tregon se si këmba që krijesa la gjurmën kishte shumë gjëra të përbashkëta me tonën, duke përfshirë formën e gishtit të madh dhe praninë e një thembre dhe një këmbë të përparme. Analiza e parë, e kryer në vitin 2017, e daton atë 5.7 milionë vjet më parë, një datë që ekipi i ri kërkimor (i cili përfshin edhe disa nga autorët e studimit origjinal) u përpoq ta përsosë duke kombinuar teknika të ndryshme të dhënash: nga variacioni i orientimit të fushës magnetike të Tokës, që lë gjurmë të vetvetes në stratigrafinë e sedimenteve, në studimin e organizmave detarë që lidhen me atë plazh. Rezultatet e detyruan ekipin të pajtohej me ata që thanë se takimi i parë ishte i gabuar; vetëm ishte si parazgjedhje: gjurma nuk është e vjetër 5.7 milion vjet, por më shumë se 6 milionë vjet.

Kjo e bën gjurmën dykëmbëshe dhe hominidin që i përkiste më të vjetrën e gjetur ndonjëherë, është gati 2.5 milionë vjet më e vjetër se Lucy, thuhet në njoftimin për shtyp që rrëfen studimin. /a2news/ KultPlus.com

‘Një grimcë ti një grimcë unë, kështu fati e do këtë punë’ (VIDEO)

Gjurmët, rock grupi kosovar që ishte i pranishëm në skenën e muzikës shqiptare gjatë periudhës 1980-1986 kanë realizuar shumë këngë që edhe sot këndohen nga rock grupet tjera e vazhdojnë të dëgjohen akoma nga adhuruesit e këtij zhanri.

“Mendoja çdo gjë merr fund pa ty’’, është një ndër këngët më të njohura të grupit. Kjo, një këngë që përçon një emocion të jashtëzakonshëm dhe është himn i plot gjeneratave dhe realiteteve të ndryshme prej njëra tjetrës në Kosovë, shkruan KultPlus.

Në vitin 2002, Gjurmët publikuan projektin Gjurmët LP, një përmbledhje e këngëve të tyre me incizim të lartë dhe shkrime retrospektive të Kelmendit për kohën e funksionimit të grupit.

Më poshtë keni tekstin e plotë të këngës:

Vallë është e mundur
më kalon pranë
dhe një copë akull
më bën një puthje ta kujtoj
Ishe ti ajo

Duket me bëhet
nuk di çfarë kam sot..

Ledhatimet a thua ishin
dhe ajo ëndërr

Një sheti s’me bie n’mend
sa je larg nga unë
sa afër ishim
të premtoja mrekulli
i marri, thosha çdo gjë merr fund pa ty

Një grimcë, ti një grimcë unë
kështu fati e do këtë punë
Një grimcë, ti një grimcë unë
kështu fati e do këtë punë

Kthehem rrotull nganjëherë
ç’kanë këta njerëz ç’shikojn n’qiell

Ledhatimet a thua ishin
dhe ajo ëndërr

Një sheti smë bie n’mend
sa je larg nga unë
sa afër ishim
të premtoja mrekulli
i marri, thosha çdo gjë merr fund pa ty

Një grimcë, ti një grimcë unë
kështu fati e do këtë punë
Një grimcë, ti një grimcë unë
kështu fati e do këtë punë
Kthehem rrotull nganjëherë
ç’kanë këta njerëz ç’shikojnë n’qiell. / KultPlus.com

Fotografi e rrallë e grupit “Gjurmët”

KultPlus ju sjell fotografi të vjetër ku mund të shihen anëtarët e rok grupit Gjurmët, para ëmbëltores Elida në Pallatin e Rinisë (ish Boro Ramizi), në Prishtinë.

Gjurmët është grup artistësh i njohur, grupi është formuar në vitin 1981 ne Prishtinë dhe ka qenë aktiv deri në vitin 1988. Grupi kishte pesë anëtarë. Vokalisti i grupit ishte Migjen Kelmendi, tani gazetar dhe publicist i njohur. Anëtarët tjerë ishin Tomorr Kurshumliu, Bekim Dyla, Petrit Riza e Armando Gjini./ KultPlus.com

Eksperimenti i koreografit shqiptar me “Gjurmët”

Blenard Azizaj ka vendosur në skenë projektin e radhës në Austri. “Gjurmët” është një solo dance performancë në KunstHaus Bregenz. Kjo shfaqe ishte një dialog krahas eksibicionit të Anri Sala.

Duke ndjekur në mënyrë të vendosur modus operandi të Blenard Azizaj, shfaqja eksploron ndërlidhjen midis ekspozitës së Anri Sala dhe aktit të vallëzimit. Vallëzimi është një komunikim aktor, i hapave, gjesteve, situatave, ngjarjeve, ritualeve dhe proceseve. Duke zbuluar ndikimet që veprojnë brenda një gjuhe të vallëzimit universale dhe të veçantë për kulturën, Azizaj bën një udhëtim në botën e tij, duke gjurmuar imazhe nga fëmijëria e tij të cilat ndihmuan në formimin e mirëkuptimit dhe imagjinatës së artistëve. Gjuha e vallëzimit luan një rol të rëndësishëm në transformimin kulturor të shoqërive. Këto transformime vijnë në jetë brenda dinamikës së vallëzimit. Azizaj paraqet metoda artistike që përfaqësojnë “gjurmë” thjesht përmes materialeve të tilla si trupi, drita, ngjyra, pëlhura, tingulli.

Një grua e quajtur Ariadne i dha Tezeut një fije të kuqe dhe ai shpëtoi veten nga labirintet e Minotaurit përmes kësaj fije. Një përbindësh i vuajtur mund të jetë një element për lëvizjen, si dhe traumat tona të kaluara ose kujtimet e pavetëdijshme që na drejtojnë nëpër jetë. Duke sjellë në jetë kujtimet e kaluara të vallëzimit të babait të tij, Azizaj përsërit rrugën e tij përmes fillit të kuq.

Foto realizuar nga fotografi Rudolf Sagmeister / KultPlus.com

“Diku thellë ne ty e shoh një qershi, sa herë të shikoj në sy” (VIDEO)

Tekste të shumta lirike gjetën jetësimin në tingujt e muzikës, shkruan KultPlus.

E tillë është edhe kënga “Një grusht qershi” kënduar nga grupi Gjurmët.

Gjurmët janë grup kosovar i muzikës rok, të cilët shënuan periudhën e lulëzimit të tyre përgjatë viteve 1980-1986.

KultPlus ua sjell tekstin dhe videoklipin e këngës “Një grusht qershi”:

Era ja përkdhelë hapin e…
E bëhet sikur nuk më sheh
Sa bukur i paska ra
Fustani i kuq o me dantela

E sonte ne
Do ta hedhim e
Një valle t’ëmbel o si qershi

Mos thuaj nuk e di
Diku thellë në ty
E shoh një shkëndi
Sa herë të shikoj në sy, o moj…

Diku thellë ne ty
E shoh një qershi
Sa herë të shikoj në sy o…

Ç’të paska hije kjo gërshetë
Sdi pse behësh sikur nuk më flet
Sikur të të kisha pranë
Nji grusht qershi do a kisha dhanë

E sonte ne
Do ta hedhim e
Një valle t’ëmbel o si qershi

Mos thuaj nuk e di
Diku thellë në ty
E shoh një shkëndi
Sa herë të shikoj në sy, o moj…

Diku thellë ne ty
E shoh një qershi
Sa herë të shikoj në sy o…

E sonte ne
Do ta hedhim e
Një valle t’ëmbel o si qershi

Mos thuaj nuk e di
Diku thellë në ty
E shoh një shkëndi
Sa herë të shikoj në sy, o moj…

Diku thellë ne ty
E shoh një qershi
Sa herë të shikoj në sy o / KultPlus.com

“Shikimin tënd, buzët e tua m’i shëndrit pranvera” (VIDEO)

“Gjurmët” janë njëri nga grupet më të vjetra muzikore në Kosovë, shkruan KultPlus.

Një numër i madh i këngëve të realizuara nga ky grup tashmë janë hite të pavdekshme të cilat janë ripërpunuar ndër vite.

“Era”, është një nga këngët e tyre e cila i ka rezistuar kohës shumë mirë. KultPlus këtu jua sjell tekstin dhe videon e kësaj kënge:

“Sa herë e ndëgjojë erën
Nga largësit më del ti
Kujtimet mbulojnë mendjen
Rrëneqethëm në vetemi
Më duket të shoh ty

Buzqeshjën tënde e zërin tënd
Mua mi sjellë era
Shikimin tënd, buzët e tua
Mi shëndrit pranvera

Me ecë ngadalë nëpër qiell
Sikur të ishe zanë
Emrin tënd e ndëgjoj në erë
Më duket të shoh ty

Sa herë e ndëgjojë erën
Nga largësit më del ti
Kujtimet mbulojnë mendjen
Rrëneqethëm në vetemi
Më duket të shoh ty

Buzqeshjën tënde e zërin tënd
Mua mi sjellë era
Shikimin tënd, buzët e tua
Mi shëndrit pranvera

Me ecë ngadalë nëpër qiell
Sikur të ishe zanë
Emrin tënd e ndëgjoj në erë
Më duket të shoh ty”. /KultPlus.com

Reagon Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve: Të mbrohen gjurmët e Nënës Terezë

Pas ndryshimeve të bëra në sheshin e Shkupit “Maqedonia”, me ç’rast janë mbuluar gjurmët e shtëpisë së Nënës Terezë, ndërsa me parkun e vendosur para pllakës përkujtimore praktikisht është mbyllur rruga që të vendosen lule edhe te pllaka, Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve, përkatësisht Departamenti për Mbrojtjen e Trashëgimisë së Gonxhe Bojaxhiut – Nënës Terezë, shpreh indinjatë dhe habi të thellë për këtë veprim të papërgjegjshëm të Qytetit të Shkupit.

“Në kohën që gjithë bota mburret me emrin dhe veprën e Nënës Terezë dhe ajo është bërë identiteti dhe letërnjoftimi i vendit tonë, të mbulohen gjurmët e shtëpisë së saj dhe të pengohet mundësia e vendosjes së luleve në pllakën përkujtimore nuk ka si lexohet ndryshe, pos si një veprim i papërgjegjshëm dhe i dëmshëm për Qytetin tonë, por edhe për gjithë vendin tonë”, thuhet në komunikatë.

Ata tutje kërkojnë nga Qyteti i Shkupit që sa më shpejt ta korrigjojë këtë lëshim, t’i rikthejë themelet e shtëpisë së Nënës Terezë, ndërsa në të mirë të marrëdhënieve të mira ndëretnike, është koha e fundit që teksti në pllakën përkujtimore të bëhet edhe në gjuhën shqipe.

“Me shpresë se nuk do të ketë nevojë për reagime në instanca më të larta vendore dhe ndërkombëtare dhe në forma të tjera”, thotë Skender Asani, drejtor i këtij departamenti. / Koha.mk / KultPlus.com

“Shikimin tënd, buzët e tua mi shëndrit pranvera” (VIDEO)

Gjurmët janë njëri nga grupet më të vjetra muzikore në Kosovë, shkruan KultPlus.com

Një numër i madh i këngëve të realizuara nga ky grup tashmë janë hite të pavdekshme të cilat janë ripërpunuar ndër vite.

“Era”, është një nga këngët e tyre e cila i ka rezistuar kohës shumë mirë. KultPlus këtu ju sjell tekstin dhe videon e kësaj kënge:

“Sa herë e ndëgjojë erën
Nga largësit më del ti
Kujtimet mbulojnë mendjen
Rrëneqethëm në vetemi
Më duket të shoh ty

Buzqeshjën tënde e zërin tënd
Mua mi sjellë era
Shikimin tënd, buzët e tua
Mi shëndrit pranvera

Me ecë ngadalë nëpër qiell
Sikur të ishe zanë
Emrin tënd e ndëgjoj në erë
Më duket të shoh ty

Sa herë e ndëgjojë erën
Nga largësit më del ti
Kujtimet mbulojnë mendjen
Rrëneqethëm në vetemi
Më duket të shoh ty

Buzqeshjën tënde e zërin tënd
Mua mi sjellë era
Shikimin tënd, buzët e tua
Mi shëndrit pranvera

Me ecë ngadalë nëpër qiell
Sikur të ishe zanë
Emrin tënd e ndëgjoj në erë
Më duket të shoh ty”.

‘Një grimcë ti një grimcë unë, kështu fati e do këtë punë’

Gjurmët, rock grupi kosovar që ishte i pranishëm në skenën e muzikës shqiptare gjatë periudhës 1980-1986 kanë realizuar shumë këngë që edhe sot këndohen nga rock grupet tjera e vazhdojnë të dëgjohen akoma nga adhuruesit e këtij zhanri. ‘

’Mendoja çdo gjë merr fund pa ty’’, është një ndër këngët më të njohura të grupit. Kjo, një këngë që përçon një emocion të jashtëzakonshëm dhe është himn i plot gjeneratave dhe realiteteve të ndryshme prej njëra tjetrës në Kosovë, shkruan KultPlus.

Në vitin 2002, Gjurmët publikuan projektin Gjurmët LP, një përmbledhje e këngëve të tyre me incizim të lartë dhe shkrime retrospektive të Kelmendit për kohën e funksionimit të grupit.

Më poshtë keni tekstin e plotë të këngës:

Vallë është e mundur
më kalon pranë
dhe një copë akull
më bën një puthje ta kujtoj
Ishe ti ajo

Duket me bëhet
nuk di çfarë kam sot..

Ledhatimet a thua ishin
dhe ajo ëndërr

Një sheti s’me bie n’mend
sa je larg nga unë
sa afër ishim
të premtoja mrekulli
i marri, thosha çdo gjë merr fund pa ty

Një grimcë, ti një grimcë unë
kështu fati e do këtë punë
Një grimcë, ti një grimcë unë
kështu fati e do këtë punë

Kthehem rrotull nganjëherë
ç’kanë këta njerëz ç’shikojn n’qiell

Ledhatimet a thua ishin
dhe ajo ëndërr

Një sheti smë bie n’mend
sa je larg nga unë
sa afër ishim
të premtoja mrekulli
i marri, thosha çdo gjë merr fund pa ty

Një grimcë, ti një grimcë unë
kështu fati e do këtë punë
Një grimcë, ti një grimcë unë
kështu fati e do këtë punë
Kthehem rrotull nganjëherë
ç’kanë këta njerëz ç’shikojnë n’qiell

“Gjurmët” mblodhën 8.800 €, i dedikohen Shkollës së Muzikës

Komuna e Prishtinës ka publikuar numrin e parave të grumbulluara nga shtija e biletave për koncertin e grupit “Gjurmët”, që u mbajt më 12 qershor. Sipas Komunës së Prishtinës, nga ky koncert janë mbledhur gjithsej 8.800 euro. Përmes një njoftimi është theksuar se shuma e mbledhur 8.800 € nga koncerti i grupit “Gjurmët” do të përdoret për blerjen e instrumenteve muzikore për nder të 70-të vjetorit të shkollës së mesme të muzikës “Prenk Jakova” në Prishtine, shkruan gazeta “Zeri”.

Në anën tjetër, nga aktiviteti “Loja e yjeve” janë mbledhur 9.288 euro. Shuma prej 9.288 eurosh e mbledhur nga shitja e biletave të “Lojës së Yjeve” do t’u dhurohet familjeve në nevojë në Prishtinë. “Komuna e Prishtinës falënderon përzemërsisht Granit Xhakën, Milot Rashicën, të gjithë ‘yjet’ pjesëmarrës në ndeshje, grupin muzikor ‘Gjurmët’ dhe mysafirët artistë që i janë bashkëngjitur qëllimit tonë bamirës”, thuhet në njoftimin e tyre.

Bashkë me “Gjurmët” në skenë atë natë u ngjitën këngëtarë të njohur nga Kosova e Shqipëria, si Boiken Lako, Elina Duni, Genc Salihu, Violeta Zefi, Dren Abazi e “ZigZag Orkestra”, Alban Nimani, Shpat Deda, Dukagjin Lipa, Xuxi, Tomor Kuçi, Marsela Cibukaj, Edona Vatoci, Nezafete Shala, Ardian Behrami Cipa dhe Grupi Polifonik për ketë mbrëmje, që u mbajt me moton: “Kur kanga dhe dashnia u kthyen në qytet!”.

Rikujtojmë se historia e grupit në përbërje të Migjen Kelmendit, Tomorr Kurshumliut, Bekim Dylës, Armando Gjinit dhe Petrit Rizës është e dokumentuar edhe në librin “GjurmëtLP”, të botuar menjëherë pas luftës në Kosovë, që u ribotua edhe në vitin 2017. Brenda librit lexuesi mund të njoftohet më shumë me mënyrën se si u dashurua atë kohë publiku me stilin e veshjes, me koncertet e grupit ‘Gjurmët’ dhe ndikimin e tyre në kulturën e nënkulturat e asaj kohe. Lumi i Prishtinës ku mbeti? Ku janë serbët dhe shqiptarët që kanë jetuar bashkë? Josip Broz Titoja, si u pa shembja e Jugosllavisë së krijuar nga ai në skenën e rock’n’rollit?. Pyetje si këto dhe të tjera janë brenda shkrimeve në këtë libër.

“Loja e Yjeve” dhe koncerti i Gjurmëve mbledhin mbi 18 mijë euro për bamirësi

Komuna e Prishtinës ka njoftuar se mbi 18 mijë euro janë mbledhur nga dy aktivitetet bamirëse, “Loja e Yjeve” nga Granit Xhaka e Milot Rashica dhe nga koncerti i rok grupit “Gjurmët”.

“Në kuadër të aktiviteteve 20/20, këtë qershor, Komuna e Prishtinës ka organizuar aktivitetet bamirëse “Loja e yjeve” dhe Koncertin e Grupit “Gjurmët”. Shuma 9,288€ e mbledhur nga shitja e biletave të “Lojës së Yjeve” do iu dhurohen familjeve në nevojë në Prishtinë. Ndërsa shuma e mbledhur 8,800€ nga koncerti i grupit “Gjurmët” do të përdoren për blerjen e instrumenteve muzikore për nder të 70-të vjetorit të shkollës së mesme të muzikës “Prenk Jakova“ në Prishtinë”, thuhet në njoftimin e komunës së Prishtinës në Facebook.

Tutje thuhet se, “Komuna e Prishtinës falënderon përzemërsisht Granit Xhakën, Milot Rashicën, të gjithë ‘yjet’ pjesëmarrës në ndeshje, grupin muzikor “Gjurmët” dhe mysafirët artistë që u janë bashkangjitur qëllimit tonë bamirës”.

U rikthyen pas 30 viteve në skenën e Prishtinës, grupi “Gjurmët” lan gjurmë në 20 vjetorin e Çlirimit të Kosovës

U rikthyen pas 30 viteve në skenën e Prishtinës, “Gjurmët” lan gjurmë në 20 vjetorin e Çlirimit të Kosovës me koncert

Gjurmë në festën e 20-vjetorit të çlirimit të Kosovës la edhe grupi “Gjurmët” me koncertin e shumëpritur, i cili u mbajt në sallën 1 Tetori, shkruan KultPlus.

Pas mikpritjes shtetërore që i bëri ish-presidentit amerikan Bill Clinton, Prishtina vazhdoi festën me muzikë live në koncertin e grupit “Gjurmët”. Festa ka filluar me falenderime të zjarrta nga udhëheqësi i grupit Gjurmët, zotëri Migjen Kelmendi, i cili është shprehur para publikut që është i nderuar të mbajë koncert në ditën kur Kosova feston 20-vjetorin e çlirimit dhe të hyrjes së trupave paqeruajtës të KFOR-it dhe NATO-s.

Ai bashkë me mysafirët e tij të shumtë u ka dhënë të pranishmëve një shfaqje të jashtëzakonshme, që padyshim do të lërë gjurmë në kujtesën e tyre. Pjesë e këtij koncerti kanë qenë shumë artistë të mirënjohur të estradës muzikore në Kosovë e Shqipëri. Dukagjin Lipa, Xuxi, Kastro Zizo, Shpat Deda, Tumor Kuçi, Elina Duni, Genc Saliu dhe Edona Vatoci kanë qenë ndër emrat që kanë kënduar përkrah Gjurmëve, duke sjellë hitet e tyre të pavdekshme.

Në këngë me ta është bashkuar edhe publiku, i cili ndonëse i ri në moshë, i njihte të gjitha tekstet e këngëve monumentale të grupit. Koncerti ka pasur edhe muzikë me karakter kombëtar e patriotik, interpretuar nga grupi Polifonik.

Pjesë e back-vokaleve kanë qenë artistet: Jehona Lumi, Florent Abrashi dhe Donika Rushiti. E pyetur nga KultPlus, Lumi ka treguar punën e gjatë dhe të palodhshme që kanë bërë në prova. “Kur e kujtojmë që do të bëjmë koncert në një ditë feste, po na ikën lodhja” ka treguar Lumi./Rrona Jaka/KultPlus.com

“Gjurmët” rikthehen me koncert në Prishtinë , kryetari Ahmeti u dhuroi “Çelësin e Prishtinës”

Kryetari Shpend Ahmeti bashkë me anëtarët e grupit “Gjurmët” prezentuan detajet e koncertit që do të mbahet sonte në sallën “1 tetori”, me fillim nga ora 20:30 me moton “20 vjet në 20 këngë”.

Bashkë me Gjurmët në skenë do të ngjiten këngëtarë të njohur nga Kosova e Shqipëria si: Boiken Lako, Elina Duni, Genc Salihu, Violeta Zefi, Dren Abazi e ZigZag Orkestra, Alban Nimani, Shpat Deda, Dukagjin Lipa, Xuxi, Tomor Kuçi, Marsela Cibukaj, Edona Vatoci, Nezafete Shala, Ardian Behrami Cipa dhe grupi Polifonik për një mbrëmje “kur kanga dhe dashnia u kthyen në qyetet”!

Kryetari Ahmeti prezentoi edhe “Çelësin e Prishtinës” për “Gjurmët”duke theksuar “Nëse ka një bend i qytetit që përfaqëson Prishtinën në Kosovë dhe mbarë kombin shqiptar, pa dyshim që janë “Gjurmët”. Prandaj gëzohem se kjo po ndodhë në kohën kur unë jam Kryetar, edhe që po e prezentoj “Çelësin e Prishtinës” edhe që po organizohet koncerti i rikthimit të “Gjurmëve” në skenën e Prishtinës.

Të gjitha të hollat e mbledhura nga shitja e biletave të koncertit, i dedikohen shkollës së muzikës “Prenk Jakova”./KultPlus.com

Gjurmët me koncert në Prishtinë, paratë e biletave për shkollën e muzikës “Prenk Jakova”

Me 12 qershor të gjitha rrugët çojnë në Prishtinë.

Tek Salla “1 Tetori”, ku do të zbarkojë treni i “Gjurmëve”, i grupit legjendar që la gjurmë të pashlyeshme në muzikën kosovare.

Pas 31 vitesh i kthehen skenës së qytetit pa lum. Jo me një grusht qershi, por me këngët e shumta që zënë hapësirë në kujtesën e secilit nga ne.

Kujtimet dhe momentet e bukura që ia dhanë dikur këtij vendi, era do t’i sjellë në këtë ditë midis Prishtinës.

Çdo i shtrirë në kanape e kudo tjetër, do të zgjohet në këmbë për të festuar deri atëherë kur dielli perëndon.

Në fund, gjitha të hollat e juaja për biletat do të dedikohen për nder të 70 vjetorit të Shkollës së Muzikës “Prenk Jakova”. /Telegrafi/ KultPlus.com

Hapi sytë e zezë (VIDEO)

Hapi sytë e zezë o moj
O hap o hapi sytë e zezë


Hapi sytë e zezë o moj
O hap o hapi sytë e zezë

Hap o hapi sytë e zezë o moj
Të moj të na qel beharë

Hap o hapi sytë e zezë o moj
Hap o hapi sytë e zezë

Rrezët kthehen syve tu
E ma ndrisin shpresën mua

Rrezët kthehen n’sytë tu
E ma kallin datën mua

Rrezët në sytë e tu të zezë

Rrezët kthehen n’sytë tu
E ma tregojnë diellin mua

Rrezët kthehen n’sytë tu
E më bejnë të të dua

Rrezët në sytë e tu të zezë

Hapi sytë e zezë
O së të paskan hije

Rrezët kthehen në sytë e ty
O në sytë e zi

Hapi sytë e zezë
O së të paskan hije

Rrezët kthehen në sytë e tu
O në sytë e zi

Rrezët kthehen në sytë e tu të zezë/KultPlus.com

Fotografi të rralla të grupit “Gjurmët”

KultPlus ju sjellë fotografi të vjetra ku mund të shihen anëtarët e rok grupit Gjurmët, para ëmbëltores Elida në Pallatin e Rinisë (ish Boro Ramizi), në Prishtinë.

Gjurmët është grup artistësh i njohur, grupi është formuar në vitin 1981 ne Prishtinë dhe ka qenë aktiv deri në vitin 1988. Grupi kishte pesë anëtarë. Vokalisti i grupit ishte Migjen Kelmendi, tani gazetar dhe publicist i njohur. Anëtarët tjerë ishin Tomorr Kurshumliu, Bekim Dyla, Petrit Riza e Armando Gjini./KultPlus.com

“Eja të shkojmë në Prishtinë” (VIDEO)

Që nga viti 1980, grupi “Gjurmët”, janë ata të cilët kanë sjellë hite që vështirë të harrohen, shkruan KultPlus.

Ky grup me vokalist Migjen Kelmendin mbahen mend për tekstet e fuqishme që tash vijnë shpesh në disa remake nga këngëtarët e rinj, por asnjëherë nuk tingëllojnë ashtu siç i sillnin “Gjurmët”.
Sot po e kujtojmë këngën “Në Prishtinë”, një këngë e këndshme e që sjellë shumë nostalgji.

Në Prishtinë
njerëzit shkojnë e vijnë
me autobus me makinë
të gjithë takohen në Prishtinë
ndërtojnë shtëpinë kërkojnë lumturinë
bëjnë një tufë fëmijë diku në periferi
çfarëdo që mbjell aty mbin

Në Prishtinë në Prishtinë
prandaj eja te shkojmë në Prishtinë
me çika të mira t’rrimë
o eja të shkojmë në Prishtinë
në çajtore çaj të pimë
ta marrim dhe çiftelinë
t’ia themi për dashurinë
o eja të shkojmë në Prishtinë
me çika të mira t’rrijmë
o eja të shkojmë në Prishtinë
në çajtore çaj të pimë
ditë për ditë, mot për mot
xhepat zbrazët zemren plot…

Legjendat e muzikës shqiptare, sonte në Zanzi Jazz Bar

Zanzi Jazz Bar në Prishtinë po vjen me një koncept të ri dhe tejet tërheqës që ju kushtohet artistëve më të mirë shqiptarë të të gjitha trojeve, shkruan KultPlus.

Kështu, çdo të shtunë, duke filluar nga sonte, do të mbahet tributë për bendet që kanë lënë gjurmë të thella në historinë e skenës së muzikës moderne shqiptare.

Seti i parë i këtij projekti, i cili mbahet sonte, ju kushtohet legjendave të muzikës shqiptare si: Gjurmët, Telex, Muharrem Qena, Minatori, Jericho etj.

“Ky është një koncept i ri i Zanzit që i kushtohet të gjithë artistëve më të mirë shqiptarë. Çdo të shtunë bëjmë tributë për bendet që kanë lënë histori në skenën e muzikës. Çdo javë janë të përzgjedhur të ndryshëm. Kështu të gjithë artistët më të mirë të të gjitha kohërave do të jenë pjesë e këtij projekti”, ka treguar organizatori Nesim Maxhuni për KultPlus.

Gjithçka do të vijë e sjellë mrekullisht sonte nga ora 22:30 në Zanzi Jazz Bar në Prishtinë, nga instrumentistët: Lis Asllanaj, Art Lokaj, Fatjon Miftari dhe Nesim Maxhuni. / KultPlus.com