“Shtëpia me Gjethe” me guidë në frëngjisht dhe italisht

Në Godinën Liria në Qytetin Studenti, në vendin simbol të Lëvizjes Studentore që solli rrëzimin e regjimit komunist në Shqipëri, u bë dje promovimi i audioguidës dhe i guidës së Muzeut Kombëtar të Përgjimeve: “Shtëpia me Gjethe” në frëngjisht dhe italisht.

Kjo audioguidë dhe guidë u realizua nga studentët e Fakultetit të Gjuhëve të Huaja, me mbështetjen e Agjencisë Universitare të Frankofonisë, Ambasadës Franceze dhe Ambasadës Italiane në Tiranë.

Në këtë promovim ishte e pranishme dhe ministrja e Kulturës, Elva Margariti e cila u shpreh se, “mbajtja gjallë e së shkuarës përmes institucioneve të memories është synimi i Ministrisë së Kulturës dhe sa mirë kur në këtë proces përfshihet edhe brezi i ri”.

“Realizimi i audioguidave për Muzeun Kombëtar të Përgjimeve “Shtëpia me gjethe” nga studentët e Fakultetit të Gjuhëve të Huaja, në italisht e frengjisht është një kontribut jo vetëm në përmirësimin e shërbimeve në muzeumet tona, por dhe një hap i parë drejt një bashkëpunimi më afatgjatë”, tha ministrja Margariti.

Në këtë promovim gjithashtu morën pjesë Christina Vassak, Ambasadore e Francës, Alberto Cutillo, Ambasador i  Italisë, Artur Sula, Dekan i Fakultetit të Gjuhëve të Huaja, pedagogë e studentë. /atsh / KultPlus.com

”Shtëpia me Gjethe” tërhoqi turistë të shumtë edhe gjatë tetorit

Muzeu Kombëtar “Shtëpia me gjethe” është ndër më të veçantët në rrjetin ballkanik të muzeve. Ky muze është kthyer tashmë në një atraksion turistik jo vetëm për vizitorët shqiptarë por veçanërisht për turistët e huaj që vizitojnë Shqipërinë.

Muaji tetor në Muzeun Kombëtar të Përgjimeve, “Shtëpia me Gjethe” ka qenë ni ngjeshur, pasi shifrat tregojnë se shumë vizitorë të huaj dhe vendas kanë zgjedhur të zbulojnë misteret e tij.

Muzeu ka patur 39% vizitorë dhe 80% të ardhura më shumë krahasuar me muajin tetor 2017.

Ky muze, ose thesari i memories sonë kolektive, do vazhdojë të mbetet një atraksion kulturor dhe historik për vizitorët, pasi është një plagë që ka prekur brezin e shkuar dhe bën një panoramë informuese për brezin e ri, pasi i kushtohet njerëzve të pafajshëm që u arrestuan, internuan, torturuan dhe vuajtën dënime të rënda për shkak të përgjimeve, kontrolleve e spiunimeve gjatë regjimit komunist, shumica e të cilave kryheshin nga kjo shtëpi.

E ndërtuar në vitin 1931, godina e njohur në Shqipëri si “Shtëpia e gjetheve”, fillimisht ka patur funksionin e një klinike. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, nën pushtimin gjerman, ajo i përkiste Gestapo-s, ndërkohë që fill më pas, gjatë viteve të para të regjimit të ri, ajo u bë një qendër e Sigurimit (Policia politike) e përdorur për hetime. Nga viti 1950 ajo u bë zyra qendrore e seksionit teknik dhe shkencor të sigurimit.

Muzeu Kombëtar i Përgjimeve “Shtëpia me Gjethe” u hap për publikun në 23 maj 2017. Godina e mistershme prej 45 viteve ishte e mbuluar nga gjethet dhe iu fsheh syrit të publikut. Nga aty u përgjuan, u kontrolluan dhe u spiunuan njerëz të pafajshëm nga regjimi komunist.

Ky muze është i ndarë në disa sektorë, të cilët trajtojnë aspekte të ndryshme të veprimtarisë së kryer në këtë shtëpi, që prej ndërtimit të saj në fillim të viteve ‘30-të dhe deri në vitin 1991, shkruan ata./ KultPlus.com