TIFF përzgjidhet si një nga 29 festivalet më të mira evropiane të filmit

Tirana International Film Festival është përzgjedhur si një nga 29 festivalet më të mira evropiane të filmit, përfshirë Berlinin, Cannes, Venecian, Locarno, dhe të tjerë, për të nominuar Filmin më të mirë të shkurtër evropian për çmimet EFA.

Pas kualifikimit për çmimin e Akademisë Oscars në 2018, kjo është gjëja më e mirë që mund t’i ndodhë TIFF në vitin e 20-të si edhe një çmim i merituar për përpjekjen e jashtëzakonshme të bërë gjatë gjithë këtyre viteve sfiduese por të suksesshme.

Shqipëria po tenton të integrohet në Europë këto 30 vite, ndërsa TIFF ka përfunduar detyrën e saj.

Faleminderit Akademisë Evropiane të Filmit, për njohjen tuaj të veçantë, si dhe të gjithë ata që ndihmuan që ky të jetë një sukses./atsh/ KultPlus.com

Publikohet lista e filmave fitues në ‘Tirana International Film Festival’

“Identifying Features” nga Fernanda Valadez u shpall fitues i eventit “Tirana International Film Festival” që u mbajt për rreth një javë në Tiranë, një film jashtëzakonisht i fuqishëm, i cili portretizon një realitet të ashpër e mizor të kohëve tona i cili nxjerr në pah për herë të parë një regjisore femër.

Ndërkohë çmimin “Regjisori më i mirë” e fitoi filmi “A Fish Swimming Upside Down” nga Eliza Petkova (Gjermani), ndërsa çmimin “Skenari më i Mirë” e fitoi “The Exam” nga Shawkat Amin Korki (Gjermani).

Filmi më i mirë shqiptar u shpall “Disco Funeral” nga Benart Laze, ndërsa u ndanë dhe mjaft çmime të tjera në kategori të ndryshme.

Artdashësit kryeqytetas dhe jo vetëm ndoqën me interes 110 filmat e shfaqur në programet speciale.

Festivali u mbyll me premierën kombëtare të filmit ‘Looking for Venera’ nga Norika Sefa, fitues i Tiger Award në Rotterdam International Film Festival 2021 dhe Winner Award for Promoting Gender Equality në Sarajevo FF 2021.

Edicioni i 19-të ka shënuar një numër rekord aplikimesh prej 2950 filma nga 118 vende të botës edhe për faktin se TIFF është Oscar qualifying dhe është një mundësi e madhe për ta të nominohen për Academy Awards.

Nga 40 vende të Evropës 1706 filma, nga 11 vende të Amerikës se Veriut 558 filma, nga 8 vende të Amerikës se Jugut 66 filma, nga 38 vende të Azisë 530 filma, nga 17 vende të Afrikës 34 filma dhe nga 4 vende të Australisë dhe Oqeanisë 56 filma.

Rreth 40 regjisorë dhe producentë prezantuan filmat e tyre në Tiranë . 112 filma ishion në competition në të gjitha kategoritë dhe zhanret kinematografike, si Feature (all genres), EYE on TIFF (debut feature film competition), Short, Live Action, Animation, Student, që janë Oscar qualifying, Documentary (all lengths), Video Art & Experimental, Balkan shorts dhe In Albanian films.

Këtë vit TIFF kishte 4 juri ndërkombëtare, të cilat dhanë çmimet me prezencën e personaliteteve fitues të shumë çmimeve ndërkombëtare, si: Mohamed Siam (Francë) dhe Basil Khalil (Palestinë), producente dhe regjisore, si dhe të dy anëtarëve të “Academy of Motion Picture Arts and Sciences” SHBA, të cilët kanë të drejtën të vendosin për çmimet Oscar, Bogdan Muresanu (Rumani), fitues “European Film Award 2020”.

Në juri ishin edhe Giovanni Robbiano (Itali), Sandra Kaëar (Jordani), Simeon Ventsislavov (Bullgari), Alessandra Pastore (Itali), Nazl? Eda Noyan (Turqi), Maria Di Razza (Itali), Predrag Bambic (Serbi), Ismet Sijarina (Kosovë), Jean Paul Pauwels (Belgjikë), Barbara Gasser (Austri), Jen Alvares (USA), Sehad Cekic (Mal i Zi), Ben Apolloni (Maqedonia e Veriut), dhe Erenik Beqiri, Blerina Hankollari, Anila Varfi nga Shqipëria.

Gjatë ditëve të festivalit u mbajt edhe programi special “FOCUS 2021” në bashkëpunim me “Danish Film Institute”, ku u shfaqën filma, u zhvilluan debate dhe tryeza të rrumbullakta.

Duke pasur parasysh rregullat e pandemisë ky edicion pati shfaqje të kufizuara në kinema si dhe online për ndjekësit në Shqipëri dhe në botë.

Çmimet e “Tirana International Film Festival”:

Filmi më i mirë
Identifying Features nga Fernanda Valadez (Meksikë)
Regjisori më i mirë
A Fish Swimming Upside Down nga Eliza Petkova (Gjermani)
Skenari më i mirë
The Exam nga Shawkat Amin Korki (Gjermani)
BEST EYE ON TIFF
Botox nga Kaveh Mazaheri (Iran, Canada)
Filmi më i mirë i shkurtër
Menarca nga Lillah Halla (Brazil)
Filmi më i mirë i shkurtër Aksion
Titan nga Valéry Carnoy (Belgjikë)
Filmi më i mirë i shkurtër animacion
Heart of Gold nga Simon Filliot (Francë)
Filmi më i mirë nga studentë
Fall of the Ibis King nga Mikai Geronimo, Josh O’Caoimh (Irlandë)
Dokumentari më i mirë
A Rifle and a Bag nga Cristina Haneș, Arya Rothe, Isabella Rinaldi (Indi, Rumani, Itali, Katar)
Dokumentari i shkurtër më i mirë
Scars nga Alex Anna (Kanada)
SPECIAL MENTION SHORT DOCUMENTARY
164880 nga Maria Falileeva, Alexandra Matveeva (Rusi)
Filmi më i mirë shqiptar
Disco Funeral nga Benart Laze (Shqipëri)
Filmi më i mirë i shkurtër nga Ballkani
The Criminals nga Serhat Karaaslan (Turqi, Francë, Rumani)
Video më e mirë Art&Eksperimentale
Passage Ann Oren (Gjermani)
Filmi më i mirë i shkurtër debutues “Ron Holloway”
House of Memory nga Sofía Rosales Arreola | Mexico | 2020 | 13′. /atsh/ KultPlus.com

“Tirana International Film Festival” nis me filmin “Zgjoi”, 110 filma në programet speciale

Edicioni i 19 i “Tirana International Film Festival” është hapur me filmin “Zgjoi” nga Blerta Basholli, fitues i tre çmimeve në “Sundance Film Festival 2021”, festivalin më të rëndësishëm në SHBA.

Ky event i cili nisi mbrëmjen e djeshme me pjesëmarrjen e protagonistëve të këtij festivali si dhe shumë të ftuar jo vetëm nga kinematografia, por edhe politika  në Kinema “Millenium”, do të mbahet deri më 30 shtator 2021.

Ky edicion ka shënuar një numër rekord aplikimesh prej 2950 filma nga 118 vende të botës edhe për faktin se TIFF është Oscar qualifying dhe është një mundësi e madhe për ta të nominohen për Academy Awards.

Nga 40 vende të Evropës 1706 filma, nga 11 vende të Amerikës se Veriut 558 filma, nga 8 vende të Amerikës se Jugut 66 filma, nga 38 vende të Azisë 530 filma, nga 17 vende të Afrikës 34 filma dhe nga 4 vende të Australisë dhe Oqeanisë 56 filma.

Rreth 40 regjisorë dhe producentë, do të prezantojnë filmat e tyre në Tiranë . Sipas programit, janë 112 filma në competition në të gjitha kategoritë dhe zhanret kinematografike, si Feature (all genres), EYE on TIFF (debut feature film competition), Short, Live Action, Animation, Student, që janë Oscar qualifying, Documentary (all lengths), Video Art & Experimental, Balkan shorts dhe In Albanian films.

TIFF këtë vit do të ketë 4 juri ndërkombëtare, që do të vendosin për çmimet me prezencën e personaliteteve fitues të shumë çmimeve ndërkombëtare, si: Mohamed Siam (Francë) dhe Basil Khalil (Palestinë), producente dhe regjisore, si dhe të dy anëtarëve të “Academy of Motion Picture Arts and Sciences” SHBA, të cilët kanë të drejtën të vendosin për çmimet Oscar, Bogdan Muresanu (Rumani), fitues “European Film Award 2020”. Do të jenë gjithashtu në juri Giovanni Robbiano (Itali), Sandra Kaëar (Jordani), Simeon Ventsislavov (Bullgari), Alessandra Pastore (Itali), Nazl? Eda Noyan (Turqi), Maria Di Razza (Itali), Predrag Bambic (Serbi), Ismet Sijarina (Kosovë), Jean Paul Pauwels (Belgjikë), Barbara Gasser (Austri), Jen Alvares (USA), Sehad Cekic (Mal i Zi), Ben Apolloni (Maqedonia e Veriut), dhe Erenik Beqiri, Blerina Hankollari, Anila Varfi nga Shqipëria.

“FOCUS 2021” do të jetë një program special në bashkëpunim me “Danish Film Institute” me filma, debate dhe tryeza të rrumbullakta i quajtur “UN/DOGMATIC – Kinemaja Daneze” me 5 filma nga regjisorët më të famshëm e të vlerësuar sot në botë si Lars Von Trier dhe Thomas Vinterberg, ndërsa programi “Panorama” ka disa seksione me filmat.

Duke pasur parasysh rregullat e pandemisë ky do të jete një edicion me shfaqje të kufizuara në kinema si dhe online për ndjekësit në Shqipëri dhe në botë.

Festivali do të mbyllet me premierën kombëtare të filmit ‘Looking for Venera’ nga Norika Sefa, fitues i Tiger Award në Rotterdam International Film Festival 2021 dhe Winner Award for Promoting Gender Equality në Sarajevo FF 2021. / atsh / KultPlus.com

Edicioni i 19-të i “Tirana International Film Festival”, 112 filma në konkurrim

Në edicionin e 19-të i “Tirana International Film Festival Oscar qualifying” do të mbahet nga data 24-30 shtator në Tiranë, do të shfaqen 112 filma në garë  në të gjitha kategoritë dhe zhanret kinematografike, ndërsa 110 filma jashtë kompeticionit me programet speciale.

Duke patur parasysh rregullat profilaktike të pandemisë ky do të jetë një edicion me shfaqje të kufizuara në kinema si dhe online për ndjekësit e shumtë në Shqipëri dhe në botë, që nuk mund të frekuentojnë sallat dhe nuk mund të udhëtojnë lirisht në Shqipëri.

Ky edicion shënoi një numër rekord aplikimesh prej 2950 filma nga 118 vende të botës edhe për faktin se TIFF është Oscar qualifying dhe është një mundësi e madhe për ta të nominohen për Academy Aëards.

Nga 40 vende te Europes 1706 filma, nga 11 vende të Amerikës së Veriut 558 filma, nga 8 vende të Amerikës së Jugut 66 filma, nga 38 vende të Azisë 530 filma, nga 17 vende të Afrikës 34 filma dhe nga 4 vende të Australise dhe Oqeanisë 56 filma.
Nga 2950 filma 705 janë studentë dhe 930 debutantë, që edhe ata të rinj që sapo kanë hyrë në botën e industrisë së filmit e shikojnë Tiranën si destinacion të karrierë sëtyre të suksesshme.

2950 filmat janë realizuar nga femra 1191 filma dhe 1704 nga meshkuj.

Ky edicion do të hapet me premierën kombëtare të filmit “Hive” (Zgjoi) nga Blerta Basholli, fitues i Grand Jury Prize, Directing Award dhe Audience Award në Sundance, festivalin më të rëndësishëm në SHBA dhe do të mbyllet me premierwn kombëtare të filmit “Looking for Venera” nga Norika Sefa, fitues i Tiger Award në Rotterdam International Film Festival 2021 dhe Winner Award for Promoting Gender Equality në Sarajevo FF 2021.

Do të jenë 4 juri ndërkombëtare që do të vendosin për çmimet e TIFF 2021 me prezencen e personaliteteve fitues të shumë çmimeve ndërkombetare, si: Mohamed Siam (France) dhe Basil Khalil (Palestinë), producente dhe regjisore, si dhe të dy anëtarë të Academy of Motion Picture Arts and Sciences USA, të cilët kanë të drejtën të vendosin për çmimet Oscar, Bogdan Mureșanu (Romania), fitues European Film Award 2020,

Në festival do të jenë gjithashtu në juri Giovanni Robbiano (Italy), Sandra Kawar (Jordan), Simeon Ventsislavov (Bulgaria), Alessandra Pastore (Italy), Nazlı Eda Noyan (Turkey), Maria Di Razza (Italy), Predrag Bambić (Serbia), Ismet Sijarina (Kosovo), Jean Paul Pauwels (Belgium), Barbara Gasser (Austria), Jen Alvares (USA), Sehad Cekic (Montenegro), Ben Apolloni (North Macedonia), dhe Erenik Beqiri, Blerina Hankollari, Anila Varfi nga Shqipëria.

Për të prezantuar filmat e tyre në Tiranë do të vijnë rreth 30-40 regjisorë dhe producentë, që kanë konfirmuar deri tani ardhjen në festival. Do të shfaqen 112 filma në competition në të gjitha kategoritë dhe zhanret kinematografike, si Feature (all genres), EYE on TIFF (debut feature film competition), Short, Live Action, Animation, Student, qe jane Oscar qualifying, Documentary (all lengths), Video Art & Experimental, Balkan shorts dhe In Albanian films. / KultPlus.com

Tirana International Film Festival hapet me filmim ‘Liqeni im’ të Gjergj Xhuvanit

Filmi ‘Liqeni im’ i Gjergj Xhuvanit shënoj ceremoninë e hapjes së Tirana International Film Festival në Ansamblin e Kryeqytetit Shqiptar.

Këtë e ka bërë të ditur, Ministrja e Kulturës së Shqipërisë, Elva Margariti nëpërmjet një postimi në Facebook.

Ajo ka shkruar se ceremonia e hapjes të këtij festivali ishte ajo çka duhej për ta larguar sadopak mendjen nga pandemia dhe pë të shijuar magjinë e filmit në një kompani të hapur.

KultPlus ju sjellë më poshtë postimin e saj të plotë:

Filmi “Liqeni im” i Gjergj Xhuvanit na mblodhi në Amfiteatrin e Tiranës, për të nisur një maratonë të bukur të filmit.

Një homazh për artistin, që na la pas një pasuri të tërë filmike  dhe mesazhin e dashurisë për artin, për jetën.

Ceremonia e hapjes së Tirana International Film Festival ishte ajo çka na duhej pë t’iu larguar sado pak me mendje pandemisë e për të shijuar sërish magjinë e filmit në një kinema të hapur. Amfiteatri do të jetë i hapur çdo pasdite për të shfaqur filma të rinj e emocionues./ KultPlus.com

Tirana International Film Festival gati për edicionin e 16-të

Tirana International Film Festival është eventi më i rëndësishëm kinematografik që zhvillohet në Shqipëri jo vetëm për nga vjetërsia dhe eksperienca, por edhe për numrin e madh të aplikimeve, aftësinë selektive të filmave, programit të pasur, zbulimeve interesante dhe premierave të filmave më të rëndësishëm në tregun kinematografik sot në botë.

Për këto arsye Tirana International Film Festival pas aplikimit u kualifikua si festival nga Academy of Art and Sciences USA me të drejtën që fituesi i Best Short Live Action/Animation të renditet në listën nga ku do të dalin fituesit e Oscar® për këto kategori. Ky vlerësim e rendit TIFF midis 94 festivaleve më prestigjioze të planetit si: Cannes, Berlin, Venice, Locarno, Sundance, Tribeca, etj. duke i dhënë kështu një shans të madh filmave të prodhuar në Shqipëri, Kosovë, rajon e jo vetëm, të konkurrojnë për këtë çmim të madh.

Ky lajm tërhoqi vëmendjen e regjisorëve dhe producentëve gjë që solli një rritje të ndjeshme të aplikimeve këtë vit në një numër rekord prej 3700 filmash. Komiteti ndërkombëtar i seleksionit të aplikimeve ka sugjeruar 128 filma në competition në kategoritë: Feature, EYE on TIFF (debut feature film competition), Short Live Action, Animation, Student dhe Video Art & Experimental, Documentary, Balkan dhe In Albanian competition. Kliko për Official Competition.

Gjithashtu TIFF ofron edhe këtë edicion një program të pasur special me 127 filma. Për t’u përmendur janë Special Screenings, premiera të siguruara nga distributorët tanë partnerë, që po qarkullojnë pikërisht tani në kinematë e Evropës e të botës si: Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot by Gus Van Sant, Suspiria by Luca Guadagnino, The House That Jack Built by Lars von Trier. Autorë të tillë fitues të çmimeve më të rëndësishme botërore i bëjnë nder TIFF-it dhe e rrisin në mënyrë të ndjeshme kualitetin dhe reputacionin e tij ndërkombëtar. Ekskluzivisht në TIFF do të keni mundësi të ndiqni po ashtu edhe 10 filmat e shkurtër të nominuar në Oscar® 2018.

FOCUS i TIFF këtë vit do të jetë përkujtimi i 50 vjetorit të ngjarjeve të vitit 1968, që ndryshuan botën, por jo ëndrrën për një botë më të mirë e më të drejtë. Prandaj dhe FOR ANOTHER DREAM, ky program me ligjërata dhe filma të asaj epoke, do të vinë për publikun e interesuar në KINO bar çdo mbrëmje nga ora 19:00 me një program të pasur të kuruar nga Federico Rossin, Arbër Zaimi dhe Edon Qesari.

Në vazhdim të nismës së vitit të shkuar TIFF do të ofrojë KIDs program ekskluziv për fëmijët çdo ditë në Teatrin e Kukullave nga ora 10:30, si një investim afatgjatë për të rritur e edukuar audiencat e ardhshme të kinemasë me filmin artistik nëpëmjet projekteve të fituara në Creative Europe për shpërndarjen dhe promovimin e filmave europianë.

Seksioni PANORAMA do të ketë programe të tilla si: GENERATIONs, NEW WORLD, DIVERGENT MINDs, PARADE, REFLECTING ALBANIA dhe DOC+ që përfshijnë në kinema jo vetëm cilësinë artistike, por edhe temat e mprehta sociale e politike.

KLiko për Programin Ditor të TIFF 2018 në Kinema Millenium, Teatri Kombëtar Eksperimental, Teatri i Kukullave dhe KINO bar.

Përveç programit të ngjeshur me filma, mysafirëve dhe të gjithë të akredituarve në TIFF do të kenë mundësi të shijojnë Happy Hours nga VENA, drink & food, çdo ditë ora 19:00 në terracën e kinema Millenium. KINO bar do të jetë vendi më cool i TIFF by Night, ku çdo natë pas programit FOR ANOTHER DREAM do të ofrohen pije speciale lokale e origjinale.KultPlus.com