Hapet thirrja për bursën letrare që mundëson qëndrimin në Austri

Është hapur thirrja për aplikim për bursën letrare “Shkrimtari i Qytetit Graz”, shkruan KultPlus.

Kjo bursë mundëson ofrimin e një apartamenti pa pagesë në Cerrini-Schloessl, zona Schlossberg, nga 1 shtatori i vitit të dhënies së bursës, deri më 31 gusht të vitit pasardhës dhe një pagesë mujore prej 1.300 eurosh.

Qëllimi i bursës letrare “Shkrimtari i Qytetit Graz”, është të promovojmë shkrimtarë të cilët shfaqin aftësi inovative dhe analizë të çështjeve aktuale, kanë cilësi në aspektin estetik dhe gjuhësor, vërtetësi dhe pavarësi artistike.

Ndër kërkesat bazë që duhet t’i kenë aplikantët përfshin njohjen e gjuhës gjermane, të paktën një botim letrar të pavarur (jo botim privat), pesë tekste të botuara në revista ose antologji ose dy drama të transmetuara në radio ose të botuara apo një shfaqje skenike e shfaqur në teatër ose e botuar.

Afati për dorëzimin e dokumenteve do të publikohet në faqen e internetit të qytetit, jo më vonë se data 15 janar e vitit të dhënies së bursës.

Aplikimet duhet të dorëzohen në: [email protected]. / KultPlus.com

Vjena shpallet vendi më i mirë për të jetuar

Sipas vlerësimeve të indeksit të jetueshmërisë globale të bëra nga njësia Ekonomisë së Intelegjencës, Vjena u emërua qyteti më i mirë për të jetuar teksa Melburni, që më parë e mbante ketë pozitë e humbi ‘kurorën’.

Kjo përzgjedhje është bërë për shkak se kryeqyteti i Austrisë, mbanë numrin më të vogël të kërcënimeve nga sulmet militante dhe ka shkallë tejet të ulët të krimit, shkruan The Guardian, transmeton Ndërtimi.info.

Kryesimi i këtij vendi në indeksin global ka përforcuar pretendimet se kryeqyteti austriak është vendi më i këndshëm aktualisht në botë, për të jetuar.

Melburni kishte mbajtur pozitën e parë, ne shtatë vitet e kaluara, por kërcënimi i sulmeve militante në Evropën Perëndimore i kishte ‘ndihmuar’ që të deklasohet nga kjo pozitë.

Viena rregullisht kishte qëndruar në majat e këtyre pozitave, së bashku me një numër të madh qytetesh tjera në Austri të cilat ofrojnë standarde tejet të mira të jetesës.

Në anën tjetër Damasku mbanë vendin e fundit, e ndjekur nga kryeqyteti i Bangladeshit, Dhaka dhe Lagos në Nigeri. Anketa nuk përfshin disa nga kryeqytetet më të rrezikshme në botë, si Bagdadi dhe Kabuli.

“Derisa në disa vitet e fundit qytetet në Evropë u prekën nga përhapja e kërcënimit nga terrorizmit në rajon, i cili ndikoi në rritjen e masave sigurisë, vitin e kaluar është parë një kthim në normalitet”, deklaroi njëri nga anëtarët e EIU.

Vjena ka arritur të zhvendosë Melburnin nga vendi i parë për shkak të rritjes së vlerësimeve për stabilitetin e kryeqytetit austriak.

Kryeqyteti i Austrisë dhe Melburni shënuan pikën maksimale në kategoritë e kujdesit shëndetësor, arsimit dhe infrastrukturës. Derisa Melburni shtoi kryesimin e vet në strukturën e kulturës dhe mjedisit, përmirësimi i stabilitetit të Vienës ndikoi në rangimin e saj në pozitën e parë.


Osaka, Calgary dhe Sydney u rradhitën ndër pesë vendet e para në rangimin e EIU që thotë se po tenton të favorizojë qytetet mesatarisht të pasura e shpesh me dendësi jo shumë të lartë të popullsisë. Qytetet shumë të mëdha dhe të mbushura me njerëz kanë tendencë më të lartë të prekjes nga krimi dhe tensionet në vend.

Viena dikur kryeqytet i një perandorie më të madhe se republika e vogël alpine, e sotme ende nuk ka arritur të përputhet me popullsinë e saj të para Luftës së Parë Botërore, kur kishte më se 2.1 miloon banorë.

Ky vend përmban hapësira të mëdha të gjelbëruara, të pasuruara me vende tejet atraktive turistike, teksa njihet për transportin publik shumë të lirë edhe efikas.

Austria përkrahë MKRS-në për realizimin e politikave

Ministri Kujtim Gashi takoi ambasadorin e Austrisë në Kosovë, Gernot Pfandler, me të cilin diskutoi për raportet dhe bashkëpunimin që ka Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit me Ambasadën e Austrisë.

Ministri e falënderoi ambasadorin Pfandler për vizitën dhe u shpreh se e vlerëson marrëdhënien e Kosovës me një shtet mik siç është Austria dhe me këtë rast e falënderoi ambasadorin për tërë përkrahjen që ka dhënë shteti austriak në përkrahje të shtetësisë së Kosovës.

Ministri Gashi tha se është i gatshëm për thellim të bashkëpunimit me Austrinë në ato projekte të cilat Ambasada i sheh për të dy palët. Kësisoj do të intensifikohej edhe angazhimi i përbashkët në avancimin e fushave që ka në përgjegjësi MKRS-ja, por edhe do të hapej mundësia për shkëmbim të përvojave e profesionistëve të dy vendeve.

Ndër të tjera, ministri e ka njoftuar ambasadorin edhe për planet dhe politikat që ka për synim që t’i realizojë ministria në të ardhmen dhe në këtë drejtim ministri u shpreh se shpreson edhe në përkrahjen e Ambasadës së Austrisë, sidomos në promovimin e diplomacisë dhe diversitetit kulturor.

Ndërkaq, ambasadori austriak Pfendler e falënderoi ministrin Gashi për pritjen dhe e përgëzoi për e detyrën e ministrit duke i dëshiruar suksese dhe përmbushje të qëllimeve.

Ambasadori austriak theksoi se ambasada do ta mbështesë ministrinë në sferat në të cilat do të vlerësohen të interesit të përbashkët, por edhe në prezantimin dhe pjesëmarrjen e Kosovës në ngjarje të rëndësishme ndërkombëtare./ KultPlus.com