Esat Valla sonte me ekspozitë personale në Akademinë e Arteve

Në mjediset e Akademisë së Arteve të Kosovës, sonte do të hapet ekspozita personale e piktorit Esat Valla, shkruan KultPlus.

Të gjithë artdashësit, sonte në ora 19:00, mund të marrin pjesë në ekspozitën personale të piktorit Valla.

Esat Valla u lind më 22 prill 1944 në Gjakovë, ku edhe ndoqi shkollën fillore. Në vitin 1965 mbaroi shkollën e mesme artistike në Pejë. Në vitin 1971 u diplomua në Akademinë e Arteve në Beograd (tani Universiteti i Arteve në Beograd ), ku studioi për pikturë te profesori Zoran Petroviq. Nga viti ai ishte 1974 ishte anëtar i Shoqatës së Artistëve Figurativ të Kosovës. Ai po ashtu ishte pjesë e Fakultetit të Arteve që nga viti 1976, ku ligjëronte për  pikturë për studentë dhe maturantë, me titullin Profesor Ordinar në Universitetin e Prishtinës. / KultPlus.com

Renea Begolli sjell ekspozitën e saj të parë personale të titulluar “Pragu”

Renea Begolli po sjell ekspozitën e parë personale të titulluar “Pragu”.

Ekspozita “Pragu” e Renea Begollit e kuruar nga Yll Xhaferi paraqet një numër pikturash, imazhesh eksperimentale, fotografi dhe instalacione, të gjitha të fokusuara në eksplorimin e marrëdhënieve midis individit dhe shtresave të fizikalitetit.

“Duke u mbështetur nga përvojat e saj personale, puna e Begollit është thellësisht reflektuese dhe introspektive, duke tërhequr gjithashtu një vijë kryqëzimi të hapësirave private dhe publike dhe marrëdhëniet e trupit me ekosistemin. Ajo reflekton mbi gjendjet intime emocionale, gjithashtu me një perspektivë gjinore për imazhin e trupit dhe pritjetshmëritë sociale. Nëpërmjet punës së saj, ajo kërkon të ndërhyjë në hapësira dhe të krijojë imazhe që pasqyrojnë ndryshimet në ekosistem dhe peisazhet e mundshme të së ardhmes”, pjesë e konceptit kuratorial të Yll Xhaferit.

Ekspozita hapët më 8 shkurt 2023 duke filluar nga ora 19:00 dhe do të qëndrojë e hapur deri me 4 mars 2023.

Ekspozita personale e Renea Begollit është pjesë e projekteve të Galerisë Qahili, si pjesë e thirrjes për artistët e rinj./ KultPlus.com

Me “Miss Kosova”, Astrit Ismaili bën hapjen e ekspozitës personale “Monumenti i Parë i Lules”

Me performancën “Miss Kosova”, Astrit Ismaili do të bëjë edhe hapjen e ekspozitës personale “Monumenti i Parë i Lules” në Galerinë e Ministrisë së Kulturës, shkruan KultPlus.

Kuruar nga Donjetë Murati, “Monumenti i Parë i Lules” prezanton punët e Astrit Ismailit që ndërlidhen me transformimin. Monumenti i luleve, kthehet në metaforë, njejtë si udha e saj në mes të errësirës së thellë. Kur mund të përcaktojmë një moment të caktuar transformimi?

Kjo punë synon të shqyrtojë dukuritë që e bëjnë të mundshëm transformimin në nivelet personale e deri ndërlidhjet e tyre me lëvizje radikale. Duke qenë se transformimi shpesh është subjekt mistik i kufizuar vetëm në momentet e kulminacioniet duke u mbështjellur me korniza mistike, kjo ekspozitë tenton të shqyrtojë të kundërtën duke e shikuar fuqinë e rëndomtë dhe konsistencën në prodhimin e çdo transformimi.

Ekspozita “Monumenti i Parë i Lules” do të hapet të enjten, më 27 tetor në ora 20:30 në Galerinë e Ministrisë së Kulturës dhe do të qëndrojë e hapur deri më 1 dhjetor 2022. / KultPlus.com

Faton Kryeziu vjen me ekspozitë personale e cila përcjellët edhe me promovim libri

Artisti Faton Kryeziu, së shpejti do të hap ekspozitën e tij personale të titulluar ‘Tension&Emocion’, ku artisti do të prezantohet para publikut me gjithsej 42 punime, përcjellë KultPlus.

Përveç ekspozitës, në të njëjtën ditë, njëkohësisht do të bëhet edhe promovimi i librit me po të njëjtin titull, i punuar nga studiuesja e njohur, Suzana Varvarcia.

Kjo ekspozitë dhe promovim i librit do të mbahen nesër, më datë 30 qershor në Hotel Sheraton në Prishtinë, duke filluar nga 18:00. / KultPlus.com

Hana Arapi sjellë ekspozitën e parë personale ‘n’4tën’

Hana Arapi po e sjellë ekspozitën e saj personale.
Hana Arapi është absolvente e dizajnit grafik, ndërsa për ta kurorëzuar rrugëtimin e saj katërvjeçar, ajo këtë të shtunë sjellë ekspozitën e parë personale të titulluar “n’4tën”.

Kuratore e kësaj ekspozite është profesoresha Lyra Zajmi. Punimet e Hana Arapit do të prezantohen në Prizren dhe janë të fushës së Komunikimit Vizual, duke perfshirë Mediat Dixhitale, Ilustrimin, Fotografinë dhe Tipografinë.

Ekspozita hapet këtë të shtunë, më 21 prill, në Hamamin “Gazi Mehmet Pasha” ne Prizren , duke filluar nga ora 19:00. / KultPlus.com

Rron Qena sonte hap ekspozitën personale

Veprat e tij konsiderohen shumë të veçanta dhe pikërisht magjia e tyre është rrumbullakuar në një ekspozitë personale të artistit Rron Qena, shkruan KultPlus.

Qena sonte do të prezantohet me ekspozitën personale në Galerinë Monet në Prishtinë duke filluar nga ora 19:00. Datat për këtë ekspozitë janë rezervuar prej 21 nëntorit deri më 4 dhjetor. Kjo ekspozitë është titulluar “Fading”./ KultPlus.com

Majlinda Kelmendi vjen me ekspozitën personale ‘Identitet’

Artistja Majlinda Kelmendi vjen me ekspozitën e saj personale të titulluar ‘Identitet’.

Ekspozita do të hapet në Galerinë Magaza në Rozhaje, Mali i Zi më datë 28 tetor dhe do të qëndrojë e hapur deri më 3 nëntor.

K’oncepti: Simbolikë kryqëzuese .. Pa ndërgjegjen nuk do ekzistonim . Mbi të gjitha jeta është një luftë e vërtetë për të tejkaluar përballuar situata të ndryshme dhe falë tyre ne krijojmë identitetin tonë,ne kulmin e zinxhirit ushqyes.Vetpërqëndrimi është një produkt përcaktues i karakterit të punës së artistit .

Lindim të ndryshëm.

Vetbesimi është destinacioni që nuk mund t’i shmangemi , arsye e cila transformon personalitetin tonë në një luftë të vazhdueshme me pengesa. Quhet e rëndësishme që të clirohemi nga modele të tiposura që na shterojnë atë çfarë kemi ne të veçantë prej një projektimi inteligjent…”
Përbërja e këtij subjekti të ciklit Identitet & Dialog – është i thyer i analizuar dhe i rimontuar,duke afruar kohërat e largëta për të na bërë të kuptojmë dhe të mbajmë pranë qindra rrugë të ndryshme të mendjes të arsyetuara me pretendimin dhe nevojat që përgjithmonë të kërkojmë rrugë të reja.
Lidhja e emocionit me rregullin, duke mbledhur leksionet e mëdha të së kaluarës, është brenda vetvetes simbolike kryqezuese
Nga Majlinda Kelmendi

Kritika

Pikturat e Majlinda Kelmendit

Realizimet në pikturë të profesoreshes universitare Majlinda Kelmendi drejtpërdrejt dhe në mënyrë ambicioze ndërlidhen me atë traditën e pikturës shqiptare e cila zë vend aq të rëndësishëm e të lartë në nënqiellin e përbashkët në rajon. Majlinda e shfrytëzon gjuhën inovative të piktures, e cila aktivisht komunikon me nevojat vizuele të kohës sonë dhe të asaj që ajo bartë.

Përcaktimi i saj apriori ikën nga konceptimi klasik i pikturës dhe synon qëmtimin drejt lirisë absolute të pandalshme të shpirtit përmes gjurmimit të guximshëm dhe të eksperimentimit përmes formave të ndryshme dhe përmes materialeve të ndryshme kryesisht të natyrshme. Motivet e saja janë si përjetime të akumuluara që i sjellë në formën e fragmenteve që dëshmon për ekzistencën tonë dhe kompeksitetin e jetës përgjithësisht në këto hapësira dhe në hapësira tjera. Detajet që përbëjnë veprën e saj, na kujtojnë simbolet e lashtësisë nga periudha e neolitit kur totemizmi ka luajtur rol shumë të rëndësishëm në jetën e njeriut të atëhershëm. Këto detaje që zënë pjesën qendrore të kompozicionit janë bërë me poteza të gjerë e të guximshëm në bazën reliefore, të cilët sikur se asgjë nuk ka të rastësishme, sikur e tëra ashtu është dashur të jetë. Assesi ndryshe. Në këtë mënyrë realizohet struktura dhe forma e pikturës e cila na flet me gjuhën e vetë materialit të përzgjedhur me kujdes dhe të komponuar me shumë mjeshtëri në strukturën e pikturës.

Në veprat e Majlinda Kelmendit gërshetohen spontaniteti mistik dhe ndjeshmëria lirike e potezave të tërë në frymën e shprehjes bashkëkohore pikturale, që ka për detyrë që realitetin objektiv ta paraqes skajshmërisht në mënyrë subjektive me simbole pamore universale, pra me lehtësi të pabesueshme sublimon qasjen pikturale klasike me shtresësimin e pikturës në lojë bashkëkohëse të formave e të simboleve, e përmes lojës neutrale të kompozicioneve të qarta harmonike me një ndjeshmëri të rafinuar për detajin.

Në këtë koncept ajo nëpërmjet pikturave të saja në mënyrë të qartë e të padyshimtë ndërlidhë dy përcaktuese – emocionalen dhe vizuelen. Në procesin e krijimtarisë ajo heq dorë nga gjykimi racional dhe nga strehimi i konceptimit fantazmë dhe të domethënies së gjërave që kanë karakter njerëzor. Në dukje të parë kjo është lojë e thjeshtë e ngjyrave dhe e formave që flasin për pjekurinë e saj në të gjitha aspektet të konceptimit të shprehjes bashkëkohore në pikturë. Thënë thjesht, arti është jeta e saj dhe pjesë e pandarë e qenies së saj.

Kritika për ekspozitën nga Aldemar Ibrahimoviq. / KultPlus.com

Rexhep Ferri me ekspozitë personale në 80 vjetorin e lindjes

Me rastin e 80 vjetorit të lindjes të piktorit, profesorit dhe shkrimtarit Rexhep Ferri, Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës i organizon sot ekspozitë personale Rexhep Ferrit, shkruan KultPlus.

Hapja e ekspozitës bëhet sot nga ora 18:00 në ambientet e Akademisë së Shkencave dhe të Arteve në Prishtinë.

Në këtë ekspozitë do të prezantohen shumë punë të reja (kryesisht qylyma) dhe të pa ekspozuara ma herët.

Rexhep Ferri, piktor, profesor e shkrimtar, u lind në Kukës (Shqipëri) në vitin 1937. Më 1958 mbaroi shkollën e mesme të Artit në Pejë. Më 1962 botoi poezitë nga cikli Shëtitësit e lodhur në revistën letrare Jeta e re në Prishtinë. Në vitin 1966 u diplomua në Degën e Pikturës Monumentale në Akademinë e Arteve në Beograd. Në vitin 1970 mbaroi studimet pasuniversitare në Akademinë e Arteve në Beograd. Më 1971 mori çmimin e dhjetorit të Kuvendit të Kosovës. Në vitin 1974 zgjedhet pedagog i Akademisë së Arteve Figurative në Prishtinë. Më 1975 fiton çmimin e Sallonit Pranveror për pikturë të Shoqatës së Artistëve Figurativë të Kosovës. Në vitin 1999 zgjedhet sekretar i Seksionit të Arteve në ASHAK dhe në vitin 2000 zgjedhet anëtar i rregullt i ASHAK. Kritika i ka vlerësuar lartë veprat e tij në aspektin artistik. Ka botuar edhe disa përmbledhje të poezive, si dhe disa romane. / KultPlus.com

Miradije Ramiqi prezantohet me ekspozitë personale në Berat

Artistja nga Prishtina Miradije Ramiqi, do të prezantohet me ekspozitë personale në Galerinë Edward Lear në Berat, shkruan KultPlus.

Ekspozita hapet më datë 22 shtator në ora 18:00 në ambientet e Galerisë Edward Lear Beratcelet.

Miradije Ramiqi, lindi në Pozheran të Vitisë, ndërsa ka studiuar në Akademinë e arteve (dega e pikturës), në Prishtinë. Ramiqi ka qenë pjesë e shumë ekspozitave kolektive. Ajo gjithashtu është fituese e shumë çmimeve për pikturë. / KultPlus.com