Sllovenia, shteti i parë europian që shpall fundin e pandemisë Covid-19

Qeveria Sllovene ka shpallur fundin e pandemisë së koronavirusit, duke u bërë vendi i parë europian që e bëri këtë.

“Sllovenia ka zbutur epideminë gjatë dy muajve të fundit… ”.

”Sot Sllovenia ka pamjen më të mirë epidemiologjike në Evropë”, i tha Kryeministri slloven Janez Jansa parlamentit në një seancë të gjatë të enjten vonë, njofton Klan Kosova.

Vendimi erdhi pasi zyrtarët slloven konfirmuan më pak se shtatë raste të reja të koronavirusit çdo ditë për dy javët e fundit.

Instituti Kombëtar i Shëndetit Publik në Slloveni vlerësoi se të gjitha statistikat tregojnë se përhapja e virusit është qetësuar, me gjithsej 35 raste të reja të regjistruara në 14 ditët e fundit.

Njerëzit që vijnë në Slloveni nga shtetet e tjera të Bashkimit Europian nuk do të jenë më të detyruar të hyjnë në karantinë, tha Jansa.

Sidoqoftë, pasi ende ekziston rreziku i përhapjes së infeksionit, disa masa kufizuese mbesin në fuqi. / KultPlus.com

Shqipëria dhe Sllovenia, projekte të përbashkëta në zejtari

Shqipëria dhe Sllovenia, do të koordinohen për konkretizim projektesh bashkëpunimi dhe vendosje kontaktesh e bashkëpunimi në fushën e zejtarisë.

Në kuadrin e diplomacisë ekonomike, Agjensia e Zhvillimit të Investimeve, AIDA, prezantoi para Dhomës sllovene të Zejtarisë dhe Biznesit të vogël, klimën e biznesit dhe të mundësive të investimeve direkte të huaja në Shqipëri.

Të pranishmit i përshëndetën Danijel Lamperger, drejtor i Dhomës sllovene të Zejtarisë dhe Biznesit të vogël dhe ambasadori Pëllumb Qazimi.

Përfaqësuesit e AIDA-s, Artur Pilkati dhe Pëllumb Qoseja, pas prezantimeve iu përgjigjën pyetjeve të shtruara nga të pranishmit.

Diskutimet e zhvilluara ideuan rrugë e mënyra për qasje të re dhe aktive në bashkëpunimin ekonomik ndërmjet Shqipërisë dhe Sllovenisë.

Zejtaria dhe biznesi i vogël, përfshi investimet sllovene ishin në qendër të debatit.

Në periudhën e afërt në vijim do të koordinohet për konkretizim projektesh bashkëpunimi dhe vendosje kontaktesh e bashkëpunimi edhe me Dhomën shqiptare të Zejtarisë./ KultPlus.com