DokuFest kërkon reflektim përmes diskutimeve të sivjetshme

Ndërtimi i hidrocentraleve brenda zonave të mbrojtura, kujtimet nga të ’90, roli i të rinjve në nxitjen e mobilitetit, qasja në drejtësi si luftim i stigmës për të mbijetuarat e dhunës seksuale gjatë konfliktit në Kosovë, e drejta e gruas në prona, janë disa nga çështjet që do të diskutohen në këtë edicioni, shkruan KultPlus.

Me qëllim që tema e sivjetme e DokuFest “REFLEKTIMI” të ofrojë një debat sa më të thellë, festivali ka zgjedhur me shumë kujdes një numër panelesh që do të mbahen përgjatë festivalit.

Reflekto të jeshilten në ty 06 Gusht – Ora 17:00

Zhvillimi i dëmshëm i hidrocentralit është një kërcënim i vazhdueshëm, jo vetëm për parqet kombëtare, por edhe rrjedhat e poshtme të rrymës afatgjata. Ndërtimi i hidrocentraleve brenda zonave të mbrojtura nuk është përjashtim, por më tepër si rregull në Ballkan. Në zonat me statusin më të lartë të mbrojtjes edhe hidrocentralet e vogla nuk janë të pranueshme si një zgjidhje e qëndrueshme.Panelistët:Elton Baxhaku – Regjisor i filmit dokumentar “Free Flow” – Shqipëri

Besar Likmeta – BIRN Albania – Shqipëri
Ena Bavčić – Civil Rights Defenders – Bosnjë and Herzegovinë
Aleksandra Bujaroska – Front – Maqedoni
Visar Azemi – Balkan Green Foundation – Kosovë

Ana tjetër e ’90 07 Gusht – Ora 17:00

Pavarësisht nga koncepti i përbashkët se ekziston një e vërtetë që mund të vërtetohet nga e kaluara dhe se zbulimi i saj do të sjellë drejtësi dhe llogaridhënie, kur mendojmë për të kaluarën, gjithashtu e lidhim me kujtimet, të cilat për nga natyra janë të pakapshme.Në Jugosllavi, kujtimet personale dhe të përbashkëta u instrumentalizuan nga rrëfimet shtetërore në vitet 1990, duke evokuar një të kaluar armiqësore dhe duke ushqyer konfliktet etnike midis njerëzve që jetuan së bashku për dekada të tëra. Përvetësimi i tyre gjithashtu solli në dritë mosmarrëveshjen ndërmjet rrëfimeve të mbajtura nga komunitete të ndryshme.Si mund të rrëfejmë një të kaluar të dhunshme tek “ish-armiqtë” tanë, perceptimet dhe interpretimet e së kaluarës të së cilëve janë formuar përmes tregimeve të ndryshme të ngjarjeve të njëjta?Është e qartë se të rinjtë sot nuk janë “armiq të mëparshëm”, në kuptimin që ata nuk morën pjesë në luftë, por megjithatë kanë një trashëgimi të vështirë, e cila është edhe një subjekt i ndjeshëm dhe mbart potencial për të sjellë paqen.A ka ndonjë mënyrë për t’i trajtuar përvojat e dhimbshme të së kaluarës, duke përdorur kujtime për procesin e shërimit?

Panelistët:Srbijanka Turajlić
Shkelzen Maliqi
Erëmirë Krasniqi
Moderator: Lura Limani

Duke reflektuar mbi rolin e të rinjve në nxitjen e mobilitetit dhe bashkëpunimit te të rinjve- Çfarë mund të bëjmë më shumë? 08 Gusht – Ora 17:00

Paneli i diskutimit do të fokusohet në bashkëpunimin dhe mobilitetin e të rinjve në Kosovë dhe në rajonin e Ballkanit Perëndimor. Panelistët do të ndajnë perspektivat e tyre se si kanë qenë të angazhuar në mbështetjen e shkëmbimeve rinore dhe çfarë mund të bëhet më shumë, me qëllim të nxitjes së bashkëpunimit të të rinjve.

Panelistët:Kujtim Gashi – Ministër i Kulturës, Rinisë dhe Sportit
Jehona Gjurgjeala – Drejtoreshë e OJQ TOKA
Arianit Jashari – ICHAT
Fatos Mustafa – Zëvendës Sekretar Gjeneral i RYCOModeratore: Krenare Gashi, RYCO

Qasja në drejtësi si luftim i stigmës për të mbijetuarat e dhunës seksuale gjatë konfliktit në Kosovë 09 August – 16:00 HRS

Ndonëse kanë kaluar 20 vjet pas konfliktit në Kosovë, çështja e të mbijetuarve të dhunës seksuale akoma nuk është adresuar sa duhet dhe probleme kryesore mbeten stigma dhe qasja e tyre në drejtësi. Hapi i parë institucional si njohje nga shteti i Kosovës është padyshim kompenzimi pensional për këtë kategori por a është kjo e majftueshme?Çfarë duhet të bëjë shteti dhe shoqëria në Kosovë për destigmatizimin, qasjen e tyre në drejtësi dhe integrimin e tyre të plotë?

Panelistët:Atifete Jahjaga – Presidente e Kosovës (2011-2016) dhe kryetare e Bordit të Fondacionit Jahjaga
Igballe Rogova- Drejtoreshë ekzekutive e Rrjetit të Grave të Kosovës
Flora Macula, Head of UN Women Office in KosovoModerator: Gresa Kraja,

DokuFest NUK ËSHTË PRONA JUAJ: Të kuptuarit e lidhjes midis dhunës në familje dhe te drejtave të pronës së grave në Kosovë 09 August – Ora 18:00

Shfaqja e dokumentarit “Nuk është prona juaj” nga Amanda Fisher, duke treguar rrëfimet e të mbijetuarve nga komunitetet e ndryshme të Kosovës. Më pas do të ketë panel diskutimi të udhëhequr nga OKB mbi mënyrën se sa jashtëzakonisht i vogël është numri i grave që kanë prona, për shkak të normave dhe zakonve që i lënë gratë të pambrojtura ndaj dhunës në familje.

Panelistët:Amanda Fisher, Regjisore, UNMIK
Flora Macula, Kryetare e UN Women në Kosovë
Luljeta Aliu, Drejtoreshë Ekzekutive e INJECT Initiative

Më poshtë mund të shihni listën e plotë të eventeve që do të mbahen në Hamam në kuadër të DokuFest-it. /KultPlus.com

http://dokufest.com/sq/programi-panelet/

TIFF Oda shpallë programin e filmave garues

Tetova International Film Festival – ODA 2018, ka publikuar listën e filmave të përzgjedhur për këtë edicion, shkruan KultPlus.

Përzgjedhja e filmave në kuadër të TIFF Oda për kategorinë Win Panorama është mbyllur zyrtarisht. Nga gjithsej 3 mijë e 803 filma të pranuar nga e gjithë bota janë seleksionuar 85 filma.

Filma janë ndarë në kategoritë: Filma të shkurtë, Dokumentarë të shkurtë, Filma të shkurtë të animuar dhe Filma studentor.

Kategoritë e tjera të festivalit nuk janë bërë publike akoma mirëpo sipas organizatorëve do të publikohen së shpejti.

Short FICTION

1. Last Days – SPAIN / 15min
2. Forgive Me – KOSOVO / 15min
3. RETOUCH – IRAN / 20min
4. You didn’t Forget – SLOVENIA / 14min
5. The All Seeing Blind – TURKEY/ 17min
6. MILLENNIALS Anonymous – CANADA / 6min
7. BLUE PETTER – CROATIA / 14min
8. Ringo Rocket Star And His Song For Yuri Gagarin – NETHERLANDS / 10 min
9. Everything’s OK – PORTUGAL / 16min
10. NEIGHTBORS – GREECE / 17min
11. Let it Grow – DENMARK / 14min
12. The Drowning Man – DENMARK / 15min
13. TOMORROW – UK / 5min
14. Sacrilege – SWITZERLAND / 14min
15. Kastriota – ITALY / 19min
16. Mishko – MACEDONIA / 16min
17. Bridge – NETHERLAND / 4min
18. The Tunnel – SLOVENIA /
19. Hand Made – LITHUANIA / 12min
20. The Beginning – MACEDONIA / 13min
21. The last church Bell – MACEDONIA / 13min
22. Paper please – RUSSIA / 11min
23. Fragments – AUSTRIA / 11min
24. Red Nose – CYPRUS / 21min
25. Cornelia – CZECH REPUBLIC / 17min
26. EIGHTDAY – BOSNIA / 10min
27. My brother Amal – NORWAY / 21min
28. Timmy– BULGARIA / 15min
29. Five Minutes – UKRAINE / 14min
30. After – UKRAINE / 20min
31. PM 2.5 – POLAND / 6min
32. Nikki Marianne – FRANCE / 15min

Short ANIMATION

1. IMPLIED – CHINA / 9min
2. The LINE – IRELAND / 5min
3. For the same Thread – SPAIN / 3min
4. Belly Flop – SOUTH AFRICA / 5min
5. Freedom – ROMANIA / 4min
6. TEMPTATION – FRANCE / 5min
7. GP – to – France / 7 min
8. Overrun – France / 7 min
9. Panta Rhei – BELGIUM /
10min 10. The Round – GERMANY / 12min
11. Life in Smoke – ITALY / 8min
12. Gone with the Rain – CROATIA / 14min
13. Grandmas’s Pie – US / 3min
14. EUSEBIO80 – SPAIN / 9 min
15. CONTACT – FRANCE / 6min
16. BRECHEN – GERMANY / 4min
17. Not Yet – HUNGARY / 10min
18. 39 TYZDNOV 6 DNI – SLOVAKIA / 8min
19. The Head – ALBANIA / 4min
20. L’aria del moscerino – GERMANY / 5min

Short DOCUMENTARY

1. Lek Tasi – ALBANIA / 20min
2. A Christmas story – ROMANIA / 14min
3. Nobody Dies Here – FRANCE / 23min
4. TIJUANA TALES – Jean Hue, FRANCE / 12 min
5. City of Walls – ALBANIA / 22min
6. ICH Zweifel Also Bin Ich – GERMANY / 16 min
7. Feeling of a home – GREECE / 25min
8. Class Photo – FINLAND / 8min
9. Point of View – FRANCE / 24min
10. Bordalo II: A Life of waste – IRELAND / 10min
11. Fourth Wall – GREECE / 9min
12. The fuel Filter – ROMANIA / 17min
13. Kurrirzi – KOSOVO / 14min
14. Waiting – MONTENEGRO / 13min
15. Caravan – MACEDONIA / 21min
16. Memories of lost and hidden lands – UK / 28min

STUDENT

1. Green Zone – TURKEY / 7min
2. The House – ALBANIAN / 18min
3. Pola – POLAND / 19min
4. Nina & Nana – KOSOVO / 12min
5. Out of Order – MACEDONIA / 1min
6. No Sex – RUSSIA / 10min
7. Schoolyard blues – SWEDEN / 16min
8. For You – POLAND / 17min
9. Roof Knocking – ESTONIA / 17min
10. The Award – MACEDONIA / 15min
11. A long story short – ROMANIA / 10min
12. On my own – SERBIA/ 16min
13. Upside Down – CROATIA/ 13min
14. The Other – MACEDONIA / 9min
15. Red Ribbon – MACEDONIA / 7 min
16. Roses – MACEDONIA / 5 min
17. The Bar – MACEDONIA/ 8 min./ KultPlus.com

Shqiptarët ‘pushtojnë’ Eurovizionin, Eugent Bushpepa dhe Eleni Foureria interpretojnë sonte në Lisbonë (VIDEO)

Eugent Bushpepa do të ngjitet i treti në skenë me këngën “Mall”, në gjysmëfinalen e parë të Eurovizion-it që mbahet sonte në Lisbonë të Portugalisë.

Kujtojmë që këngëtari shqiptar i Rock-ut ka marrë vlerësime të mëdha për performancën e tij gjatë provave, kryesisht për vokalin, që duket se është pika e tij më e fortë.

Në skenë Bushpepa do të shoqërohet nga instrumentistët Denis Hima, Gerti Hima, Besnik Nikolli dhe vokalistet Erinda Agolli e Greta Radovani.

Në këtë gjysmëfinale të parë konkurrojnë 19 shtete: Azerbajxhani, Islanda, Shqipëria, Belgjika, Republika Çeke, Lituania, Izraeli, Bjellorusia, Estonia, Bullgaria, Maqedonia, Kroacia, Austria, Greqia, Finlanda, Armenia, Zvicra, Irlanda dhe Qipro.

Vlen për t’u theksuar fakti që për herë të parë tre shqiptarë garojnë për tre flamuj të ndryshëm, Bushpepa për Shqipërinë, Ermal Meta për Italinë, dhe Eleni Foureria për Qipron./ KultPlus.com

Merita Harxhi Koci, përmes baletit sjellë koleksionin e radhës

Baleti të rrëmben në botën magjike, duke shprehur me gjuhën e trupit dashurinë, dhembjen, mallin…copëza jete. Kështu na vjen edhe ky koleksion nga dizajneria e njohur kosovare Merita Harxhi Koci, shumë unik, “pikturuar” me të gjitha ngjyrat e ylberit, prerje dhe modele për rastet tuaja speciale, por mbi të gjitha shumë komode, shkruan KultPlus.

Në bashkëpunim me fotografin Shenoll Zehri, balerinën Aulonë Nuhiu, dizjaneria Merita Harxhi Koci “troket” në stinën e pranverës me këtë minikoleksion, i cili vë theksin te gjatësia, materiali shumë cilësor dhe ngjyrat. Për ato që duan modën dhe artin, për ato që e duan thjeshtësinë, por me hijeshi edhe elegancë, për ato që duan të duken të veçantë, ky koleksion është adresa e duhur.

Dizajneria Merita Harxhi Koci, gjithmonë është fokusuar në realizimin e fustaneve të mbrëmjeve madhështore, si një festim i personalitetit të gruas, të sofistikuar dhe elegante në masën e duhur./ KultPlus.com

Tre zëra shqiptarë sivjet do të jehojnë në Eurovizion (VIDEO)

Eugent Bushpepa, Eleni Fourera (Entela Fureraj) dhe së fundmi Ermal Meta, janë shqiptarët që do pushtojnë sivjet Eurovizionin, shkruan KultPlus.

Jo një po tre. Tre shqiptarë sivjet do të marrin rrugën për në Lisbonë atje ku do të mbahet Eurovizion 2018-të, dhe që të tre përfaqësojnë shtete të ndryshme.

Eugent Bushpepa me këngën “Mall” ishte fitues i Festivalit të Këngës në TVSH, festival ky që i siguroi biletën për Eurovizion. Eugenti do të pushtojë skenën e Eurovizionit duke shpalosë flamurin kombëtar shqiptar në Lisbonë.

Eleni Fourera (Entela Fureraj), është shqiptarja e dytë që do të marrë rrugën për në Eurovizion. Eleni do ta përfaqësoj Qipron me këngën “Fuego”. Ajo jo rrallë herë e ka potencuar se është shqiptare, por kësaj radhe do të ecë drejt skenën me flamurin e Qipros.

E krejt në fund por jo edhe nga rëndësia, mbrëmë Ermal Meta u bë shqiptari i parë që fitoi Festivalin e Sanremos, i cili jep dritën jeshile për përfaqësimin e Italisë në Eurovizion. Ermali bashkë me Fabrizio Moro do marrin rrugën për Lisbonë nën petkun e flamurit të Italisë me këngën “Non mi avete fatto niente”./ KultPlus.com

https://www.youtube.com/watch?v=9vSDfRMrJU4

Kjo është kënga e shqiptarit Ermal Meta që do ta përfaqësojë Italinë në Eurovizion (VIDEO)

Mbrëmë në Itali u mbajt festivali prestigjioz Sanremo 2018-të, festival ky i cili fituesit ia siguron direk biletën për Eurovizion, shkruan KultPlus.

Mbrëmë emocionet ishin jo pak të forta edhe për shqiptarët, pasi që, në këtë festival ka marrë pjesë edhe këngëtari shqiptar Ermal Meta, i cili në duet me Fabrizio Moro sollën këngën “Non mi avete fatto niente” me të cilën fituan këtë edicion të Sanremos duke fituar të drejtën për përfaqësimin e Italisë drejt Eurovizionit.

Ermal Meta lindi në Fier dhe që prej moshës 13 vjeçare jeton në Bari me familjen e tij.

Kënga e Ermal Metës dhe Fabrizio Moro “Non mi avete fatto niente”, është kënga më e shkarkuar në iTunes dhe kënga më e dëgjuar në Spotify dhe platformat e tjera, ndërsa hashtagu ‘#IostconMetaMoro’ është më i klikuari në Tëitter këtë javë. Aplikacioni Shazam identifikon Ermal Metën dhe Fabrizio Moro si artistët më të kërkuar të javës dhe agjencitë e basteve kishin vënë kuotat më të ulëta për dy këngëtarët.

https://www.youtube.com/watch?v=R0NF8BZlH4I

Dëgjojeni këtu këngën e shqiptarit që do ta përfaqësoj Italinë në Eurovizion 2018-të, që do të mbahet në Lisbonë të Portugalisë./ KultPlus.com

“Mercy” me një rrëfim të prekshëm përfaqëson Francën në Eurovizion 2018 (VIDEO)

Me rrëfimin për vajzën me emrin Mercy, e lindur gjatë krizës së refugjatëve në Evropë, duo Madame Monsieur mori dritën e gjelbër për përfaqësimin e Francës në Eurovizion 2018-të, shkruan KultPlus.

“Mercy”, pikërisht si emri i vajzës për të cilën flet kënga, titullohet ky krijim muzikor i cili mbrëmë në Francë doli të jetë më e votuara nga të gjitha këngët tjera që ta përfaqësoj Francën në këtë garë të madhe muzikore që nis më 8 maj dhe përfundon më 12 maj 2018 në Lisbonë./ KultPlus.com

Festivali Ndërkombëtar i Filmit në New York, hapë thirrjen për aplikim

Festivali Ndërkombëtar i Filmit në New York 2018-të, që nga sot ka hapë thirrjen për aplikim, shkruan KultPlus.

Ky festival fton autorët e filmave të metrazhit të gjatë, të shkurtër dhe atij dokumentar që t’i dërgojnë filmat e tyre për edicionin e shtatë të këtij festivali që nis nga 25 e përfundon më 29 maj në New York.

Të gjithë prodhuesit e filmave nga e gjithë bota që kanë prodhuar filmat këto 3 vitet e fundit kanë të drejtë aplikimi duke dorëzuar filmi online.

Në këtë edicion do të ndahen tetë çmime si në vijim:
Best Feature Film
Best Short Film
Best Feature Documentary Film
Best Short Documentary Film
Best Actor Award
Best Actress Award
Production Award
Best Photography Award./ KultPlus.com

http://iffny.com/

Shqipëria kryeson mes 15 destinacioneve për t’u vizituar

Agjencia italiane e udhëtimeve Volagratis.com ka hartuar një listë me 15 vendet më në tendencë për 2018, një përzierje mes destinacioneve që kanë parë një rritje të konsiderueshme në rezervime dhe sipas të dhënave të personave që kanë shfletuar në këtë faqe të famshme në internet.

Në vendin e parë renditet Shqipëria, e cila ruan një raport të shkëlqyeshëm të cilësisë dhe çmimeve, historisë dhe traditave, si dhe bregdetit të mrekullueshëm. Gjatë 2017 numri i vizitorëve u dyfishua, krahasuar me vitin e kaluar.

Historia dhe traditat, por mbi të gjitha natyra dhe plazhet që të lënë pa frymë, që nuk i kanë asgjë zili atyre të Tropikëve: Shqipëria është në krye të listës Top 15 të Volagratis.com, në sajë të raportit të shkëlqyer të cilësisë dhe çmimeve.

Agjencia italiane sugjeron turistët për të vizituar Shqipërinë gjatë korrikut dhe gushtit, pasi janë muajt kur dielli është i garantuar dhe deti është më i ngrohtë. Por edhe në pjesën tjetër të vitit, Shqipëria ende ofron një larmi të jashtëzakonshme të peizazheve dhe territoreve. Për ata që duan të përfitojnë nga çmimet më të ulta, shtatori është koha e duhur.

Në vendin e dytë gjejmë Tanzaninë, mbretërinë e natyrës së paprishur që tërheq më shumë aventurierët me ofertën e saj të pasur të safaris, trekking, snorkeling dhe zhytjes me breshka. Ndërsa në vendin e tretë është Bjellorusia, e cila po tërheq gjithnjë e më shumë vizitorët italianë falë kështjellave të mrekullueshme. Në listën e Top 15 të Volagratis.com përfshihen edhe Moldavia, Oman, Kroacia, Namibi, Birmania,Bullgaria, Finlanda, Uzbekistan, Maqedonia, Belgjika, Republika Çeke dhe Jordania./ KultPlus.com

Shpallet konkursi për “Flaka e Janarit 2018”, i dedikohet Skënderbeut

Komuna e Gjilanit në kuadër të Manifestimit Kombëtar të Kulturës “Flaka e Janarit 2018”-Viti i Skënderbeut, shpallë konkursin për Art Letrar, çmimin “Pena e Flakës”, Art pamor, Art Dramatik dhe Art Muzikor, shkruan KultPlus.

Ky konkurs i cili hapet nga nesër më 13 dhjetor zgjat deri më 12 janar 2018-të.

Në vijim po ju sjellim listën e plotë të arteve ku mund të aplikoni dhe si:

Arti Letrar

Komuna e Gjilanit, në kuadër të Manifestimit kombëtar të kulturës “Flaka e Janarit 2018”, shpall konkursin tradicional letrar për tregim të shkurtër dhe për poezi, me qëllim të nxitjes dhe avancimit të vlerave letrare të krijuesve nga të gjitha trevat shqiptare dhe kudo ku jetojnë ata që shkruajnë shqip, pikërisht në 550-vjetorin e vdekjes së kryeheroit shqiptar, Gjergj Kastriotit – Skënderbeut si dhe 50 vjetorit të demonstrative të vitit 1968, në Kosovë.

Tema e konkursit është e lirë. Konkursi është anonim, i hapur deri më 15 janar 2018 dhe me shifër. Punimet e pabotuara (në libra, gazeta e revista, portale, internet si dhe rrjete sociale) dërgohen në tri kopje, në adresën: Komuna e Gjilanit, Njësia për Kulturë, Rini dhe Sport dhe në adresën elektronike: [email protected]

Rezultatet e konkursin shpallen në Orën e Madhe Letrare “Pena e Flakës 2018”. Të gjithë konkurruesit duhet t’u përmbahen kritereve dhe afatit të konkurrimit.

Për tregim të shkurtër (deri në tri faqe me rreshta të rrallë)
Çmimi i parë….…………………………… 250 euro
Çmimi i dytë………………………………. 200 euro
Çmimi i tretë………………………………..150 euro

Për poezi (deri në 50 vargje)
Çmimi i parë.……………………………… 250 euro
Çmimi i dytë………………………………. 200 euro
Çmimi i tretë………………………………..150 euro

Konkurrimi për çmimi “Pena e Flakës” 2018

Me qëllim të rritjes së cilësisë dhe vlerës artistike në Orën e Madhe Letrare të Manifestimit “Flaka e Janarit”,2018 e njohur tashmë si PENA E FLAKËS, si dhe përzgjedhjes më meritore të poezisë fituese, gjithë krijuesit e interesuar të hapësirave shqiptare dhe tjerët që jetojnë e krijojnë , ftohen për të konkuruar si dhe, nëse përzgjidhen, për të ardhur e lexuar krijimet e tyre në Gjilan, duke u bërë pjesë e garimit të mëtejmë për Çmimin kryesor të pjesës letrare të Manifestimit.

Poezia duhet të jetë e papublikuar dhe e pashpërblyer diku tjetër si dhe duhet të shoqërohet me një biografi krijuese të autorit si dhe dërgohen në këtë adresë: Komuna e Gjilanit, Njësia për Kulturë, Rini dhe Sport si dhe në adresën elektronike: [email protected]

Një juri letrare, e emëruar nga Organizatori përzgjedh 25 krijimet më të mira që lexohen në Orën e Madhe Letrare si dhe hyjnë në konkurrim të mëtejmë për Çmimin “PENA E FLAKËS”, vlera e të cilit është 200 euro.

Autorët, krijimet e të cilëve përzgjidhen, njoftohen së paku pesë ditë para mbajtjes së Orës Letrare të Manifestimit.

Poezia e shpërblyer dhe tjerat që lexohen në Orën e Madhe letrare, publikohen në revistën letrare – kulturore AGMIA.

Arti Pamor

Për punimet e sferës së Artit Pamor, për Ekspozitën kolektive mbarëkombëtare, që do të hapet në Galerinë e Qytetit. Të gjithë artistët profesioniste mund të konkurrojnë me një (1) vepër, përmasat e së cilës duhet të jenë jo më të mëdha se 120 cm. (Çmimi blerës për fondin e galerisë – 500 € dhe tri çmime tjera në vlerë prej 150 €). Punimet, jo më të vjetra se dy vite, teknikisht të përgatitura dhe të pa ekspozuara më parë, me tematikë të lirë, dorëzohen në Galerinë e Qytetit, gjatë orarit të ditët e punës, deri më 10 janar 2018.
Në konkurs, mund të marrin pjesë krijuesit e të gjitha zhanreve të artit pamor nga të gjitha trojet tona etnike, ndërkaq që punimet e përzgjedhura do të katalogohen.

Arti Dramatik

Do të përzgjidhen pesë shfaqje teatrale, mundësisht me përfaqësim nga trevat mbarëkombëtare, duke mundësuar prezantimin e vlerave më të mira të dramës shqipe.

Arti Muzikor

Festivali mbarëkombëtar i këngës popullore në frymën e traditës fton interpretuesit e këngës popullore shqipe. Të drejtë konkurrimi kanë të gjithë interpretuesit e pasionuar, nga të gjitha trevat shqiptare, që kultivojnë këtë zhanër.
Mosha e lejuar – mbi 18-vjeç.
Te gjithë interpretuesit konkurrues do t`i nënshtrohen audicionit
Juria profesionale do të vlerësojë interpretuesit të cilët do të garojnë për këto shpërblime:

a) Çmimi i parë – 500 euro
b) Çmimi i dytë – 300 euro
c) Çmimi i tretë – 200 euro.

Këngët do të interpretohen drejtpërdrejtë nën përcjelljen e orkestrës profesionale-Gjilan.
Afati i aplikimit është deri më 12 Janar 2018.
Aplikimi mund të bëhet në Njësinë e Kulturës, Rinisë dhe Sportit në Gjilan
Adresa: ndërtesa e Teatrit të qytetit, kati II ose në adresën elektronike:[email protected]

Ndërsa për “Xixat e Flakës” koncert i organizuar për fëmijë, me këngë të reja apo të kënduara, afati i aplikimit është deri më 9 janar 2018. Aplikimi mund të bëhet në Njësinë e Kulturës, Rinisë dhe Sportit në Gjilan, adresa: ndërtesa e Teatrit të qytetit, kati II ose në adresën elektronike:[email protected]/ KultPlus.com

Nominimet e Grammy 2018: Jay-Z kryeson në tetë kategori, pasohet nga Kendrick Lamar dhe Bruno Mars

Jay-Z, Kendrick Lamar dhe Bruno Mars do janë në listën e konkurrenteve për çmimet e mëdha Grammy që do të mbahet janar, sipas një njoftimi nga Recording Academy, përcjellë KultPlus.

JAY-Z kryeson listën me tetë nominime këtë vit, duke përfshirë nominimin për albumin e vitit, këngën e vitit dhe albumin më të mirë rap. Kendrick Lamar është i nominuar në shtatë kategori, ndërsa Bruno Mars është artisti i tretë më i nominuar në gjashtë kategori. SZA është gruaja më e nominuar në vitin 2018 për Grammy me pesë nominime kurse Khalid, Childish Gambino dhe producentja Jo I.D. gjithashtu janë të nominuar në pesë kategori.

“The Grammys 2018” do të transmetohet direkt në CBS nga Madison Square Garden në Neë York City të dielën, më 28 janar. Raundi i fundit i votimit për Grammy do të mbahet nga 7 deri më 21 dhjetor./ KultPlus.com

Eurodram bënë thirrje të hapur për drama në gjuhën shqipe

Komiteti Shqiptar i Eurodram, publikon thirrje të hapur për drama në gjuhën shqipe, për vitin 2018, përcjellë KultPlus.

Eurodram është rrjet Europian i përkthimit teatror, i cili përdorë gjuhët evropiane, mediterane dhe ato të Azisë Qendrore. Objektiva kryesore e këtij rrjeti është që tua bëjë të ditur profesionistëve të teatrit dhe publikut më të gjerë punën e dramaturgëve, që në masë të madhe mbetet e pa-botuar, duke i kushtuar vëmendje posaçërisht diversitetit gjuhësor. Komiteti shqiptar i EURODRAM-it koordinohet nga Qendra Multimedia në Prishtinë.

Për këtë sezonë, 2017- 18, komiteti shqiptar është i ngarkuar që të përzgjedhë drama nga autorët shqiptar, të shkruara në këto 5 vitet e fundit. Dramat, jo domosdoshmërisht duhet të kenë qenë të inskenuara apo botuara më përpara. Përjashtohen dramat të cilat kanë qenë pjesë e thirrjeve të mëparshme të EURODRAM-it.
Dramat mund të dorëzohen nga autorët, botuesit, agjentët etj. në këtë e-mail adresë më poshtë, me titullin: EURODRAM 2018: [email protected]

Propozimet duhet të përfshijnë dramën e plotë, një përmbledhje të shkurtër të dramës (synopsis), një biografi të shkurt të dramaturgut/es, një faqe faktesh (data dhe vendi i shkrimit, numri i karaktereve, referencat për ndonjë shpërblim dhe produksionet eventuale të mëparshme) si dhe informata shtesë që mund të jenë të rëndësishme.

Përzgjedhjet e tri dramave më të mira nuk nënkuptojnë pagesë.

Megjithatë, përzgjedhja e dramës nga ana e komitetit është ftesë për regjisorët, teatrot dhe botuesit e ndryshëm lokal e ndërkombëtar për ta vënë në skenë apo botuar dramën.

Afati i fundit për dorëzimin e dramave është 30 dhjetor 2017. / KultPlus.com

Lady Gaga shtyn turin evropian për vitin 2018

Lady Gaga pasi anuloi koncertin në Rio, Brazil, për shkak të një sëmundje fizike, ylli i popit ka vendosur të shtyjë për në 2018 edhe turin evropian.

Gaga pritej në Milano , për një datë të vetme italiane, në 28 shtator. Lajmërimi që këngëtarja duhet të jetë në kurim për javët e ardhshme erdhi përmes rrjetit social dhe u shoqërua me një foto ku lutej dhe mbante një kryq në dorë.

Ditët e fundit këngëtarja është shtruar në spital pas disa problemeve me shëndetin. Ajo anuloi koncertin e 15 shtatorit në Brazil, “Rock in Rio” për shkak të dhimbjeve të forta që nuk e lejonin të performonte dhe për të cilat u shtrua në spital./ KultPlus.com