Dumoshi takohet me Uta Ibrahimin, i premton mbështetjen e MKRS-së

Ministrja Vlora Dumoshi ka takuar sot Flutura Ibrahimin, më shumë të njohur si Uta e Maleve, vajzën e parë nga Ballkani e cila ka ngjitur 5 majat e Himalajeve.

Ibrahimi e njoftoi ministren më shumë për vazhdimësinë e projektit të saj ‘14 Majat më të larta të tokës’ dhe ekspeditat e radhës në Anapurna, Makalu dhe K2 majën më të rrezikshme në botë.

Ministrja tha se Uta do të ketë mbështetjen e saj si ministre dhe të MKRS-së për rrugëtimet e saja drejtë çative të botës, ku besoj sërish do të valojnë flamuj tonë. / KultPlus.com

Filmi për Uta Ibrahimin ‘Her Story’, shpallet Filmi më i mirë i shkurtër për malet

Alpinistja Uta Ibrahimi ka shënuar edhe një sukses të radhës, por kësaj here në filmimin ‘Her Story’, që dokumenton përvojën e saj në majën më të lartë në botë, shkruan KultPlus.

Uta vite më parë u bë simbol i maleve, pasi u bë gruaja e parë shqiptare që shkeli majën më të lartë në botë, Everest.

Filmi “Her Story” që portretizon dokumentimin e përvojës së saj të ngjitjes në Everest, sot është shpërblyer me çmimin “Filmi i shkurtër më i mirë për malet”, në Festivalin e Filmit në Stamboll.

Lajmi është bërë i ditur nga vetë Uta Ibrahimi nëpërmjet një postimi në Facebook ku ka shkruar se ndihet e lumtur që edhe një ëndërr e saj po bëhet realitet.

çfarë dite e bukur … Unë jam aq e lumtur që historia ime po fiton njohje ndërkombëtarisht. Ja një ëndërr tjetër që po bëhet realitet në Festivalin e Filmit në Stamboll. Filmi i shkurtër ‘Historia e saj’ i cili përshkruan përvojën time në Himalajet dhe qëllimin tim për të ngjitur 14×8000 (të katërmbëdhjetë kulmet e botës), u vlerësua me çmimin ‘Best Short Mountain Film Aëard”, ka shkruar Ibrahimi.

what a beautiful day … I am so happy that my story is gaining recognition internationally. Here’s to another dream…

Posted by Uta Ibrahimi on Wednesday, January 6, 2021

Kjo njëherësh shënon edhe hapat e parë të njohjes së përvojës së Utës globalisht./KultPlus.com

Uta Ibrahimi vizitoi fëmijët rom, ashkali e egjiptian në Gjakovë, të entuziazmuar me sukseset e alpinistes

Vizita e sotme e mbajtur në Qendrën për Zhvillimin e Fëmijërisë së Hershme në Gjakovë nisi dhe mbaroi me brohoritjet Urra.

Në vazhdën e aktiviteteve të projektit URRA që është  partneritet i UNICEF me Fondacionin Utalaya, sot me 15 shtator, 472 fëmijë të komuniteteve Rom, Ashkali dhe Egjiptian përfituan nga pakot me materialit didaktike të Edukimit të Hershëm.  

Ata takuan për herë të parë Uta Ibrahimin, prej së cilës dëgjuan rrëfimet frymëzuese mbi ngjitjet e saj në malet më të larta në botë me ç ‘rast ajo mbajti edhe fjalim inspirues për fëmijët duke i nxitur ata që të ëndërrojnë sa më shumë dhe të punojnë drejt realizimit të ambicieve të tyre duke qenë të rregullt në mësime dhe shkollë.

Përveç pakove dhe mundësisë së bashkëbisedimit me Utën, fëmijëve dhe prindërve të këtyre komuniteteve iu shpërndanë edhe maska të ripërdorshme për mbrojtje ndaj COVID-19, si dhe u fol për rëndësinë e bartjes së maskës në kohë pandemie.

Pjesëmarrës në këtë aktivitet ishin edhe: Larisaa- Brunn, Zëvendës Shefe e UNICEF-it në Kosovë, Berat Thaqi, Drejtor i Qendrs Bethany për Shërbime Krishtere,  Edukatoret e Qendrës në Gjakovë si dhe kryetari i komunës së Gjakovës Ardian Gjini.

Edukatoret që janë pjesë e programit për zhvillimin e fëmijërisë së hershme u shprehën se kjo iniciativë mund të duket si gjest i vogël nga jashtë mirëpo ndikon shumë në zhvillimin dhe disponimin e fëmijëve me status të paqëndrueshëm ekonomik si dhe u shprehën të gatshme për bashkëpunime tjera me shpresën se në të ardhmen do të ketë angazhim më të madh të të gjitha instancave përgjegjëse me komunitetet jo-shqiptare dhe grupet e margjinalizuara. 

Poashtu edhe njëherë u promovua platforma e edukimit të  hershëm(https://edukimihershem.rks-gov.net/), e cila është krijuar enkas për prindër, edukatorë dhe fëmijë, ashtu që fëmijët të jenë të angazhuar me detyra e aktivitete që mund të mbahen në kushte shtëpie e që ndihmojnë zhvillimin dhe mirëqenien e tyre./ KultPlus.com

Projekti ‘URRA’ vjen për të krijuar momente të çmuara me fëmijë dhe prindër

Zyra e Unicef-it në Kosovë në bashkëpunim me Fondacionin Utalaya kanë sjellur në jetë projektin “URRA”, që synon të rrisë ndërgjegjësimin për rëndësinë e angazhimit të fëmijëve me prindër në aktivitete të ndryshme që nxisin zhvillimin e fëmijëve, përfshirë leximin, ndërveprimin dhe aktivitete të ndryshme në natyrë për mirëqenien e tyre të përgjithshme.

Programi i Zhvillimit të Fëmijërisë së Hershme në kuadër të UNICEF-it ofron studime shkencore të cilat flasin për rëndësinë e momenteve të hershme në jetën e fëmijëve nga mosha 0-6 vjeç. Jo rastësisht edhe sllogani i iniciativës për shpërndarjen e pakove mbështetëse me materiale didaktike është “Gjashtë vitet e para nis e mbara”!

Këto vite paraqesin kohën vendimtare për zhvillimin e trurit të fëmijëve dhe këtu hyjnë gjidhënja dhe të ushqyerit e shëndetshëm, mbrojtja dhe siguria, edukimi në fëmijërinë e hershme dhe vëmendja e përgjegjshme nga kujdestarët. Ky kombinim i natyrës dhe ushqimit vendos themelin e së ardhmes së një fëmije.

Statusi i ulët socio-ekonomik mund të ndikoj negativisht në zhvillimin e fëmijëve. Konsideruar shkallën e varfërisë në Kosovë, e cila qëndron në 18% sipas statistikave të vitit 2019, mund të kuptojmë se fëmijët në Kosovë kanë nevojë për mbështetje të vazhdueshme dhe programe që u mundësojnë atyre një zhvillim të shëndetshëm për të arritur potencialin e tyre të plotë. 

Përveç kësaj, në Kosovë vetëdija e prindërve mbi rëndësinë e zhvillimit të fëmijërisë së hershme dhe parapërgatitjes për shkollë është e ulët. Aktualisht rreth 14% e fëmijëve mes moshës 3-5 vjeç janë duke ndjekur një program arsimor të fëmijërisë së hershme.

Mirëpo ky nuk është i vetmi faktor determinues për ngecje në zhvillim. Kohëve të fundit jeta dinamike e të rriturve dhe pamundësia për t’iu përkushtuar fëmijëve, izolimi me rastin e pandemisë Covid-19 dhe ekspozimi i tepërt i fëmijëve ndaj pajisjeve elektronike si dhe mos angazhimi fizik, shpesh dëmtojnë zhvillimin kognitiv dhe fizik të fëmijëve. Prandaj, është mëse e rëndësishme që prindërit e kujdestarët të nxiten sa më tepër për përfshirjen më të madhe të fëmijëve në aktivitete edukative dhe fizike (sportive). Kjo është edhe arsyeja pse “URRA” ka filluar punën e vet pikërisht në këtë periudhë.

Ekipi entuziast i “Urra”-s, planifikon të vizitojë shkolla, qendra dhe grupe të ndryshme të fëmijëve dhe prindërve në të gjitha komunat e Kosovës, duke u fokusuar në vizitat e komuniteteve të cenueshme, grupe këto të cilat kanë më së shumti nevojë për vëmendje, angazhim dhe përkushtim. 

Projekti “URRA” ka mundësuar përkthimin e librit “Uta e Maleve” edhe në gjuhën Rome dhe Serbe, ashtu që fëmijët e prindërit e këtyre grupeve minoritare të kenë mundësinë të kuptojnë rrëfimin e alpinistes Uta dhe të inspirohen nga veprimtaria e saj e cila filloi me një ëndërr të thjeshtë si fëmijë nga ana e saj, me përkushtimin e prindërve të saj nga ana tjetër, të cilat ishin gurthemelet e ambicies dhe vendosmërisë së saj për të arritur qëllimin pavarësisht vështirësive.

Përveç kësaj është krijuar edhe libri i ri “Uta e Maleve-Libër për Ngjyrosje” poashtu i përshtatur dhe adaptuar në tre gjuhë. Në këtë libër përfshihen edhe detyra të ndryshme të cilat nxisin fëmijët të krijojnë rutinë të shëndetshme trupore dhe mendore. Faqet e para të librit për ngjyrosje “Uta e Maleve” i dedikohen virusit Covid-19 dhe me ilustrime e tekst të thjeshtë udhëzojnë e mësojnë fëmijët se si të mbrohen nga ky virus.

Ditën e djeshme, me datën 10 shtator u përurua dhe zyrtarizua kjo iniciativë ku prezent ishin Ramë Likaj- Ministër i Edukimit dhe Shkencës, i cili shprehi mirënjohjen ndaj kësaj iniciative duke theksuar rëndësinë e edukimit të hershëm si dhe përfshirjen e programit në strategjitë e Ministrisë së Shkencës dhe Edukimit, me ç’rast falënderoi edhe njëherë UNICEF-in për përkrahjen e dhënë për krijimin e platformës së Edukimit në Distancë e cila iu del në ndihmë prindërve për realizimin e aktiviteteve ditore me fëmijët. 

Prezent ishte edhe Mentor Morina – u.d Udhëheqës i Departamentit për Politika Sociale dhe Familjare, i cili tha se këto iniciativa maksimalizojnë gjithpërfshirjen duke targetuar grupet e margjinalizuara dhe duke kontribuar në asistencën sociale me mjete mbrojtëse nga COVID-19, si dhe theksoi rëndësinë e mbështetjes së familjeve në nevojë në aspektin e edukimit dhe zhvillimit të hershëm. 

Fjalën e mori edhe Ambasadori i Japonisë Mitsunori Ogasawara, ambasadë e cila njëherit është edhe mbështetëse e projektit, dhe u shpreh se kjo mënyrë e ndihmës për familjet në nevojë në këtë kohë ka ndikim shumë pozitiv dhe vjen në kohën e duhur. Ogasanawara tha se përkrahja me materiale shkollore dhe argëtuese vjen si surpriza më e këndshme për fëmijë. 

Shefi i Zyrës së UNICEF në Kosovë, Murat Şahin tha se Shtatori është muaj tepër i rëndësishëm për secilin fëmijë sepse vjen koha e bërjes së librave, materialeve shkollore dhe gjithcka tjetër të nevojshme për nisjen e vitit shkollor, mirëpo për familjet e varfëra kjo periudhë nuk është aq e mirëpritur. Prandaj, tha Şahin, ky donacion i ofrohet plot 5000 familjeve ashtuqë secili fëmijë të ketë mjetet e veta, dhe jo ti ri-përdor mjetet e vjetra të vëllezërve ose motrave. Ai përgëzoi ministrin e Edukimit dhe Shkencës për punën e bërë në lidhje me lansimin e platformës për Edukim në Distancë (www.edukimihershem.rks-gov.net), dhe tha se suksesi i saj shihet e matet nga vizitat që i bëhen kësaj platforme (deri tash 2.5 milion vizita), ku fëmijët mund të mësojnë, këndojnë e vizatojnë nga shtëpia. 

Şahin, për fund shtoi se Uta Ibrahimi kësaj radhe ka ndërruar planet e saj për ekspedita vetëm për të qenë pranë fëmijëve në këtë kohë, si dhe u shpreh se veprimtaria e saj është model që duhet të shërbej si shembull për të gjithë fëmijët dhe mesazhi kryesor është “ndiq ëndrrat tua dhe lufto çdo paragjykim”.

Ndërkaq, Uta Ibrahimi tha “Sot po e shënojmë ditën më të rëndësishme të një pune tash disa mujore në bashkëpunim me UNICEF. Fondacioni Utalaya është tepër mirënjohës për faktin se merr pjesë në një projekt humanitar që gëzon edhe zhvillon gjeneratat e reja, si dhe u rikujton prindërve që momentet e hershme të zhvillimit të fëmijërisë janë themelet e ndërtimit të një karakteri të shëndoshë si në aspektin fizik ashtu edhe në atë psikologjik.

“Gëzimi më i madh për mua personalisht është fakti se do të takojë fëmijë nga komunitetet e ndryshme dhe ata do të kenë rastin të inspirohen nga rrëfimi im, në gjuhën të cilën e flasin”, thotë Uta.

Përmes këtyre librave të cilët do të dhurohen në 5,000 familje si pjesë e pakove me materiale didaktike të përgatitura nga UNICEF, do të mbahen edhe aktivitete që zhvillohen nga ekipi i URRA’s, udhëhequr nga Uta Ibrahimi-personazhi kryesor i librit.

Këto aktivitete do të përfshijnë punëtori me fëmijë dhe prindër, ku përmirësohen aftësitë e leximit dhe shkrimit, mësim-nxënies, shprehjen e mendimeve dhe ëndrrave të fëmijëve për të ardhmen, krijimin e shprehive të shëndetshme, stimulimin për angazhim fizik të fëmijëve me planifikim ushtrimesh, socializimin, edukimin mbi tolerancën, barazinë gjinore dhe etnike etj.

Projekti “URRA” është urë lidhëse në mes prindit dhe fëmijës si dhe qëllimi fondamental i tij mbetet angazhimi më i madh i prindërve në kujdesin ndaj fëmijës, duke qenë në dispozicion për ta jo vetëm me obligimet rutinore por tu lexojnë fëmijëve më tepër, si dhe të luajnë me ta sa më shumë, sepse këto aktivitete krijojnë rrënjë të forta për zhvillimin kognitiv dhe emocional, si për fëmijët ashtu edhe prindërit.

Pra, URRA vjen si një brohërimë e fortë gëzimi dhe fton të gjithë prindërit e fëmijët të përcjellin aktivitetet e realizuara nga projekti (të cilat mund ti përcjellni në Utalaya Facebook dhe Utalaya Instagram) sepse përfitimet janë të shumta për të dyja palët.

UNICEF zhvillon edhe projekte tjera me qëllimin e njëjtë, dhe për tu qasur në aktivitete ditore për fëmijët tuaj, vizitoni platformën e Edukimit në Distancë  “Kujdesi Zhvillimi dhe Edukimi në fëmijërinë e hershme për moshën 0-6 vjeç”. / KultPlus.com

‘Uta e Maleve’ shpërndahet në 5000 familje nëpër gjithë Kosovën

Uta Ibrahimi në vitin 2017 u bë gruaja e parë shqiptare që ngjiti Everestin duke rrënuar kështu paragjykimet gjinore e etnike si dhe duke lobuar në mënyrën më të veçantë për Kosovën e Shqipërinë.

Këtë vit, Uta bototi edhe librin e saj të parë për fëmijë “Uta e Maleve”. Libri u prit shumë mirë dhe fëmijët që tashmë e kanë lexuar atë, kanë krijuar ilustrimet e tyre unike të inspiruara nga libri duke ia dorëzuar ato heroinës së tyre të maleve – Utës.

Libri përmes ilustrimeve dhe rrëfimit flet për eksperiencën e ngjitjes së majës më të lartë të botës nga Uta dhe e ndërlidh atë me dashurinë e pangopshme që ajo kishte për natyrën qysh si vajzë e vogël. Qëllimi i Utës është që me rrëfimin e saj të inspirojë fëmijët për të vazhduar ëndrrat e tyre deri në realizim si dhe t’i vetëdijesojë ata për madhështinë e rëndësinë e natyrës.

Ndërkaq, sot, Uta njoftoi përmes një statusi në rrjetin social Facebook, se ‘Uta e Maleve’ do të shpërndahet në 5000 familje nëpër gjithë Kosovën dhe do të jetë në gjuhën shqipe, rome dhe serbe.

”Java e mirë, niset të hanën 😍

Jam tepër e gëzume me kuptu që libri dhe libri për ngjyrosje ‘Uta e Maleve’ ka me u shprenda në 5000 familje, nëpër gjithë Kosovën, në gjuhën shqipe, rome dhe sërbe.

Ska shpërblim ma të mirë se sa fakti që puna që e bajmë çdo ditë, po inspiron të ardhmen e Kosovës.

Projekti URRA, i financuar nga @unicef_innovations_lab_kosovo dhe menaxhuar nga Fondacioni Utalaya, sapo ka filluar një rrugëtim të bukur dhe me shumë ngjyra!

Faleminderit të gjithëve që jeni pjesë e këtij rrugëtimi”, shkruan Uta në Facebook. / KultPlus.com

Aksidenti në Valbonë, Uta Ibrahimit i ka kushtuar edhe financiarisht, as një ndihmë nga shteti

Sot një vit, alpinistja Uta Ibrahimi është lënduar në pjesën e këmbës teksa po ngjitej në malin e Rragamit në Parkun Kombëtar të Valbonës.

Alpinistja ka qenë duke u ngjitur së bashku me alpinistin Aurel Duka në një faqe shkëmbore ku është shkëputur nga mali një gurë, i cili i ka rënë në këmbën alpinistes duke i shkaktuar dëmtime serioze.

Qysh nga ajo kohë, Uta tregon se çdo ditë ka dhimbje të këmbës dhe se kjo i ka kushtuar asaj financiarisht dhe mentalisht. Përkundër kësaj, ajo ka gjetur ndihmë veç tek miqtë e afërt por asnjëherë tek shteti.

Sipas Utës, në rrethana normale ajo do të duhej të kishte një Sigurim Shëndetësor që do t’i mbulonte shpenzimet  e aksidenteve në mal, apo edhe Ministria e Shëndetësisë apo ajo e Sportit do të dukej të kryenin punën e tyre.

Duke qenë e zhgënjyer nga kjo përvojë personale, Uta ju drejtohet edhe me një mesazh: Kujdesuni për vetën se kërkush nuk lodhet për juve.

Ky është postimi i plotë i Uta Ibrahimit:

Nganjëher gjithçka që të duhet është nji gjest i vogël i dikujt, e nganjëher ajo nuk mjafton .. po duhet pak ma shumë 😜
E shpesh, eksperiencat e tilla të japin edhe ma shumë forcë për me u përball me sfidat edhe ma të vështira ne jetë!❤️🦋

Sot, u bën nji vjet prej aksidentit tem në Valbonë😌 Nëse nuk rrej, nuk ka dit të që nuk kam dhimbje në këmb .. e kur e rrej vetën edhe i msheli syt, qohna dal e i boj krejt sportet e mundshme ..

Intervenimi në këmb, edhe krejt muajt pa punë dhe pa ekspedita, m’kan kushtu finaciarisht edhe mentalisht kogja shumë … e në ndërkohë ndihma morale edhe finaciare ka ardh veq prej një numri të vogël të njerzve të shpirtit .. e që secili e din se kush janë ❤️

Sikur aksidenti të kish qenë aksident trafiku, ku secili kish marr përgjegjësi për veprimet apo edhe sigurimi, sigurisht nuk isha ndi kështu.

Në ndërkohë, sikur Kosova të kishte qenë një vend ma i mirë me jetu, atëher unë e kisha pas një Sigurim Shëndetësor që mi mbulon shpenzimet e aksidenteve në mal (nuk ka kompani të sigurimeve që e ofron këtë gjë) apo, Ministria e Shëndetësisë apo edhe Ministria e Sportit, apo institucionet e tjera relevante ta kishin kry punën e vet siç duhet … sigurisht që këtë eksperiencë të keqe e kisha kalu ma leht …

Çka po du me thënë për fund .. Kujdesuni për vetën se kërkush nuk lodhet për juve. / KultPlus.com