Mbahet takimi i dytë i Komisionit Shtetëror për Rini

Sot është mbajtur takimi i radhës i Komisionit Shtetëror për Rini, një mekanizëm ndër-institucional i Qeverisë së Kosovës për vendimarrje për rininë.

Përfaqësuesit e ministrive pjesmarrëse diskutuan për prezantimin e arritjeve dhe sfidave në sektorin e rinisë, për inicimin e procesit të hartimit të Strategjisë Nacionale për Rini, për progresin e procesit për zhvillimin e skemës së garantimit të të rinjve dhe u diskutua për detyrat dhe përgjegjësitë e anëtarëve të Grupit Këshilldhënës dhe Koordinues.

Në këtë takim morën pjesë Daulina Osmani, zëvendësministre në MKRS, Agon Batusha, deputet i Kuvendit të Kosovës dhe kryetari i Grupit jo-formal të Deputetëve të Rinj të Kuvendit, Edona Maloku-Bërdyna, zëvendësministre në MASHTI, Resul Makreshi, zëvendësministër në MFPT, Liza Gashi, zëvendësministre në MPJD, Arsim Berisha, zëvendësministër në MSH, përfaqësuesit nga OSBE, strukturat dhe mekanizmat rinorë, dhe nga shoqëria civile.

Zëvendësministrja Daulina Osmani prezantoi arritjet dhe sfidat që e presin MKRS-në në raport me sektorin e rinisë.

Ajo tha se në kuadër të investimeve kapitale, është kryer rinovimi i Qendrës Rinore në Kamenicë dhe tri qendra janë në proces, në Gjakovë, Deçan dhe Ferizaj. Gjithashtu tregoi se MKRS-ja ka investuar 170 mijë euro në qendrën në Pjetërshan të Gjakovës dhe projekti pritet të përfundojë në fund të janarit 2022.

Në lidhje me dokumentet strategjike, zëvendësministrja tregoi se gjatë vitit 2022 do të hartohet koncept dokumenti për rininë që do t’i paraprijë ligjit për rininë dhe strategjisë kombëtare për rini.

Ndërsa përmendi po ashtu edhe përfaqësimin dhe bashkëpunimin ndërkombëtar, si programin Balkan Youth Lab, bashkëpunimin në RYCO dhe veçoi implementimin e ‘Dialogut Kombëtar për Rini 2021’ i cili ka qenë një proces në të cilin janë përfshirë të rinjtë e nivelit qendror dhe lokal në vendimmarrje dhe raporti final do të publikohet në fund të këtij muaji.

Edhe përfaqësuesit e ministrive tjera prezantuan të arriturat dhe sfidat që institucionet respektive kanë ose pritet të realizojnë. /KultPlus.com

Përfaqësuesi i Ambasadës së SHBA-së, Robert Montoya, laureat i çmimit ‘Pjetër Bogdani’

Biblioteka Kombëtare e Kosovës ka kremtuar sot 77 vjetorin e saj, ku edhe si zakonisht për katër vite me radhës është duke u bërë ndarja e çmimit “Pjetër Bogdani”, shkruan KultPlus.

Çmimi “Pjetër Bodgani” u nda për herë të parë në vitin 2017, për kontributin e çmueshëm në zhvillimin e Bibliotekës Kombëtare.

Këshilli drejtues i Bibliotekës Kombëtare të Kosovës, në shenjë falënderimi për personat dhe institucionet vendore dhe kombëtare të cilët në angazhimin e tyre kanë ndikuar në avancimin e biblotekave të Kosovës ka ndarë çmimin “Pjetër Bodgani” për profesorin nga Kalifornia e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Robert Montoya.

No description available.

Zëvendësministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Daulina Osmani, ia dorëzoi çmimin profesorit universitar, derisa Montoya u ftua edhe për një fjalim rasti.

“Faleminderit shumë të gjithëve për fjalët e juaja, dua të falënderoj të pranishmit që janë këtu por veçanërisht kolegët e mi. Sot është një ditë e rëndësishme për Bibliotekën e Kosovës pasi feston 77 vjetorin e krijimit. Bibliotekat në përgjithësi janë një pjesë esenciale e një vendi”, filloi ai.

Profesori universitat vuri theks të madh në imagjinatën, dhe madje tha se një person, një komunitet dhe një vend nuk është asgjë pa imagjinatën.

“Ne nuk jemi këtu vetëm të shënojmë një ditë të një institucioni ose diçka e ngjashme, por është një ditë që ne duhet të festojmë. Biblioteka e Kosovës është një koncept që kosovarëve iu duhet, kur e mbështesim BKK-në, ne po mbështesim Kosovën”, vazhdoi ai.

Në fund, Montoya shfaqi shpirtin e tij modest, ku edhe tha se nuk është mësuar të marrë mirënjohje të tilla, por ndjehet shumë i nderuar nga ky çmim.

Gjatë kësaj ceremonie u ndanë edhe disa mirënjohje për persona që kanë dhënë kontribut në zhvillimin e veprimtarive brenda bibliotekës dhe jashtë saj. /KultPlus.com

Vazhdon ndërtimi i palestrës sportive në Zahaq dhe në stadiumin ndihmës në Pejë

Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit ka bërë të ditur se po punohet me përkushtim në ndërtimin e palestrës sportive në Zahaq dhe në stadiumin ndihmës në Pejë, përcjell KultPlus.

Në kuadër të vizitave në projektet e investimeve kapitale në fushën e sportit, zëvendësministrja e MKRS, Daulina Osmani, pa nga afër punimet e realizuara deri më tani në ndërtimin e palestrës sportive në Zahaq dhe në ndërtimin e stadiumit ndihmës në Pejë.

Ajo takoi operatorë ekonomik që po kryejnë punimet në këto dy projekte për tu njoftuar me ecurinë e punëve.

Palestra sportive në Zahaq dhe stadiumi ndihmës në Pejë, janë dy nga projektet ku MKRS ka siguruar buxhet të nevojshëm për përfundimin e tyre nëpërmjet rishikimit të buxhetit. / KultPlus.com

Mbahet takimi i parë i Komisionit Shtetëror për Rini

Sot u mbajt takimi i parë i Komisionit Shtetëror për Rini, i cili për herë të parë në Kosovë është themeluar nga Qeveria e Kosovës si një mekanizëm koordinues ndërinstitucional dhe përgjegjës për zhvillimin e dokumenteve strategjike të Qeverisë për fushën e rinisë.

Komisioni kryesohet nga zëvendësministrja e Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Daulina Osmani.

Në takimin e parë mori pjesë edhe Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, i cili themelimin e Komisionit Shtetëror për Rini e konsideroi si një hap të rëndësishëm për avancimin e rinisë në Republikën e Kosovës.

Kryeministri Kurti ndër të tjera u shpreh se: “duhet një qasje gjithëpërfshirëse drejt rinisë që i ndihmojnë të zhvillojnë njohuritë dhe shkathtësitë, të gjejnë vendin dhe misionin e tyre në shoqëri, të jenë aktiv dhe të shëndetshëm por edhe kontribuues në shoqëri civile e treg të punës.”

Më tutje Kurti ju tha anëtarëve të komisionit: “Unë pres që përveç fushave të bashkëpunimit, të bëhet edhe një ndarje e qartë e roleve dhe përgjegjësive. Në ministritë tuaja ju keni për detyrë t’i jepni vëmendje të veçantë vendimeve që ndikojnë tek të rinjtë si dhe t’i shtyni përpara politikat që përcaktohen si prioritete.”

Ndërsa në cilësinë e kryesueses së Komisionit Shtetëror për Rini, zëvendësministrja Osmani shprehu përkushtimin e Qeverisë për të bërë maksimumin që fokusi primar të jetë në rininë.

Ajo tha: “Në shëndetësi, ekonomi apo arsim, nevojitet nga një vendimmarrës politik që sigurohet që qeveria jonë në mënyrë të drejtpërdrejtë po përmirëson jetët e të rinjve tanë. Këtë, ne e kemi arritur duke emëruar zëvendësministrat për rini të cilët do përqendrohen në politikat sektoriale me fokus te rinia.”

Anëtarë të komisioni janë zëvendësministrat e tetë ministrive qendrore për rininë, të cilat janë emëruar përgjegjës për rini në ministritë dhe sektorët që mbulojnë. Në takimin e sotëm pati edhe përfaqësues të organizatave vendore dhe ndërkombëtare që punojnë në sektorin rinor. / KultPlus.com

Zëvendësministrja Daulina Osmani, pjesëmarrëse në konferencën e katërt ndërkombëtare për fëmijë

Në Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve u mbajt konferenca e përvitshme për shëndetin, mirëqenien, edukimin dhe të drejtat e fëmijëve, organizuar nga Qendra për Hulumtime Psiko-Sociale dhe Mjekësore.

Aty ishte e pranishme zëvendësministrja Daulina Osmani e cila ndër të tjera u shpreh që është shumë e rëndësishme që të gjithë të bëjmë përpjekje që të krijojmë një të ardhme të sigurt për secilin, sepse e ardhmja e fëmijëve është në duart e të rriturve dhe na takon ne të punojmë për zhvillimin e tyre maksimal.

Ajo gjithashtu theksoi rëndësinë që ka promovimi dhe zhvillimi i sportit në edukimin, mirëqenien dhe shëndetin e fëmijëve.

Në këtë konferencë gjithashtu ishin të pranishëm z.Habit Hajredini Drejtor i Zyrës për Qeverisje të Mirë nga Zyra e Kryeministrit të Kosovës, znj.Dafina Gexha Bunjaku-Zëvendësministre e Shëndetësisë, znj.Rrezearta Zhinipotoku Behluli nga GIZ: Basic Education Sector in Kosovo dhe drejtori ekzekutiv i Qendrës për Hulumtime Psiko-Sociale dhe Mjekësore z.Arian Musliu. / KultPlus.com

Aktiviteti i parë mes Izraelit dhe Kosovës zhvillohet përmes sportit

Sot, me ftesë të shtetit të Izraelit, është duke u zhvilluar një aktivitet shahu mes lojtarëve të Kosovës dhe Izraelit. Kjo ngjarje u organizua në Ditën e Jeruzalemit si shenjë miqësie mes dy shteteve, përcjell KultPlus.

Në hapje mbajtën fjalim zëvendësministrja Daulina Osmani, ambasadorja Ines Demiri dhe ambasadori Dan Oryan.

Osmani gjatë këtij aktiviteti tha se të dyja vendet po festojnë së bashku Ditën e Jeruzalemit, njërit prej qyteteve më të vjetra në botë dhe me një nga sportet më të vjetra.

Tutje ajo ka shtuar se njëlloj sikurse shahu edhe miqësia dhe respekti ndërmjet dy popujve i ka rezistuar kohës.

Më poshtë mund të lexoni fjalimin e plotë të zëvëndësministres:

“Në emër të Qeverisë së Kosovës, ju falënderoj për ftesën tuaj. Jemi të nderuar që aktiviteti i Shahut për Solidaritet këtë vit po zhvillohet midis dy shteteve tona. Sot ne po festojmë së bashku Ditën e Jeruzalemit, një nga qytetet më të vjetra në botë me një nga sportet më të vjetra.

Si zëvendësministre e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, dhe si sportiste, e vlerësoj rëndësinë e shahut si sport dhe po ashtu si art. Sport mbi një mijë vjet i vjetër, është një nga aktivitetet më stimuluese për mendjen e njeriut. Kërkon aftësi të jashtëzakonshme të të menduarit, përqendrimit dhe durimit.

Gjithashtu vlerësoj domethënien simbolike të ngjarjes së sotme sepse ne e dimë që sporti është një nga mënyrat më të mira për të bashkuar dy vende. Ashtu si shahu, miqësia dhe respekti midis popujve tanë i ka rezistuar kohës.

I uroj të gjithë lojtarëve fat të mirë. Le të fitojnë më të mirët. Faleminderit./ KultPlus.com