Publikohet udhëzuesi për planifikim menaxhues të trashëgimisë kulturore

Në ambientin ku zë fill trashëgimia kulturore e Kosovës, në Muzeun Kombëtar u bë përurimi i udhëzuesit për standardet e hartimit të planeve menaxhuese të trashëgimisë kulturore, shkruan KultPlus.

Nën prezencën e ministres për Kulturë, Rini dhe Sport, ambasadorit të OSBE-së në Kosovë, Jan Braathu dhe punonjësve të trashëgimisë kulturore u bë prezantimi i këtij udhëzuesi me rëndësi për kulturën në vend.

Ky udhëzues i cili është rezultati i përpjekjeve afatgjata të Misionit në Kosovë të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) do të ketë kontribut kyç për mbrojtjen dhe zhvillimin e qëndrueshëm të objekteve të trashëgimisë kulturore në Kosovë.

“Ne këtu po e prezantojmë një udhëzues të planeve menaxhuese, se si duhet të hartohen ato, të cilat e kanë një rol të rëndësishëm dhe kanë dal nga kërkesat e grupeve të ndryshme punuese dhe nga raportimet që nga viti 2014”, u shpreh ministrja Dumoshi.

Në anën tjetër, ambasadori Braathu theksoj se ky udhëzues është rezultat i bashkëpunimit në mes të anëtarëve të misionit të OSBE-së dhe Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit.

“Udhëzuesi ka për qëllim të jetë i përdorshëm, praktik dhe frymëzues dhe është i adresuar për të gjithë palët e interesuara në përfshirje të menaxhimit të trashëgimisë kulturore”, tha ambasadori Jan Braathu.

Në fund ai shtoj se udhëzuesi duhet te jetë frymëzues për faktin se ri-përpilimi i këtyre dokumenteve të cilat ndihmojnë trashëgiminë kulturore duhet të bëhet çdo 5 vite. Pas fjalimeve ministrja Dumoshi ia dhuroj një mini- statujë të Hyjneshës në Fron si dhuratë ambasadorit Braathu, të cilën ai e priti gëzueshëm.

Në fund, ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit me ambasadorin e OSBE-së Jan Braathu dhe stafin e përbashkët e vizituan brendinë e Muzeut Kombëtar të Kosovës, për çka Braathu u nda i kënaqur me pasurinë trashëgimore. /KultPlus.com

Muzeu i Kosovës pasurohet me “Veshjen e Rrafshit të Dukagjinit”

Në kuadër të pasurimit të fondit muzeor, Muzeut të Kosovës sot i është dhuruar “Veshja e Rrafshit të Dukagjinit”, veshje kombëtare e njohur si “Vesha e katunit”, punuar nga Zejnepe Demaj-Beqiraj.

Vesha është punë dore e punuar në tërësi me kërrabëz dhe gjilpërë, e cila është punuar në vitet 1965-66 të shekullit 20, kur autorja e kësaj veshjeje ishte 21 vjeçe.

Veshën, ministres Vlora Dumoshi ia dorëzoi e bija e autores, Gjylshane Beqiraj. Me këtë rast, ministrja e vlerësoi këtë si një gjest të madh nga ana e familjes së zonjës Zejnepe, që punën e saj t’ia dorëzojë institucioneve.

“Ne si ministri në bashkëpunim me Muzeun e Kosovës do të kujdesemi për veshjen në fjalë që ajo të ketë hapësirën e përshtatshme për ekspozim ashtu që të prezantojë kulturën tonë, punën e nënave tona”, tha mes tjerash ministrja Dumoshi.

Ministrja Dumoshi u shpreh se rastet e këtilla kur qytetarët mendojnë për forcimin e institucioneve meritojnë falënderim dhe mirënjohjen më të madhe të mundshme.

Zejnepe Demaj-Beqiraj ka lindur me 25 qershor 1945, në Radavc të Pejës. Në vitin 1965-1966 ishte gati 21 vjeçe, e fejuar në fshatin Staradran të Istogut dhe bëhej gati për martese. Në këtë periudhë e ka punuar këtë veshje kombëtare, e njohur si “Veshja e Rrafshit te Dukagjinit”. / KultPlus.com

Muzeu i Kosovës shënon Ditët e Trashëgimisë Europiane

Në kuadër të Ditëve të Trashëgimisë Europiane, Muzeu i Kosovës organizon aktivitet me moton Art dhe Argëtim.

Ditët e Trashëgimisë Europiane filluan në vitin 1991 kur Këshilli i Europës zyrtarisht filloi Ditët e Trashëgimisë Europiane me mbështetjen e Komisionit Europian.

Në vitin 1999 kjo iniciativë u bë një veprim i përbashkët i Këshillit të Europës dhe Komisionit Europian.

Gjatë gjithë Europës, prej muajit shtator, Ditët e Trashëgimisë Europiane hapin dyert e monumenteve dhe vendeve të shumta, duke u lejuar qytetarëve të Europës ta gëzojnë dhe të mësojnë për trashëgiminë e tyre të përbashkët kulturore dhe t’i inkurajojnë ata të përfshihen në mënyrë aktive në ruajtjen dhe përmirësimin e kësaj trashëgimie për brezat e tanishëm dhe të ardhshëm.

Sot, Ditët e Trashëgimisë Europiane mund të konsiderohen si një instrument thelbësor për nxitjen e një përvoje të prekshme të kulturës dhe historisë europiane, përveç rritjes së vetëdijes së publikut për vlerat e shumëta të trashëgimisë sonë të përbashkët dhe nevojës së vazhdueshme për mbrojtjen e saj.

Ditët e Trashëgimisë Europiane kanë arritur të nxisin pjesëmarrjen e shoqërisë civile, duke përfshirë rininë, punën vullnetare dhe bashkëpunimin ndërkufitar, duke promovuar kështu parimet bazë të dialogut ndërkulturor, partneritetit dhe përgjegjësisë qytetare. / KultPlus.com

Muzeu i Kosovës nikoqir i American Arts Incubator

Muzeu i Kosovës është përzgjedhur si nikoqir i American Arts Incubator në 2020, në partneritet me Programin e Shkëmbimit-Departamentin e Shetit Amerikan ZERO1, U.S. US Ambasada Prishtine, Kosove, dhe KUSA.

Lajmi është bërë i ditur përmes nja statusi në faqen zyrtare të Muzeut të Kosovës, shkruan KultPlus.

Muzeu i Kosovës është themeluar në vitin 1949, ndërkaq ndërtesa me arkitekturë Austro-hungareze daton që nga viti 1885/6. Ajo ka për qëllim ruajtjen, mbrojtjen dhe prezantimin e Trashëgimisë Kulturore të Kosovës. Muzeu i Kosovës përfshin një koleksion, me më shumë se 50 mijë eksponate të profileve të ndryshme, prej pavijonit të arkeologjisë, teknologjisë, historisë, natyrës, ento-kulturës, folklorit, trashëgimisë etj.

Muzeu i Kosovës ka katër departamente: Departamenti i Arkeologjisë, Departamenti i Etnologjisë, Departamenti i Historisë si dhe Departamenti i Natyrës./KultPlus.com

Shkarkohet Komisioni Përzgjedhës për drejtorin e ri të Muzeut të Kosovës

Është shkarkuar sot Këshilli Drejtues i Muzeut të Kosovës, këtë e ka bërë me dije ministri i kulturës në largim, Kujtim Gashi i cili ka njoftuar se ky proces nuk ka qenë transparent ndaj edhe është anuluar, shkruan KultPlus.

Për këtë vendim të Gashit ka shkruar edhe Kryetari i PDK-së, Kadri Veseli, i cili ka thënë se nuk do të lejojë korrupsion dhe nepotizmin nën udhëheqjen e tij.

“Shkarkimi i Komisionit Përzgjedhës për drejtorin e ri të Muzeut të Kosovës nga ministri Kujtim Gashi dhe anulimi i tërë këtij procesi është dëshmi se nën udhëheqjen time nuk do të lejoj korrupsion dhe nepotizëm. Korrupsioni dhe nepotizmi po na dëmtojnë në të gjitha fushat e jetës dhe ne do ta luftojmë atë në të gjitha drejtimet, jo me fjalë, por me vepra konkrete.

Lufta kundër korrupsionit dhe nepotizmit nuk përfundon për një ditë, por kërkon vendime të guximshme, sikurse vendimi i sotëm i Ministrit të Kulturës, Rinisë dhe Sportit.

Ne duhet t’u japim sa më shumë mundësi të rinjve, siç kemi filluar ta bëjmë në PDK dhe siç do të vazhdojmë ta bëjmë. Duke e luftuar korrupsionin dhe nepotizmin, sikurse ministri Kujtim Gashi, ne do të mund të investojmë edhe më shumë tek të rinjtë dhe ta ndalojmë largimin e tyre”, ka shkruar Veseli

Ndërsa, ministri Kujtim Gashi ka thënë se korrupsioni nuk luftohet me koktej molotovi dhe me gaz lotsjellës.

“Rastet sikurse ky tregojnë që korrupsioni nuk luftohet me koktej molotovi dhe me gaz lotsjellës. Partitë tjera nuk kanë bërë asgjë kundër korrupsionit dhe nepotizmit, por ato vetëm po na shikojnë neve. Ata po vazhdojnë të rekrutojnë fatkeqësisht njerëz që kanë problem me ligjin”, u shpreh Gashi, bëhet e ditur përmes një njoftimi për media. / KultPlus.com

Anëtari i PDK-së në Drenas zgjedhet drejtor i Muzeut Kombëtar të Kosovës

Ajet Leci ia kishte dalë që në zgjedhjet partiake të këtij viti të mblidhte 28 vota duke u bërë anëtar i Kryesisë së PDK-së në Drenas. Por ky nuk ka qenë suksesi i vetëm i tij për këtë vit.

Të mërkurën, Këshilli Drejtues i Muzeut të Kosovës, i emëruar nga bashkëpartiaku i Lecit, ministri i Kulturës, Kujtim Gashi, e ka zgjedhur atë drejtor të Muzeut Kombëtar të Kosovës. Kësisoj, Leci që më parë në Drenas ishte zgjedhur edhe drejtor i shkollës “Mehmet Gradica” në fshatin Gradicë, për katër vjet do të udhëheqë institucionin më të lartë muzeor në vend, shkruan sot “Koha Ditore”.

Leci është vlerësuar me më së shumti poenë në garën ku kandiduan edhe dhjetë të tjerë. Pasditen e së martës, kur gazeta e ka marrë vesh zgjedhjen e tij, Leci nuk ka qenë i qasshëm nëpërmjet telefonit. E Selim Bezeraj, kryetar i Këshillit Drejtues të MKK-së, ka thënë se ky organ ka vlerësuar profesionalisht.

“Nuk i dimë na ato. Ne e kemi vlerësuar vetëm në bazë të kritereve të konkursit”, ka thënë Bezeraj. Paraprakisht kandidatët kishin hyrë në test me shkrim të premten, kurse të martën ata janë intervistuar.

Kësisoj, pas më shumë se një viti institucioni më i lartë muzeor në vend ka arritur që të ketë drejtor.

Sipas njoftimit të Këshillit Drejtues të Muzeut, kandidati Ajet Leci i ka plotësuar të gjitha kriteret juridike dhe profesionale për ta ushtruar detyrën e drejtorit të Muzeut Kombëtar të Kosovës.

“Ai ka dhënë dëshmi bindëse se mund ta drejtojë këtë institucion në përmbushjen e objektivave profesionale që lidhen me fushëveprimtarinë e këtij institucioni”, është shkruar në njoftimin e Këshillit Drejtues.

Në vitin 2013 Leci ishte zgjedhur anëtar i Kryesisë së PDK-së në Drenas dhe vazhdon të jetë akoma anëtar i saj. Ajet Leci ka gradën master në histori me temën “Shërbimi sanitar mjekësor në Zonën e Drenicës 1998/99”. . Koha.net / KultPlus.com

“Kampi me të rinj nga Diaspora”, ku tradicionalja gërshetohet me modernen

Tradita dhe kultura e kombit shqiptar, ka qenë ajo që gjithmonë na ka veçuar në raport me vendet tjera në ballkan. Duke pasur një traditë e një kulturë të veçantë, e cila ka qëndruar e fortë ndër shekuj, për të cilët historia i njeh vetëm si shekuj lufte e sakrificë, na ka bërë kjo që jemi sot, një popull që kulturën e mbi të gjitha traditën mundohemi ta ruajmë me fanatizëm, shkruan KultPlus.

Këtë vit, me po këtë motiv, siç është ruajtja e traditës dhe kulturës sonë, Muzeu Kombëtar i Kosovës, për herë të parë ka organizuar “Kampi me të rinj nga Diaspora”, përmes të cilit të rinjve u janë ofruar aktivitete të ndryshme, aktivitete këto të lidhura ngushtë me trashëgiminë kulturore në Kosovë.

Pjesë e këtij edicioni ishin mbi 30 pjesëmarrës, nga Kosova dhe Diaspora, të grupmoshave 16-24, me aktivitete që zgjatën për katër ditë radhazi. Pjesëmarrësit, sipas organizatorit Fatmir Hoxha, u ndanë mjaft të kënaqur me eksperiencën e fituar gjatë kësaj periudhe të shkurtë por shumë të dobishme. Aktivitetet kryesisht kanë zënë vend në Prishtinë, duke filluar Muzeu Kombëtar, përmes të cilit promovohej trashëgimia kulturore e popullit tonë, duke vazhduar më pas me ekspozita, lojëra të ndryshme, me ngjitje në murin Aplin që gjendet në Parkun Nacional të Gërmisë etj. Pastaj, të rinjtë kanë pasur mundësinë, që sikur edhe në kohët e mëhershme të mësonin orientimin në natyrë, ashtu siç e kanë mësuar edhe të parët tanë.

Për KultPlus, Fatmir Hoxha organizatori i këtij edicioni deklaroi të jetë shumë i kënaqur nga organizimi dhe realizimi i këtij eventi, poashtu edhe nga interesimi i të rinjëve, duke u shprehur mjaft optomist edhe për rritjen e pjesëmarrësve në vitet në vazhdim.

”Qëllimi i këtij kampi, ka qenë ruajtja e traditës, pasiqë të rinjtë kanë filluar të harrojnë. Ne jemi munduar që sa më shumë, duke provuar mënyra atraktive, të i informojmë rreth trashëgimisë sonë kulture”, u shpreh ai.
Në kuadër të këtij edicioni është krijuar edhe grupi ”Miqtë e muzeut”, grup ky i cili, duke filluar nga viti tjetë do të filloj të merret edhe me aktivitete humanitare.
“Kampi me të rinj nga Diaspora”, është financuar nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit./KultPlus.com

Muzeu i Kosovës organizon ‘Kampin me të rinj nga Diaspora’

Muzeu Kombëtar i Kosovës për herë të parë organizon kampin: “Kampi me të rinj nga Diaspora”, përmes të cilit do t’iu ofrojë të rinjve aktivitete që lidhen me trashëgiminë kulturore në Kosovë.

Muzeu Kombëtar i Kosovës është institucioni i parë i trashëgimisë kulturore i themeluar në vitin 1949, me qëllim të hulumtimit, mbledhjes, ruajtjes, restaurimit-konservimit dhe prezantimit të trashëgimisë së luajtshme kulturo-historike, që nga parahistoria e deri më sot, në territorin e Republikës së Kosovës.

Në kuadër të Muzeut Kombëtar të Kosovës funksionon edhe sektori i edukimit, i cili zhvillon programe të edukimit për të rinj dhe fëmijë përmes aplikimit të metodave dhe teknikave më të avancuara në lëmin e profileve shoqërore, duke aplikuar teknika interaktive përmes punës praktike. Datat e kampit: 16 -19 gusht, 2019.

Kampi do të jetë i hapur nga ora 09:00-17:00 për katër ditë sa zgjatë zhvillimi i aktiviteteve. Kjo nënkupton se çdo ditë pjesëmarrësit do të marrin pjesë në aktivitetet sipas orarit të lartshënuar, ndërsa në mbrëmje do të kthehen në ambientet familjare.

Kampi do të mbahet në Muzeun Kombëtar të Kosovës në Prishtinë dhe aplikuesit duhet të jenë të rinjtë e moshës 14-24 vjeç.

Pjesëmarrësit e kampit do të pajisen me certifikata mbi modulet e ndjekura sipas punëtorive të ndara në planin e aktiviteteve.

 “Kampi me të rinj nga Diaspora” është kamp i cili mbledh së bashku 35-40 të rinj nga e gjithë Kosova për 4 ditë, duke ofruar përplot aktivitete dhe mësime mbi trashëgiminë kulturore. Gjatë këtij kampi do të zhvillohen prezantime, punëtori dhe aktivitete të lira garuese.

Nëse dëshironi të informoheni dhe të mësoni mbi trashëgiminë kulturorë atëherë, “Kampi me të rinj nga Diaspora” është vendi i duhur për ju!
Për të marrë pjesë APLIKONI duke plotësuar formën e aplikimit deri më 14 gusht 2019! Rekomandohet që forma e aplikimit të plotësohet në kompjuter, laptop ose smart phone. Shënim: Shpenzimet e rrugës nuk janë të përfshira. 

“Kampi me të rinj nga Diaspora” financohet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe menaxhohet nga Muzeu Kombëtar i Kosovës. / KultPlus.com

Muzeu një vit pa drejtor, Ministrisë i dështon konkursi i brendshëm

Ministria e Kulturës nuk ia ka dalë që ta bëjë me drejtor Muzeun Kombëtar të Kosovës nëpërmjet një konkursi të brendshëm. Institucioni më i lartë muzeor në vend muajin e ardhshëm mbush një vit pa drejtor.

Mundësia që Muzeu Kombëtar i Kosovës të bëhet me udhëheqës, pa mbushur 12 muaj pa një të tillë, ka dështuar me anulimin e konkursit të brendshëm, që ishte hapur më 27 maj. Muzeu është pa drejtor që nga korriku i vitit të kaluar. Ministria e Kulturës kishte hapur konkursin dhjetë muaj pas largimit nga pozita të drejtorit të atëhershëm Skënder Boshtrakaj.

Këtë pozitë në konkursin që dështoi e kishin synuar katër kandidatë. Mirëpo për shkak të mospërmbushjes së kriterit të aplikantëve, me më së paku tre kandidatë, të cilët plotësojnë kushtet, për zhvillimin e procedurës së rekrutimit për këtë pozitë, konkursi u anulua./KOHA/

Muzeu Historik Kombëtar dhe Muzeu Kombëtar i Kosoves hapin ekspozitë për Ismail Qemalin

Muzeu Historik Kombëtar dhe Muzeu Kombëtar i Kosoves në kuadër të Kalendarit të Përbashkët Kulturor hapin ekspozitën me titull “Rrugëtim – Ismail Qemali ndër vite”, në përkujtim të 100-vjetorit të vdekjes së Ismail Qemalit.

Ekspozita është realizuar për të kujtuar Ismail Qemalin dhe kontributin e tij të paçmuar për kombin shqiptar.

Ismail Qemali ka lindur në Vlorë, më 24 janar të vitit 1844, në qytetin, ku 68 vjet më vonë do të shpallte pavarësinë e Shqipërisë. Kuvendi Kombëtar dhe ngritja e flamurit më 28 Nëntor u zhvilluan në shtëpinë ku ka lindur Ismail Qemali.

Ekspozita do të hapet me 31 Maj në ora 18:00 në Muzeun Kombëtar të Kosovës. /KultPlus.com

Muzeu i Kosovës organizon punëtori për artin tradicional, në Ditën Ndërkombëtare të Muzeve

Çdo vit nga 1977, ICOM ka organizuar Ditën Ndërkombëtare të Muzeve e cila reprezenton një moment unik për komunitetin ndërkombëtar muzeor. Në këtë ditë, muzetë pjesëmarrës planifikojnë ngjarje kreative që lidhen me temën e Ditës Ndërkombëtare të Muzeve, angazhon publikun dhe nxjerr në pah rëndësinë e rolit të muzeve si institucione që i shërbejnë shoqërisë dhe zhvillimit të saj.

Tema e këtij viti për është “Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition”- Muzetë si Qendra kulturore: E ardhmja e Traditës.

Muzeu Kombëtar i Kosovës në bashkëpunim me profesorë dhe studentë të Degës së Antropologjisë dhe Etnologjisë në Universitetin e Prishtinës për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të Muzeuve do të zhvillojnë punëtori të cilat kanë për qëllim angazhimin dhe edukimin e fëmijëve (grupmosha të ndryshme) dhe të rinjve për Artin Tradicional të shprehur në zeje të ndryshme tradicionale përmes metodave interaktive. Këto punëtori do të sjellin artizanë të ndryshëm në Muze të cilët do t’i mësojnë fëmijët rreth zejes së tyre e në të njëjtën kohë fëmijëve do t’u jepet mundësia të provojnë këto zeje me materiale të ripërdorshme.

Aktivitetet për Ditën Ndërkombëtare të Muzeve do të mbahen më 17 maj, nga ora 10:00- 20:00.
Lokacioni: Ndërtesa kryesore e Muzeut. / KultPlus.com

Afrim Ethemi shpalosi koleksionin e hartave të vjetra përmes një ekspozite

Në Muzeun Kombëtar të Kosovës është bërë sot hapja e ekspozitës “Hartografia europiane dhe territoret shqiptare” e autorit Afrim Ethemi, shkruan KultPlus.

Koleksioni “Hartat e Vjetra”  i Afrim Ethemit tërheq vëmendjen ndaj kohës dhe ndryshimeve gjeografike.  Ndërsa e kaluara zhduket, zhvillohet kujtesa dhe reflektohet mbi të, shenjat zbehen por dokumentacionet tregojnë një të vërtetë të të kaluarës.

I pranishëm  në këtë ekspozitë ishte edhe ministri i Kulturës Rinis dhe Sportit, Kujtim Gashi i cili u shpreh se ekspozita të tilla me koleksione e harta nuk shohim shpesh sepse harta të tilla gjenden rrallë.

 “Ekspozita të tilla me koleksione e harta nuk shohim shpesh sepse  harta të tilla gjenden rrallë dhe janë të rralla, andaj kjo si sot që po shfaqet paraqet për mua si ministër por dhe për dikasterin që udhëheq një interesim për ti ofruar,  paraqitur, promovuar dhe pasqyruar qytetarëve vlera historike dhe kulturorë për trashëgimin e popullit shqiptarë”, është shprehur Gashi

Gjithashtu i pranishëm ishte edhe dekani i fakultetit Filozofik, Bujar Dugolli i cili tha se në një shoqëri si kjo e jona që ka një traditë të varfër koleksionesh,  një koleksion i tillë është një burim i çmuar hartografik.

“Në një shoqëri si kjo e jona që ka një traditë të varfër arkivash, muzesh e koleksionesh, një koleksion kaq i veçantë me harta siç është ky koleksioni i Afim Ethemit është shumë më shumë se një koleksion privat i një koleksionuesi të pasionuar, këto harta të koleksionuara dhe të ruajtura me përkushtim nga Afrimi janë një burim i çmuar hartografik që na tregon si shihej dhe perceptohej Shqipëria dhe shqiptarët në vendet e botës perëndimore prej nga ishin hartuesit e këtyre hartave”,  tha Dugolli.

Si përfundim pak fjalë tha edhe vet autori i kësaj ekspozite Afrimi Ethemi  i cili u shpreh se këto harta pasqyrojnë kujtesën e së kaluarës për një popull i cili ende sot ballafaqohet me problemin e asaj ekzistence dhe asaj pyetje se ku kemi qenë dhe ku jemi tani dhe kush kemi qenë dhe kush jemi tani.

 “Unë me këtë koleksion nuk pretendoj që ta jap këtë shpjegim por natyrisht u ofroj mundësin të tjerëve  që ta gjejnë një  rrugë e cila do të na drejtoj apo do të na shpjegoj se kush kemi qenë dhe kush jemi”, tha autori.

Kjo ekspozitë ka pasur një rrugëtim të gjatë që nga viti 2005 kur është hapur në Prishtinë dhe ka vazhduar në Shkup në vitin 2007, në vitin e kaluar ka qenë edhe në Tiranë dhe përsëri është kthyer në Prishtinë.

Ekspozita do të jetë e hapur deri më datë 04 prill. “Hartografia europiane dhe territoret shqiptare” është organizuar nga Muzeu Kombëtar i Kosovës, Fakultetit Filozofik Dega Histori dhe mbështetur nga Ministria e Kulturës Rinis dhe Sportit. / KultPlus.com

Muzeu Kombëtar i Kosovës ndryshon statutin e 1978-tës

Nga sot Muzeu i Kosovës bëhet me Statut, akt ky i cili ia përcakton mandatin dhe rregullon punën e këtij institucioni të Trashëgimisë Kulturore të Kosovës. Në një ceremoni solemne, Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi, ka nënshkruar statutin e Muzeut te Kosovës.

Me këtë Statut, ndër të tjera përcaktohen dhe rregullohen mandati, veprimtaria, organet drejtuese dhe kompetencat e tyre, statusi juridik, organizimi i brendshëm, burimet e financimit, përzgjedhja, organizimi i punonjësve profesionalë, administrativë dhe teknikë si dhe bashkëpunëtorëve të jashtëm.

Me nënshkrimin e këtij akti, ky institucion emërtohet Muzeu Kombëtar i Kosovës me shkurtesën MKK. Statuti përcakton organet drejtuese të MKK-së, Këshillin Drejtues dhe drejtorin e MKK-së.

Këshilli Drejtues, i cili përbëhet nga pesë anëtarë dhe me një mandat katër vjeçar, ndër të tjera, i cili harton dhe aprovon politikat afatgjata të institucionit, aprovon programin vjetor të punës së MKK-së, zgjedh dhe shkarkon drejtorin e Muzeut. Ndërkaq, statuti përcakton edhe detyrat e drejtorit të MKK-së, i cili zgjidhet përmes një konkursi publik që shpall MKRS-ja, me një mandat katër vjeçar dhe me të drejtë rizgjedhjeje edhe për një mandat. Ai, mes shumë detyrave dhe përgjegjësive, koordinon dhe organizon punën e MKK-së, e propozon te Këshilli Drejtues planin vjetor të punës, merr pjesë në mbledhjet e Këshillit pa të drejtë vote, përfaqëson MKK-në brenda dhe jashtë shtetit.

Me rastin e nënshkrimit të statutit të MKK-së, ministri Gashi tha se nënshkrimi i këtij dokumenti është i rëndësisë së veçantë për të kaluarën e vendit tonë.

“Së bashku po kurorëzojmë një sukses të përbashkët, të arritur falë përkushtimit dhe angazhimit disa mujorë të anëtareve të këshillit Drejtues të Muzeut si dhe stafit profesional të këtij institucioni, pra nënshkrimin e Statutit të Muzeut të Kosovës”, tha ai.

Ministri Gashi foli rreth rëndësisë së statutit të Muzeut dhe për objektivat themelore të tij, duke thënë se pas 40 viteve nga koha kur është miratuar statuti i fundit me 1978 dhe 20 vite pas luftës në Kosovë, Ministria po i ofron dokumentin themelor muzeut, statutin, si akt ligjor kryesor i funksionimit të institucionit me vlerë të jashtëzakonshme në ruajtjen dhe promovimin e trashëgimisë kulturore dhe historike.

“Ky statut e mundëson për herë të parë evidentimin, regjistrimin dhe digjitalizimin e fondit muzeor të Republikës së Kosovës. Gjithashtu, mundëson ngritjen e kapaciteteve dhe cilësisë së shërbimit muzeor një veprimtari me të konsoliduar si në aspektin profesional po ashtu edhe në atë shkencor. Mbi të gjitha ky statut e ngrit si institucion të administratës shtetërore, pra si muze nacional”, sqaroi ministri Gashi.

Ministri Gashi gjithashtu premtoi se vitin e ardhshëm do të avancojë legjislacionin për muzetë në Republikën e Kosovës.

“Vitin e ardhshëm, unë si ministër do ta vendos në agjendë legjislative ligjin për muzetë e Kosovës, e që ky statut e ka bëre që të jetë si dokument udhërrëfyes se sa i nevojshëm është një ligj i tillë për muzetë e Republikës së Kosovës, vend me vlera te veçanta të trashëgimisë historike dhe kulturore”, është shprehur ministri.

Në fund, ministri shprehu falënderim dhe mirënjohjen për grupin punues të këtij dokumenti të rëndësisë të veçantë dhe rikonfirmoi mbështetjen e plotë dhe të pa rezervë për të gjitha institucionet që ushtrojnë veprimtarinë e tyre në kuadër të Ministrisë së Kulturës. /KultPlus.com

Gjenerata e Parë e Akademisë së Arteve Figurative vjen me ekspozitë kolektive

Më 6 dhjetor në Muzeun e Kosovës, hapet ekspozita e Gjeneratës së Parë të Fakultetit të Arteve Figurative në Kosovës, shkruan KultPlus.

Kjo ekspozitë e organizuar nga Asociacioni i Artistëve Vizual të Kosovës, vjen si ekspozitë kolektive që mbledh bashkë Gjeneratën e Parë të Akademisë së Arteve Figurative në Prishtinë, e vitit 1977.

Ekspozita kolektive vjen të enjten më 6 dhjetor në Muzeun e Kosovës./ KultPlus.com

Të miturit e burgosur vizitojnë Muzeun e Kosovës

Gjatë ditës së sotme gjashtë të mitur të cilët janë të burgosur per vepra penale e të cilët qëndrojnë në burgun e Lipjanit, kanë vizituar Muzeun e Kosovës.

Shërbimi Korrektues i Kosovës, me ane të një njoftimi ka thënë se ky aktivitet është vazhdim një prej aktiviteteve të tjera të cilat i realizon SHKK.

“Në vazhdën e aktiviteteve të shumta për të miturit, kësaj radhe është realizuar edhe një aktivitet i rëndësishëm ku të miturit e Qendrës Edukativo- Korrektuese në Lipjan në shoqërimin e Zyrtares së Arsimit, Zyrtarit Social si dhe Zytarit Korrek​tues, vizituan Muzeun e Kosovës”, thuhet në njoftimin e SHKK-së.

Sipas njoftimit, gjashtë të miturit të cilët ishin pjesmarrës në këtë vizitë u shprehen të kënaqur me pamjet dhe informacionet e dhëna nga përfaqësuesit e Muzeut të Kosovës të cilët patën edhe pyetje të shumta në lidhje me Muzeun.

“Aktivitetet e shumta të ngjashme do të vazhdojnë edhe në të ardhmën për të miturit të cilat do të organizohen nga Shërbimi Korrektues i Kosovës përkatësisht Qendra Edukativo Korrektuese në Lipjan”, thuhet në njoftimin e SHKK-së./KultPlus.com

“Moti i madh” dhe Skënderbeu bëjnë bashkë Muzeun e Kosovës dhe Muzeun Historik Kombëtar

Muzeu i Kosovës në bashkëpunimin e radhës me Muzeun Historik Kombëtar hapin ekspozitën me titull “Moti i Madh”, shkruan KultPlus.

Kjo ekspozitë përmban statute, replike, gravura të autorëve të ndryshëm dhe portrete, me anën e të cilave vizitorët njihen me momente nga jeta dhe betejat e Heroit Kombëtar të shqiptarëve, Gjergj Kastrioti-Skënderbeut, i cili ishte përfaqësuesi më konsekuent dhe më i shquar i elitës drejtuese shqiptare, që udhëhoqi me vendosmëri frontin e luftës së shqiptarëve kundër Perandorisë Osmane.

Ekspozita hapet më 16 nëntor me fillim nga ora 18:00 në Muzeun e Kosovës ndërsa do të qëndrojë e hapur deri më 6 dhjetor./ KultPlus.com

Prishtina: Qyteti i Nderit dhe Mirënjohjes

Krijuar nga artistë, studentë, edukatorë dhe studiues nën udhëheqjen e Dr. Ellen Frank fituese e Programit Specialistët e Fulllbright në ndërtimin e Paqes dhe Pajtimit, në Muzeun e Kosovës ju mund të merrni pjesë në Inaugurimin dhe festimin e “Prishtina: The Honor City Gratitude Project” të frymëzuara nga “Prishtina: Lulëzimi”.

Programi Specialistët e Fulllbright i mbështetur nga Ambasada Amerikane në Prishtinë dhe Departamenti i Shtetit Amerikan dhe Muzeu i Kosovës

Ngjarja mbahet më datë 23 tetor, në ora 16:30 në Muzeun e Kosovës. / KultPlus.com

Muzeu i Kosovës mirëpret me aktivitete ‘Javën e Shkopit të Bardhë’

Muzeu i Kosovës në kuadër të Javës së Shkopit të Bardhë organizon aktivitetin e përvitshëm “Qasja Taktile” ku personat e verbër dhe me pamje të dëmtuar njoftohen me eksponatet e muzeut përmes prekjes.

Të pranishëm do të jenë të gjitha Shoqatat e të Verbërve të Kosovës.

Aktiviteti do të mbahet dy ditë në Lapidariumin e Muzeut të Kosovës 16 dhe 17 tetor duke filluar nga ora 11:00.

Programet që do të mbahen janë:

Viti i Skënderbeut (ligjëratë mbi historinë e Skënderbeut), Imazhi taktil i portretit të Skënderbeut, Imazh taktil i Dea Dardanica, Imazhi taktil i Hyjneshës në Fron, Imazhi taktil i objektit të Muzeut të Kosovës, Modelim i eksponateve muzeore, Modelimi i Dea Dardanica. /KultPlus.com

Hapet ekspozita “Unë jam Shqiptar”

Në kuadër të Kalendarit të përbashkët kulturor ndërmjet Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës dhe Ministrisë së Kulturës të Republikës së Shqipërisë, Muzeu i Kosovës ka hapur sot ekspozitën fotografike “Unë jam Shqiptar” në bashkëpunim me Muzeun Historik Kombëtar.

Ekspozita e cila për tematikë ka emigrimin e shqiptarëve, përfshin materiale fotografike mbi diasporën shqiptare ndër shekuj. Ekspozita fillon në mënyrë kronologjike me fotografinë e Heroit Kombëtar, Gjergj Kastriotit Skënderbeut, si përfaqësues i epokës më të lavdishme të shqiptarëve por dhe kohës kur filluan valët e para të emigrimit shqiptar. Ekspozita përmban foto të arbëreshëve të parë me ngulimet e tyre në Italinë e Jugut, foto të arvanitasve dhe Rilindësve shqiptarë. Fotoja e emigrantit të parë në SHBA është moment i rëndësishëm në ekspozitë, duke vijuar më fotografi të shoqërive të para patriotike në Sofje, Bukuresht, Kajro, Stamboll e Vjenë. Pjesa tjetër e ekspozitës, por jo më pak e rëndësishme, prezantohet nëpërmjet fotografive nga personalitetet e suksesshme shqiptarë në vendet e emigrimit të tyre.

Në hapje të ekspozitës ka marrë pjesë edhe Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi, i cili e vlerësoi ekspozitën si një sjellje para nesh të një kujtese të vuajtjes dhe historisë së dhimbshme që ka përjetuar populli shqiptar nëpër periudha të ndryshme të historisë.

Ministri Gashi tha se “Si Ministër i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, në vijimësi jam duke e ndjekur ecurinë e zbatimit të aktiviteteve që rrjedhin si obligim nga Protokolli i Bashkëpunimit për Kalendarin e Përbashkët Kulturor që kemi nënshkruar në muajin qershor dhe sot dua të rikonfirmoj përsëri këtë mbështetjen time në këtë drejtim por edhe të falënderoj institucionet e të dy vendeve tona për angazhimin e treguar në këtë proces.

Ekspozita e Muzeut Historik Kombëtar të Republikës së Shqipërisë, që hapet sot në Muzeun e Kosovës trajton një përmbajtje kuptimplote dhe të njëjtë si për Kosovën ashtu edhe për Shqipërinë, siç është diaspora shqiptare. Ekspozita të tilla, janë dëshmi e një hapësirë shumë të madhe që ekziston për të thelluar bashkëpunimin dhe realizimin e aktiviteteve të përbashkëta në të ardhmen“, ka thënë ministri Gashi, duke shtuar se ky aktiviteti i cili po organizohet në kuadër të Kalendarit tregon se bashkëpunimi mes Republikës së Kosovës dhe të Shqipërisë në fushën e kulturës është në drejtimin e duhur dhe ky bashkëpunim do të avancohet edhe më tutje./KultPlus.com

Ekspozita “Unë jam shqiptar” nesër prezantohet në Muzeun e Kosovës

Ekspozita “Unë jam shqiptar” këtë të premte do të pozicionohet në Muzeun e Kosovës ndërsa vjen në kuadër të kalendarit të përbashkët kulturor Shqipëri-Kosovë dhe Vitit Mbarëkombëtar të Gjergj Kastriotit Skënderbeut, shkruan KultPlus.

Kjo ekspozitë, ideuar dhe organizuar nga Ministri i Shtetit për Diasporën dhe Muzeu Historik Kombëtar në muajin dhjetor 2017, do të qëndrojë e hapur në datat 10 – 31 gusht 2018 në ambientet e Muzeut të Kosovës.

Në këtë ekspozitë përfshihen materiale fotografike mbi diasporën shqiptare ndër shekuj.
Ekspozita fillon në mënyrë kronologjike me fotografinë e Heroit Kombëtar, Gjergj Kastriotit Skënderbeut, si përfaqësues i epokës më të lavdishme të shqiptarëve por dhe kohës kur filluan valët e para të emigrimit shqiptar.

Ekspozita përmban foto të arbëreshëve të parë me ngulimet e tyre në Italinë e Jugut, foto të arvanitasve dhe rilindësve shqiptarë.

Fotoja e emigrantit të parë në SHBA është moment i rëndësishëm në ekspozitë, duke vijuar më fotografi të shoqërive të para patriotike në Sofje, Bukuresht, Kajro, Stamboll e Vjenë.

Pjesa tjetër e ekspozitës, por jo më pak e rëndësishme, prezantohet nëpërmjet fotografive nga personalitetet e suksesshme shqiptarë në vendet e emigrimit të tyre./ KultPlus.com

‘Unë jam Shqiptar’

Muzeu i Kosovës në bashkëpunim me Muzeun Historik Kombëtar, në kuadër të Kalendarit të përbashkët kulturor ndërmjet Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës dhe Ministrisë së Kulturës të Republikës së Shqipërisë, do të sjellin ekspozitën me titull “Unë jam Shqiptar”, përcjellë KultPlus.

Në këtë ekspozitë përfshihen materiale fotografike mbi diasporën shqiptare ndër shekuj.

Ekspozita fillon në mënyrë kronologjike me fotografinë e Heroit Kombëtar, Gjergj Kastriotit Skënderbeut, si përfaqësues i epokës më të lavdishme të shqiptarëve por dhe kohës kur filluan valët e para të emigrimit shqiptar.
Ekspozita përmban foto të arbëreshëve të parë me ngulimet e tyre në Italinë e Jugut, foto të arvanitasve dhe Rilindësve shqiptarë.

Fotoja e emigrantit të parë në SHBA është moment i rëndësishëm në ekspozitë, duke vijuar më fotografi të shoqërive të para patriotike në Sofje, Bukuresht, Kajro, Stamboll e Vjenë.

Pjesa tjetër e ekspozitës, por jo më pak e rëndësishme, prezantohet nëpërmjet fotografive nga personalitetet e suksesshme shqiptarë në vendet e emigrimit të tyre.

Ekspozita do të jetë e hapur nga data 10 gusht deri më 31 gusht, duke filluar nga ora 10:00 deri 18:00 , nga dita e martë deri të dielën.
Në hapje të ekspozites do të ketë koktej rasti dhe do të performoj grupi muzikor “Don’t listen to your neighbors”./KultPlus.com

UBT solli ekspozitën e parë ndërkombëtare të Arkitekturës në Muzeun e Kosovës (FOTO)

Gili Hoxhaj

Muzeu i Kosovës mbrëmë mirëpriti ekspozitën e parë ndërkombëtare të Fakultetit të Arkitekturës dhe Planifikimit Hapësinor në UBT, shkruan KultPlus.

Kjo ekspozitë e veçantë, shpalosi punime të studentëve të arkitekturës në UBT, në bashkëpunim me disa shkolla me të cilat zhvillojnë partneritet. Ekspozita si e tillë erdhi me qëllim që t’i pasqyroj qasjet që kanë shkollat e ndryshme në fushën e Arkitekturës dhe që të ofroj studentëve, stafit akademik dhe komuniteti të arkitektëve një ekspozitë atraktive dhe krahasuese.

Dekani i Fakultetit të Arkitekturës dhe Planifikimit Hapësinor në UBT, Lulzim Beqiri ishte ai që i uroj mirëseardhje mysafirëve të ekspozitës ndërsa theksoi se UBT përmes kësaj ekspozite synon ta pozicionoj Fakultetin e Arkitekturës, programin studimor dhe vet shtetin e Kosovës në një fazë të njohjes së vlerave dhe integrimit në shoqëritë e zhvilluara dhe me përvojë akademike.

“UBT tradicionalisht organizon ekspozitën e arkitekturës që nga themelimi i saj por që kjo është hera e parë që organizohet një ekspozitë ndërkombëtare e këtij formati në Kosovë , apo edhe më gjerë, që organizohet nga Fakulteti i Arkitekturës dhe Planifikimit Hapësinor në UBT, ekspozitë ndërkombëtare me punime të studentëve të arkitekturës me disa shkolla partnere”, u shpreh profesori dhe dekani Lulzim Beqiri, ndërsa shtoi se kjo ekspozitë synon promovimin e shkollave të ndryshme të Arkitekturës jashtë Kosovës dhe gjithashtu të jetë si një njohje e vlerave që gjeneron Kosova dhe sistemi i saj i edukimit.

Drejtori i Muzeut të Kosovës, Skender Boshtrakaj në fjalimin e tij iu drejtua të rinjve që ky vend u ofron shumë mundësi për të ushtruar profesionin e tyre dhe ka nevojë për mendje që shkojnë përtej shtëpisë, oborrit dhe lagjes, për mendje që edhe qytetin e sheh në një kontekst më të gjerë.

“Një vend që është i strukturuar, që ka histori qindra vjeçare, shumica prej jush do të ishit restauratorë të veprueshëm. Ky vend juve ju ofron shumë mundësi për ta ushtruar zanatin e juaj, ka nevojë për një mendje që shkon përtej shtëpisë, përtej oborrit, që shkon përtej një lagjeje që edhe qytetin e sheh në një kontekst më të gjerë dhe unë shpresoj fort që UBT është një çerdhe e dijes, e kompetencës, që juve ju ngrit që ky vend të ketë të mira dhe kompetenca nga zanati i juaj. Sa i përket ngjarjes ndërkombëtare, sot jetohet në rrjet, është fjalë kyçe, fjalë që duhet ta na përcjellë 24 orëshin, shpresoj fort që në një rrjet të fakultetit, të katedrave të juaja edhe ta shijoni këtë ekspozitë dhe të vazhdoni të funksioni në rrjet”, u shpreh në fjalën e tij Boshtrakaj.

Fakultetet pjesëmarrëse në këtë ekspozitë të organizuar nga Fakulteti i Arkitekturës dhe Planifikimit Hapësinor-UBT në Kosovë, ishin: Fakulteti i Arkitekturës ne Universitetin e Podgoricës-Mali i Zi, Fakulteti i Arkitekturës nga Universiteti Politeknik i Tiranës, Shqipëri, Universiteti Niğde Ömer Halisdemir – Turqi, Fakulteti i Arkitekturës ne Universitetin e Pecs- Hungari, Shkencat e Aplikuara Bern – Zvicër, Fakulteti i Arkitekturës ne Universitetin Teknologjik ne Wrocllav- Poloni, Fakulteti i Arkitekturës ne Universitetin Shtetëror te Tetovës- Maqedoni, Universiteti Teknik i Vjenës – Austri, Fakulteti i Arkitekturës dhe Mjedisit ndërtimor TU Delft – Holandë, Fakulteti i Arkitekturës at University of Zagreb – Zagreb -Kroaci dhe Anhalt University of Applied Science- BAUHAUS; Dessau- Gjermani./ KultPlus.com

UBT nesër sjellë ekspozitën ndërkombëtarë të Arkitekturës në Muzeun e Kosovës

Fakultetit i Arkitekturës dhe Planifikimit Hapësinor në UBT, nesër do të sjellë ekspozitën ndërkombëtare të Arkitekturës duke filluar në ora 19:00, shkruan KultPlus.

Kjo është hera e pare që organizohet një ekspozitë e këtij formati në Kosovë dhe rajon. Ekspozita ndërkombëtare nga Fakulteti i Arkitekturës dhe Planifikimit Hapësinor ne UBT do të shpalosë punime të studentëve të arkitekturës me disa shkolla partnere. Ekspozita ka për qëllim që t’i pasqyroj qasjet që kanë shkollat e ndryshme në fushën e Arkitekturës dhe që të ofroj studentëve, stafit akademik dhe komuniteti të arkitektëve një ekspozitë mjaft atraktive dhe krahasuese.

Ekspozita ka edhe karakter te promovimit të shkollave të ndryshme të Arkitekturës jashtë Kosovës dhe gjithashtu një njohje e vlerave që gjeneron Kosova dhe sistemi i saj i edukimit.

UBT përmes kësaj ekspozite synon ta pozicionoj Fakultetin e Arkitekturës, programin studimor dhe vet shtetin e Kosovës në një fazë të njohjes së vlerave dhe integrimit në shoqëritë e zhvilluara dhe me përvojë akademike.
Ekspozita do të hapet nesër nga ora 19:00 në Muzeun e Kosovës./ KultPlus.com

“Kosovo NEXT10”, ekspozita që paraqet vizionin e të rinjve për Kosovën

Më 27 qershor në Muzeun e kosovës, do të hapet ekspozita “Kosovo NEXT10”, shkruan KultPlus.

Kjo ekspozitë do t’i paraqes në mënyrë virtuale vizionet e më shumë se 50-të të rinjve për të ardhmen e Kosovës në 10 vitet e ardhshme. Këto vizione do paraqiten përmes artit interaktiv të dizajnuar nga dizajner Tajvanez.

“Për të festuar hapjen, ne do të mbajmë një konferencë për media dhe një festë në mbrëmje. Konferenca do të fillojë në ora 16:00 dhe do mbarojë në orën 17:00, duke përfshirë edhe një ciceron për ekspozitën. Festa do të fillojë në ora 21:00 deri 00:00, ne kemi ftuar grupin RRETH që ju të kënaqeni atë natë! Ushqimin dhe pijet do i mbulojmë ne”, thuhet në njoftim.

Ekspozita dhe konferenca mbahen në Lapidariumin e Muzeut të Kosovës, ndërsa nisin që nga ora 16:00 e deri në 00:00. Ekspozita do të qëndrojë e hapur deri më 22 korri./ KultPlus.com