OBSH ka publikuar udhëzime për përdorimin etik të inteligjencës artificiale në kujdesin shëndetësor

Futja e teknologjive shëndetësore të bazuara në inteligjencën artificiale mund të jetë “e rrezikshme” për njerëzit në vendet me të ardhura më të ulëta, ka paralajmëruar Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) në një raport të ri. Është e rëndësishme që përdorimi i teknologjisë në zhvillim të mos formësohet vetëm nga kompanitë e teknologjisë dhe ato në vendet e pasura. Nëse modelet nuk trajnohen për të dhënat nga njerëzit në vende me burime të pamjaftueshme, algoritmet mund t’i shërbejnë keq asaj popullsie, thotë OBSH.

– Gjëja e fundit që duam të shohim si pjesë e këtij hapi përpara me teknologjinë është të zgjerojmë ose përforcojmë pabarazinë dhe paragjykimet në strukturën sociale të vendeve në mbarë botën – thotë Alain Labrick, drejtor i shëndetit dixhital dhe inovacionit në OBSH.

OBSH lëshoi ​​udhëzimet e saj të para për AI në shëndetësi në 2021. Por fuqia në rritje dhe disponueshmëria e teknologjisë e shtyu organizatën t’i përditësonte ato pas më pak se tre vjetësh. Modelet e AI mund të krijojnë shënime klinike, të plotësojnë formularë dhe të ndihmojnë mjekët të diagnostikojnë dhe trajtojnë pacientët. Disa kompani të kujdesit shëndetësor po zhvillojnë gjithashtu mjete specifike të AI.

Mbrojtja e shëndetit publik

OBSH thotë se udhëzimet e saj, të nxjerra si këshilla për vendet anëtare, synojnë të promovojnë dhe mbrojnë shëndetin publik. Në një skenar të rastit më të keq, organizata paralajmëron një “garë deri në fund” globale ku kompanitë duan të jenë të parat që lëshojnë aplikacione, edhe nëse ato nuk funksionojnë dhe nuk janë të sigurta. Kjo nga ana tjetër rrit mundësinë e “kolapsit të modelit” dhe një cikël keqinformimi në të cilin modelet gjuhësore të trajnuara për informacione të pasakta ose të rreme shkatërrojnë burimet publike të informacionit, siç është Interneti.

Përfshirja e komunitetit akademik

Menaxhimi i këtyre mjeteve të fuqishme nuk duhet t’u lihet vetëm kompanive të teknologjisë, paralajmëron organizata. Qeveritë e të gjitha vendeve duhet të punojnë së bashku për të rregulluar në mënyrë efektive zhvillimin dhe përdorimin e teknologjive të inteligjencës artificiale. Dhe shoqëria civile dhe njerëzit që marrin kujdes shëndetësor duhet të kontribuojnë në të gjitha fazat e zhvillimit dhe zbatimit të teknologjisë, duke përfshirë mbikëqyrjen dhe rregullimin e tyre.

Duke pasur parasysh kostot e larta të trajnimit, zbatimit dhe mirëmbajtjes së programit, OBSH paralajmëron për rreziqet e “kapjes industriale” të zhvillimit të teknologjisë. Ka prova në rritje se kompanitë më të mëdha po i turbullojnë universitetet dhe qeveritë në kërkimin e AI, thuhet në raport.

Verifikimi i pavarur

Udhëzimet nga organizatat shëndetësore rekomandojnë që palët e treta të pavarura të kryejnë auditime të detyrueshme të modeleve gjuhësore të përdorura. Auditime të tilla duhet të vlerësojnë se sa mirë mjeti mbron të dhënat dhe të drejtat e njeriut, shton OBSH, e cila po i shtyn zhvilluesit e teknologjisë që të kalojnë të njëjtin lloj trajnimi për etikën si profesionistët mjekësorë. Qeveritë, sugjerojnë ata, mund t’u kërkojnë zhvilluesve të regjistrojnë algoritme të hershme për të inkurajuar publikimin e rezultateve negative dhe për të parandaluar paragjykimet dhe reklamat./alsatm/KultPlus.com

OBSH: Vaksinat kundër COVID-it shpëtuan 1.4 milion jetë në Evropë

Të paktën 1.4 milion jetë janë shpëtuar në Evropë falë vaksinave kundër COVID-19, tha Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), duke ripërsëritur se virusi ende nuk është zhdukur.

Në rajonin evropian të OBSH-së – ku përfshihen 53 shtete, edhe ato në Azinë Qendrore – janë regjistruar 277.7 milionë raste me COVID-19 dhe mbi 2.2 milionë vdekje, sipas të dhënave më të fundit, që datojnë që nga dhjetori i vitit 2023.

“Sot, 1.4 milion njerëz në rajonin tonë – shumica të moshuar – po e shijojnë jetën me më të dashurit e tyre për shkak se u vaksinuan kundër COVID-19”, tha drejtori për Evropë në OBSH, Hans Kluge.

“Vetëm doza e parë vlerësohet se ka shpëtuar 700.000 jetë”.

Kluge tha se është qenësore që njerëzit të mbrohen gjatë dimrit, veçmas ata që janë më të cenueshëm.

“Teksa ne mësohemi të jetojmë me COVID-19 dhe me viruset e tjera që prekin organet e frymëmarrjes, është absolutisht thelbësore që popullata, që është më e cenueshme që t’i rri gati vaksinimit kundër COVID-it dhe të vaksinohet edhe kundër gripit sezonal”.

Ai insistoi që Evropë duhet të vazhdojë të investojë në sistemet e kujdesit shëndetësor.

Kluge tha se duhen po ashtu më shumë fonde për të adresuar çështjen e mungesës së punëtorëve shëndetësorë dhe furnizimeve me ilaçe esenciale.

Sëmundja e koronavirusit fillimisht u shfaq në Vuhan të Kinës në fund të vitit 2019 dhe më pas virusi u përhap në mbarë botën. Në botë janë regjistruar mbi 701 milionë raste me COVID dhe afër 7 milionë viktima./rel/KultPlus.com

OBSh rekomandon prodhimin e vaksinës së dytë për malarjen, konsiderohet arritje e madhe

Një vaksinë e lirë kundër malaries që mund të prodhohet në një shkallë masive është rekomanduar për përdorim nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Vaksina është zhvilluar nga Universiteti i Oksfordit dhe është vetëm vaksina e dytë e malaries që është zhvilluar.

Malaria vret kryesisht foshnjat dhe foshnjat, dhe ka qenë një nga plagët më të mëdha për njerëzimin.

Tashmë ka marrëveshje për të prodhuar më shumë se 100 milionë doza në vit.

Është dashur më shumë se një shekull përpjekje shkencore për të zhvilluar vaksina efektive kundër malaries.

Sëmundja shkaktohet nga një parazit kompleks, i cili përhapet nga pickimi i mushkonjave që thithin gjak. Ai është shumë më i sofistikuar se një virus pasi fshihet nga sistemi ynë imunitar duke ndryshuar vazhdimisht formën brenda trupit të njeriut.

Kjo e bën të vështirë ndërtimin e imunitetit në mënyrë natyrale përmes kapjes së malaries dhe të vështirë zhvillimin e një vaksine kundër saj.

Kanë kaluar pothuajse dy vjet nga dita që kur vaksina e parë – e quajtur RTS,S dhe e zhvilluar nga GSK – u mbështet nga OBSH./bbc/KultPlus.com

OBSH publikon raportin për ëmbëlsuesin artificial që përdoret te pijet e gazuara

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka publikuar raportin e parë në lidhje me rrezikshmërinë e ëmbëlsuesit artificial që përdoret gjerësisht në botë, i quajtur aspartame.

Në raportin e OBSH-së thuhet se aspartame ka të ngjarë të lidhet me sëmundjet kancerogjene dhe se duhet të konsiderohet “ndoshta përbërës kancerogjen”.
Aspartame përdoret në produkte të ndryshme, nga pijet e gazuara dietike Coca-Cola, te çamçakëzët, akulloret dhe pastë dhëmbësh.

Disa nga hulumtimet e rishikuara nga Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit të OBSH-së (IARC) tregojnë se mund të ketë një lidhje të mundshme midis aspartame dhe kancerit të mëlçisë, sakaq theksohet se ky konstatim nuk është definitiv.

“Gjetjet e provave të kufizuara të kancerogjenitetit tek njerëzit dhe kafshët, dhe e provave të kufizuara mekanike se si mund të ndodhë kancerogjeniteti, nënvizojnë nevojën për më shumë kërkime për të përmirësuar të kuptuarit tonë nëse konsumimi i aspartame përbën një rrezik kancerogjen,” tha Dr Mary Schubauer- Berigan i programit të Monografive të IARC.

Ndërkaq kategorizimi i ëmbëlusesit artificial si “kancerogjen” nuk merr pastaj parasysh nëse konsumohet pak apo shumë nga ky ëmbëlsues pasi cilësohet i rrezikshëm në çdo sasi.

Priten të zhvillohen kërkime të tjera për të patur një koncept më të qartë në lidhje me rrezikshmërinë e ëmbëltuesit.

Vendime të ngjashme të IARC në të kaluarën për substanca të ndryshme kanë ngritur shqetësime tek konsumatorët për përdorimin e tyre duke çuar në padi dhe presion ndaj prodhuesve që të rikrijojnë receta alternative. Kjo ka çuar në kritika nga industria ushqimore se vlerësimet e IARC mund të jenë konfuze për publikun.

Konfuzionet fillestare në lidhje me aspartame

Ka pasur një konfuzion rreth aspartame që në fillim. Në vitin 1974 , FDA miratoi përdorimin e aspartame në disa ushqime dhe pije, por vendimi u pezullua për disa vite për shkak të disa studimeve kontradiktore , kundërshtimeve ndaj miratimit të tij dhe pyetjeve në lidhje me vetë studimet fillestare. Disa shkencëtarë ishin të shqetësuar kur një studim i hershëm te kafshët tregoi se aspartame mund të ketë shkaktuar tumore të trurit te minjtë.

Vetëm në vitin 1981, pas një hetimi të plotë, FDA më në fund lejoi tregtimin e aspartame në ushqime të thata. Atë vit, Komiteti i Ekspertëve të FAO/OBSH për  përcaktoi parametrat për një konsum të pranueshëm ditor. / KultPlus.com

Paralajmëron OBSH: Vendet të përgatiten për pandeminë e ardhshme

Kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë u bëri thirrje vendeve që të zbatojnë reformat e nevojshme për t’u përgatitur për pandeminë e ardhshme. Tedros Adhanom Ghebreyesus tha se tani ka ardhur koha për të shpejtuar negociatat që synojnë parandalimin e pandemisë së ardhshme.

“Nëse ne nuk bëjmë ndryshimet që duhen bërë, atëherë kush do t’i bëjë? Dhe nëse nuk i bëjmë tani, atëherë kur?”, tha ai.

Takimi dhjetëditor i OBSH-së përkon me 75 vjetorin e saj dhe do të diskutojë çështjet globale të shëndetit, duke përfshirë pandemitë e ardhshme.

194 vendet anëtare po negociojnë reforma për rregullat që përcaktojnë detyrimet e tyre në rast të një kërcënimi ndërkombëtar shëndetësor dhe po punojnë për një traktat më të gjerë të pandemisë që pritet të ratifikohet vitin e ardhshëm. / atsh / KultPlus.com

Paralajmëron OBSH: Katastrofa e dytë që mund të shkaktojë dëme në Turqi

Të mbijetuarit nga tërmeti  janë duke u ndihmuar nga grupet vullnetare. Për ta janë ngritur tenda, si dhe po u ofrohet ushqim dhe ngrohje. Por ndihmat nuk po arrijnë të shkojnë kudo në kohë.

Organizata Botërore e Shëndetësisë paralajmëron se pa strehim, pa ujë, pa ngrohje  shumë të mbijetuar mund të humbasin jetën. Shumë prej tyre janë gjithashtu të rënduar edhe nga ana psikologjike.

Organizatat humanitare kanë sfidën më të madhe,  për t’u siguruar që njerëzit që shpëtuan tërmetit  të “vazhdojnë të mbijetojnë”.

“Ne jemi përballë një rreziku real,  të shohim një fatkeqësi të dytë e cila mund të shkaktojë dëme për më shumë njerëz sesa fatkeqësia fillestare, nëse nuk po  lëvizim me të njëjtin ritëm dhe intensitet siç po bëjmë me  operacionet e kërkim-shpëtimit,” paralajmëroi nga Gjeneva një nga zyrtarët e lartë të OBSH./Euronews/ KultPlus.com

OBSH e shpall emergjencë globale shëndetësore linë e majmunit

Përhapja e lisë së majmunit është shpallur një emergjencë globale shëndetësore nga Organizata Botërore e Shëndetësisë raporton BBC, transmeton Gazeta Express.

Klasifikimi është alarmi më i lartë që mund të lëshojë OBSH dhe pason një rritje të rasteve në mbarë botën.

Ai erdhi në fund të takimit të dytë të komitetit të urgjencës të OBSH-së për virusin.

Më shumë se 16,000 raste janë raportuar tani nga 75 vende, tha drejtori i përgjithshëm i OBSH-së Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ka pasur pesë vdekje deri më tani si rezultat i shpërthimit, shtoi ai.

Aktualisht ekzistojnë vetëm dy emergjenca të tjera të tilla shëndetësore – pandemia e koronavirusit dhe përpjekjet e vazhdueshme për të zhdukur polion./ KultPlus.com

OBSH vendos sot nëse lija e majmunëve përbën një emergjencë globale

Organizata Botërore e Shëndetësisë do të mbledhë përsëri komitetin e saj të ekspertëve të lisë së majmunëve të enjten për të vendosur nëse përhapja aktuale përbën një emergjencë shëndetësore globale, alarmi më i lartë që mund shpallet.

Një takim i dytë i komitetit të urgjencës të OBSH-së për virusin do të mbahet për të shqyrtuar provat mbi situatën në përkeqësim, me afro 14,000 raste të raportuara nga më shumë se 70 vende.

Një rritje e infeksioneve nga lija e majmunëve është raportuar që nga fillimi i majit jashtë vendeve të Afrikës Perëndimore dhe Qendrore, ku sëmundja ka qenë prej kohësh endemike.

Më 23 qershor, OBSH mblodhi një komitet urgjent ekspertësh për të vendosur nëse lija e majmunëve përbën një të ashtuquajtur Emergjencë të Shëndetit Publik të Shqetësimit Ndërkombëtar (PHEIC) – niveli më i lartë i alarmit të agjencisë shëndetësore të OKB-së.

Por shumica e këshilloi shefin e OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus se situata, në atë pikë, nuk e kishte arritur pragun.

Tani do të mbahet një takim i dytë, pasi numri i rasteve është rritur dhe është përhapur në gjashtë vende të tjera javën e kaluar.

Nëse komiteti këshillon Tedros se përhapja përbën një PHEIC, ai do të propozojë rekomandime të përkohshme se si të parandalohet dhe reduktohet më mirë përhapja e sëmundjes dhe të menaxhohet reagimi global i shëndetit publik. /abcnews.al / KultPlus.com

OBSH apelon për 147.5 milionë dollarë mbështetje mjekësore për ukrainasit

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka bërë thirrje për ndihmë në vlerë prej 147.5 milionë dollarë amerikanë për të ofruar shërbime shëndetësore për civilët në Ukrainë dhe për refugjatët ukrainas që u strehuan në vendet fqinje, transmeton Anadolu Agency (AA).

Duke folur në një konferencë për media në Zyrën e Kombeve të Bashkuara (OKB) në Gjenevë, përfaqësuesi i OBSH-së në Ukrainë, Dr. Jarno Habicht, vlerësoi gjendjen e fundit të shërbimeve shëndetësore në Ukrainë.

Habicht tha se që nga 2 qershori numri i sulmeve nga trupat ruse në qendrat shëndetësore në Ukrainë u rrit në 269, nga të cilat 76 persona humbën jetën dhe 59 persona u plagosën.

Duke theksuar se disa ndërtesa shëndetësore u shkatërruan si rezultat i sulmeve, Habicht tha se shumë spitale dhe klinika në zonat e konfliktit nuk mund të ofrojnë shërbime shëndetësore për ata që kanë nevojë.

Ai theksoi se lufta shkaktoi dëme të rënda psikologjike për popullin ukrainas, si dhe njoftoi se OBSH ka rritur numrin e personelit në vend dhe ka ofruar 543 tonë pajisje mjekësore në rajonet e prekura nga konfliktet për të shëruar plagët e ukrainasve.

Duke theksuar nevojën për të rivendosur shërbimet shëndetësore të dëmtuara nga lufta në Ukrainë, Habicht njoftoi se OBSH ka rritur thirrjen e saj aktuale të donacioneve dhe ka nisur një fushatë dhurimi prej 147.5 milionë dollarësh për ukrainasit.

Habicht po ashtu theksoi se 80 milionë dollarë nga kjo shifër do të përdoren për ndihmë mjekësore për civilët brenda vendit dhe 67.5 milionë dollarë për ndihmë mjekësore për refugjatët ukrainas që u strehuan në vendet fqinje./ KultPlus.com

Lia e majmunëve, OBSH: Bota po përballet me sfida të frikshme

Bota po përballet me sfida “të frikshme” përfshirë pandeminë e koronavirusit, luftën në Ukrainë dhe linë e majmunëve, ka thënë shefi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Në një konferencë të mbajtur në Gjenevë, ai ka thënë se lia e majmunëve është raportuar në 15 shtete jashtë Afrikës.

Më shumë se 80 raste janë konfirmuar në Evropë, Shtetet e Bashkuara, Kanada, Australi dhe Izrael.

Megjithatë, rreziku për publikun e gjerë vazhdon të jetë i ulët.

Lia e majmunëve, virus shumë i zakonshëm në Afrikën Qendrore dhe atë Perëndimore, nuk ka tendenca të përhapjes së lehtë mes njerëzve dhe virusi përcillet me simptoma mesatare.

Sipas autoriteteve shëndetësore në Britani të Madhe, shumicës së të infektuarve u duhen disa javë për t’u shëruar.

Belgjika është bërë shteti i parë që ka bërë të ditur karantinë prej tri javësh për personat e infektuar.

“Ne po përballemi me konvergjencë të frikshme të sëmundjeve, thatësisë, urisë, luftës, të nxitura edhe nga ndryshimet klimatike, pabarazia dhe rivaliteti gjeopolitik”, ka thënë shefi i OBSH-së.

Me çfarë simptoma përcillet sëmundja?

Simptomat fillestare përfshijnë temperaturë, kokëdhimbje, dhimbje të shpinës dhe muskujve.

Ndërkohë mund të dalin puçrra në fytyrë dhe trup.

Ato mund të shkaktojnë djegie dhe të kruara të mëdha.

Infeksioni hiqet gradualisht pas 14 apo 21 ditësh. /REL / KultPlus.com

Lufta në Ukrainë, OBSH fillon të mbledhë prova për krime lufte në spitale

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) po mbledh prova për tw hetuar krimet e luftës në objektet e kujdesit shëndetësor në Ukrainë, shkruajnë mediat e huaja.

Drejtori i Emergjencave të OBSH-së, Mike Ryan, në një vizitë të paparalajmëruar së bashku me shefin e OBSH-së, Tedros Adhanom Ghebreyesus, tha në një konferencë për shtyp se ishte përgjegjësi e qartë e palëve ndërluftuese për të shmangur sulmin ndaj objekteve shëndetësore, megjithatë OBSH kishte dokumentuar tashmë 200 sulme në spitale dhe klinika në vendi.

“Sulmet e qëllimshme në objektet e kujdesit shëndetësor janë një shkelje e ligjit ndërkombëtar humanitar dhe si të tilla – bazuar në hetimin dhe atribuimin e sulmit – përfaqësojnë krime lufte në çdo situate.

Ne vazhdojmë të dokumentojmë dhe të dëshmojmë për këto sulme… dhe kemi besim se sistemi i OKB-së dhe Gjykata Penale Ndërkombëtare dhe të tjerët do të ndërmarrin hetimet e nevojshme për të vlerësuar qëllimin kriminal pas këtyre sulmeve”, tha Ryan.

Rusia ka mohuar akuzat e mëparshme nga Ukraina dhe vendet perëndimore për krime të mundshme lufte dhe gjithashtu ka mohuar të ketë shënjestruar civilët në luftë.

400 objekte shëndetësore ‘të shkatërruara ose të dëmtuara’

Ryan tha se 200 rastet nuk përfaqësonin tërësinë e sulmeve ndaj objekteve mjekësore të Ukrainës, vetëm ato që OBSH i kishte verifikuar.

Kyiv ka thënë se ka pasur rreth 400 sulme të tilla që kur Rusia pushtoi Ukrainën më 24 shkurt.

Presidenti Volodymyr Zelenskiy tha të enjten se trupat ruse kishin shkatërruar ose dëmtuar rreth 400 institucione të kujdesit shëndetësor në Ukrainë.

Mesazhi im për të gjithë popullin e Ukrainës është ky: “OBSH qëndron pranë jush… Ne vazhdojmë t’i bëjmë thirrje Federatës Ruse që të ndalojë këtë luftë.

Vendet anëtare të OBSH-së do të shqyrtojnë të martën një rezolutë kundër Rusisë që përfshin mbylljen e mundshme të një zyre të madhe rajonale në Moskë.

Draft rezoluta ndalon pa sanksione më të ashpra, si pezullimi i Rusisë nga bordi i agjencisë globale të shëndetit të OKB-së, si dhe një ngrirje e përkohshme e të drejtave të saj të votës, thanë tre burime diplomatike dhe politike.

Drafti, i përgatitur kryesisht nga diplomatët e BE-së dhe i dorëzuar në zyrën rajonale të OBSH-së për Evropën këtë javë, pason një kërkesë nga Ukraina të nënshkruar nga të paktën 38 anëtarë të tjerë, përfshirë Turqinë, Francën dhe Gjermaninë.

Moska i quan veprimet e saj që nga 24 shkurti një “operacion special ushtarak” për të çarmatosur Ukrainën dhe për ta çliruar atë nga ai që e quan nacionalizmi anti-rus të nxitur nga Perëndimi.

Ukraina dhe Perëndimi thonë se Rusia nisi një luftë të paprovokuar agresioni. / KultPlus.com

Kreu i OBSH’së ngre alarmin: ‘Vendi ku gjenden njerëzit më të rrezikuar në botë’

Ndërsa vëmendja e botës është e përqendruar në luftën e Ukrainës, kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë tha të mërkurën se nuk ka asnjë vend tjetër në Tokë ku shëndeti i miliona njerëzve është më i rrezikuar sesa rajoni Tigray i Etiopisë.

Drejtori i përgjithshëm i OBSH’së Tedros Adhanom Ghebreyesus tha se situata në Tigray nga ku ai vjen ishte “katastrofike”, duke thënë se rajoni ishte “i mbyllur nga bota e jashtme” për rreth 500 ditë.

“Asnjë ndihmë ushqimore nuk është dorëzuar që nga mesi i dhjetorit,” tha Tedros në një konferencë shtypi, duke shtuar se rreth tre të katërtat e objekteve shëndetësore të vlerësuara nga OBSH në rajon ishin shkatërruar. Ai tha se nuk kishte trajtim për rreth 40,000 njerëz me HIV në rajon.

“Po, unë jam nga Tigray dhe kjo krizë më prek mua, familjen time dhe miqtë e mi  personalisht,” tha Tedros.

“Por unë, drejtori i përgjithshëm i OBSH’së, kam për detyrë të mbroj dhe promovoj shëndetin kudo që është nën kërcënim”, tha ai.

“Dhe nuk ka asnjë vend tjetër në tokë ku shëndeti i miliona njerëzve është më i rrezikuar se Tigray.”

Tedros tha se kriza në Ukrainë ishte “larg nga kriza e vetme të cilës po i përgjigjet OBSH”, duke përmendur problemet e vazhdueshme në Jemen, Siri dhe Etiopi.

Në fillim të këtij viti, qeveria e Etiopisë i dërgoi një letër Organizatës Botërore të Shëndetësisë, duke akuzuar Tedros për “sjellje të keqe” pas kritikave të tij të ashpra për luftën dhe krizën humanitare në vend. / KultPlus.com

OBSH: Kemi katastrofë të madhe humanitare në Ukrainë

Drejtori rajonal i Organizatës Botërore të Shëndetësisë për Evropë, Hans Kluge, e ka përshkruar pushtimin e Ukrainës “si një katastrofë të madhe humanitare”.

Ai ka folur për BBC-në, ku ka treguar se OBSH ka tri prioritete për gjendjen në Ukrainë.

“Për të furnizuar me furnizime mjekësore rajonet e afektuara në Ukrainë, oksigjeni me prioritet, por gjithashtu edhe pajisje për trauma si dhe furnizime esenciale shëndetësore, siç janë barnat për diabet dhe sëmundje të zemrës, kur harxhohen”, ka thënë ai, transmeton Gazeta Express.

Po ashtu, pikë tjetër e rëndësishme për OBSH-në mbetet është forcimi i sistemit shëndetësor në vendet fqinje, ku numrat e refugjatëve vazhdojnë të rriten si dhe të hapet një qendër operacionale e OBSH-së në Ukrainë.

Duke folur në një konferencë për shtyp, Kluge ka thënë se pas 13 ditëve nga plasja e luftës, sistemi shëndetësor është nën një presion të madh.

Ai ka thënë se deri tash janë 16 sulme të konfirmuar mbi qendrat mjekësore në Ukrainë./ KultPlus.com

OBSH: Sulmet në spitalet e Ukrainës po shtohen ndjeshëm

Organizata Botërore e Shëndetësisë tha të martën se sulmet në spitale, ambulanca dhe objekte të tjera të kujdesit shëndetësor në Ukrainë janë shtuar ndjeshëm ditëve të fundit.

Agjencia e OKB-së tha se të paktën nëntë persona kanë vdekur në 16 sulme në objektet e kujdesit shëndetësor, që nga fillimi i pushtimit rus të Ukrainës, më 24 shkurt.

Ajo nuk tha se kush është përgjegjës për sulmet.

“Ne do të vazhdojmë t’i përditësojmë këto shifra. Ato janë rritur mjaft shpejt gjatë ditëve të fundit”, tha zyrtarja e OBSH-së për urgjenca në Evropë, Catherine Smallwood./REL/ KultPlus.com

OBSH: Çfarëdo përshkallëzimi mund të rezultojë me katastrofë humanitare në Evropë

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka shprehur shqetësim për emergjencë të mundshme shëndetësore në Ukrainë, pas pushtimit rus.

“Ndërkohë që konflikti përhapet në Ukrainë, Zyra për Evropën e OBSH-së përsërit shqetësimet më të thella për sigurinë, shëndetin dhe mirëqenien e të gjithë civilëve që preken nga kriza në këtë shtet dhe ndoshta edhe më tej”, ka thënë Zyra për Evropën e OBSH-së, duke shtuar se përshkallëzimi i situatës mund të rezultojë me katastrofë humanitare.

“Çfarëdo përshkallëzimi mund të rezultojë me katastrofë humanitare në Evropë, duke përfshirë edhe viktimat, por edhe dëme në sistemet veçse të brishta shëndetësore”, ka thënë mes tjerash ky institucion.

“Organizata Botërore e Shëndetësisë është duke punuar afër me partnerë të Kombeve të Bashkuara për t’u përgjigjur ndaj krizës shëndetësore të nxitur nga konflikti, duke mbrojtur stafin tonë dhe duke zvogëluar pengesat për dërgimin e shërbimeve të nevojshme shëndetësore”, është thënë në deklaratë.

Sulmi i Moskës ndaj Ukrainës ka nisur në orët e para të 24 shkurtit./ KultPlus.com

OBSH: Ulje e ndjeshme e rasteve të reja dhe viktimave nga koronavirusi

Numri global i rasteve të reja me Covid-19 u ul mesatarisht me 21% ndërsa ai i vdekjeve me 8% gjatë datës 14-20 shkurt, krahasuar me një javë më parë, shkruhet në raportin e fundit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Në nivel rajonal, vetëm rajoni i Paqësorit Perëndimor raportoi një rritje të lehtë të rasteve të reja, gjatë javës së fundit, ndërsa të gjitha rajonet e tjera raportuan ulje.

Rënia më e madhe e infektimeve të reja nga koronavirusi u regjistrua në rajonin e Mesdheut Lindor me 34% e ndjekur nga Amerika dhe Europa.

Përsa i përket fataliteteve, sërish më shumë vdekje nga Covid-19 u regjistruan në Paqësorin Perëndimor dhe Afrikë, ndërsa në Azinë Juglindore u ulën me 37%, në Amerikë me 9%, Europë me 5% dhe Mesdheun lindor me 4%./ KultPlus.com

Shefi i OBSH-së: Evropa po shkon drejt fundit të pandemisë

Dy vjet pas shpërthimit të Covid-19, Europa po shkon drejt fundit të pandemisë. Mesazhi shpresëdhënës vjen nga shefi i OBSH në Europë, Hans Kluge, sipas të cilit, Kontinenti i Vjetër mund të hyjë shpejt në një periudhë të gjatë qetësie falë nivelit të lartë të vaksinimit, variantit më pak agresiv Omicron dhe fundit të dimrit.

“Dua të riktheksoj pohimin e bërë javën e kaluar; se Europa po shkon drejt fundit të pandemisë. Jo për të thënë që gjithçka ka mbaruar por rajoni ka tani mundësinë unike për të kontrolluar transmetimin për shkak të tre elementeve kryesore. Pikë së pari kemi nivel të lartë vaksinimi dhe imuniteti natyral; së dyti, na favorizon ndryshimi i sezoneve, ndërsa jemi në fund të dimrit, dhe së treti na ndihmon agresiviteti më i ulët i variantit Omicron”, tha Kluge.

Kluge shtoi më tej se një solidaritet globale për vaksinën është i nevojshëm për të reduktuar më shumë kërcënimin e Covid-19. Rreth 12 milionë raste të reja me koronavirus u raportuan javën e kaluar, çka shënoi incidencën më të lartë 7-ditore qe prej shpërthimit të pandemisë. Megjithatë sipas OBSH, niveli i lartë i infektimeve nuk është reflektuar me rritje të shtrimeve në terapitë intensive dhe po ashtu numri i vdekjeve rreth rajonit ka filluar të stabilizohet.//A2CNN/ KultPlus.com

OBSH: Evropa mund të marrë “frymë” nga virusi, është rritur shkalla e vaksinimit

Dy vite pas shpërthimit të pandemisë, Evropa mund të marrë frymë lirisht nga virusi për shkak të shkallës së lartë të vaksinimit, variantit Omicron që është më i lehtë dhe faktit që jemi në fund të dimrit”, tha OBSH në një deklaratë.

“Kjo periudhë duhet të shihet si një armëpushim që do të na sjellë paqe të qëndrueshme,” u tha gazetarëve drejtori i OBSH-së për Evropën, Hans Kluge.

Evropa është gjithashtu në një pozitë të mirë për të shmangur çdo ringjallje, madje edhe të një varianti më virulent se Omicron, shtoi ai.

“Unë besoj se do të mund të mbajnë në kontroll variantet e reja që mund të shfaqen vazhdimisht, pa vendosur masat që kemi marrë më përpara, tha Kluge.

Sidoqoftë, ai paralajmëroi se skenari optimist do të ishte i vërtetë vetëm nëse vendet do të rrisin fushatat e tyre të vaksinimit dhe do të intensifikonin mbikëqyrjen për të zbuluar variante të reja.

Kluge tha gjithashtu se javën e kaluar janë regjistruar 12 milionë raste të reja në Evropë, rritja më e madhe javore që nga fillimi i pandemisë.

Ai madje shtoi gjithashtu se kjo rritje vjen si pasojë e variantit “Omicron”./abcnews.al/ KultPlus.com

OBSH: Puna në distancë është rrezik për shëndetin fizik dhe mendor

Organizata Botërore e Shëndetësisë  këtë të mërkurë ka paralajmëruar për rreziqet e punës së largët për shëndetin fizik.

Në raportin e fundit të OBSH theksohet se puna e largët fizike ndikonë në shëndetin mendor, dhimbjen e shpinës, izolim social dhe stresin e vazhduashëm nga vetmia.

“Kur organizohet dhe mbështetet siç duhet, puna në distancë mund të ketë një efekt pozitiv në shëndetin fizik dhe mendor të punonjësit dhe jetën sociale. Megjithatë, kur rreziqet për shëndetin dhe sigurinë e punës në distancë nuk shmangen dhe punëtorët nuk mund të bëjnë zgjedhje të shëndetshme gjatë punës së largët, kjo lloj pune mund të ketë efekte negative të rëndësishme shëndetësore”, thuhet në deklaratën e OBSH.

OBSH ndër të tjera thekson se puna e zgjatur në kompjuter me një lidhje në distancë mund të rezultojë në dëmtime muskuloskeletore dhe tendosje të syve, duke ndikuar në shëndetin mendor të punëtorëve pasi kontribuon në stres.

Ndër rreziqet e tjera për shëndetin fizik, OBSH thekson intolerancën ndaj nxehtësisë, ndriçimin, sigurinë e pajisjeve elektronike dhe cilësinë e ajrit në shtëpitë e punonjësve.

Ndërsa OBSH thekson se rreziqet e shëndetit mendor bazohen kryesisht në preferencat e punës së punonjësve, ajo paralajmëron mundësinë e izolimit social, vetmisë, ankthit dhe fajit.

Gjithashtu studimi zbuloi se puna në distancë rezultoi në një rritje të numrit të konflikteve të brendshme dhe të bashkëmoshatarëve. OBSH dhe Organizata Ndërkombëtare e Punës (ILO) po bëjnë thirrje për ndryshime kritike për të mbrojtur shëndetin e punëtorëve, pasi ata ka të ngjarë të vazhdojnë të punojnë nga shtëpia pas pandemisë pasi punëtorët dhe punëdhënësit kanë parë disa përfitime nga ky regjim i ri punësimi./abcnews.al/ KultPlus.com

OBSH jep alarmin për përhapjen e një nënvarianti të Omicronit: U zbulua në të paktën 40 vende

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka dhënë alarmin për përhapjen e një nënvarianti të ri të mutacionit Omicron.

Në përditësimin e saj të fundit, OBSH tha se nënvarianti i ri, i quajtur BA.2, është “pasardhës i Omicron”, ky i fundit tashmë variant dominues, shumë ngjitës. Ndryshe nga Omicron, BA.2 aktualisht nuk konsiderohet një “variant shqetësues”.

Por ndërsa përhapet në shumë vende, OBSH-ja po u kërkon qeverive dhe shkencëtarëve në mbarë botën që të “monitorojnë situatën dhe të studiojnë nënvariantin e ri”.

Që nga e premtja e kaluar, BA.2 ishte zbuluar tashmë në të paktën 40 vende, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara. Ai tashmë është përhapur me shpejtësi në Danimarkë, ku raportet e hershme tregojnë se nuk duket të jetë më vdekjeprurës se varianti bazë. Varianti dytësor tani po përhapet me shpejtësi në Mbretërinë e Bashkuar. /abcnews. al/ KultPlus.com

OBSH: Kufizimet e udhëtimit dhe provat e vaksinimit nuk nevojiten më

Ndalimet ndërkombëtare të udhëtimit duhet të lehtësohen ose të hiqen krejtësisht. Sipas rekomandimeve të fundit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

OBSH ka publikuar një deklaratë nga takimi më i fundit i Komitetit të Emergjencave këtë javë – i dhjeti i tij që nga fillimi i pandemisë – duke diskutuar efikasitetin e ndalimeve të përgjithshme të udhëtimit dhe nëse ato duhet të anulohen.

Ndalimet e udhëtimit “nuk janë efektive në shtypjen e përhapjes ndërkombëtare (siç tregohet qartë nga përvoja e Omicron)”, thuhet në të. Si rezultat, këshilla e re është që të “heqin ose lehtësojnë ndalimet e trafikut ndërkombëtar, pasi ato nuk ofrojnë vlerë të shtuar dhe vazhdojnë të kontribuojnë në stresin ekonomik dhe social” të disa vendeve.

Në vend të ndalimeve të udhëtimit, thuhet se duhet të ketë “masa udhëtimi” për të kontrolluar përhapjen e virusit. Shfaqja e statusit tuaj të vaksinimit ose dëshmia e një testi negativ në kufi ka qenë normë për muajt e fundit ndërsa ne përpiqemi të ringjallim industrinë tonë të udhëtimit, shkruan scan.

Por tani OBSH po pretendon se kjo kërkesë mund të mos jetë më “rruga e vetme” drejt udhëtimit ndërkombëtar. Ajo rekomandon një “qasje të bazuar në rrezik” në vend të kësaj e cila do të përfshinte “heqjen ose modifikimin e masave, të tilla si testimi dhe/ose kërkesat e karantinës, kur është e përshtatshme”./ KultPlus.com

OBSH rekomandon ilaçe të reja për trajtimin e pacientëve me COVID-19

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka rekomanduar dy ilaçe të reja për trajtimin e pacientëve me sëmundjen COVID-19.

Ilaçi baricitinib (një lloj i ilaçit sikurse frenuesi Janus kinase [JAK] që përdoret për trajtimin e artritit reumatoid), sipas OBSH-së, rekomandohet të përdoret te pacientët e sëmurë rëndë dhe ata kritikë, në kombinim me kortikosteroidet, që janë ilaçe të fuqishme kundër inflamacioneve dhe forcojnë përgjigjen imunitare.

OBSH-ja tha se ky rekomandim bazohet në të dhënat që sugjerojnë se përmirëson shanset e mbijetesës dhe zvogëlon nevojën që pacientët të futen në ventilator dhe nuk është gjetur se shkakton efekte anësore.

Ekspertët e OBSH-së thanë se baricitinib ka efekte të ngjashme sikurse ilaçet e tjera për artritin, frenuesit e IL-6 (ilaçe anti-inflamatore), prandaj nëse këto dy ilaçe janë në dispozicion, kjo organizatë rekomandon që pacientët të zgjedhin njërën nga to “në bazë të kostos, disponueshmërisë dhe rekomandimit të mjekut”. Megjithatë, nuk rekomandohet që këto dy ilaçe të merren në të njëjtën kohë.

Rekomandimi i përdorimit të këtyre ilaçeve është bërë nga të dhënat e reja nga shtatë studime, ku janë përfshirë 4,000 pacientë me COVID-19 me infeksione të lehta, të rënda dhe kritike.

Në përditësimin e udhëzimeve për trajtimin e COVID-19, ekspertët e OBSH-së kanë rekomanduar kundër përdorimit të dy ilaçeve ruxolitinib dhe tofacitinib për pacientët me COVID-19 të sëmurë rëndë apo në gjendje kritike, pasi në studime nuk është gjetur se pacientët mund të kenë përfitime nga to dhe ka rrezik për efekte të rënda anësore.

Gjithashtu, në këtë udhëzues të ri, OBSH-ja ka bërë një rekomandim të kushtëzuar të përdorimit të antitrupit monoklonal sotrovimab në pacientët që nuk kanë zhvilluar sëmundje të rëndë nga koronavirusi dhe ky lloj trajtimi mund të përdoret vetëm te personat që kanë rrezik të lartë të hospitalizimit, pasi siç tha OBSH-ja, pacientët që nuk janë në gjendje të rëndë nuk kanë përfitime të mëdha nga ky trajtim.

Një rekomandim i ngjashëm është bërë edhe për ilaçin tjetër të antitrupave monoklonale (casirivimab-imdevimab), pasi ekspertët vlerësuan se nuk ka ende të dhëna për të rekomanduar këtë lloj trajtimi dhe “efektiviteti i tyre kundër varianteve të reja, siç është Omicron, është ende i paqartë”.

Ilaçet e rekomanduara sot i shtohen listës së trajtimit për COVID-19 ku përfshihet përdorimi i receptorëve bllokues dhe kortikosteroideve me veprim sistematik për pacientët e sëmurë rëndë dhe ata kritikë. Po ashtu, OBSH-ja më herët ka bërë rekomandim për përdorimin e kushtëzuar të trajtimit me antitrupa monoklonale casirivimab-imdevimab në pacientë të caktuar.

Që prej shpërthimit të pandemisë në fund të vitit 2019, sipas të dhënave të Universitetit Johns Hopkins në mbarë botën janë regjistruar mbi 319 milionë raste dhe mbi 5.5 milionë të vdekur./ KultPlus.com

Omicron mund të infektojë 50% të evropianëve në dy muajt e ardhshëm, sipas OBSH

“Vala e baticës” nga perëndimi në lindje e infeksioneve Omicron rrezikon të përmbysë sistemet shëndetësore në të gjithë Evropën, tha Organizata Botërore e Shëndetësisë, duke paralajmëruar se më shumë se gjysma e popullsisë së rajonit do të infektohet me variantin në dy muajt e ardhshëm.

Hans Kluge, drejtori i OBSH’së për Evropën, tha se rajoni kishte regjistruar më shumë se 7 milionë raste të reja në javën e parë të 2022, dyfishi i dy javëve më parë.

Kluge tha se varianti ishte raportuar në 50 nga 53 shtetet e rajonit të Evropës dhe po bëhej dominues në Evropën Perëndimore. “Me këtë ritëm, më shumë se 50% e popullsisë në rajon do të infektohet me Omicron në gjashtë deri në tetë javët e ardhshme”, tha ai.

Ndikimi i tij do të ishte më vdekjeprurës aty ku normat e vaksinimit ishin më të ulëta, si në Evropën qendrore dhe lindore, parashikoi Kluge, duke thënë se ishte “thellësisht i shqetësuar” që ndërsa Omicron lëvizte drejt lindjes, “ne duhet të shohim ende ndikimin e tij të plotë në vendet ku nivelet e vaksinimit janë më të ulëta, dhe ku do të shohim sëmundje më të rënda tek të pavaksinuarit”.

Në Danimarkë, ku rastet e Omicron kishin “shpërthyer javët e fundit”, shkalla e shtrimit në spital për pacientët e pavaksinuar gjatë javës së Krishtlindjes kishte qenë gjashtë herë më e lartë se për ata që ishin plotësisht të vaksinuar. / KultPlus.com

OBSH: Është ende herët që ta trajtojmë COVID-19 si grip stinor

Varianti Omicron i koronavirusit pritet të infektojë mbi gjysmën e popullsisë në Evropë, por ende nuk mund të trajtohet si një sëmundje endemike e ngjashme me gripin stinor, tha të martën Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Evropa ka regjistruar mbi 7 milionë raste të reja me koronavirus vetëm në javën e parë të vitit 2022, shifër dyfish më e lartë krahasuar me një periudhë dyjavore, tha drejtori i OBSH-së për Evropë, Hans Kluge gjatë një konference për media.

“Me këtë ritëm, Instituti për Metrika dhe Vlerësim të Shëndetit parashikon se më shumë se 50 për qind e popullsisë në rajon do të infektohet me Omicron gjatë 6-8 javët e ardhshëm”, tha Kluge, duke iu referuar një qendre hulumtuese në Universitetin e Uashingtonit.

Pesëdhjetë nga 53 shtetet në Evropë dhe Azinë Qendrore kanë regjistruar raste me variantin e ri, tha Kluge.

Megjithatë, sipas studimeve të fundit, Omicroni më shumë po prek traktin e sipërm respirator sesa mushkëritë, duke shkaktuar simptoma më të lehta sesa variantet paraprake të sëmundjes COVID-19.

Por, OBSH-ja ka thënë se duhen më shumë studime që të vërtetohet një gjë e tillë.

Më 10 janar, kryeministri i Spanjës, Pedro Sanchez, tha se ndoshta është koha që të ndryshohet mënyra sesi gjurmohet evoluimi i COVID-19 dhe ai sugjeroi që të përdoret një metodë e ngjashme që përdoret për gripin stinor, pasi sipas tij, vdekshmëria nga koronavirusi ka rënë.

Kjo do të nënkuptonte që virusi të trajtohej si sëmundje endemike, në vend se një pandemi dhe shtetet nuk do të regjistronin çdo rast e as nuk do të testonin të gjithë njerëzit që shfaqin simptoma.

Por, zyrtarja e lartë e OBSH-së për emergjenca në Evropë, Chatherine Smallwood, tha se kjo mund të jetë “një rrugëdalje”, duke shtuar se endemiteti kërkon që sëmundja të ketë një transmetim të qëndrueshëm dhe të parashikueshëm.

“Ne ende kemi pasiguri të madhe dhe një virus që po evoluon mjaft shpejt, duke paraqitur sfida të reja. Sigurisht, ne ende nuk jemi në atë pikë që do të mund ta quanim epidemi”, tha Smallwood./REL/ KultPlus.com