PriVocalFest nisi mbrëmë edicionin e dytë

Xhemile Hysenaj

Muzika klasike është arti i muzikës që prodhohet ose që ka rrënjët në muzikën tradicionale perëndimore. Muzika klasike përfshin një hapësirë të gjerë të kohës nga afërsisht prej shekullit të XI deri në ditët e sotme, shkruan KultPlus.

Mbrëmë në Prishtinë ka nisur edhe një festival i muzikës klasike.

Në kuadër të Prishtina International Vocal Festival, në Sallën e Kuqe mbrëmë performuan Kori GAAC nga Gjermania, Kori i Shkollës së Muzikës ‘’Halit Kasapolli’’ nga Peja si dhe Orkestra e të Rinjve të Kosovës nën dirigjimin e Linda Horowitz-it, Edon Ramadanit dhe Kushtrim Gashit, shkruan KultPlus.

Ky është edicioni i dytë i këtij festivali, duke e bërë tashmë një traditë. Me një sallë të mbushur me dashamirë të artit, muret e Sallës së Kuqe kumbonin nga arti më i bukur që buron nga lehtësia e tingujve.

Festivali pritet të zgjasë tre ditë dhe organizatorët paralajmëruan edhe befasi në kuadër të festivalit, befasi kjo që do të zë vend në natën e dytë të festivalit.

Hajrullah Syla, njëherit edhe organizatori i këtij festivali, u shpreh mjaft i kënaqur me organizimin në përgjithësi.

‘’Është një natë tejet e veçantë, jo vetëm për festivalin por edhe për muzikën artistike në përgjithësi, sepse kemi arritur të sjellim një ansambël të përmasave botërore siç është The King’s Singers’’, deklaroi Syla për KultPlus.

Hajrullah Syla poashtu tha se në mungesë të sallës, organizimi nuk është aspak i lehtë, mirëpo për sa i përket festivalit ne tërësi ai u nda shumë i kënaqur me rrjedhën e tij.

Nata e dytë e festivalit do të zë vend në Katedralen ‘’Nëna Terezë’’, ku do të performojnë grupi tashmë shumë i njohur në botë ‘’The King’s Singers’’, kurse në natën e tretë dhe të fundit të këtij edicioni, festivali do të mbahet në Kishën Katolike ‘’Shën Ndou’’, ku do të  intepreton Kori i Filharmonisë së Kosovës. /KultPlus.com

Prishtina International Vocal Festival hapë konkurs për kompozitorë

Alberina Haxhijaj

Prishtina International Vocal Festival do të nisë edicionin e parë si i vetmi festival që i dedikohet vetëm muzikës vokale.

Festivali do të ketë prioritet promovimin e muzikës vokale në vendin tonë, e në veçanti të nxisë kompozitorët kosovarë për të krijuar muzikë vokale, shkruan KultPlus.

“Në këtë edicion, në festival do të hapet një konkurs vetëm për kompozitorët kosovarë të gjeneratës së re që të shkruajnë vepra korale (SATB me ose pa shoqërim instrumental) ku më pas, veprat fituese do të interpretohen nga Kori i Filharmonisë së Kosovës, në koncertin përmbyllës të Festivalit, me datë 07.10.2018 në Prishtinë”, kanë bërë të ditur organizatorët e festivalit për KultPlus.

Tutje ata kanë bërë të ditur se rregullat e konkursit janë:
• Vepër për Kor (SATB) a cappella apo me përcjellje instrumentale
• Tematika e lirë
• Kohëzgjatja deri në cca 7 minuta
• Afati i fundit për dorëzim është 30.06.2018.
• Vepra duhet të dërgohet në e-mail: [email protected] si PDF file.

Veprat do të përzgjidhen nga Juria profesionale e Festivalit, ndërsa tri veprat fituese të këtij konkursi, përveç interpretimit që do të bëhet nga Kori i Filharmonisë së Kosovës, do të botohen në Attacca Edition.

Ky edicion i festivalit do të mbahet nga 2 tetor deri më 7 tetor, 2018. / KultPlus.com