“Shqipe” një serial dedikuar botës femërore nis së shpejti audicionet

Një serial ekskluzivisht vetëm me personazhe femra do të jetë shumë shpejt gati në duart e publikut.

Telegrafi mëson se një serial i ri i quajtur “Shqipe” është në përgatitje e sipër, dhe do të jetë një serial i dedikuar tërësisht botës femërore.

Zhanri i serialit do të jetë komedi edukative dhe do të trajtojë kontraditat tek gjeneratat e femrave dhe thashethemet mes femrave.

https://www.instagram.com/p/CIsJXp2h6KQ/?utm_source=ig_embed

Po të njëjta burime tregojnë se personazhet e serialit janë një familje shqiptare vetëm me pjesën femërore, pra: gjyshja, nëna e madhe dy vajzat e saj, nga e cila njëra është e martuar dhe tjetra e pamartuar, nusja shtëpisë, dy mbesat dhe kushërirat që do të jenë nga: Shqipëria, Maqedonia dhe Diaspora.

Audicionet do të mbahen në muajin janar të vitit 2021.

Njashtu kuptohet që edhe transmetimi i tij do të fillojë në vitin 2021 si një serial mbarëkombëtar, i quajtur “Shqipe” – një term mbarëkombëtar. /Telegrafi/KultPlus.com

Maqedoni: Miratohet projektligji për gjuhën shqipe

Parlamenti maqedonas, ka miratuar paraprakisht projektligjin për zgjerimin e përdorimit zyrtarë të gjuhës shqipe në të gjithë vendin.

Në leximin e parë, ligjvënësit votuan 66 me 41 në favor të projektligjit, që ka për qëllim lehtësimin e komunikimit të komunitetit shqiptarë në Maqedoni, me institucionet, komuna, spitale, gjykata, shkruan REL.

Para votimit, ligjvënësi, Ilija Dimovski, nga partia opozitare VMRO-DPMNE e ka përshkruar tekstin si jokushtetues dhe diskriminues ndaj gjuhës maqedonase dhe gjuhëve tjera.

Projektligji i propozuar duhet të kalojë më shumë lexime në legjislacion përpara se t’i dërgohet presidentit, Gjorge Ivanov, për nënshkrim.

Kryeministri, Zoran Zaev, ka premtuar për këtë ligj kur ai formoi koalicionin me partitë shqiptare.

Një veprim i tillë ka nxitur kritika nga VMRO DPMNE dhe të tjerët, që e kanë akuzuar Zaev për tradhëti të interesave kombëtare të Maqedonisë.

Ligji i tanishëm për gjuhët, e definon gjuhën shqipe si gjuhë zyrtare, por ajo mban këtë status vetëm në vendet ku komuniteti shqiptar përbën mbi 20 përqind të popullsisë.

Shqiptarët përbëjnë një të katërtën e popullsisë së Maqedonisë, me 2.1 milion banorë, shumica e të cilëve jetojnë në jugperëndim, afër kufirit me Kosovën dhe Shqipërinë./ KultPlus.com