Pirro Çako rikthehet me këngën ‘Shpirt’

Këngëtari shqiptar Pirro Çako është rikthyer në skenën muzikore me projektin “Shpirt”, shkruan  KultPlus.

Pas disa vitesh pauzë, këngëtari i mirënjohur nga Shqipëra ka publikuar projektin më të ri nga produksioni “Full Moon Production”, si pjesë e projektit “Triptik” pjesë e të cilit do të jenë gjithsej tri këngë.

Më poshtë gjeni këngën dhe videoklipin “Shpirt”:

Ermonela Jaho me ‘detyrim shpirtëror’ rikthehet në TKOB për të ndarë përvojën e saj me brezat e rinj

Sopranoja e njohur ndërkombëtarisht, Ermonel Jaho, është rikthyer në Teatrin Kombëtar të Operës dhe Baletit për siq e quan ajo një “detyrim shpirtëror” për të ndarë përvojat e saj me brezat e rinj, shkruan KultPlus.

Sopranoja Jaho është rikthyer në TKOB për të vijuar me masterclasse me të rinj nga Shqipëria, por edhe vende të tjera të Europës, që janë regjistruar si pjesëmarrës.

Ministrja e Kulturës së Shqipërisë, Elva Margariti, përmes një postimi në facebook ka thënë se jemi me fat që një yll ndërkombëtar si Emonela Jaho, do të ndaj përvojën e saj me  brezat e rinjë ku për këtë sezonë janë 22 pjesëmarrës efektivë dhe 17 dëgjues.

“Jemi me fat që një yll ndërkombëtar si Ermonela Jaho vjen në Shqipëri për një “detyrim shpirtëror”, siç e quan ajo, për të ndarë përvojën e saj me brezat e rinj.

Ajo rikthehet në Teatrin Kombëtar të Operës dhe Baletit për të vijuar me masterclasse me të rinj nga Shqipëria, por edhe vende të tjera të Europës, që janë regjistruar si pjesëmarrës.

(Këtë sezon janë regjistruar 22 pjesëmarrës efektivë dhe 17 dëgjues.)

Një shkollë e gjallë jo vetëm profesionale, por edhe jete; me një modesti të rrallë, që nga njëri sukses në tjetrin, nga një udhëtim në tjetrin ka vullnetin për të dhënë kontributin e saj në vendin e lindjes, duke shpërndarë energji pozitive dhe mesazhe shprese.”, thuhet në postimin e Ministres Margariti/KultPlus.com

Rikthehet festivali ‘Akordet e Kosovës’, Sefedini dhe Bytyçi: Synojmë të parandalojmë rrezikun e harresës

Jeta Zymberi

Trashëgimia kulturore është një pasuri që meriton të eksplorohet, ruhet dhe shpërndahet për të gjithë. Pasuri të tillë nuk i mungojnë Kosovës, por dokumentimi i tyre është shumë i mangët.

Një ndër ngjarjet më unike në vendin tonë ishte edhe festivali “Akordet e Kosovës”, një ngjarje që ka qenë një burim frymëzimi dhe harmonie për dekada të tëra. I mbajtur në Kosovë nga viti 1963 deri më 1990, ky festival ka ndërthurur zërat, ngjyrat dhe emocionet e arta të muzikës në një bashkim unik të kulturave, por pluhuri i harresës kishte kohë që e kishte mbuluar, shkruan KultPlus.

Sot, në një epokë ku teknologjia dhe kultura bashkohen për të shkruar një kapitull të ri të trashëgimisë kulturore, festivali “Akordet e Kosovës” ndryshon mënyrën se si kujtohet, ndahet dhe kultivohet. Një inovacion i frytshëm i dy të rinjve të talentuar, studentë të antropologjisë kulturore, Tringa Sefedini dhe Enis Bytyçi, ka sjellë në vëmendje trashëgiminë muzikore të Kosovës në një skenë të re, digjitale dhe interaktive, përmes projektit “Trashëgimia kulturore si nxitëse për dialogun ndërkomunitar dhe kohezionin social”, i mbështetur nga Bashkimi Evropian në Kosovë.

Përmes këtij projekti, ku përfshihet arkivi dhe muzeu digjital (online) i festivalit “Akordet e Kosovës”, janë përmbledhur këngë, libra e partitura, fotografi, dokumente dhe shkrime nga mediat e kohës dhe intervista me këngëtarët, drejtuesit e festivalit, etj.

Tringa dhe Enisi kanë bërë të mundur që kjo pasuri e papërsëritshme të mos rrinte e mbyllur nëpër skutat e kujtesës, por të jetë një burim i qasshëm për të gjithë dashamirët e muzikës dhe kulturës.

Për këtë projekt kaq të veçantë dhe si lindi ideja bazë për digjitalizimin e arkivit të festivalit, Trina dhe Enisi kanë shpalosur më shumë detaje në një intervistë për KultPlus.

Enis Bytyçi, është shprehur se është admirues i kulturës dhe muzikës dhe ka ndjerë një lidhje emocionale me këtë festival kaherë, pavarësisht faktit që nuk i përket një gjenerate e cila është rritur me festivalin ”Akordet e Kosovës”.

“Si rezultat i kësaj kam pasur dëshirë që të kontribuoj në ruajtjen dhe promovimin e kësaj ngjarje kulturore. Festivali “Akordet e Kosovës” është një pjesë e çmuar e identitetit kulturor të vendit, andaj duke digjitalizuar arkivin e këtij festivali, synojmë të parandalojmë  rrezikun e harresës dhe njëkohësisht i japim hapësirë formave të reja të promovimit të trashëgimisë tonë kulturore jo materiale, si rasti i uebfaqes tonë për festivalin”, thotë Bytyçi.

Arkivi i festivalit përfshin një gamë të gjerë të periudhave kohore, nga fillimi i festivalit në vitin 1963  deri në vitet e 1990-ta kur edhe përfundon. Ndërsa hartuesit e këtij projekti janë kujdesur që ky arkiv të dokumentoj ngjarjet kryesore si: Edicioni i parë, ndryshimi i emrit të festivalit, jubileu i parë, përpjekjet gjatë viteve 1990-ta për ta vazhduar festivalin, të cilat reflektojnë gjendjen sociale e politike në Kosovë të asaj periudhe, bashkëveprimin ndëretnik, e shumëçka tjetër rreth festivalit.

Projekti “Arkivi i Festakordet“, kjo nismë e shkëlqyer po çon përpara një ndryshim radikal në mënyrën se si ne njohim, përdorim dhe transmetojmë trashëgiminë kulturore. Digjitalizimi i arkivit të festivalit po mundëson që pafundësia e performancave të ruhet në një hapësirë virtuale, të qasshme nga të gjithë. Nëpërmjet video performancave, materialeve audio dhe dokumentacionit të ngjarjeve të ndryshme, artistët, historianët, etnografët dhe ndjekësit e muzikës tani kanë një dritare të hapur për të njohur dhe studiuar këtë trashëgimi unike.

Por ky projekt nuk është vetëm një arkiv digital. Ai është një galeri e muzikës, një udhëtim emocional dhe një sfidë për t’u njohur me brezat, nëpërmjet tingujve të bukurisë së kompozimit. Në këtë platformë të re, ju mund të shijoni një udhëtim të pafund nëpër shpirtin dhe kulturën e Kosovës.

Enis Bytyçi ka treguar edhe qëllimin kryesor të këtij projekti, që shkon pak më tutje asaj çka ne mund të mendojmë.

“Qëllimi kryesor i projektit për digjitalizimin e arkivit të festivalit “Akordet e Kosovës” është ruajtja, dokumentimi dhe përhapja e trashëgimisë kulturore që përbënë festivali për brezat e ardhshëm, si dhe për të ndihmuar profesionistët pasiqë në uebfaqen tonë për herë të parë ofrohet qasje në tetë libra të festivalit të cilët ndër të tjera përmbajnë partiturat dhe tekstet e këngëve pjesëmarrëse në edicionet respektive, gjithashtu ky projekt inkurajon dhe publikun e gjerë që janë të interesuar në studimin e veprimtarisë artistike dhe rrëfimeve personale për këtë festival”, thotë Bytyçi.

Por, gjithë ky projekt, padyshim që kishte edhe sfidat e veta me të cilat u përballën Tringa dhe Enisi.Por sfida më e madhe ishte mungesa e dokumentacionit të rregullt për festivalin dhe informacionet e sakta si dhe bashkëpunimi i kufizuar me institucionet relevante.

“Përkundër sfidave, besoj se përkushtimi dhe përpjekjet tona kanë sjellë rezultate pozitive, duke na mundësuar të nxjerrim në pah një pjesë të madhe të historisë së festivalit. Ne shpresojmë që me hapat e duhur dhe me bashkëpunimin e të gjithë palëve të interesuara, ky projekt do të pasurohet dhe më shumë dhe do të ruhet për shumë kohë.”

Për të sjellë në jetë këtë nismë, hartuesve të projektit ju është dashur të marrin disa hapa konkret dhe të përdorin mjete të veçanta. Projekti ka qenë i bazuar në metoda antropologjike të hulumtimit dhe ka përfshirë intervistimin e subjekteve relevante, përfshirë këngëtarët, kompozitorët dhe individët që kanë luajtur role të ndryshme në drejtimin dhe organizimin e festivalit. Kjo i ka ndihmuar ata në mbledhjen e të dhënave të rëndësishme për historinë dhe zhvillimin e festivalit.

“Kemi bërë studim të thellë të shtypit, gjegjësisht gazetës “Rilindja”, për të dokumentuar lajmet dhe artikujt e lidhur me festivalin nëpër vite. Aspektin vizual e kemi pasuruar kryesisht duke u mbështetur në arkivat personale të informatorëve tanë, burimeve të ndryshme të disponueshme në internet, dhe video arkivit të RTK-së. Ndërkaq me fazën finale të projektit, për dizajnimin dhe zhvillim e uebfaqes është angazhuar Florian Mehmeti Löffler”, tregon Bytyçi.

Ndërsa Tringa Sefedini, na foli më shumë rreth përkrahjes që kanë marr nga komuniteti i muzikantëve, etnografëve dhe të tjerëve që janë të interesuar në historinë e festivalit. Ajo tregon për KultPlus se procesi i hulumtimit sado që ka qenë sfidues, ishte pikërisht përkrahja dhe zellshmëria e muzikantëve të kohës (kompozitorë, këngëtarë, muzikologë) të cilët e jetësuan kujtimin mbi “Akordet e Kosovës”.

“Kontributi i tyre artistik ndër dekada rezultoi në një festival të përmasave të tilla siç ishte  “Akordet e Kosovës”, mirëpo, ishte tejet insipirues përkushtimi dhe përkrahja e tyre për të rifreskuar kujtesën e festivalit me anë të uebfaqes. Po ashtu, takimi dhe intervistimi direkt i subjekteve të cilët kemi hulumtuar ka qenë një shtysë e rëndësishme për të reprezentuar drejtë dhe qartë secilin prej pjesëmarrësve dhe vetë ngjarjet e festivalit. Pa ndihmën e tyre (emrat e të cilëve të gjitha janë në uebfaqe) ky projekt nuk do mund të arrinte cilësinë që përmban”, thotë Tringa.

Kjo nismë e cila ka për synim të vazhdojë ende me plotësimin e materialeve, synon të ndikojë edhe në rritjen e ndërgjegjësimit për trashëgiminë kulturore dhe artistike të Kosovës e cila dashje pa dashje shpesh po mbetet nën mëshirën e fatit. Për këtë fakt, Tringa shprehet se nevoja e ndërgjegjësimit dhe eksplorimit të thellë të kujtesës kolektive në dimensione dhe sfera të ndryshme të së kaluarës, tek ne ndihet fuqishëm, por shpreson që ky projekt të jetë një përgjigje e duhur në këtë aspekt dhe gjithashtu të kontribuojë në rritjen e interesit të të rinjve për kulturën dhe muzikën shqiptare të atyre viteve.

“Interesimi gjithmonë ka qenë aty, vetëm se ka munguar (dhe ende mungojnë) informacione të sakta dhe një databazë e kuruar e muzikës së zhanreve të ndryshme. Interesimi i të rinjve për muzikën e atyre viteve mund t’i qoj në trajektore të ndryshme të ngjarjeve të atyre viteve. Në vitet 70-80’ta në Kosovë ka ndodhur një shpërthim i skenës krijuese alternative. Ekzistojnë diskografi, videoteka, revista dhe magazina që dokumentojnë qartë një periudhë fillestare të shprehjes së lirë dhe krijuese. Për sa i përket festivalit dhe përmbajtjes së uebsajt-it, për çdo dekadë mund të vërehen edhe trendet e kohës, nga zhanret e muzikës të qetë dhe zbavitëse deri te krijimi i bendeve në vitet e 80-90’ta. Thënë kjo, përveç fokusit muzikor, projekti mund të kontribuojë si hapësirë për të studiuar dhe analizuar çështje të ndryshme shoqërore të atyre viteve.”

Krejt për fund, Tringa ka treguar për KultPlus se në plan është zgjerimi i këtij projekti si dhe bashkëpunimet e mundshme me institucionet tjera kulturore pasi sipas saj gjendja arkivore e historisë muzikore në Kosovë është shumë e cekët dhe fryma bashkëpunuese nga institucione të ndryshme mungon dhe vjen e vakët.

“Një nga sfidat më të zorshme të projektit ishte ta dinim kur ta mbarojmë hulumtimin. Ka aq shumë të dhëna për këtë festival, saqë kjo na ka befasuar edhe neve. Kështu që kemi ende arkiva të cilat për shkaqe kuratoriale nuk u prezantuan në uebfaqe. Qëllimi jonë është ta plotësojmë uebfaqen me më shumë diskografi, videoteka dhe fototeka çdo vit. Normalisht ne vetëm se kemi bashkëpunuar me institucione tjera dhe shpresoj që kjo vazhdon e shtohet. Më duhet ta theksoj se gjendja arkivore e historisë muzikore në Kosovë është shumë e cekët dhe fryma bashkëpunuese nga institucione të ndryshme mungon dhe vjen e vakët. Këto bashkëpunime potenciale në të ardhmen nuk i shërbejnë vetëm projektit tonë por gjithë të trashëgimisë kulturore muzikore në Kosovë”, thotë Tringa.

Projekti “Arkivi i Festakordet” reflekton edhe një ndryshim më të thellë që po ndodh në shoqërinë tonë. Trashëgimia kulturore nuk është më diçka e fikur në të kaluarën, por një burim frymëzimi dhe bashkëveprimit për të ardhmen. Duke përdorur teknologjinë, ne mund të ruajmë dhe ndajmë thelbin e kulturës sonë me një audiencë globale. / KultPlus.com

Festivali Folklorik Kombëtar rikthehet në Gjirokastër më 24 qershor

Në Sallën Blu të Teatrit të Operas e Baletit, ministrja e Kulturës, Elva Margariti shpalli datat e Festivalit Folklorik Kombëtar të Gjirokastrës. Eventi i një rëndësie madhore për artin e kulturën shqiptare do të mbahet nga data 24 qershor deri më 1 korrik. Festivali Folklorik Kombëtar kthehet në Gjirokastër pas 8 vitesh dhe do të ketë më shumë se 1200 pjesëmarrës.

“Tashmë jemi rikthyer në aktivitetet artistike kulturore pas pandemisë, me më shumë etje, për të sjellë një nivel të ri jo vetëm performance, por edhe një mendësi të re në përqafimin sidomos të brezave të rinj me festivalin e Gjirokastrës”, deklaroi gjatë konferencës për media, ministrja e Kulturës, Margariti.

Që kur nga Ministria e Kulturës u njoftua rikthimi i Festivalit Folklorik, në qarqe të ndryshme të vendit nisi puna përgatitore e grupeve artistike pjesëmarrëse. Shumë shpejt në qytetin e gurtë do të kemi mundësinë të shohim paradën e motiveve, ritmeve, ngjyrave, këngëve, valleve, riteve të cilat do të shpalosen në skenën emblematike të Kalasë së Gjirokastrës./atsh/KultPlus.com

‘The Suicide Squad 2’ së shpejti nëpër kinema (VIDEO)


Me lansimin e filmit “Suicide Squad” në vitin 2016, publiku e mirëpriti historinë e personazheve të ligë të bazuar në librat komikë “DC Comics”, të cilët bëhen bashkë për ta shpëtuar botën.

Dhe tani që vazhdimi i dytë i këtij projekti është gati, mendohet se vëmendja e adhuruesve do të jetë edhe më e madhe, për shkak të kastës së aktorëve yje të përfshirë në film.

“The Suicide Squad 2” edhe një herë i sjell betejat e rrezikshme të keqbërësve dhe anti-heronjve, të cilët detyrohen të punojnë në një mision të rëndësishëm qeveritar, transmeton KultPlus.

I realizuar nga regjisori James Gunn, filmi në rolet kryesore i sjell aktorët e njohur hollywoodian: Margot Robbie, Taika Waititi, Idris Elba, Pete Davidson, Viola Davis, Joel Kinnaman, Jai Courtney, Michael Rooker, Peter Capaldi, John Cena dhe të tjerë. Edhe ylli i filmave aksion Sylvester Stallone, i është bërë pjesë e këtij projekti të shumëpritur.

“The Suicide Squad 2” lansohet për publikun e gjerë, më 6 gusht të këtij viti. / KultPlus.com

Rikthimi i serialit ‘Gossip Girl’ thyen rekord me shikueshmëri

Rikthimi i serialit Gossip Girl, theu rekord duke u bërë seriali që u shikua më së shumti gjatë vikendit në HBO Max.

Sipas HBO Max, episodi i parë i serialit Gossip Girl, që pati premierën të enjten më 8 korrik u shikua nga 555,000 familje amerikane, transmeton KultPlus.

Përtej statistikave të HBO Max, Gossip Girl mori vendin e parë të trendeve në Twitter, ndërsa në TikTok, mblodhi më shumë se 15 miliardë përshtypje rreth përmbajtjes së episodit të parë.

Ashtu si seriali origjinal, përsëritja e re e Gossip Girl, shkruar nga prezantuesi Joshua Safran, bazohet në librin e Cecily von Ziegesar. Tetë vjet pasi u errësua faqja origjinale e internetit, një brez i ri i adoleshentëve të shkollës private të Nju Jorkut u prezantua me mbikëqyrjen sociale të Gossip Girl. Seria e prestigjit do të trajtojë sesa shumë media sociale – dhe vetë peisazhi i Nju Jorkut – ka ndryshuar ndër vite.

Në serial luajnë Jordan Alexander, Thomas Doherty, Tavi Gevinson, Emily Alyn Lind, Evan Mock, Zion Moreno, Whitney Peak, Eli Brown dhe Savannah Lee Smith me Todd Almond, Adam Chanler-Berat, Johnathan Fernandez dhe Jason Gotay.

Gossip Girl është prodhuar nga Fake Empire dhe Alloy Entertainment në bashkëpunim me Warner Bros Television dhe CBS Studios.

Pesë episodet e ardhshme të pjesës së parë do të lëshohen çdo javë në HBO Max çdo të enjte. Gjashtë episodet e pjesës së dytë do të debutojnë në vjeshtë. / KultPlus.com

Libri i huazur 70 vite më parë, i kthehet bibliotekës

Libri i huazuar në vitin 1940 është kthyer tani në bibliotekën e Qarkut të Ann Arbor të Michiganit.

Tappan Rowland Fisher, një mësuese arti, kishte huazuar një libër të studimeve shoqërore, por në bibliotekë e ktheu nusja e saj, Kari Magill, pas më shumë se 70 vjetësh, shkruan Foxnews, përcjell KultPlus.

“Ju lutemi pranoni këtë kthim të vonuar të librit, ndoshta mund të hiqni dorë nga gjoba, pasi Maria vdiq në 1967?”, ka shkruar në një letër Magill kur e kishte dorëzuar librin.

Aktualisht, biblioteka për librat e vonuar ka një tarifë ditore prej 25 centëh, por familja Fisher ka arritur t’i shmanget kësaj tarife. / KultPlus.com

Për herë të parë pas 14 vitesh, rikthehet grupi ‘Spice Girls’

Botës ju desh të priste fiks 14 vite për të parë dhe dëgjuar sërish Spice Girls, grupin e famshëm të vajzve që bëri jo pak bujë përgjatë viteve ’90-të. Figurat ikonike të “Viva Forever” do të rikthehen me një tjetër këngë të titulluar “Feed Your Love” si pjesë e mini-albumit që do të lançojnë së shpejti.

Lajmi për rikthimin e shumëpritur vjen në prag të 25-vjetorit të super hitit të grupit, “Wannabe”. Në nder të këtij përvjetori edhe projekti i ri quhet “Wannabe25”

“Feed Your Love” do të jetë single-i i parë i grupit që prej 2007-ës dhe bota mezi po pret ta dëgjojë! Çfarë është më mirë se kaq? Fakti që pavarësisht thashethemeve, Victoria Beckham do t’i bashkohet pjesës tjetër të vajzave.

EP pritet të publikohet në 9 korrik, por do të jetë gjerësisht e aksesueshme duke nisur nga 23 korriku. Rikthimi i “Spice Girls” përtej nostalgjisë nuk vjen pa një qëllim të caktuar. Të gjithë të ardhurat prej projektit “Wannabe” do të shkojnë si kontribut për komunitetin e braktisur LGBTQ+ në Britaninë e Madhe. / KultPlus.com

89-vjeçares i rikthehet diploma e shkollës së mesme e vitit 1950 (VIDEO)

Një person nga Hawaii që është në ‘gjueti’ të gjërave antike të cilat i shet në eBay, i ktheu pronares një palë kujtime të çmuara me një libër të fotografive shkollore dhe diplomën e shkollës së mesme.

Manu Pagaran tha se bleu një koleksion antikësh vitin e kaluar dhe midis tyre ishte një libër vjetor i vitit 1950 nga Shkolla e Mesme Roosevelt në Honolulu.

“Isha gati ta listoja për shitje, derisa zbulova se diploma e personit ishte ende e bashkangjitur aty”, shkroi Pagaragan në Facebook, transmeton KultPlus.

Ai postoi foton e librit vjetor të kujtimeve dhe diplomës me shpresën për të gjetur studenten e atëhershme, June Landgraf, ose familjen e saj.

Postimi e ndihmoi atë të lidhej me motrën e June, e cila zbuloi se e diplomuara në Roosevelt – tani June Cummings – ishte ende gjallë në moshën 89 vjeçare dhe duke qëndruar në shtëpinë e të moshuarve.

“Ky moment ishte kaq i veçantë për ta parë atë të ngazëllyer për diçka”, tha vajza e Cummings, Gayle Rodrigues.

“Ajo tha ‘faleminderit shumë, tani kam diçka për të bërë, sepse mund të lexoj librin e kujtimeve’”. / KultPlus.com

Rikthehet ‘Friends’, zbulohet data e premierës

Tashmë është bërë e ditur se seriali i famshëm ”Friends” do të rikthehet për publikun në HBO Max, më datë 27 maj të këtij viti, përcjell KultPlus.

“Eshtë zyrtare! Premiera e Friends do të jepet në 27 maj në HBO Max. A mund të jemi më të emocinuar se kaq?”, shkroi Jennifer Aniston në llogarinë e saj të Instagram-it.

Deri më tani dihet se Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matt Le Blanc, Lisa Kudroë, David Schwimmer dhe Matthew Perry, nuk do të luajnë bazuar mbi një skenar apo karakteret që jemi mësuar t’i shohim përgjatë viteve. / KultPlus.com

Rikthehet Adelina Ismaili (FOTO)

Diva shqiptare Adelina Ismaili, duket se ka vendosur që të rikthehet përsëri në skenë, shkruan KultPlus.

Ajo ka kohë që nuk ka publikuar ndonjë këngë, por pjesëmarrjet e saj nëpër evente të ndryshme kanë qenë të pranishme herë pas herë dhe duke se tash definitivisht do të jetë me afër publikut me projektet e reja.

Një gjë të tillë Adelina e ka bërë publike nëpërmjet rrjetit social Instagram, ku ka shkruar se së shpejti Adelina, duke e shoqëruar edhe me një fotografi të sajën.

Komenteve të shumta që ka marrë ajo në instagram, u ka kthyer përgjigje duke konfirmuar se ajo do të sjellë diçka të re.
Adelina një fanseje i ka kthyer koment duke i thënë “jo vetëm të dielën, por rikthim të plotë për pak kohë”./ KultPlus.com

Soon… Very much ADELINA

A post shared by Adelina Ismaili (@adelinaofficiel) on

Rikthehet Tina Turner

Këngëtarja veterane e lindur në Amerikë, Tina Turner, u largua paksa nga pensionimi për të sjellë në treg muzikë të re që e përfaqëson jetën e saj.

Këtë gjë këngëtarja e bëri të martën më 17 tetor në Londër.

Fjala nuk është për ndonjë album muzikor por për shfaqjen muzikore, ‘TINA’, me regji të Phyllida Lloyd dhe me aktoren e nominuar për çmim Tony, Adrienne Warren, në rolin e divës Tina Turner.

Mjuziklli është krijuar me ndihmën e vetë këngëtares dhe besohet se sjellë historinë e pa treguar të një femre e cila guxoi t’i tejkalojë të gjitha barrierat që ia krijonte mosha, gjinia dhe raca e saj.

Shfaqja muzikore “TINA” do të hapet në teatrin “Aldwych” të Londrës, në prill të vitit të ardhshëm. / KultPlus.com

Inis Gjoni rikthehet në skenë, sjellë premierën “Çifti i çuditshëm” në Teatrin Kombëtar

“Çifti i çuditshëm”, vepër e autorit Neil Simon me regji nga Inis Gjoni vjen pas disa ditësh premierë në Teatrin Kombëtar. Rolet në vepër regjisorja ia ka besuar një kasti të njohur aktorësh të teatrit dhe pohon se është një nga komeditë më të famshme të shkruar në Amerikë nga Neil Simon, që është konsideruar si një nga autorët më thumbues të shekullit të njëzet.

Regjisorja Gjoni që tashmë është në përgatitje për premierën, tregon se e ka tërhequr jashtëzakonisht kjo vepër sepse është nga më komercialet në historinë e teatrit amerikan, dhe është konsideruar dhe si fenomen kulturor. Një vepër që flet për dinamikën e marrëdhënieve njerëzore, që sipas regjisores Inis Gjoni është një temë fantastike.

“Ajo që më ka pëlqyer shumë në këtë vepër është sepse flet për dinamikën e marrëdhënieve njerëzore, dhe është një temë fantastike të flasësh për këtë sepse është aktuale dhe do të jetë aktuale përderisa njerëzimi të jetë mbi tokë”, pohon regjisorja Gjoni.

Rolet në vepër regjisorja ia ka besuar aktorëve Romir Zalla, Gentian Zenelaj, Mehmet Xhelili, Ervin Bejleri, Besmir Bitraku, Anais Lika dhe Rozana Radi.

Veç temës kryesore vepra e Neil Simon shtron dhe një sërë nëntemash siç është martesa, familja, divorci, bashkëjetesa, miqësia, shoqëria, komunikimi.

“Ideja e veprës është kompromisi dhe toleranca është bërthama dhe rregullatori shoqëror në të gjitha aspektet e jetës. Ku pa këto të dyja kompromisin dhe tolerancën dinamika e marrëdhënieve njerëzore do të ishte shumë më tepër e ashpër nga sa është aktualisht. Kjo sepse ne për nga ndërtimi psikologjik, individual dhe shoqëror e kemi të ndërtuar mbijetesën tonë në bazë të bashkëjetesës ndaj dhe personazhet dhe vepra në tërësi flet për mungesën e tolerancës, të kuptimit edhe të mirëkuptimit si dhe kompromisit, gjëra që sjellin shpeshherë mosfunksionim në një marrëdhënie sociale në tërësi ose duke kapur veç e veç martesën, bashkëjetesën, shoqërinë, biznes, punë, etj”, vijon regjisorja për premierën, që do të jetë në skenën e teatrit më datë 26 tetor.

Vepra e Neil Simon

Me këtë shfaqje regjisorja Inis Gjoni vjen pasi solli në skenë “Mbroni shpellarin” . Këtë herë veprën e Neil Simon e shikon si më komerciale, sepse nuk ka munguar në teatër dhe kinema.

“Vepra më komerciale, sepse kjo vepër ka kaluar nga teatri në kinema. Është luajtur nga aktorë burra dhe gra dhe për herë të parë është shfaqur në Broduei në vitin 1965. Më pas menjëherë pas suksesit të madh u bë film me aktorët e famshëm të Hollivudit me 114 episode. Më pas autori e përshtati në versionin femëror dhe gjatë kësaj kohe është vendosur pafundësisht në skena”, u shpreh regjisorja.

Në vitin 2002 vepra erdhi në versionin modern dhe u rivendos sërish në Broduei gjithmonë me aktorë të Hollivudit.

“Në të gjitha ato që kjo vepër ka kaluar historia mbetet e njëjtë: historia thelbësore e dy njerëzve të ndryshëm, që mësojnë të jetojnë me njëri-tjetrin në një mungesë harmonie dhe tolerance dhe mungesë kompromisi duke sjellë një bashkëjetesë jo të zakonshme në plan të parë për ne, por që është e destinuar të mos funksionojë”, pohon regjisorja Inis Gjoni.

Këto ditë regjisoren Inis Gjoni e gjejmë gjithmonë në teatër dhe siç pohon dhe vetë kur projektet teatrale janë të vështira kërkon dhe të punosh disa muaj me veprën që ti shkosh aktorit gjithmonë e përgatitur. Vepra është përkthyer nga Artur Lena dhe skenografia Stivi Rrapo dhe Inis Gjoni. (Marrw nga SotNews)./ KultPlus.com