Piktori Fehmi Hoxha “peizazhon” festat e fundvitit

Një nga emrat më të dashur të pikturës mes profesionistësh, Fehmi Hoxha – Feho, mbajti të shtunën mbrëma ekspozitën e tij personale.

Muret në hapësirat e galerisë “H&B” ishin mbushur me pikturat e Fehos, që të gjitha të punuara përgjatë vitit 2018. Në to spikatet peizazhi i punuar në një stil krejt të veçantë.

Teknika e punës që përdor piktori Hoxha, sipas profesorit të Akademisë së Arteve – Hajrush Fazliu, bën dallimin e këtij piktori nga të tjerët, përpos vlerave tjera të shpërfaqjes së ideve në pikturë.

“Duke respektuar shumë elemente të artit pamor, si edhe parimet e saj, në pikturën e Fehmi Hoxhës e kemi edhe përmbajtjen dhe mesazhin e tij, që e paraqet çdo mendim të tij. E veçanta e tij është teknika, dhe ajo e bën që ngjyra ta ndjen, e të na jep një vepër të sigurt figurative”, ka thënë Fazliu.

Kurator i ekspozitës ishte profesori Refki Gollopeni, që tha se të qenit kurator i ekspozitës së Fehmi Hoxhës nuk është e vështirë.

“Nuk është fare vështirë të jesh kurator tek ekspozita e Fehmi Hoxhës, pasi çdo pikturë që merr ka vlerat e veçanta. Është e vështirë të gjesh dikë që Feho pikturon si ai, por si Feho po”, ka thënë Gollopeni.

Ndërsa vet autori e la vetën të fundit që të flas, e potencoi se ai gjithmonë synon fuqizimin e institucioneve artistike, sikur edhe galeritë private, sikur tek ajo që organizonte këtë të fundit.

“Unë dua që secila galeri të fuqizohet sepse kështu është e tërë bota. Kjo ka qenë shtysa që të organizoj këtu ekspozitën dhe është ekspozitë që u kushtohet festive të fundvitit”, foli shkurt Hoxha.

Ekspozita do të jetë e hapur gjerë më 22 janar, teksa aty pikturat e ekspozuara do të mund edhe të blihen, me një çmim më të ulët. /KultPlus.com

Dekorimi i qytetit të Prizrenit për festat e fundvitit me mesazh gjithëpërfshirës “T’i gëzohemi shumëllojshmërisë, t’i gëzohemi jetës”

Këtë vit Komuna e Prizrenit konkretisht Drejtoria e Shërbimeve Publike, përmes dekorimit të qytetit përcjell tek qytetarët një mesazh të veçantë dhe gjithëpërfshirës.

Elementet ndriçuese që dominojnë janë yjet dhe siluetat që vallëzojnë:

‘Dashuria, optimizmi, gëzimi e lumturia janë thelbi i jetës së secilit prej nesh. Ajo çka na bashkon e na bën njëlloj është vlerësimi për njëri tjetrin, për ekzistencën.
Figurat e ndritshme që vallëzojnë, të ilustruara në teknikën e artistit të famshëm Pablo Picasso, i gëzohen jetës dhe shumëllojshmërisë së saj. Ato festojnë prezencën e çdo gjëje që frymon. Gjersa ne vallëzojmë vallen e jetës, yjet sipër nesh, si burim i pashtershëm i energjisë, ndriçojnë ditët e netët tona pa pushim, duke na bashkuar të gjithëve nën qiellin e pafund. T’i gëzohemi shumëllojshmërisë, t’i gëzohemi jetës.’

Tekstin e shkruar duhet ta ndjejnë edhe pjesëtarët e të verbërve ku në këtë projekt gjithëpërfshirës u shkrua mesazhi sipas alfabetit BRAJ…

Të gjitha elementet e këtij instilacioni janë të punuara në vend dhe përbehen nga dy materiale themelore, nga shufrat metalike dhe kabllot ndriçuese. Kjo strategji ka për baze idenë e reciklimit të materialeve dhe ripërdorimit te tyre. Konkretisht në rastin e Prizrenit, metali i përpunuar mund të ripërpunohet dhe të krijojë forma të reja për instilacione të ardhshme./ KultPlus.com

Mirela Kumbaro uron festat e fundvitit me shumë kreativitet (VIDEO)

Ministrja e Ministrisë së Kulturës së Republikës së Shqipërisë – Mirela Kumbaro, përmes një video shumë interesante, ka uruar festat e fundvitit, shkruan KultPlus.

Në këtë video shihet ministrja Kumbaro, duke shpërndarë disa dhurata për fëmijë, shihet edhe sopranoja e njohur Inva Mula, e poashtu shumë bashkëpunëtorë të Kumbaros.

Për më shumë shikojeni videon./ KultPlus.com