Prezantim mbresëlënës i Ansamblit “Zëri i Kosovës” në Kroaci

Ansambli “Zëri i Kosovës” është kthyer në Fushë-Kosovë me dy çmimet kryesore të fituara në Festivalin Internacional të Folklorit, i cili u mbajt në Velika Gorica të Kroacisë.

Çmimet për “Koreografinë më të mirë” dhe për “Interpretimin instrumental” ishin dy çmimet kryesore të këtij festivali që i rrëmbeu “Zëri i Kosovës” nga Fushë-Kosova, në mesin e shumë shteteve evropiane pjesëmarrëse në këtë festival prestigjioz.

AKV “Zëri i Kosovës”

Ansambli “Zëri i Kosovës”, edhe një herë dëshmoi se janë të denjë për festivale internacionale dhe botërore.

Investimet e DKRS-së në këta të rinj po kthehen në suksese dhe shpërblime të njëpasnjëshme, andaj urimet dhe përgëzimet shkojnë për këta artistë që me dinjitet po e përfaqësojnë jo vetëm Fushë-Kosovën, por edhe Republikën e Kosovës. /KultPlus.com

Ansambli nga Elbasani merr çmimin e parë në Prizren

Ansambli i këngëve dhe i valleve “Isuf Myzyri” nga Elbasani ka marrë çmimin e parë në festivalin dyditor “Kënga qytetare na bashkon në Prizren”.

Ndërsa ansambli “Marinarët nga Ulqini” është renditur i dyti dhe pas tij ansambli “Xheladin Zeqiri” nga Tetova. Ky festival, që është mbajtur për herë të parë në qytetin e vjetër, sipas organizatorëve, ka bashkuar tetë ansamble këngësh nga viset shqiptare. Pas paraqitjes së të gjitha ansambleve, festivali është mbyllur të enjten mbrëma.

informatorin e festivalit shkruan se ky festival është ideuar nga shoqëria kulturo-artistike “Agimi” dhe është përkrahur nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, Drejtoria e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve të Komunës së Prizrenit dhe donatorë të tjerë.

“Interesimi për këtë festival ishte i jashtëzakonshëm, për çka një numër i madh i dashamirëve të këngës dhe vlerave të mirëfillta muzikore mbetën jashtë salle”, thuhet në informatorin e festivalit, në saje të së cilit është bërë thirrje për investime në objekte reprezentative kulturore në Prizren.

Aty theksohet se në natën e parë të festivalit në skenë janë paraqitur SHKA “Agimi”, “Marinarët” nga Ulqini, “Dogru Yol” nga Prizreni dhe “Tirana Folk” nga kryeqyteti i Shqipërisë, shkruan KohaDitore./ KultPlus.com

“Agimi” e “Rugova” me status të merituar ligjor

Shoqëria Kulturore-Artistike “Agimi” nga Prizreni dhe Ansambli Folklorik Autokton “Rugova” nga Peja, do të kenë status të merituar ligjor. ShKA “Agimi” dhe AFA “Rugova” do të kenë status të veçantë në kuadër të Ligjit Nr. 04/L-164 për Ansamblin Kombëtar të Këngëve dhe Valleve “Shota” dhe ansamblet tjera.

“Kjo iniciativë është në kuadër të prioriteteve të mia si ministër për avancimin e kornizës ligjore. Në MKRS veçse kemi filluar të angazhojmë një grup punues për Koncept Dokumentin që si procedurë do të jetë hapi i parë për plotësim-ndryshimin e Ligjit. Në këtë grup do të jenë anëtarë edhe nga një përfaqësues i këtyre dy shoqërive kulturore”, ka thënë ministri Gashi.

E tëra kjo vjen duke pasur parasysh kohën e gjatë të veprimit që nga themelimi i tyre e deri më tani, e si njëra edhe tjetra kanë mbi 7 dekada veprimtari e aktivitet artistik, i cili ka ruajtur, kultivuar e promovuar vlerat, traditën, veshjet e karakteristikat tona kulturore duke e pasuruar në vijimësi kulturën tonë në përgjithësi dhe duke përcjellë vlerat nga njëri brez tek tjetri./ KultPlus.com

Ansambli “Lidhja e Prizrenit”, shënon 11-të vjetorin e themelimit me një koncert madhështor

Ansambli “Lidhja e Prizrenit” nga Prizreni ditën e premte me datë 08 dhjetor, sjellë koncertin e përvjetorit të 11-të në Shtëpinë e Kulturës “ Xhemajli Berisha” në Prizren, duke filluar në ora 19.00, shkruan KultPlus.

Si çdo përvjetorë ky ansambël e mbyllë këtë vit kalendarik me përplot të arritura dhe sukses njëherësh duke bërë prezantimin e të gjitha grupeve të valleve dhe duke performuar live. Në këtë koncert festiv do të marrin pjesë këngëtarët e qytetit të Prizrenit si Ylmize Tafallari, Vëllezrit Rijad dhe Mirhad Lecaj, Besiana Veselaj, Luan Krasniqi, grupi i këngëtarëve të reja të vajzave të ansamblit, mysafir nga Tetova si dhe koncertin do ta nderojnë edhe mysafiret special nga Estrada Kosovare si Edi Furra dhe Shkurte Fejza.

Poashtu ky koncert do të begatohet me vallet më të bukura që kultivohen në këtë ansambël, duke filluar nga grup-moshat e reja e deri te ato të moshuara dhe se të gjitha vallet do të interpretohen LIVE me orkestër.

Vetëm gjatë këtij viti kalendarik, ansambli ka zhvilluar shumë aktivitete tjera kulturore dhe artistike duke performuar në çdo event kulturorë, si koncerte në raste festash dhe programe të natyrave të ndryshme me këngë dhe valle popullore, folklorike dhe burimore.

Andaj me përplot 250 antarë që ka ky ansambël është një mundësi shumë e mirë që qytetarë e Prizrenit dhe adhuruesit e këtij ansambli, të cilët tashmë janë të shumtë do të kenë rastin që të përcjellin programin e përgatitur enkas për këtë përvjetor të njëmbëdhjetë./ KultPlus.com

Festohet 50-të vjetori i themelimit të ansamblit ‘Kastriotët’ (VIDEO)

Ansambli i këngëve dhe valleve “Kastriotët”nga Ferizaj ka organizuar koncert me rastin e 50 vjetorit të themelimit.

Shumë valle e këngë u prezantuan nga disa ansamble nga trojet shqiptare./ KultPlus.com