Dita e tretë e ‘Anibar’ e mbushur me aktivitetet të ndryshme

Dita e tretë e Festivalit Ndërkombëtar të Filmit të Animuar ‘Anibar’, i cili këtë vit po zhvillon edicionin e tij të tetë, ka vazhduar dje e mbushur me plot aktivitet, shkruan KultPlus.

Kjo ditë filloj përsëri me Workshope të cilat filluan në orën 10:00 e për të vazhduar deri në orën 16:00.

Në orën 12:00 në kino ‘Jusuf Gërvalla’ u shfaq filmi i metrazhit të gjatë ‘Sheep and Wolves’ ku flitet për një vend të largët magjik, në një fshat të vogël piktoresk të pozicionuar në mes fushave të gjelbëruara dhe kodrave të larta ku jetonte një kope e shkujdesme e deleve. Por jeta e tyre e qetë dhe pa stres ndërpritet kur një tufë ujqish zhvendosen afër një përroske të afërt. Në të njëjtën kohë në Teatrin ‘Istref Begolli’ u mbajt Kids Program 2.

Në orën 13:00 në Exit Bar u mbajt Meet the Filmmakers: Vladimir Kanic director of “Only Lover leave to Die” (Screening: Balkan Competition, Tuesday the 15th, 20:30, Lake Cinema)

Në orën 14:00 në teatrin ‘Istref Begolli’ u mbajt programi Junior Oscar me mbështetjen e IPKO Foundation, program i cili shënon të gjashtin vit, e Anibari e koordinon për të dytin vit me radhë. Ky program ka për qëllim t’i zhvillojë shkathtësitë kreative, inovative të punës grupore të nxënësve të shkollave fillore të Kosovës, të cilët gjatë vitit bëjnë filma të shkurtër dhe i dërgojnë në ‘Anibar’ ku juria i përzgjedh filmat fitues.

Ndërkohë në kinon ‘Jusuf Gervalla’ u mbajt programi special: Frame Order Retrospective.

Galerina e Arteve mirëpriti ligjëratën e parë në lidhje me historinë e animacionit të Europës Lindore. Ligjërata: Tëins that construct production and create perception: propaganda and censorship. Case study: comparative overview of animated propaganda film from USSR and USA of Cold War era (films of Ivan Ivanov-Vano, John Sutherland and others).

Në orën 16:00 në kinemanë ‘Jusuf Gërvalla’ u shfaq filmi i metrazhit të gjatë: The Red Turtle, në të bëhej fjalë për një burrë i cili ka ngecur në një ishull të braktisur dhe takohet me një breshkë të kuqe, e cila i ndryshon jetën.

Në orën 18:00 vazhdoi të mbahet paneli i dytë për ketë edicion me temën: Commons in times of adversity at Peja Gallery me panelists: Modest Gashi (Peja Municipality), Flaka Xërxa (architect, Universitety of Prishtina), Rozafa Basha (architect, Universitety of Prishtina) Moderator: Hajrulla Çeku (EC Ma Ndryshe).

20:30 është ora kur u shfaqet programi Student Cometition në kino Liqeni. Ndërsa në kino Kubat u shfaq International Program 2 në ora 22:00.

E mbyllja e ditës së tretë ishte me tingujt e bukur të muzikës së Eugent Bushpepes dhe DJ Alban Muja. / KultPlus.com

Filma, ekspozitë e performanca në ditën e dytë të festivalit ‘Anibar’

Festivali ndërkombëtar i filmit të animuar “Anibar” i cili të hënën ka hapur dyert për adhuruesit e animacionit, duke shfaqur filma në katër kinema, po vazhdon rrugëtimin e tij me aktivitetet e ndryshme që janë planifikuar për këtë edicion, përcjellë KultPlus.

Në ditën e dytë, ‘Anibari’ filloi aktivitetet e tij me hapjen e pesë workshopeve në lokacione të ndryshme prej orës 10:00. Aty rreth 50 të rinj të interesuar për animacion do të mësojnë rreth punimit të një filmi të animuar me teknika të ndryshme si: cut out animation, stop motion, GIF, puppet animation.

Në orën 12:00 ndërkohë që në teatrin Istref Begolli u mbajt programi Kids 1, në Kino Jusuf Gervalla u shfaq programi i parë special “Australian Showcase”.

Pak më vonë, në Exit Bar filloi programi “Coffee and Talks” ku folësit e parë ishin Joost Liewman, Tunde Vollenbroak në rolin e komikeve që bëjnë komedi dhe Vladimit Kanic drejtori i “Only Love leave to Die”.

Ndërsa në teatrin “Jusuf Gërvalla” në orën 14:00 u shfaq filmi i parë i metrazhit te gjatë për këtë vit, “My life as a Zucchini”, film ky që ishe i nominuar edhe për Oscar, dhe në të njëjtën kohë në teatrin “Istref Begolli” u shfaqen filmat e programit “Teen”.

Best of Annecy është program ku festivali i filmit të animuar Annecy shfaqi 10 filmat më të mirë të përzgjedhur nga stafi i tyre, ky program filloi në orën 16:00 në kino “Jusuf Gërvalla”
Pasditja udhëtoi për në galerinë e qytetit të Pejës ku u hap retrospektiva e animatorit më të shquar zviceran Georges Schwitzgebel, kjo ekspozitë do të jetë e hapur deri më datë 20 gusht.

Në orën 20:00 u mbajt një performancë në Bankosin e Vjetër ku ishte performanca e parë me temën për rikthimin e qytetit, ku nëpër xhamat e objektit pati performanca të ndryshme me tema të cilat tregonin se si mund të përdoret në disa mënyra objekti i Bankosit.

Kino Liqeni u hap për publikun në ora 20:30 ku në ditën e parë të saj u shfaqen filmat e programit “Internacional Competition”.

Kurse pak përpara Anibar Parties kino Kubat shfaqi programin “Ballkan Competiton” e cila filloi në orën 22:00.

Në natën e dytë të Anibar Parties të ftuar për të kënduar ishin “Don’t listen to your neighbors” dhe DJ Electra Leger. / KultPlus.com