Nata ikën pa më bërë dot të lumtur, dita vjen për inatin tim

Poezi nga Skënder Rusi

Njerëz të trishtë

Nuk jam aq i lumtur sa ju dukem,
Mos u gënjeni kur më shihni që qesh!
Nata ikën pa më dhënë atë që mundet, 
Dita vjen pa më sjellë atë që pres!

Është një lojë ku s’dimë si jemi futur,
Prej së cilës askujt nuk i iket!
Nata gdhin si një mashtrim i bukur,
Dita vjen po nuk pranon të më bindet!

Ju më shihni që eci gjithnjë i ngutur,
Te kjo rrugë që ka vetëm fillim!
Nata ikën pa më bërë dot të lumtur,
Dita vjen për inatin tim!

KultPlus.com

“Dalëngadalë edhe ti po plakesh”

Poezi nga Skender Rusi

Dalëngadalë edhe ti po plakesh,
Sot nuk je ajo që ishe dje!
Se si lindin ca përrenj në faqe,
Që ti e ke kot që po m’i fsheh!

Çdo përrua ëndrra të ka marrë,
Tok me to lumenjve është derdhur.
Nga kjo botë nuk ik kush vjen më parë,
Por ai që dashuri s’ka gjetur!

Unë të shoh kur ti nuk e ke mendjen,
Më trishton mënyra si sheh ti.
Se rininë e ke dhe s’e ke tënden,
Siç ke qenë s’mund të jesh tani!

Dalëngadalë edhe ti po plakesh,
Por tek unë e re ke për të mbetur.
Me përrenjtë e tu që ke në faqe,
Je ajo që askund s’e kam gjetur!

Ne s’bëjmë asgjë të keqe

Poezi nga Skënder Rusi.

Ne s’bëjmë asgjë të keqe. Duhemi.
Ndaj dhe kjo ditë
nuk po perëndon ende!
Ne jemi akrepat
e orës së diellit,
Lëvizim brenda tij
si brenda një zemre!

Ne s’bëjmë asgjë të keqe. Vështrohemi.
Duke u bërë secili
sadopak i verbër!
Që mos na vijë aq turp
kur të takohemi,
Në ato vende ku s’ka shkelur
asnjë tjetër!

Ne s’bëjmë asgjë të keqe. Puthemi.
Duke hapur portën
e botës së përtejme!
Brenda saj gjithmonë
ka diçka prej absurdi,
Që bëhet shkak
për grindjet mes njerëzve!

Ne s’bëjmë asgjë të keqe. Gënjehemi.
Duke i marrë atë që i vjeshton,
njeri-tjetrit!
Në u bëfshim Prometej,
zjarre nuk do vjedhim,
Por urrejtjet që në shpirt
mbajnë njerëzit! /KultPlus.com

Se ti gjithmonë seç bën ca gjëra

Skënder Rusi

Të lashë në Korçë
E të kërkoj në Kajro!
(Ku dihet, mbase dhe ke ardhur!)
Se ti gjithmonë seç bën ca gjëra,
Që çmëndurira t’i kam quajtur!

Të lashë në tokë
E të kërkoj në qiell!
(Ku dihet në ç’yll më ke pritur!)
Se ti gjithmonë seç bën ca gjëra,
Sa të kam quajtur të lajthitur!

Kap një bionde nga flokët mbrapa,
ia kthej fytyrën për ta puthur!
Se ti gjithmonë seç bën ca gjëra,
Vjen dhe atje ku s’është e mundur!

Se ti gjithmonë seç bën ca gjëra,
Që të tregojnë dhe më të bukur!
Ndaj ca i marrë dhe unë mundet,
Sot gjithë Kajros t’i jem dukur!