Merren dy vendime të rëndësishme për kulturën dhe trashëgiminë kulturore

Sot në mbledhjen e 39-të të Qeverisë së Republikës së Kosovës u aprovua Draft Marrëveshja për Pjesëmarrjen e Kosovës në Programin e Bashkimit Evropian Evropa Kreative.

Programi Evropa Kreative synon të kontribuoj në rritjen e bashkëpunimit artistik dhe kulturor në nivel evropian në mënyrë që të mbështesë krijimin e veprave evropiane dhe të forcojë dimensionin ekonomik, social dhe të jashtëm të inovacionit dhe mobilitetit në sektorët kulturorë dhe kreativë të Evropës.

Gjithashtu ky program ka për qëllim të promovoj bashkëpunimin dhe veprimet novatore duke synuar promovimin e një mjedisi të larmishëm, të pavarur dhe pluralist mediatik duke nxitur kështu lirinë e shprehjes artistike, dialogun ndërkulturor dhe përfshirjen sociale.

Pjesëmarrja në Evropa Kreative do të ndihmojë në forcimin e kapaciteteve në sektorin kulturor dhe krijues duke promovuar lëvizjen e veprave dhe platformave kulturore dhe duke përmirësuar qasjen në veprat kulturore dhe në forcimin e inovacionit, krijimtarisë në fushën e kulturës dhe shkëmbimin e praktikave më të mira.

Krahas aspektit normativ, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit është angazhuar dhe në themelimin e Deskut Evropa Kreative, Kosovë, që si mandat ka ofrimin e informatave dhe promovimin e programit, asistimin e sektorëve kulturorë dhe kreativ në relacion me programin dhe mundësitë e ofruara si dhe çështje tjera që ndërlidhen me Nën Programin Kulturë në kuadër të Programit Evropa Kreative.

Gjithashtu në këtë mbledhje u aprovua nisma për nënshkrimin e marrëveshjes tre palëshe mes BE, Kosovës dhe Malit të Zi për vitin 2020, për zbatimin e programit të bashkëpunimit ndërkufitar, që financohet në kuadër të instrumentit të para anëtarësimit 2014 -2020, mes Republikës së Kosovës dhe Republikës së Malit të Zi.

Qëllimi i marrëveshjes është që të mundësohet përfitimi nga fondet e IPA-s, për bashkëpunim ndërkufitar mes Kosovës dhe Malit të Zi për vitin programues 2020 në shumën prej 1.08 milion euro që financohet krejtësisht nga BE dhe zbatohet në formë të thirrjes për grante.

Programi i bashkëpunimit ndërkufitar me fondet e BE synon të rris bashkëpunimin rajonal dhe të nxisë zhvillimin e zonave kufitare mes Kosovës dhe Malit të Zi.

Ndër tematikat e këtij programi janë: promovimi i punësimit, modalitetit të fuqisë punëtore dhe përfshirjes kulturore përgjatë kufirit, duke përfshirë integrimin e tregjeve ndërkufitare të punës, turizmin dhe trashëgiminë kulturore dhe natyrore si dhe mbrojtjen mjedisore, adaptimin e ndryshimeve klimatike si dhe parandalimin dhe menaxhimin e riskut./ KultPlus.com

Fshati spanjoll kërkon statusin e trashëgimisë botërore në UNESCO për biseda para shtëpive

Është një ritual veror i natës në pjesën më të madhe të Spanjës: ndërsa nxehtësia përvëluese e ditës zbutet, karriget nxirren në rrugë për një bisedë alfresko. Tani një fshat në Spanjën jugore po kërkon që tradita të njihet nga Kombet e Bashkuara si një thesar kulturor.

Qëllimi është që të mbrohet zakoni shekullor nga kërcënimi i dhunshëm i mediave sociale dhe televizionit, tha José Carlos Sánchez, kryebashkiaku i Algar, një qytet me rreth 1,400 njerëz. “Është e kundërta e mediave sociale,” i tha ai për Guardian, transmeton KultPlus. “Kjo ka të bëjë me bisedat ballë për ballë.”

Sánchez kohët e fundit aplikoi për të shtuar zakonin në listën e trashëgimisë kulturore jomateriale të Unesco, duke shpresuar se do të jetë në gjendje të fitojë një vend në një katalog që shkon nga arti i prodhimit të picave napolitane në kulturën e saunës në Finlandë dhe një garë të kositjes së barit në Bosnjë dhe Hercegovina.

Sánchez, i cili rregullisht kalon mbrëmje të këndshme verore në pragun e shtëpisë së nënës së tij 82-vjeçare, është i shpejtë të listojë përfitimet e shumta të asaj që njihet si charlas al fresco, nga kursimet e energjisë të marra nga fikja e ajrit të kondicionuar për disa orë deri te ndjenja e komunitetit me fqinjët që ndajnë thashethemet e ditës ose komentojnë lajmet e fundit.

Bisedat e natës gjithashtu ofrojnë një lloj lirimi psikologjik, duke e mbajtur vetminë larg, në një kohë kur shqetësimet rreth shëndetit mendor janë shtuar, argumentoi ai. “Banorët dalin në rrugë dhe në vend që të ndiejnë se janë vetëm, ajo që marrin është një seancë terapie,” tha 38-vjeçari. “Ata ndajnë historitë e tyre ose problemet që po kalojnë dhe fqinjët përpiqen të ndihmojnë.”

Banorët në fshatin e vogël kanë reaguar ngrohtësisht ndaj ofertës së tij për statusin e trashëgimisë botërore, tha ai. “Deri më tani nuk kam marrë asnjë kritikë, ka qenë shumë pozitive. / KultPlus.com